Skip to content


A brit választási rendszerrel 16 évig kormányzott volna az MSZP

Szerző: bogancs - 2010.05.17. 07:11

Bookmark and Share

Ma kezdi az új országgyűlés a 200 fős parlamentről szóló alkotmánymódosítás vitáját. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a törvény lesz a Magyar Köztársaság 1990 óta elfogadott legjelentősebb törvénye. Érdekesség- és tanulságképpen érdemes eljátszani a gondolattal, hogy hogyan alakultak volna a rendszerváltás utáni országgyűlési választások eredményei különböző választási rendszerek esetén? A következő néhány bejegyzésemben ezt fogom bemutatni. A magyar választói akarat ugyanaz, mégis a különböző választási rendszerek nagyon különböző végeredményre vezethetnek.

Nagy-Britanniában 13 év kormányzás után a múlt héten elvesztette a választásokat a Munkáspárt, és konzervatív-liberális koalíció alakult. A brit rendszer azért különleges, mert csak az egyéni választókerületek győztesei kerülnek a parlamentbe egyfordulós választást követően, tehát a győztes mindent visz elve érvényesül. Mandátumszerzésre csak a nagy, vagy regionálisan erős pártoknak illetve képviselőjelölteknek van esélye. Ennek megfelelően a választások után általában stabil kormánytöbbség alakul ki.

Elsőként nézzük, hogy hogyan alakultak volna nálunk a parlamenti erőviszonyok az elmúlt 20 évben, ha a világ legrégibb fennálló demokráciájának választási rendszerét alkalmaztuk volna, ha nálunk is a brit rendszerhez hasonlóan csak a 176 egyéni választókerület első fordulós győztesei szereztek volna mandátumot.

1990:

https://m.blog.hu/tu/tudtad/1990.JPG

A két nagy párt, az MDF és az SZDSZ szerzi meg a mandátumok többségét, rajtuk kívül csak a Független Kisgazdapárt rendelkezik jelentős számú képviselővel. Az MSZP és a Fidesz marginális szereplő a rendszerváltás utáni első parlamentben, mindössze 3-3 képviselővel rendelkeznek. Valószínűleg MDF-KDNP-FKgP koalíció alakul, tehát a rendszerváltás első évei ugyanúgy telnének mint az valójában történt.

1994:

https://m.blog.hu/tu/tudtad/1994.JPG

Az MDF kormánnyal a csökkenő életszínvonal miatt elégedetlen választók kormányváltást szeretnének, az MDF népszerűsége nagyot esik. A 33 százalékos támogatottságú MSZP tarol a választókerületek többségében, megszerzi a mandátumok 91%-át, ezzel egymagában alkotmányozó többséghez jut, és gyakorlatilag visszatérünk a rendszerváltás előtti egypárti szocialista rendszerhez. Az előző ciklus kormánypártjainak mindössze 1-1 képviselőjük lenne, a Fidesz kiesik a parlamentből, az SZDSZ pedig 12 képviselővel rendelkezik. A valószínűleg megalakuló Horn Gyula vezette MSZP-SZDSZ koalíció gyakorlatilag ellenzék nélkül maradna. A ciklus elején bevezetett Bokros-csomag jelentős népszerűségvesztéssel sújtja a kormánypártokat, főként az SZDSZ-t. A ciklus második felében azonban beindul a gazdasági növekedés, így az MSZP támogatottsága növekedésnek indul.

1998:

https://m.blog.hu/tu/tudtad/1998.JPG

Bár a jobboldali pártokra összességében jóval többen szavaztak, megosztottságuk miatt a 32 százalékos támogatottságú MSZP jelöltjei nyerik meg a választókerületek 65%-át, tehát közel kétharmados mandátumaránnyal újra a szocialisták nyerik a választásokat. Koalíciós társa az SZDSZ súlyos vereséget szenved, mindössze két képviselői helyet szerez. A jobboldali Fidesz, FKgP és az ekkor még szintén jobboldali MDF együttesen a mandátumok valamivel több, mint egyharmadát szerzik meg, az 5 százalékos támogatottságú Csurka István vezette MIÉP pedig nem kerül be a parlamentbe.

Innentől válik érdekessé a gondolatmenet, hiszen a tényekkel ellentétben Orbán Viktor nem tudna kormányra kerülni, hanem Horn Gyula maradna a miniszterelnök, ezúttal valószínűleg egy tisztán MSZP-s kormányban.

2002:

https://m.blog.hu/tu/tudtad/2002.JPG

Gyakorlatilag kialakul a kétpártrendszer. Az MDF a Fidesszel közös jelölteket állít, a kisgazdák népszerűsége lenullázódott, szavazóik főként a Fideszhez vándorolnak. A fővárosban tarol az MSZP, a 32 körzetből 25-öt megnyer. Vidéken hajszállal a Fidesz nyer több helyen, 73-70 az arány a szocialistákkal szemben. Az SZDSZ egyetlen helyen győzedelmeskedik. Hárompárti parlament alakul, ezúttal már zsinórban a harmadik szocialista kormánnyal.

2006:

https://m.blog.hu/tu/tudtad/2006.JPG

Gyakorlatilag nem változnak a mandátumarányok, az MSZP változatlan támogatottság mellett immár negyedik kormányát alakíthatja. Az önállóan induló MDF nem jut be a parlamentbe.

2010:

https://m.blog.hu/tu/tudtad/2010.JPG

A korrupciós botrányok, a megszorítások, és a gazdasági válság okozta munkanélküliség az MSZP meggyengülését, és a Jobbik megerősödését eredményezi. A Fidesz egyetlen kivétellel az összes körzetben megnyeri a választást, az SZDSZ kiesik, a Jobbik és az LMP pedig jelentős támogatottságuk ellenére sem jutnak be a parlamentbe. 16 év szocialista kormányzás után Orbán Viktor alakíthatna gyakorlatilag ellenzék nélküli kormányt.

Nem kérdés, hogy egy ilyen választási rendszerrel egészen máshogy alakulhatott volna Magyarország elmúlt 20 éves történelme. Mik a rendszer főbb jellemzői?

1. A kis pártoknak semmi esélyük nincs, valószínűleg nagyon gyorsan kialakulna a kétpárti rendszer.

2. A győztes párt stabil parlamenti többséget tudhat maga mögött. Amennyiben valamelyik oldal nagyon meggyengül, vagy megosztottá válik, könnyen katasztrófális vereséget szenvedhet.

3. A rendszer nem kedvez a szélsőséges pártoknak. Még jelentős országos támogatottság mellett is kicsi az esély a mandátumszerzésükre, hiszen ehhez az kellene, hogy bizonyos körzetekben a szélsőséges jelölt legyen a legnépszerűbb.

4. A rendszer nem kedvez új pártok alakulásának. Az új pártoknak a szélsőséges pártokéhoz hasonló akadályokkal kell szembenézniük, vagyis akár 10-15%-os országos támogatottsággal is szinte lehetetlen a mandátumszerzés.

Jó lenne ez nekünk?

xxxx 2010.05.17. 14:45 Közben kijött a hír a Fidesz választási rendszer javaslatáról: Az egyéni képviselők megválasztása egyfordulós rendszerben történne, tehát a fent leírt szisztémában. Igaz az arányosítást segíti az országos lista és a kompenzációs lista léte. De a parlament 40%-át a fent leírt módon választanánk. Tehát jelen javaslat szerint az új rendszer jobban támogatna a legnagyobb pártot a jelenleginél.

Címkék: közélet választás mszp fidesz szdsz mdf parlament jobbik fkgp egyéni választókerület voks10

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr262004178

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Centrumban 2010.05.17. 12:27:06

Horváth Csaba, aki már a második fordulót követő napon megkezdte a főpolgármesteri kampányát, a 168 órában Krug Emíliának (aki - ha jól sejtem - olvasóm) magyarázta a bizonyítványát, vagyis hogy miért is nem populista ígéret szerinte az, hogy ingyeness...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.17. 12:15:31

"A valószínűleg megalakuló Horn Gyula vezette MSZP-SZDSZ koalíció gyakorlatilag ellenzék nélkül maradna."

Miért lett volna koalíció? 90%-os túlsúly mellé?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.17. 12:20:46

"A Fidesz egyetlen kivétellel az összes körzetben megnyeri a választást"

És Molnár Oszkár?

"Jó lenne ez nekünk? "

Természetesen nem. A csak egyéni képviselős rendszer súlyosan aránytalan eredményhez vezet, nem véletlen, hogy még Angliában is gondolkodnak a megváltoztatásán (és most még esély is nyílik rá). Vagy vegyes rendszer kell, vagy tisztán listás. Szerencsére a FIDESZ az első hírek szerint a létszámcsökkentést úgy képzeli el, hogy marad a vegyes szisztéma.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.05.17. 13:10:21

@Fedor: Az első fordulóban Daher Pierre nyert, csak a második fordulóban, a jobbikos jelölt visszalépésével győzött Molnár Oszkár. A brit rendszer lényege, hogy csak egy forduló van. Aki azt megnyeri, azé a mandátum, és nincs visszalépősdi.

1994-ben a jelenlegi rendszer szerint is nyert az MSZP, és mégis koalíciót kötött az SZDSZ-szel. De lehet, hogy igazad van, és 90 százaléknál már nem vacakolt volna ezzel.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.05.17. 13:14:19

@Fedor: "Szerencsére a FIDESZ az első hírek szerint a létszámcsökkentést úgy képzeli el, hogy marad a vegyes szisztéma. "

Ez igaz, de az új rendszer biztosan nem lesz ugyanaz, mint a régi. Valamilyen irányú elmozdulás lehet majd az egyéni jelöltes, vagy a tisztán listás rendszer felé. Holnap írok arról, hogy mi lett volna tisztán listás rendszer esetén az elmúlt húsz évben, így majd következtethetünk arra, hogy az új rendszer melyik irányba mozdul el a jelenlegiről, s annak milyen hatásai lehetnek a jövőben.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.05.17. 13:21:33

@Fedor: Ja és még annyi, hogy kétfordulós rendszerben 1998-ban a Fidesz győzött volna, hiszen a kisgazdák visszaléptek a javukra, így a körzetek többségét megnyerték. Tehát a kétfordulós rendszer már sokkal arányosabb lenne az egyfordulósnál. Azért furcsa nem? A választói akarat ugyanaz, mégis micsoda különbségek vannak az egyes szisztémák végeredményei között..

Wendiii · http://hivataliagyhalal.blog.hu 2010.05.17. 16:04:16

Még jó, hogy a történelem nem foglalkozik azzal, hogy "mi lett volna, ha..."

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.05.17. 16:42:27

@Wendiii: Nem is azért írtam, hogy "mi lett volna ha..", hanem inkább azért, hogy lássuk, milyen sok múlik a választási rendszeren.

daniferi 2010.05.18. 04:59:09

S akkor milyen lenne, ha csak pártra kellene szavazni, amit a végén összeadnak és annak arányában osztanák ki a helyeket, tehát a 8 millió leadott szavazatból ha 5 millió fideszes és 3 millió mszp szavazat van, akkor 62% fidesz, 38% mszp hely lenne? :) Ekkor valóban az ország 2/3-ának a támogatása kellene a 2/3-os többséghez :)

süti beállítások módosítása