Skip to content


Cenzúra az Index fórumán (?)

Szerző: Droli - 2010.06.01. 07:29

Bookmark and Share

Nem tudom, ti szoktatok-e “fórumozni”, azaz használjátok-e az Index fórumát. Én igen, és büszkén állíthatom, hogy már a kezdetekkor is ott voltam, és a nickem (Droli) már tizedik életévét töltötte volna be júniusban - ha ki nem nyírják. De nem csak én jártam így, hanem elég sokan, mert az Index úgy döntött, hogy akik valaha is hivatkoztak a kuruc.info-ra, azokat véglegesen törli - de ne szaladjunk ennyire előre. Moderációs botrány, azaz miért cenzúrázik az Index, és hol vannak a cenzúra határai, csak itt, csak most, a Tudtadon :-)

Szóval múlt pénteken éppen be akartam lépni az Index fórumába, hogy kedvenc topikomban elejtsek pár hozzászólást, de nem sikerült, mert a fórummotor mindig azt írta ki, hogy nincs jogosultságom. Gondoltam, valami gond lehet az indapassommal, de nem, mert minden más szolgáltatás remekül működött, kivéve a fórum. Írtam levelet az indapass helpdeskjének, hogy nézze már meg, mi lehet a hiba, és vártam. Közben elkezdtem utánaolvasni a témának, hátha nálam a hiba, és én is meg tudom oldani, mikor a következő hozzászólásra bukkantam:

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

Srácok, ne linkeljétek a kuruc.infót se ide, se máshová. Több éves nickek repültek tegnap emiatt. Őket még megpróbáljuk visszahozni, de a következőnél már nem lesz mit tenni, ha úgy hozza a sors, törlődik az egész Fradi topik több százezer hozzászólással együtt, és nem tudjuk majd visszaállítani.

Kérlek benneteket, működjetek együtt.

Köszi.

Ekkor már sejtettem, hogy valami ilyesmi lehet a hiba nálam is, és megnéztem a fórum szabályzatát, melyben a következő szerepelt:

Törvénysértő tartalmak idézése, linkelése

Egyes magyar hírportálok a folyamatos jogsértéseiknek köszönhető retorziók miatt olyan külföldi szerverekre költöztek amelyek kiesnek a magyar igazságszolgáltatás hatóköréből. Ugyan rengeteg ilyen hírportál akad a világon még ezeken kívül melyeket a hazai igazságszolgáltatás nem ér el, ám azok nem elsősorban magyar belpolitikai vonatkozású hírekkel foglalkoznak.

Ezen szervereken rendszeresen törvénysértő tartalom jelenik meg, azonban fellépni ellene nem lehet hiszen kívül esnek a magyar igazságszolgáltatás hatókörén.

Az Index fórumain történő meghivatkozásuk azt eredményezi, hogy a különféle keresőrendszerek a fórumok beírásait dobják ki a keresett kifejezésekre mint forrást azt a látszatot keltve, hogy a törvénysértő tartalom elsődleges forrása az Index. Ezt megelőzendő az efféle idézetek, linkelések a beírást elkövető nickkel együtt mennek a /dev/null-ba. Az intézkedés statáriális jellegű, azonnali, a nick temetése hamvasztásos-bemosásos még akkor is ha mozog közben. Fellebbezésnek helye nincs.

Kéretik előre gondolkodni!

Szóval erről van szó, egyszer hivatkozhattam a Kuruc.info-ra, ezért minden figyelmeztetés nélkül törölték az ötezer hozzászólásos tízéves nickemet, az összes hozzászólással együtt. Mondhatjátok, így jártam, de pár kérdés felmerült ezzel kapcsolatban, melyre várom szeretettel az illetékesek válaszát:

1. Én hogyan tudom megállapítani, hogy melyek azok a portálok, melyek folyamatos jogsértések miatt külföldi szerverre költöztek? Honnan a fenéből tudjam én azt, hogy pl. az Index.hu milyen szerveren működik, és követett-e el már jogsértést? Vagy az Origo? Vagy a Hírszerző? Hvg.hu, figyelo.net, blog.hu, kapcsolat.hu, fidesz.hu, mszp.hu, propeller.hu, mandiner.hu, ki mondja meg nekem, hogy melyik milyen szerveren van, és követett-e már el jogsértést? Na?

