Skip to content


Mesterházy lett a megváltó

Szerző: Droli - 2010.07.12. 07:03

Bookmark and Share

Mesterházy Attila lett az MSZP elnöke; akartam írni egy posztot arról, hogy nem egy nagy választás, de aztán rájöttem, hogy sok értelme nem lenne, mert ki mást választhattak volna? De tényleg, kit? Mesterházy viszont nem az a karizmatikus típus, aki képes lenne kivezetni a pártot a válságból. De ne szaladjunk ennyire előre.

A Fideszben lényegesen egyszerűbb a helyzet, ott a jó magyar demokrácia jegyében a következő jelöltekből lehet kiválasztani a párt legerősebb emberét: lehet választani Orbán, Viktor, meg Orbán Viktor között (meg időnként becsületből indul még egy harmadik vonalbeli politikus, hogy legyen választási lehetőség, hahaha!). A győztes általában Orbán Viktor, akit szinte egy emberként megválasztanak, és a párttagokat nem lehet ezért hibáztatni: valóban, Orbán egy karizmatikus vezető típus. Baj akkor lesz, ha Orbán valamilyen oknál fogva nem tudja majd ellátni feladatát, mert akkor könnyen lehet, hogy a gyűjtőpárt több részre szakad, de ma még minden szép, Viktor viszonylag fiatal, ráadásul az utóbbi öt évben mintha tudatosan felépítenék mellé Navrasicsot az előbb leírt nemkívánatos eset kezelésére. De valljuk be őszintén, ennek nincs sok köze az MSZP-s elnökválasztáshoz.

Az MSZP azonban nem tud ilyen stabil embert felmutatni. A 90-es években még adta magát Gyula, azonban az elmúlt tíz évet inkább kapkodásnak lehetne nevezni. 2000 környékén még az MSZP Torgyánja, Kovács László volt a meghatározó, utána jött Medgyessy (kívülről), Gyurcsány, Bajnai, most meg Mesterházy. Közülük egyedül Gyurcsány vált erős emberré, de hát ő meg “leöszödözte” az esélyeit, így pillanatnyilag jegelik, mert ő inkább az “égő” kategória jelenleg. (Persze a magyar választópolgár emlékezete rövid, 2014-re simán elő lehet húzni a kalapból.)  Bajnait nem jelölik, mert egyrészt Bajnai érthetően nem akarja tovább égetni magát ezzel a társasággal, másrészt az MSZP-nek sem ízlett az a Bajnai program, ahol az állam a feladatainak ellátására beszedi az adókat, a feladatokat kiadja az állami szektornak, majd b.szik fizetni ezért. (Makroszinten kétségkívül nagyon jól mutat, hogy kicsi a hiány, de “mikroszinten” tessék csak elbeszélgetni pl. az egészségügyi dolgozókkal vagy az önkormányzatokkal! Tipikus libás történet: a libát elviszi, fizetni meg nem fizet érte...de inkább vizsgáljuk tovább, ki lehetett volna az MSZP elnöke...). Szily Katalin népszerű a plebejusok körében, azonban ő inkább “párton kívül lebeg”: ott is van, meg nincs is ott, szívesebben alapítana saját pártot, de hát abból meg nem lehet megélni, így inkább marad. H. Kovács és Lendvai meg olyan szinten le van már amortizálva, mint az a prostituált, akin végigment a fél MSZP.

Szóval marad Mesterházy, aki  nem igazán vezető típus, és inkább tűnik Gyurcsány 17 éves keresztfiának, mint önálló, egyéni, karizmatikus politikusnak. De legalább bajt nem csinált eddig, így olyan, mint a hidrogén: színtelen, szagtalan, gáz. Ez remekül megmutatkozott a választások során is, lejjebb nem vitte a pártot, igaz, feljebb sem, és legalább vállalta a bukás szerepét (ahogy Slanger találóan megfogalmazta, ő volt 2010 első politikai hullája). Viszont az a baj, hogy ebből kifolyólag őt már nem nagyon lehet építeni; Mesterházy már el lett könyvelve “vesztesnek”, és a legelvakultabb párttagok sem gondolhatják komolyan, hogy ő lesz az MSZP megmentője. (Ezen a szerepen amúgy az utóbbi két hónapban rengeteget dolgozott a Fidesz, többet tettek a szocikért, mint a szocik maguk, lásd NER, némi arroganciával keverve.) Így engedtessék meg, hogy Mesterházy elnökké választását hadd’ címkézzem fel a “pótcselekvés” címkével. Mert ez így az.


Címkék: politika mszp mesterházy

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr522143581

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mesterházy: Orbán politikai tisztogatásba kezdett 2010.07.12. 12:25:02

Újrakezdene az MSZP: az újonnan elnökké választott Mesterházy Attila igazi erőt ígért, pártját a Fidesz társadalmi ellensúlyaként működtetné. A szocialisták ötletei közül egyik első a polgári körök lemásolása lenne - demokrata köröket indítanának.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.07.12. 15:18:25

Ennek a hapsinak a mosolya is olyan mintha fintorogna...

süti beállítások módosítása