Skip to content


Esetem az adóbevallással és az adóköteles GYES-sel

Szerző: bogancs - 2010.05.20. 14:32

Bookmark and Share

Ma kitöltöttem az adóbevallásomat. Hát mit mondjak, felment tőle a vérnyomásom. 

Szépen haladtam pontról-pontra a munkáltatótól kapott jövedelemigazolás alapján. Bepötyögtem a nagysikerű ÁNYK programba az 1-es pontba az éves munkabéremet (APEH terminológiában: Munkaviszonyból származó bérjövedelem érdekképviseleti tagdíj nélkül) , és az 55-ös pontba a levont adóelőleg összegét. Miután más összeg nem volt a papíromon, gondoltam kész is vagyok. Kicsit fel is lélegeztem, lám nem is olyan bonyolult ez, öt perc volt az egész. Ezért kár volt már két hete görcsölni, hogy neki kellene már állni a bevallásnak. Persze csak ezután jött a java.

 

Először is megpillantottam a 69-dik sorban a végeredményt (apehéknál: Az adóbevallással egy idejűleg még fizetendő adó) 108 Ft. Az egyidejűleg szerintem egy szó, az ÁNYK-ban következetesen külön írva látható, de lehet, hogy csak az én képernyőmön látszik így, mindegy is.

 

Szóval letöltöttem az APEH honlapjáról a 317 oldalas kitöltési útmutatót, és elkezdtem olvasni, - na jó! nem hazudok, inkább csak átfutni - mert persze tartalomjegyzék nincs hozzá. Minek is! Végül is csak 317 oldal. Szerencsémre már a hetedik oldalon megtaláltam a "Hogyan lehet az adótartozást megfizetni?" című fejezetben a rám vonatozó részt: 100 Ft alatti adót nem kell megfizetni. Ez pech. Gondoltam átutalom gyorsan a 108 Ft-ot, és már meg is vagyunk. Második pech: az APEH bankszámlaszáma nem a 7. oldalon lévő "Hogyan kell az adótartozást megfizetni?" című fejezetben, hanem a 261-dik oldalon lévő "A 0953-as bevallást érintő számlaszámok"-ban lelhető fel. Mint már fentebb említettem, nincs tartalomjegyzék, így hát további kb. húsz percem elment a keresgéléssel. Olvasás közben próbálkoztam az APEH honlapjával is, hátha ott rámkacsint a számlaszám, de nem kacsintott.

 

Szóval számlaszám megvan, utalom a 108 Ft-ot, melynek mellesleg a banki utalási díja 155 Ft, ügyfélkapun pedig elküldtem a bevallást. Kész! Gondoltam, és már mentem is az előre behűtött jutalomsörömért. A sörrel azért még visszaültem a gép elé, gondoltam poénból még nézegetem kicsit, hogy mi az a több mint 600 sor az adóbevallásban, mikor nekem csak kettőbe kellett összeget beírnom.

 

Ezen még jót nevettem: Kitöltési útmutató 43-dik oldal "Borravaló, hálapénz adókötelezettsége" című fejezet. Szóval ha kápében kapod, akkor a 9-dik sorban kell feltüntetni és leadózni az összeget, mint "Önálló tevékenységből származó jövedelem", ha pedig a borravaló, hálapénz a munkáltatóhoz folyt be, úgy az bérjövedelemként adóköteles, és az 1-es sorba kell beírni. :D:D

 

Aztán ezen már nem nevettem olyan jót: Adóbevallás 31-dik sor "Az adóterhet nem viselő járandóságok (19. sor) adótábla szerinti adója." ?!? Oké, hogy az APEH nincs tisztában a nyelvtannal, és külön írja, hogy EGY IDEJŰLEG, de úgy tűnik, hogy a szövegértéssel is komoly problémái vannak.