2. Sejtem, hogy az egyik ilyen hírportál a Kuruc.info, persze. És fél az Index, hogy a keresőrendszerek azt a látszatot keltik, mintha a tartalom elsődleges forrása az Index lenne. Kérdezem én, hogy a Kubatov ügyben, ahol az Index a címlapon hozta, hogy “a Kuruc.info értesülései szerint”, ott nem voltak ilyen finnyásak? Arról nem is beszélve, ha a Kuruc.info igaz információt közöl, arra miért ne hivatkozhatnék? Vagy mi van akkor, ha a mondjuk kapcsolat.hu hamis információjára hivatkozok? Azt lehet?

3. Oké, mondjuk rá, hogy a Kuruc.info maga a sátán, és ezért tűzzel-vassal írtandó. De akkor miért nem csak az adott hozzászólást tiltják le, miért törlik az összes hozzászólásomat, például a sport- és a zenei jellegűeket? Jópár olyan hozzászólásom volt, mely sok új információt tartalmazott, például a segítségkérés jellegű topikokban, és gondolom az Index is profitált abból, ha a gugli egy kérdésre az adott oldalt dobta ki, mint találatot. Arról nem is beszélve, hogy bele lehet olvasni a topikokba; a rengeteg törölt hozzászólás miatt némelyik teljesen szétesett. Ez miért jó?

Az Index Fórum magánakciójának amúgy rengeteg nick esett áldozatul, köztük neves nickek, akikkel semmi baj nem volt, és több tízezer hozzászólással gazdagították a fórumot. Mert egyszer hivatkoztak a Kuruc.info-ra. Gratulálunk a cenzúrázáshoz és főleg a módjához, kedves Index! Sikerült egy olyan szintre süllyedni, melyet tíz éve leköptetek volna. De hát ti tudjátok...

U.i.: közben a Google segítségével utánanéztem, hogy vajon mikor hivatkoztam én a Kuruc.info-ra, mikor a Polidilibe ritkán járok, inkább a sportfórumokhoz szoktam hozzászólni. Hát, kérem szépen, a Google szerencsére eltárolta a bűnös hozzászólásomat: a “Hajrá Loki!” topikban egy kép hivatkozására írtam be a kuruc.info linkjét, kb. két éve. Gondolom, máshol nem találtam hozzá képet. Mivel más Kuruc.info-ra való hivatkozást nem dobott ki a Google, ezért ez az egy (sport)hivatkozás miatt dobták ki a nickemet a hozzászólás után több évvel, többezer hozzászólással együtt. Ehhez fogadja az Index a legmélyebb gratulációmat.   

(Ezt a posztot e-mailben elküldtem pár illetékesnek, várom a válaszaikat.)


Címkék: fórum index cenzúra botrány kurucinfo

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr662043306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Vezo_ 2010.06.01. 09:28:30

Én kb 6 éve vagyok index fórumozó, átérzem ezt a helyzetet.
Valóban moslék dolog ez, hiszen, ahogy Te is írtad, nekem, usernek honnan kéne tudnom, hogy olyna hivatkozást teszek be, ami valamiért nem frankó!?.
Oké, a kuruc eleve problémás, de bőven elég lett volna azt a hsz-t törölni, meg egyébként is értelmetlen, hiszen tárolva vagyon ugye, a gugli felleli.
Érthetetlen és bosszantó.

qwerti (törölt) 2010.06.01. 09:54:27

Illetékes válasza: Tisztelt Droli. Miután blogjában is használta fent nevezett törvénysédtő site-ot, így blogját töröljük. További kellemes netezést! Shalom! :)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.06.01. 10:23:33

Mindezt a demokrácia a liberalizmus és a tolerancia jegyében.....:))

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.01. 11:23:21

@_Vezo_: Amúgy érdekes, hogy pont a kurucinfo-s linkek jutottak erre a sorsra, más nem. Ez olyan, mintha Béla megöléséért büntetnének, Eszter megöléséért meg nem.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.06.01. 13:35:50

Szerintem az index.hu-ra se hivatkozz sehol, mert mint a fentiekből kiderül, az is törvénysértő website. A szólásszabadsághoz fűződő alapvető emberi jogokat sárbatiporja. Ezek szerint az index.hu nem információs portál, hanem információromboló.

A megtorlás egyszerű: soha ne menj többé rá a honlapjukra! A Te kattintásodból többé ne gazdagodjanak!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.01. 22:00:31

Hát igen. Kb. ugyanabba acsapdába estél, ami például az amerikai reptereken zajlik. Ott a dilemma az, hogy fel kell adni az egyéni szabadságjogokból a kollektív biztonság növelése érdekében. Ez óhatatlanul azt jelenti, hogy időnként ártatlan embereket is meghurcolnak a terroristák kiszűrése közben.

Nyilván az Indexnek sem volt erőforrása a kommenteket külön-külön elbírálni, így mindenkit kinyírt, aki nem támogatott vagy tűrt, hanem tiltott helyről linkelt...

Az eljárást akkor nevezhetnénk valamennyire is korrektnek, ha helyet adnának az egyéni fellebbezéseknek, és jogos sérelem esetén rehabilitálnák a jóhiszeműen kommentelőket.

Sátán meg a Jocó 2010.06.02. 09:38:01

Ne mondd, hogy meglepődtél :)

Komám, nekem is törölték 10k hozzászólásos nickemet, de nem bánom.

Csak az időt kúrtam el mindenféle agymosott idiótával, akiket amőgy sem tudsz a legkisebb mértékben sem meggyőzni és csak idegeled magad.

Én örülök, hogy leszoktam róla.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.02. 12:21:04

@Sátán meg a Jocó: én is csak a drukkerkocsma miatt használom :-)

IndaAdmin (törölt) 2010.06.03. 10:21:29

Csak a tisztánláts végett:
- "Az üzemeltető a fórumok moderátoraira ruházza azt a jogát, hogy azokat a hozzászólásokat, amelyek megsértik a 8. pontban foglaltak, vagy a moderálási alapelvek valamelyikét, eltávolítsák. Szintén a moderátorokra ruházza azt a jogot, hogy e szabályok súlyos megszegését követően a felhasználó regisztrációját megszüntethetik." (Modus Moderandi V. pont első bekezdése)
- az üzemeltető csak és kimondottan akkor avatkozik bele a moderálásba, ha erre hatósági felszólítást kap, és akkor is az előző pontban említett moderátorokon keresztül teszi mindezt.
- a fórum használatával a felhasználók elfogadják az álltalad is idézett ezért gondolom alaposan végigolvasott Modus Moderandi _minden_ pontját és magukra nézve ezt kötelezőnek tekintik.
- a fórum szabályzatát sértő hozzászólások eltávolítása nem egyenértékű a cenzúrával.
- az illetékes az üzemeltető (nem a hírportálnál dolgozó ismerős), akinek az elérhetőségeit a fórumban találtad volna.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.03. 12:24:03

@IndaAdmin: Csak egy kérdés: egyetértesz-e abban, hogy az általam leírt esetben a moderáció ilyen formája NEVETSÉGES? Csak mint magánembert kérdezlek.
Szerintem nagyon rossz a szabály.

(Az utolsó kifogást végképp nem értem, ment a levél a fórum impressziumában megjelölt e-mail címre is, hírportálnák dolgozó ismerős meg nincsen...)

.

IndaAdmin (törölt) 2010.06.03. 13:07:08

@Droli: Nem mint magánember írtam az előző kommentet, ezért nem fogok magánemberként mondani semmit.
Annak ami történt volt oka és a nagy számok törvénye alapján sajnos olyan is belekerült a szórásba ami nem feltétlen volt indokolt. Sajnos a hozzád hasonló felhasználók jártak ezzel rosszul, de ha a fórum usereinek egészét nézed (ami tudom téged nem feltétlen vígasztal) akkor van létjogosultsága a szabályzatnak ebben a formában. Vonatkoztass el az esetben szereplő domaintől és weboldaltól, keress egy olyan oldalt, amit te nem kedvelsz és játszd el ugyanezt.
Napi többszázezer felhasználó "boldogságáról" kell gondoskodnunk, és lehetetlen elvárás lenne az, hogy mindenkinek jó legyen.
Ha jól tudom azóta a nicked újra aktív és a hozzászólásaid egy része is visszakerült.
Ha pedig úgy gondolod, hogy szivesen elmondanád részeltesebben egymás közt a véleményed örömmel meghallgatom.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.03. 13:57:16

@IndaAdmin: Nem, nem aktív a régi nickem a fórumban, továbbra sem.

Javasolnám a fenti szabály átírását úgy, hogy aki erre az oldalra hivatkozik, adott hozzászólása azonnali törlésre kerül, és megy egy e-mail erről neki, és ha 3X elköveti ezt, a nickje is. Már ha ennyire prioritásnak tartjátok ennek az oldalnak a bojkottálását...

IndaAdmin (törölt) 2010.06.03. 15:00:03

@Droli:
Az első bekezdéssel kapcsolatban megkereel közvetlenül rövidesen.

A szabály nem konrétan erről az oldalról szól, ez fontos!
Nem akarunk senkit bojkottálni, hanem megpróbálunk egy olyan környezetet kialakítani ami a lehető legkevesebb ember számára okoz kellemetlenséget, de ezen felül a többséget próbálja védeni azon tartalmaktól, amik vagy törvényt sértenek, vagy az emberi normákat, vagy az elég szubjektív jóizlést.
Ez az eset rávilágított arra, hogy a szabály jelen formájában nem teljesen pontosan határozza meg a szankcionálható dolgokat és ezzel egy időben a büntetést, erre találunk valami megoldást.

zrx8 2010.06.05. 01:54:35

engem többször is töröltek az index (pol.) fórumról, többszáz hozzászólásos regisztrációkat..

a kedvencem az volt, amikor egy teljesen nyugodt és normális hangvételű hozzászólásomra, ami az mszp és a szlovákiai magyarellenesség közötti érdekközösségről szólt, valaki úgy válaszolt, hogy "te mocskos kis sz@rkupac, húzd innen a beled" stb...

és erre engem töröltek

azóta tudom, hogy az index pol. fórum moderátorai ótvarkomcsik, és még nem is tagadják

vértintanyúl 2010.06.07. 16:24:07

én meg nem bírom magam törölni az indáról.
hát akkor: KURUCINFÓÓÓÓÓÓ!4!!!!!4
hacsak így nem...

Florestan 2010.06.07. 19:28:16

Az Index Fórum közutálatnak örvendő cenzorai Kun Béla, Szamuely és Rákosi szellemi örökösei. Judeobolsevik szemérmetlenséggel tiporják sárba a szabad véleménynyilvánítás jogát.

