Skip to content


A válságnak vége, munka nincs...

Szerző: Droli - 2010.08.13. 06:20

Bookmark and Share

Vége a nagy gazdasági világválságnak? - teszik fel a kérdést az emberek a hírek láttán. Lássuk például Magyarországot: a vártnál gyorsabban nő az ipari termelés, a GDP idén már növekedni fog, a cégek is egyre inkább fellélegeznek, és a befektetők is visszatértek a tőzsdére - ezt gyakorlatilag elmondhatjuk világszinten is. Egyvalami azonban mégsem akar javulásnak indulni: a foglalkoztatás. Még mindig rengeteg munkanélküli van, és számuk egyenlőre növekszik a fenti tények ellenére is, és a vállalatoknak eszük ágában sincs visszavenni az elbocsátott létszámot. Vajon a kisember számára mikor lesz vége a válságnak?

 
A fenti folyamatot remekül szemlélteti a munkahelyem példája is. Egy kiskereskedelmi cégnél dolgozom, amelynek van több áruháza és van egy nagy központi raktára, amelyből ellátják áruval az áruházakat. 2007-ben, amikor még minden rendben volt, heti kb. 100 “ketrecet” szállítottak ki (fémketrecben szállítják az árut, raklap helyett), 6 szállítási nap alatt, tehát egy szállítási napra jutott kb. 16-17 ketrec. Aztán beütött a válság, csökkentek az eladások, így kevesebb áru kellett, heti kb. 70 ketrec, ezért a vállalat vezetősége úgy döntött, hogy lecsökkenti a szállítási napok számát négyre, így egy szállítási napra kb. 17-18 ketrec jutott. Persze ennek hatására (hat helyett csak négy napot kellett dolgozni az áruval) el lehetett bocsátani egy rakat embert a központi raktárból, sofőröket, targoncásokat, stb., meg az áruházakban is le lehetett építeni. Igen ám, csak most már (végre) ismét élénkül a forgalom, és annyira megnövekedtek az eladások, hogy megint heti 100 ketrecet kapunk - na találjátok ki, milyen elosztásban? Természetesen heti 4 napban, napi 25 ketreccel, és a lecsökkentett létszámmal! A tulajdonosnak esze ágában sincs új embereket felvenni, hiszen a meglévő emberállomány - ha nagyon nehezen is -, de még el tudja végezni a munkát. Az eredmény: a vállalat csökkentett költséggel is növelni tudja a forgalmat, a tuladjonosnak nő a nyeresége, a meglévő dolgozók meg fogják be a szájukat, így is vannak elegen az utcán, akik szívesen elvégeznék a munkát. És a legszebb az, hogy a tulajdonos teljesen reálisan látja a helyzetet!
 
A válság időszaka egyfajta felmentést adott a cégeknek. A bevételi oldal visszaesése mellett kénytelenek voltak költséget csökkenteni, és mivel ez szinte mindegyik cégnél így volt, és minden piaci-állami szereplő tisztában volt a nehézségekkel, ezért senki nem gördített akadályt az elbocsátások, tömeges leépítések elé. Az emberek elfogadták, hogy enélkül nem élné túl a vállalat, és nem mindegy, hogy most bocsátják el a létszám 20%-át, vagy fél év múlva a 100%-ot. Azonban ez az év már lassú bizakodásra ad okot, viszont a foglalkoztatási adatok ezt nem tükrözik vissza: a cégek most megvalósítják a “nagy álmot” - a kisebb költséggel nagyobb termelést, egyszóval a nagyobb hatékonyságot. Az eladósodott állam meg azt csinál a sok munkanélkülivel, amit akar. 
 
Kérdés persze, hogy meddig tart ez a folyamat, és mikor jön el az a pont, ahol a cégek kénytelenek lesznek új munkaerőt felvenni, mert a meglévőt már nem lehet tovább terhelni, plusz az elvárt növekedés tartásához bizony a létszámot is fejleszteni kell. Fél év, egy év, több év, vagy akár már holnap? A dolog másik oldala, hogy ahhoz, hogy a terméket megvegyék, felvevőpiac is kell, azaz emberek, akik a bérükből megveszik. Amíg a cégek nem ismerik fel azt a tényt, hogy állami transzferekből maximum vegetálni lehet, nem fogyasztani, addig ez a gazdasági növekedés egyik kerékkötője lesz; ez most független attól, hogy lesz-e a válságnak egy második felvonása, vagy sem, és már túl vagyunk-e a nehezén.
 