 

Szóval vissza a 19. sorra, és harmadik pech: A gyerekem után 2009-ben én vettem fel a GYES-t, és azt is bele kellett volna írnom. Szóval újabb papírkeresés, meg is találtam a GYES-ről szóló határozatot, 2009-ben 125ezer Ft GYES-t kaptam. Beírtam az ÁNYK-ba a 13-dik sorba (ha már pech, akkor legyen stílszerű nem?), és a fizetendő adóm (69-es sor) hoppá, hirtelen 108 Ft-ról 22.608 Ft-ra ugrott. Mert hát igaz ugyan, hogy a GYES adóterhet nem visel, viszont amiért kaptam, a többi bérem után magasabb adót kell fizetnem. Méghogy nem adózik! Hahaha!

 

Telefon az APEH-nek, hogy elcsesztem a beküldött bevallásomat, mit lehet ilyenkor tenni? Válasz: holnaptól, azaz május 21-től fogadják az önellenőzéssel javított bevallásokat, javítsam ki, és holnap küldjem el megint. Ja és persze ezért már önellenőrzési pótlékot kell fizetnem.

 

Úristen! Gondoltam, az biztosan sok lesz.

 

Az APEH honlapon lévő (ezt könnyen megtaláltam) pótlékszámító kalkulátor szerint az önellenőrzési pótlék 3 azaz három Ft. Szóval holnap megint bevallok. Egyrészt az "adóterhet nem viselő" GYES adóját és a 3 Ft-ot. Mert bár kerestem jó néhány percig, erre a 3 Ft-ra nem vonatkozik a 100 Ft-os szabály.

 

Ez van! Legalább holnap ihatok még egy sört. Jó drága sör lesz, most inkább lemondtam volna róla.

 

Szóval hajrá söralátétnyi adóbevallás! Jövőre már azon szeretnék sörözni. De csak egyet!


Címkék: apeh adóbevallás gyes adómentes önellenőrzési pótlék

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr582018096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.05.20. 15:56:10

Az ír adóbevallásom 1 db A5-ös lap. Tudjátok, az a söralátét-fajta.

Egyszer küldött a helyi APEH egy tákékoztatót az adózásról; 4 A5-ös oldal volt, képregény formában (aranyos volt, volt benne kutyus, nagymama, gyerek, aki kérdez, meg a szülők), amúgy az összszöveg lehetett kb. annyi, mint ez a hozzászólás. Gyerekek számára is megérthető módon el volt magyarázva az ír szja (PAYE-nek hívják amúgy - pay as you earn). 4 pici oldalban.

Nálunk miért nem lehet leegyszerűsíteni?

(Amúgy adtam le otthon is adóbevallást, nullásat. Megjegyzem, mennyivel egyszerűbb lenne nekem is és az APEH-nak is, ha mindössze egy nyilatkozatot kellene kitöltenem, hogy nincs Magyarországról származó jövedelmem... ja, és elvileg nem lennék köteles adóbevallást leadni, de ha nem adok le, akkor meg kapom a levelet, hogy megbüntettek SZJA le-nem adás miatt, és várnak szeretettel... érzitek a helyzet faramuciságát? :-)

sajt · http://sajt.tumblr.com 2010.05.20. 16:36:45

Szerintem mielőtt befizetnéd azt a 22 rugót, nézd jobban át a dolgot. Egyébként minden mezőhöz van súgó a programban, csak azt hiszem azt külön kell installni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.05.20. 18:08:05

@sajt: Megnéztem, sajnos ezt bebuktam. Az a helyzet, hogy ha az éves jövedelem eléri az 1,9 millió Ft-ot, akkor a GYES adózik.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.05.20. 21:46:44

@sajt: "Egyébként minden mezőhöz van súgó a programban, ..." Én az útmutatót olvastam, az 317 oldal. Gondolom a mezőkhöz tartozó súgó is nagyjából ugyanez, csak széttördelve.

Messze vagyunk a Droli által említett képregényformátumú tájékoztatótól..

Két gond van: 1. Mi magyarok mindent túlbonyolítunk 2. Minden sz@rt meg akarnak adóztatni.

süti beállítások módosítása