Fórumszabályzatuk (amely egyébként hemzseg a helyesírási hibáktól) bűzlik az önkénytől. Kiépítették a spiclik hálózatát, akik a besúgófórumon („Kérések a polmodikhoz”) jelentik, hogy mely hozzászólásokat javasolják törlésre. Valóságos III/II-es hálózatot hoztak létre. Nemegyszer előfordul, hogy 10-15 egymást követő hozzászólást is törölnek egyszerre. Így aztán vannak topikok (például "Az MSZP szétesése" című), amelyeken a hozzászólások olyan foghíjasak, mint egy százéves öregasszony
Brutalitásukra jellemző, hogy számos, irodalomról, költészetről és műfordításról, sőt, barátságról és szeretetről szóló hozzászólásomat is törölték a politikától teljesen független fórumokon. Taktikájukat nyilván Orwell 1984-éből lesték el, amelyben a hatalom rendszeresen bezúzza a történelemkönyvek és az újságok minden példányát, mondván: ami nem olvasható, az nem is létezett, s kitörlendő az emlékezetből is.
Az igazán égető kérdésekről szóló topikokat kényük-kedvük szerint, kurtán-furcsán törölni szokták. A „Beperelném a MÁV-ot” topik (a zsidók MÁV elleni peréről) például mindössze szűk 3 napot ért meg.
Az egykori cenzorok tehát ma is élnek és virulnak, csak most – eufemisztikus módon – „moderátor”-nak nevezik magukat. Rút önkényükkel így igyekeznek engedelmes, öncenzúrára mindig kész, a nemzetközi bankároligarchia hazánkat kizsigerelő uralmát némán tűrő jobbágyokat nevelni belőlünk.
Végső tanulságként mindenképp leszűrhetem: korpa közé keveredtem, s bizony felfaltak a disznók! Úgy kell nekem!

zrx8 2010.06.10. 23:19:53

Néha benézek az index pol. fórumra, mostanában azt látom, hogy nagyon kinyílt a csipája az ún. "balos" fórumozóknak, akik fejenként 10-20 nicknéven nyitogatják a gyalázkodó/szarkeverő topikjaikat. Gondolom, BKV híján azért még akad rájuk pénz a Táncsics Alapítvány kasszájában is (szegény Táncsics, ha tudná, kik élnek vissza a nevével...) Azt hiszem, már egyre kevesebb jóérzésű ember (értsd: nem komcsibérenc) téved oda. Ezek az ex-kgb/moszad-ügynökök meg jól elbratyiznak az indexes moderátor elvtársaikkal..

Hozzá Szóló 2010.06.14. 13:47:50

Óh, a polidili és társai, az még semmi. Az nem is számít.

A legkeményebb az egészségügyi fórum. Van ott egy aljas üzletemberekből álló kis banda, akik csináltak egy honlapot és azt reklámozzák agyba-főbe, úgy, hogy közben nem korrekt a portál, hazugságok vannak rajta, a készítők semmilyen felelősséget nem vállalnak, nem mellesleg nem is orvos a végzettségük.

Ezt ha csak megírja valaki a fórumban, egyből repül. De olyan szinten, hogy PERCEKEN BELÜL.

Na vajon hányan járnak jól és kik?
Kinek jut a zsebébe néha-néha valami pénzösszeg a moderátorok közül?

Hozzá Szóló 2010.06.14. 13:50:13

Már a nemtudomhanyadik nickemmel dobáltak ki, amiért rámutattam, hogy az egészségügyi fórum moderátorai utolsó aljas érdekemberek.
De hát kilóg a lóláb, mert aki gyakran jár a topicokban és jobban körülnéz, láthatja, mi megy :(

Bajba jutott embereknek osztogatnak rossz tanácsokat, egészségügyi témában, ennél alattomosabb, szarházibb dolgot nem is tudok elképzelni :(

irreverzibilista (törölt) 2011.12.31. 11:01:41

Nem változott semmit az index fórum hozzáállása.
Valaki beírta, hogy a Fidesz és a Jobbik hamarosan összenőnek, erre válaszul megkértem, hogy olvasson már bele a kuruc.infóba.
1 óra múlva likvidálták a nickem.
Levelet sem kaptam róla, természetesen. Volt, nincs.
Index tempó.
Elmebeteg tempó.
... és ők hőbörögnek, amikor a parlamenti cigánykerekezés és idétlenkedés után kitiltják őket a Parlamentből...

süti beállítások módosítása