Skip to content


A csúsztatás varázsa

Szerző: daniferi - 2009.10.19. 06:47

Bookmark and Share

Valószínű, nincs olyan ember, aki ne kapott volna olyan hívást, ahol valamilyen kutatáshoz néhány kérdés megválaszolására kértek minket. Természetesen az interneten is belefutunk ilyen kérdőívekbe, amiket szívesebben kitöltünk, mintha telefonon zaklatnának. Választások környékén leginkább a szavazási hajlandóságra és a politikai hovatartozásra kíváncsiak, karácsony környékén pedig az ajándékozási szokásunk felől érdeklődnek. Azt hinné az ember, válaszával befolyásolja a végeredményt, ám sok esetben az már megvan, s csak bizonyítani akarják.

Az eredmények kiértékelése után több megállapítás is lehetséges, attól függően, mi célból készült a kutatás és milyen hírértékkel bír a bulvársajtóban. Nézzünk meg egy egyszerű esetet. Megkérdezzük az iskolai végzettséget, magasságot, testsúlyt.

"Az iskolai végzettség erősen befolyásolja a testsúly alakulását: a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében az átlagosnál magasabb a normális testsúlyúak aránya." - forrás: vital.hu

Az ugye világos, ha egészségesen étkezünk, kisebb az esély az elhízásra. Az is egyértelmű, hogy magasabb iskolai végzettséggel többet keresnek az emberek. S azt se feledjük, a legolcsóbb kaja a zsíros kenyér. Emiatt a fenti mondatot több módon is értelmezhetjük.

1. Ha nagyon csúsztatni akarok, mondhatom azt is, hogy "Az alacsony végzettségűek kevésbé törődnek az egészségükkel". Ez virágnyelven azt jelenti, aki csak 8 általánost végzett, az még ahhoz is hülye, hogy az egészségére figyeljen. Nézzétek csak meg az adatokat, akik továbbtanulnak, azok kevésbé híznak el, tehát igazam van.

2. Kicsit árnyaltabban fogalmazva, úgy is mondhatjuk, hogy "A diplomások jobban odafigyelnek az egészséges életmódra". Csak úgy, mint az előző pontban, burkolt célzás, s az adatok ismét nekem adnak igazat.

3. Ha a szegénységet is bele akarjuk venni, akkor úgy fogalmazunk, hogy "Alacsony végzettséggel nehéz megfelelően táplálkozni". Ugyanarról beszélek, mégis az látszik, nem kizárólag az ember döntése, hogy mit eszik, ám nagy szerepet játszik benne.

4. Még tovább alakítva az előző mondatot: "Az egészséges ételeket csak a magas végzettséggel rendelkezők engedhetik meg maguknak". Vagyis hiába az akarat, sok ember nem teheti meg, hogy odafigyeljen az egészségére.

Látható, mind a négy mondatot alá lehet támasztani ugyanazokkal az adatokkal, mégis, teljesen más jelentéssel bírnak, más érzelmi reakciót vált ki az emberből. Ez csak egy egyszerű példa volt, több kérdésre adott válaszból szemezgetve, szinte bármit be tudunk bizonyítani. Csak jól kell megfogalmazni :)

 


Címkék: bulvár társadalom szegénység csúsztatás közvélemény kutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr361457726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veronikamama 2009.10.19. 17:42:28

A szegény ember nem tud egészségesen étkezni, mindig azt kell néznie mi az olcsóbb de laktatóbb, esetleg zsirosabb is mint a szalonna, ugye abból lekanyarit 2 szeletet, 1 fej vöröshagymával kenyérrel és jóllakott.
Ha egyáltalán erre is tellik, de lehet, hogy csak zsiroskenyérre, vagy kenyeret kenyérrel eszik...

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.10.19. 17:45:20

Ilyen csúsztatásokkal nap mint nap találkozik az ember. Elég bekapcsolni a tv-t, és két különböző csatornán megnézni a híradót.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.19. 18:33:11

Én lerázom az ilyen kérdezőket. Ha telefonálok, a kölök biztos valamit szétszed, szóval ilyenekre nem érek rá :)

@Slanger: A média remekül csinálja, ezért nem nézek híradót (sem).

poczi (törölt) 2009.10.19. 19:29:42

Az íróasztal mellett,(ahol van aki csak a szemeit forgassa) persze hogy elvan az ember kefírrel meg egy kis műzlivel.
De egy építkezésen,odakint ha nem burkolsz be kéttenyérnyi szalcsit meg félméter jófajta kolbászt hagymával,fél kiló kenyérrel akkor egy óra mulva lefordulsz az állásról.Csináld évekig, na ez tiszta egészség.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.21. 12:46:24

Hát nem tudom. Szerintem pl egy segélyeken "tengődő" cigánycsalád tagjai több chipset és kólát esznek/isznak mint én. (Mondjuk ez nem nagy szó.)

A junkfood nem olyan drága és igen nagy a tápértéke. Manapság azért nem olyan a szegénység mint 50 éve, hogy konkrétan a zsíros kenyérnek örülni kell.

Olvassátok el ezt: bombagyar.hu/index.php?post=1663
Nagyon tanulságos történet.

Szóval itt kivételesen nincs akkora csúsztatás.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.10.21. 12:50:44

@TaTa86.: mivel én is már csak néhány napi dolgozom, aztán álláskeresővé avanzsálok, megnéztem, hogy mennyi a segély ami ilyenkor jár (persze ha egy mód van rá, nem szeretném igénybe venni), az első 3 hónap után, ha jól emlékszem 42.000 forint. Ha ebből valakinek gyereket kell etetni, hát lehet, hogy sokszor az a zsíros kenyér is jól esik. Tehát egyre inkább olyan a szegénység, mint régen.

daniferi 2009.10.22. 01:14:30

A 90-es évek elején volt néhány év, amikor még a zsíros kenyérnek is örültem. Egy ideig úgy tűnt, jobb lesz minden, ha lassan is. Most viszont hirtelen kezd leromlani minden. Bár van munkám, de már így is csak heti 1-2 alkalommal eszek főtt ételt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.22. 16:24:58

@Slanger: A zsíros kenyér egyébként egészségtelen?

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.10.22. 23:00:06

Tudatos étkezés, tudatos pénztárca, úgyhogy hagyjanak bennünket békén, s engedjék továbbra is a tudatos éhezésünket kiteljesedni.

daniferi 2009.10.23. 08:25:14

@TaTa86.: Sok zsír és sok szénhidrát, fehérje semmi. Vitaminok szintén nincsenek. Így ha hosszú távon kénytelen az ember ilyet fogyasztani, annak egészségügyi következményei is lesznek. Persze egy hideg téli estén nincs is jobb, mint a zsíros kenyér hagymával és forró teával :)

Zia1 2009.10.23. 10:57:47

sok olyan ember van aki képes a térdnadrágot bokában kirojtozni...........

Veronikamama 2009.11.03. 08:14:28

Jó a zsiroskenyér, de csak időnként. De ha nap mint nap azt kényszerül valaki enni, az nem a tudatos és egészséges táplálkozás fogalmába tartozik.
Vitaminok husok ezek nem jutnak már el egyre több család asztalára, sőt jó, ha telik egyáltalán zsiroskenyérre.is. Munka nincs, a munkáltatók a béreket egyre lejjebb viszik, már a 400, 450 Ft./órabérnél tartanak, szóval csak annyit lehet keresni, hogy éhen ne dögöljön a munkavállaló. Már ha egyáltalán kap valaki munkát, mert ismét megteltek a munkaügyi központok munkát keresőkkel...kilátások? segély, segély, segély.....na ebből táplálkozzon egészségesen és tudatosan valaki.

süti beállítások módosítása