Még egy érdekességet szeretnék megjegyezni: sokan azt hitték, hogy a válsággal az eddigi gazdasági rendszer eltűnik, azaz csökken a pénzügyi világ szerepe, és a spekuláció helyett a termelés, a termelő szektorok kerülnek előtérbe. Eddig ez nem történt meg, a piaci szereplők továbbra is ugyanúgy viselkednek, mint azelőtt. Egyelőre továbbra is jobban meg lehet élni abból, ha az ember a forintra spekulál (“fogad”), mint mondjuk kukoricatermesztésből. Kérdés, meddig...
 
 

Címkék: munka gazdaság társadalom válság

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr682208042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ifrance 2010.08.13. 07:23:26

ilyenkor nem győzök hálát adni az égnek, hogy olyan munkahelyem lehet, amilyen. Német multi, de kb. annyi köze van a dolgozókhoz való hozzáállásban a multisághoz, mint gergényinek a tisztességhez. A válság előtti évben brutális forgalmat produkáltunk világ szinten (megdupláztuk az előző évi forgalmat), mindenki heti hat napban és két műszakban volt behívva (persze megfelelő extra bér ellenében). Amikor beütött a válság, a német igazgató személyesen odaállt a munkások elé, és megígérte, hogy a válság miatt senki nem lesz kirúgva. Egy évig ment a négynapos munkahét, arányosan csökkentett bérekkel persze, de SENKI nem lett kirúgva. És most, amikor visszaáll lassan a régi forgalom nem kell a munkásoknak kidolgozni a belét, mint kedves postolóéknál, és nem kell új munkásokat betanítani... Ja, és nem mellesleg az emberek hálásak a cégnek, és ez azért meglátszik a munka minőségén is.

qwerti (törölt) 2010.08.13. 08:50:49

@ifrance: Jó hallani, hogy ilyen is van, ezek szerint még nem veszett ki az emberség :). Én is multinál dolgozom, sajnos nem ilyen jók a tapasztalatok. Nálunk is lezajlott az elbocsájtási hullom(ok), divat lett használni a cost cutting (költség csökkentés) szót. Mivel tényleg globális cégről van szó, így a válság végét is előbb megéreztük, a gyárakban megkezdődtek a felvételek. Irodai részen viszont még mindig csak azt hallani, hogy cost cutting, cost cutting. Közben meg látja az ember a negyedéves jelentésekből, hogy a cégnek egyre jobban megy... és mi aggódhatunk a munkánkért.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.08.13. 09:11:32

Amikor 70 ketrec volt a forgalom, akkor a boltok száma ugyanannyi volt, az eladóké is kb. meg még rengeteg költség, mégis a 30%-kal csökkent a bevétele a láncnak. Ezt kicsit kompenzálta csak szerintem a raktári elbocsátás és a 4 napos szállítás. Azaz volt veszteség. Most meg van extra nyereség a veszteség előtti időhöz képest. Nem (csak) azért nem áll vissza az előző létszámra sok cég, mert rájött, hogy jobban is lehet kizsákmányolni, hanem mert még mindig a veszteségeit toldozgatja.

Nagy multikról tudok példát, hiába több most az első 6 hónapban a nyeresége, mint egy éve a vesztesége volt, nem nulla az eredő, mert a veszteséget finanszírozni kell, most meg törleszteni ezt a finanszírozást, szüksége van az extra profitra.

De nálatok persze lehet, hogy az egészet felhasználták hatékonyság növelésre. Ha nem megy így, akkor majd az összeomlás előtt mégis bővítik a létszámot, ha meg megy, akkor jól csinálják. Ez is egy cégvezetési stílus, megkeresik a működőképesség határait.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.08.13. 12:08:13

@ifrance: Minden tiszteletem a főnöködnek/igazgatónak!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.13. 17:29:13

Ez a klasszikus gyakorlati példája annak, amit mondogatni szoktak elemzők, vagyis hogy a GDP növekedés beindulását csak kb. fél évvel elcsúszva érzik meg az emberek, és fél évvel elcsúszva indul meg a foglalkoztatottak számának növekedése.

@Levéltáros: Én dolgoztam a kiskereskedelemben, hidd el, hogy a bolti alkalmazottak számát is kőkeményen csökkentik. 70 raklap polcra töltéséhez kevesebb ember is elég, mint 100 raklaphoz. Ugyanígy pénztárosból is elég kevesebb a kevesebb áru kiáramoltatásához.

Azzal meg erkölcsileg legalábbis vitatható, hogy a multik arra törekszenek, hogy visszaszerezzék a válság alatti veszteségeiket a dolgozók kárára. A válság arról szól, hogy mindenkinek csökkent a jövedelme arra az időszakra.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.13. 19:21:30

most már semmikor nem jön el az a pont
a pénz alapú rabszolgatartó társadalom összeomlik, ez szükségszerű

repecs 2010.08.13. 19:25:35

Ember embernek farkasa. Ha belehalnak talán még a szerveiket is eladhatják. Ami marad meg elfűthetik. így semmi nem megy kárba. Micsoda költséghatékonyság.

Biscione · http://axl-zizzenetek.blogspot.com/ 2010.08.13. 19:27:54

Egy rádió műsorban hallottam, van olyan ország ahol létezik egy eljárás, miszerint meg van határozva, hogy egy adott munkára, mennyi a minimális létszám amivel elvégezhető. Az ellenőrzés rendszeres, ha nem annyival csináltad, agyonbüntetnek. Jó tudom utópia, csak úgy mondom.

smartdrive 2010.08.13. 19:31:17

nem értem a problémát

ha most el tudjátok végezni a munkát, akkor nem lehet, hogy a válság előtti állapot volt a természetellenes?

Biscione · http://axl-zizzenetek.blogspot.com/ 2010.08.13. 19:32:09

@wmiki: Igen, valószínűleg túl van az üveghegyen...

szabiaki (törölt) 2010.08.13. 19:32:29

@wmiki: "most már semmikor nem jön el az a pont
a pénz alapú rabszolgatartó társadalom összeomlik, ez szükségszerű "
Te már régen összeomlottál, nem szükségszerűen, de biztosan.

szőketisza 2010.08.13. 20:11:01

@Biscione: Kína? Észak-Korea? Kuba?

szőketisza 2010.08.13. 20:11:55

„Egy kiskereskedelmi cégnél dolgozom, amelynek van több áruháza és van egy nagy központi raktára“
Kár, hogy a posztíró nem árulta el legalább azt, magyar tulajdonú cégről van-e szó.
Gyaníthatóan nem valamelyik multinál dolgozik, őket ugyanis divat szidni a dolgozókat kizsákmányoló magatartásuk miatt. Pedig hát a magyar cégek sem maradnak el tőlük a kapzsiságban, ráadásul többségük adót sem fizet.

mrs. white 2010.08.13. 20:17:01

A dolgok természetéből adódóan egy ideális munkás 0 munkabérért a nap 24 órájában dolgozik. Minél inkább közelítik ezt az ideális állapotot annál jobb a hatékonyság egyesek szerint. Ezzel szemben áll az ifrance által említett gyakorlat. Talán nem véletlen, hogy az a cég világviszonylatban duplázta az eladását. Kb az a különbség mint egy okori rabszolga és mai evezős versenyző között. Nagyon nem mindegy hogy elhivatotságból, motiváltságból vagy kényszerből húzom a lapátot. Garantáltan a versenyző ér be a rabszolga előtt a célba.

ringer 2010.08.13. 21:12:35

Én az építőipart kiszolgáló kereskedelemben dolgozom. Mivel építkezés/épületfelújítás 2007/2008 elejéhez viszonyítva alig van, nálunk még mindig válság van. Addig fogunk megmaradni, amíg a banki hitelből az 50 főt foglalkoztató vállalkozásunkat fenn tudjuk tartani. Amikor a bank majd azt mondja, hogy: "Bocs de a telephelyeitek jelzálogértéke nem éri el a nektek nyújtott hitel nagyságát, így a hitelszerződést felmondom", akkor kiteszük azt az 50 dolgozót, a telephelyeink pedig a banké lesznek.
Ma egyébként örülünk a 15%árrésnek, 3 éve ez még 25-30% volt az átlagos, tehát a forgalom önmagában nem fejezi ki azt, hogy egy kereskedelmi vállalkozás ma mennyi munkáltatót tud eltartani...

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.08.13. 21:18:36

En gunyosan azt szoktam mondani, hogyha azon duhongunk, hogy miert nincs fizetes emeles, mert:
- valsag van.
- kitort a vulkan.
- arviz van.

Szoval mindig van valami kifogas amire ra lehet fogni, hogy a melosnak nehogy veletlenul emelni kelljen a fizeteset.
Csak egyet felejtenek el a nagyfejuek, hogy a Postan nem tudjuk ugy feladni a csekket, hogy bocsi valsag van, kitort a vulkan, arviz van.

artismaffia 2010.08.13. 21:44:30

Nálunk az van, hogy egy csomó munkavállaló semmilyen pluszt nem hajlandó dolgozni (nekik van igazuk). Van viszont néhány lelkes, tenni vágyó, lelkiismeretes és tisztességes balek, akik az adódó plusz munkákat (is) igyekeznek maximálisan elvégezni. Na most egyre több ilyen plusz munka van, amit természetesen mindet a balekok nyakába varrnak és egyszerűen nem akar tudomást venni a patkány főnököm (elnézést kérek a Rattus Rattus-októl), hogy lassan belerokkannak a töbletmunkába ezek az emberek. De mégis, egy nagy gondot levettek a vállunkról: a prémiumot alig észrevehetővé csökkentették, ezért nem kell azon törni a fejünket, hogy mire költsük el a pénzt.
Sajnos én is a balekok csoportjába tartozom és ebben a pillanatban arra is rá kellett döbbennem, hogy tulajdonképpen egy szemétláda is vagyok: azzal, hogy minden plusz melót elvégzünk néhányan, azzal valójában elveszünk egy vagy több álláshelyet, melyet egy munkanélküli kaphatna meg. Mindez egy félállami cégnél, pedig az államnak saját érdeke lenne, hogy állást adjon és ne munkanélküli segélyt.

kiwiman 2010.08.13. 22:55:53

En kulfoldon dolgozom es nem tulzok amikor azt mondom hogy a cegemnel kb. ketszer annyi ember dolgozik mint aki kenyelmesen el tudna vegezni a munkat.
Ez nem helyi sajatossag mert az elozo munkahelyem nem ilyen volt, meg masoktol sem ezt hallom. Inkabb a tulajdonosok balfaszsaga.
Mindazonaltal nem erzem magam szerencsesnek mert az is nagyon kellemetlen tud lenni amikor napi 2-3 oraban ugy kell csinalnod mintha dolgoznal amikor csak celtalanul vegetalsz.
Az az idealis ha nem vagy szethajtva, de folyamatosan dolgozol. Gyorsabban telik az ido es legalabb hasznosnak erzed magad.
Tudom most jonnek majd a kommentek hogy "Jaj de sajnallak te szegeny. barcsak en lennek ilyen szerencsetlen"

marosy 2010.08.13. 23:21:22

Én is multinál dolgozom. A legszörnyübb, hogy a multi az alkalmazottait egymás ellen kijátszodja. Oszd meg és uralkodj az irányelv. Nincs semmi összefogás az alkalmazottak között.

artismaffia 2010.08.13. 23:47:16

kiwiman tisztában vagyok vele, hogy az sem jó, ha nincs elég munka, mert fél az ember, hogy elveszti az állást. De megnyugtathatlak, hogy az állás akkor sem biztos, ha az ember kidolgozza a belét: eddig én pl 3x annyit dolgoztam, mint a többiek és most, hogy újabban "csak" 2x annyit vagyok hajlandó, mert már egyszerűen nem bírom tovább a fokozott tempót, most hirtelen én lettem a renitens kis pöcs, aki nem fogad szót (és most már féthetem az állásom is). Pedig még mindig többet dolgozom, de az nem számít a patkánynak.

kuki123 2010.08.13. 23:50:23

köszönjétek meg a zsidóknak először aztán a multiknak másodszor

jah a Jobbikra kellett volna szavazni...

kuki123 2010.08.13. 23:55:53

minden szarra lehet fogni hogy most ezért most azért emelünk árat... olyan meg hogy árréscsökkentés...jó vicc...

multinacinál dolgozok és itt másképp oldják meg a problémát..
hogy ha látják hogy nem teljesül az az előírányzott bevétel..elkezdenek az utolsó fillér után is menni hol lehet még csökkenteni

a profitból pedig sosem engednek...ha nincs meg ott fejek hullanak..

