Skip to content


Szántsatok lóval, ha széles a traktor!

Szerző: Slanger - 2009.03.17. 17:28

Bookmark and Share

 

Valamikor azt tanultam, hogy nálunk Magyarországon, a mezőgazdaság rendkívül nagy múltra tekint vissza. Tanultam azt is, hogy idehaza rendkívül jó minőségű a termőföld, és megvan a szükséges agrárértelmiség is. Tehát ami ahhoz szükséges, hogy a mezőgazdaság területén kimagasló eredményeket érjünk el, nagyjából rendelkezésre áll. Már ha azt nem számoljuk, hogy van egy olyan politikai vezetés, amely nem igazán áll ki azok mellett az elhivatott emberek mellett, akik szó szerint kenyeret adnak a szánkba. Mert azért az érezhető, hogy nem nagy élmény ma Magyarországon, a mezőgazdaságból élni. Hiszen ki akar „paraszt” lenni? Pláne a Kárpát-medencében.
 
A közelmúltban ez a fattyú bejelentette, hogy 33 milliárd forint támogatást megvon az agráriumtól, így a csóró gazdák csupán 45 milliárd forint top-up támogatáson osztozhatnak. Hát igen, van ahol nyomják a mezőgazdaságot (lásd Szlovákia, Lengyelország), és van ahol fékezik.
 
Néhány napja olvashattuk a legújabb kormányzati húzást, miszerint a túlméretes (pl. 2,55 méternél szélesebb) mezőgazdasági gépekre útvonal engedélyt kell kérni, ha közlekedni akarnak.
 
"Dr. Molnár Csaba, a közlekedési tárca vezetője kifejtette: a vonatkozó kormányrendelet szerint, ha a közút kezelőjének hozzájárulása nélkül közlekedik a túlméretes jármű, a kiszabandó bírság összege 200 ezer forint, amitől nem lehet eltérni."
 
 
 
 
Aki kért már útvonal engedélyt az tudja, micsoda rumlival jár. Órákat kell várni az ügyfélszolgálaton és alkalmanként 7-10 ezer forint körüli összeget leperkálni, hogy egyáltalán ki jusson a földekre.
 
"Irreális például, hogy csak 60 literes kannákban, egyszerre 240 liter üzemanyagot lehet szabályszerűen a földeken dolgozó gépekhez szállítani, a gazdák nem értik, miért nem jó erre a célra a sima 20 literes marmonkanna vagy a 200 literes acélhordó. (hirado.hu)"
 

Csupa baráti cselekedet. De mi lehet a célja, ennek a - merem mondani - rosszmájú politikának? Csak nem valami termőföld lobbi áll a háttérben?

 


Címkék: kibaszás agrárium

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr971007981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása