Skip to content


Köztársaság elnök 1.0

Szerző: Droli - 2010.06.14. 10:07

Bookmark and Share

Kiszivárgott a nagy hír: úgy tűnik, hogy Schmitt Pál lesz az új köztársasági elnökünk, legalábbis a Fidesz őt jelöli - és ha jelöli, a kétharmados többséggel valószínűleg meg is választja. Na nem mintha ennek bármi jelentősége lenne, de hát mégiscsak a köztársasági elnök testesíti meg a nemzet egységét, Schmitt meg jó nagydarab, tehát a nemzeti egység most nagy testben testesítődik meg. De hogyan jutottunk el addig, hogy az ország egyik főméltóságának jelölése úgy kb. senkit sem érdekel, vagy legalábbis egy szinten van az Anglia-USA meccs kapusbakijának hírértékével?

Attól függetlenül, hogy a köztársasági elnöknek azért elég sok jogköre van, a nép szemében ez a pozíció megmaradt a “mikulásbácsi” szintjén. Odatesznek egy okos, aranyos, nagyon művelt öreg bácsit, oszt’ kész. Kérdezzük csak meg az embereket, mire emlékeznek a köztársasági elnökök munkásságából! Göncz bácsi nagyon aranyos volt, Mádl bácsi nagyon okos volt (de sajnos nagyon ronda is), míg Sólyom bácsi nagyon környezetvédő volt, meg harcos. Ja, és mindhárman nagyon szép újévi beszédeket mondtak. De ha megkérdezem, hogy pl. melyik köztársasági elnökünk nem akarta aláírni a tévéelnök kinevezését, szerintetek hányan tudnák a választ?

A köztársasági elnököt a parlament választja. Azt a köztársasági elnököt, aki aláírja azokat törvényeket, amelyet a parlament hoz. A parlament ezért olyan köztársasági elnököt választ, aki lehetőség szerint nem kekeckedik annyit; így nem csoda, hogy általában a kormánypárt jelöltje fut be (két kivétel: Göncz Árpád első elnöksége egy alku eredménye volt, valamint Sólyom megválasztása meg az akkori kormánypártok töketlensége miatt sikerülhetett - később ezt jópárszor megbánták). Közületek vajon ki olyan szerencsés, hogy saját maga választja meg a főnökét? Hát ez az! Mondhatnátok, hogy akkor válassza a köztársasági elnököt közvetlenül a nép: igen ám, de szerintetek mennyien mennének el egy ilyen szavazásra? És aki elmenne szavazni, az vajon az elnök személyére vagy inkább az őt jelölő pártra szavazna? És akkor érdemes-e egyáltalán pénzt szórni erre?

Schmitt megválasztásának egyébként lenne egy hatalmas előnye: a pogácsaszabálások konferenciák utáni fényképezkedésen legalább kilátszana a többi elnök közül. Mert ő nagy, sportos ember. Az, hogy mennyire ért a diplomáciához, meg a joghoz, lényegében mindegy: a köztársasági elnök nálunk egy jelképes funkció lett, mint a korona, ami szintén ott van a parlamentben, de attól ugyanúgy nem használják (amúgy Schmitt mellett szól diplomata múltja, volt ő NOB alelnök is). A köztársasági elnök általában bármilyen hülyeséget aláír, amit elé raknak, és ha esetleg valamit visszadobna, akkor abból már nagyon nagy hír kerekedik. Pedig milyen jó lenne egy „kontroll“ szerepét ellátó köztársasági elnök. Például aki megkérdezte volna Medgyessytől, hogy „Péterkém, ugye nem gondoljátok komolyan, hogy aláírom azt a törvényt, hogy ti 13. havi nyugdíjat adtok hitelből?“ Vagy megkérdezte volna Bajnait, hogy „Gordon, nektek tényleg nincs jobb dolgotok, mint hogy a holokausztagadást büntessétek?“ Persze a köztársasági elnöknek nem kellene mindenhez értenie (a költségvetési törvénytől a nemzetközi jogon át a kinevezésekig), de hát azért lenne ott a mögötte álló stáb, hogy ilyenkor véleményezzen és segítsen a döntéshozatalban. Ha már nincs szakmai kormányunk (sose lesz), akkor miért ne lehetne a köztársasági elnök rezidenciáján létrehozni egy szakmai stábot, aki odacsapna Viktor kezére, például mielőtt felduzzasztaná az államháztartási hiányt? És jelezné, hogy Viktor, ez így nem jó, itt meg itt meg itt vannak a problémák, beszéljétek át légyszíves még egyszer! De jó lenne, ha végre újraértelmeznénk a köztársasági elnök szerepkörét, hogy ne csak protokollfunckiókat lásson el!

De ilyenről természetesen nem is álmodunk, Schmitt valószínűleg hűen aláír akármit, amit a kormány elérak, de legalább nem kell attól félni, hogy agyonverik egy kétoldalú tárgyaláson, ha bunyóra kerül a sor. Végül is, ez is valami.


Címkék: politika köztársaság elnök

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr402079278

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pártóvoda felnőtt nélkül 2010.06.15. 12:11:19

A kétpólusú pártpolitikai térben az utóbbi öt évben megjelent egy harmadik pólus: a köztársaság. Sólyom László ezt képviselte öt éven át.Ez nyilván kényelmetlen ügy: nem lehet kizárólag a barátok és ...

Trackback: Áder János lesz az államfő? 2010.06.14. 12:11:01

A Fidesz vezetésében még folyik a vita arról, kit jelöljön a kétharmados parlamenti többség Magyarország köztársasági elnökének. A Magyar Nemzet úgy tudja, egyáltalán nem biztos Schmitt Pál jelölése, Áder János is szóba került esélyesként.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása