Skip to content


A GE rekordnyereséges és leépít...

Szerző: Droli - 2010.01.20. 07:38

Bookmark and Share

Két hírt (hírrészletet) szeretnék szembeállítani. Az első hír két és fél hónapja, 2009.10.29-én jelent meg:

 

A következő két évben 2570 embert bocsát el a General Electric (GE) Hungary a fényforrás üzletágban Magyarországon. A tervezett döntésről egyelőre még folyik az egyeztetés a szakszervezetekkel.

 

 

 

Forrás: HR portál

 

A második hír a múlt héten:

 

A legnagyobb árbevételű magyar vállalatok után a 2008-ban legnyereségesebb cégek toplistáját is elkészítette a HVG. Az ezen a héten megjelenő lapban szereplő névsort a General Electric vagyonkezelője, a GE Holding Zrt. vezeti 242,2 milliárdos nyereséggel az OTP, a Mol és az Audi előtt.

Forrás: HVG

 

Mit lehet ehhez hozzátenni? Mocsok nagy nyereséget érnek el, és elbocsátanak. A tankönyvekben említett „vállalatok társadalmi felelőssége” című fejezet gyakorlati példája ismét elmaradt. Beengedtünk ide egy halom multit az elmúlt húsz évben, hogy mindenki jól járjon: a magyar állam azért, mert a multi munkahelyed ad, és adót fizet, a multi meg azért, mert olcsó munkaerőt kap, és profitot termelhet. Ebből a munkahelyes kitétel borul: a magyar munkás megtermelte a profitot, a magyar munkás mehet, olyan indokkal, hogy a hagyományos izzó gyártása befejeződött. Az energiatakarékos izéket meg gondolom egyszerűbb behozni Kínából (ne felejtsük el, ezek kereslete nőni fog, ahogy kifutnak a maradék „hagyományosizzó-készletek”). A GE anno megkapta az évszázados hagyományokra épülő magyar izzógyártást, a Tungsramot, a tudást, ami ott van (know-how), a szakembergárdát, mindent. Szerintem a GE történetének egyik legnagyobb üzletét csinálták a privatizáció során – mindezt bizonyítja a fenti profitjelentés is. Ezt sajnos már nem lehet visszavenni.

 

Szomorú, hogy ide jutottunk.

 


Címkék: gazdaság válság pofátlanság

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr661677985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása