Skip to content


Szeretjük a nyuggereket

Szerző: Slanger - 2010.01.26. 11:10

Bookmark and Share

Akár ez is lehetne a választási szlogenje úgy a fidesznek, mint az mszp-nek. Mindkét párt számára teljesen világos, hogy ha sikerül megszerezniük a nyugdíjasok szavazatát, jó eséllyel indulnak az áprilisi választásokon. Hiszen a nyugdíjasok sokan vannak – több mint 3 millióan-, és nagy részük megfelelően szenilis ahhoz, hogy nem emlékezzen rá, hogy a választási időszakon kívül mindegyik párt magasról szarik rájuk. Tehát a nyuggerek mindenképpen jó partinak tűnnek.

A probléma csak az volt, hogy milyen módszerrel állítsák maguk mellé a pártok a szépkorúakat. A nagy ötlet aztán gyorsan megszületett. A fidesz a maszopot gyanúsítja a svéd nyugdíjmodell bevezetésével, a maszop pedig a fideszt próbálja befeketíteni nagyanyáink és nagyapáink előtt. Most mindkét párt aláírásokat gyűjt, és kérdőívekkel bombázza a politikát már magasról lesajnáló átlagszavazót. Persze ezeknek a kérdőíveknek semmi értelme, hiszen ki az a hülye, aki azt ikszeli, hogy 70 éves koráig akar majd dolgozni? Na ugye.
 
Egyébként a svéd modellel nekem speciel egy nagy bajom van (70 éves korhatár) csak. Ennek a nyugdíjrendszernek ugyanis az a lényege, hogy a jómunkásember által befizetett nyugdíjjárulékot egyedi számlán vezeti a nyugdíjfolyósító, és nyugdíjba vonuláskor a befizetett összeg után állapít meg egy havi összeget. Szerintem ez egy remek, fenntartható dolog lenne, már csak azért is, mert még soha nem hallottam olyat, hogy egy svéd nyugdíjas éhen fagyott volna. Persze a rendszer bevezetéséhez nem ártana néhány egyéb rendszert is átalakítani. Hiszen hogy is megy ez manapság.
 
A jómunkásembert minimálbérre bejelenti a nagyon törvénytisztelő vállalkozó, ami után a járulékfizetés is történik. A minimálbér után pedig megfelelően alacsony összegű nyugdíjjárulékot kell fizetni ahhoz, hogy 20-30-40 év múlva az abból számított nyugdíjból még a gázszámlát se tudjuk kifizetni. Tehát csökkenteni kellene az Európában egyébként szinte legmagasabb adókat, majd érdekelté kellene tenni a vállalkozókat, hogy normálisan jelentsék be az alkalmazottakat. (Az egészségügy reformjáról már nem is beszélek.)  Magyarán neki kellene állni kifehéríteni a gazdaságot, aztán lehetne a svédektől modelleket nyúlni.

 


Címkék: politika választás mszp fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr431696972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwerti (törölt) 2010.01.26. 11:22:03

Így van. Az úgy nem megy, hogy csak a svéd nyugdíjmodellt vezetik be, ahhon kéne még egy-s-más. Amúgy minden tiszteletem az életüket végigdolgozó nyugdíjasoké, de megfontolnám, hogy egy bizonyos életkor felett ne lehessen szavazni (ahogy autót se vezetni), hasonlóan ahogy 18 éves korig sem lehet. Bár megértem, hogy nagyon nagy tábor a nyugdíjasoké és talán őket a legkönynebb elcsábítani, de elég szomorú, hogy engem mint bejelentett, dolgozó, adót fizető embert nem is próbálnak megszólítani... Nem lehetne már jövő héten szavazni, hogy lezárjuk ezt a hülyeséget? :)

hopp-hopp 2010.01.26. 15:47:59

jövőkép? majd mi is 70 éves korunkig dolgozunk - és ha megéljük akkor talán már téliszalámis zsömlével fogjuk túlélni az elkövetkezendő jégkorszakot - és akkor melegszünk télen ha megjön a gázszámla vagy ha befejeztük a hólapátolást :D.

csak azt nem értem - hogy szedik be minden 4. évben ezt a sok nyugdíjra vonatkozó - ígérgetős maszlagot ... és miért van a bokrosnak olyan csúnya bajusza? vagy senki sem emlékszik a bokros csomagra? vagy egyszerűen működik a jó öreg mondás: *a mult megszépül, minden sz*ral együtt*???

abszurdisztán.

Veronikamama 2010.01.26. 18:40:41

Slanger! Kissé elveted Te is a súlykot a nyugdijasok többségének szenilissé nyilvánitásával.@qwerti: Szerinted az demokrácia, csak azért mert valaki megöregszik, ne mehesen el szavazni?
Nekem meg abból van elegem ,hogy mindenki a nyugdijasokat szapulja, azt elfelejtitek, hogy 1989-ben egy élhető orszáhot adtunk át a rendszerváltóknak. Nem mi tettük tönkre az országot.

Öcsönd (törölt) 2010.01.26. 20:42:02

Nem bírom már ,sírás nélkül nem ,hát ti sem látjátok minden a szavazatért megy ,mivé lesz az emberi lélek van még egyáltalán ? Elég!!!!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.01.27. 13:07:43

@Veronikamama: Szerintem sem az "öregségi, munkából visszavonult nyugdíjasokkal" van a baj, mert inkább a kamurokkantakkal, a 40 évesen nyugdíjba menőkkel, meg hát azokkal, akik életükben nem dolgoztak, de kapnak nyugdíjat. Ha ezeket ki sikerülne szűrni az már jelentős megtakarítás lenne. A másik dolog, amit megcsinálnék, az a nyugdíjmaximum.

Veronikamama 2010.01.28. 09:34:48

@Droli: Nagyon sok fiatalt ismerek, akik az MSzP-re fognak szavazni, akkor a fiatalok is szenilisek?
Tudod, nagyon bosszant, hogy igy választások közeledtével olyanok is elkezdik szeretni a nyugdijasokat, akik pár évvel ezelőtt "csoszogó tornacipős" ledegradáló nyilatkozatuk miatt sok nyugdijas szavazatát vesztették el.Igy sok nyugger lett a szenilis....a Slanger szerint. Nem, de az emberek nem felejtenek és azt sem felejtik el ami van.

qwerti (törölt) 2010.01.28. 11:21:23

@Veronikamama: Nem így értettem, ezért is írtam az autóvezetős hasonlatot, van aki 90 évesen is képes vezetni, van aki 70 évesen se. Csak arra próbáltam ráírányítani, hogy az aktív dolgozó nép (+sajnos a külfödi hitelek) tartja el az országot, illendőbb volna nekik kedvezni, hogy szivesen dolgozzanak, hogy bejelentség magukat, stb. Valamiért nem ezt teszik...

Veronikamama 2010.01.28. 12:08:48

@qwerti: Ebben igazad van, de valamikor a mostani nyuggerek tartották el az országot és ez igy megy mindaddig, amig valami okosat nem találnak ki. Nyiván vannak jó nyugdij megoldások, de az a jóléti országokban müködik, ahol a többségi társadalmat azért megfizették, mig itt a múlt rendszerben sem, most meg jobb nem is beszélni erről, különösen ha a vállakozókat nézed, akik csak annyit fizetnek, hogy ne dögöljön éhen a melósa. Sirn ak a vállakozók mint a fürdős...de fullextrás autóra, 1 hónapos cápavadászatra stb. telik, mig az alkalmazottaik éppen nem halnak éhen.

Veronikamama 2010.01.28. 12:10:00

@qwerti: Valóban, a jogositványokat felül kell vizsgálni sürgősen, bizonyos korosztálynál.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.01.28. 12:13:35

@Veronikamama: Ezzel a "nyugdíjasok szenilisek" dologgal az a baj, mint ami a "fiatalok nem adják át a helyüket a buszon"-nal. Mindkettő általánosít, és megbántja azt, aki nem úgy viselkedik. Meg szerintem nem igaz. Amúgy ezen felkiáltásokkal sok-hozzászólásos vitákat lehet generálni alap nélkül, lásd pl. az Index fórumjait :-)

...

A kampányban inkább ott látom a problémát, hogy megint arról szól, hogy kinek mit ígérünk, és nem arról, hogy hogyan oldjuk meg az ország előtt álló problémákat. Van egy GDP 80% feletti államadósságunk, egy lerohadt egészségügyünk, egy nem létező termelő szektorunk, egy rakat munkanélkülink meg egy korrupt államunk. Ehelyett miről szól a kampány eddig? Hogy ki ígér többet a nyugdíjasoknak, meg ki mennyi aláírást tud összeszedni. És nincs ma olyan hiteles, parlamenti bejutásra esélyes párt, aki ezen kérdéseket nyíltan a kampányban fel merné vállalni. (Az MDF nevű megélhetési celeb-gyűlést nem tartom annak.)

Veronikamama 2010.01.28. 15:55:47

@Droli: Hidd el, sok nyugdijasnak elege van az igérgetésből, ehelyett minden egyes kormányzat tette volna a dolgát okos reformokkal, másképp állna a helyzet. Abban is igazad van, a most dolgozókat kellene megszólitani, jó adóreformokkal, ténylegesen csökkentett parlamenti létszámmal, olcsóbb állammal. Hiteles párt? A jelenlegiek ezt eljátszották, az újakat nem ismerjük, mit tudhatjuk, mennyire értenek a kormányzáshoz. nagyon sok a tanácstalan ember. A munkanélküliség tényleges csöökentését, nem 1 millió (ekkorát mondani...) munkahelyet igérgetni, hanem a 10 %-ról 5 % alá csökkenteni, az épitőipar gyors fellenditését, ami munkaerőpiacot teremtene. A banki szféra mohóságát megállitani.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2010.01.28. 19:59:55

@Veronikamama: ne haragudj nem akartalak megbántani. sem téged, sem mást.

egyébként mit gondoltok, miért pont a nyugdíjasokat célozta meg mindegyik párt?

Veronikamama 2010.01.30. 06:38:43

@Slanger: Nagy szavazóbázis, vagy 3 millió ember. Jól megutáltatják a nyugdijasokat az iditóta igérgetésekkel, kampányokkal, ma végképp nem "népszerüek" a nyugdijasok, az öregek.
Munkahelyeket kellene igérni és az igéretet be is tartani.

süti beállítások módosítása