2010.08.14. 00:20:09

Egy nagyon érdekes könyvet olvastam, az a címe hogy The Shock Doctrine, és tisztán lehet látni hogy miről van is szó. A privatizálásokkal, az IMF behívásával egy dolog terjedt : a sokk-kapitalizmus. Minél rosszabb (árvíz, válság, stb), annál jobb : mert a válságba beledöglik a középosztály, a kis és középvállalkozók tönkremennek, és akkor mi következik? Jöjjön a multi!
Szóval sose gondoltam volna, de az IMF és a Világbank nem jót tesz egy országnak, hanem a romlásba dönti. Statisztika : egyetlen ország, ahol az IMF "segített", nem mászott ki a bajból. EGY SEM. Dél-Amerikából kipenderítették az IMF-et, mint a pinty. Nekik elég volt a 30 év sokk-kapitalizmus.

szőketisza 2010.08.14. 00:20:41

@marosy:
@volánrulz:
Itt mintha egy magyar cégről lenne szó, nem multiról. A leírtak szerint nem látok különbséget kizsákmányoló praktikáik között.

szőketisza 2010.08.14. 00:33:11

@Humbino: Könyvekben sok marhaságot összehordanak, nem tudtad. Ha az IMF-től nem kapunk hitelt, az ország már rég csődbe ment volna. Naná, hogy megkérik az árát. Te ingyen kapsz kölcsönt a bankoktól? A multik - pontosabban a külföldi befektetések - nélkül a béka feneke alatt tartanánk (Ne Tescora és a hasonlókra gondolj, bár a vásárlók tömegeit látva ez sem elhanyagolható, hanem olyanokra mint az Audi, gumigyárak, Suzuki, Philips stb. )Munkahelyeket teremtettek, termelési kultúrát honosítottak meg, termelésük a nemzeti jövedelem jelentékeny hányadát képezi.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.08.14. 01:24:04

Azt gondolom, nem ártana néhányaknak komolyan elmerülni a tőkés válság jellegzetességeiben, ideértve a poszt tolót is.
Azért néhány alapfokú tudnivaló:
1. Gazdasági válság - vagyis túltermelési válság - akkor van, amikor túl sok felesleges tőke keletkezik, és emiatt tartósan és lényegesen felborul az egyensúly a termelés és a fizetőképes kereslet között.
2. A túltermelési válság tehát egyensúly-bomlás, ami azt jelenti, hogy már a termelés költségeinek a szintjén (nullszaldósan) sem lehet eladni a terméket. Nem egy-egy terméket, hanem általában a termékeket.
3. A válság addig tart, amíg a felesleges tőkét sikerül elpusztítani.
a) háborúval (Afganisztán, Irak);
b) a tőkés állam beavatkozásával;
c) tényleges tőkepusztítással (súlyos és általános csődökkel);
d) a fentiek tetszőleges variációival;
e) a tőkés termelési módon ténylegesen túlmutató, a termelés társadalmi jellege és az elsajátítás magánjellege (magántulajdon) között feszülő ellentmondást feloldó forradalommal.
4. A válság akkor ér véget, ha az egyensúly helyreállt.
5. Az egyensúly azonban úgy is helyreállhat, hogy a korábbinál alacsonyabb szintű az egyensúlyi helyzet szereplőinek állapota, tehát pl. TARTÓSAN MAGAS a munkanélküliség, TARTÓSAN MAGAS mind az abszolút, mind a relatív munkaidő, TARTÓSAN ALACSONY SZINTŰEK a társadalmi szolgáltatások (munkanélküli segély, egészségügyi ellátás, oktatás, biztonság, stb.) Megjegyzés: az abszolút munkaidő növekedés azt jelenti, hogy pl. 8 óráról 10-re nő a napi munkaidő, nincs vagy kevesebb a szabadnap, emelkedik a nyugdíjkorhatár, stb. A relatív munkaidő növekedés azt jelenti, hogy még jobban kihajtod a beledet.

Ha napjaink folyamatait nézzük, akkor egyáltalán nincs szó arról, hogy az 1973 óta tartó, és 2008-ban látványosan eszkalálódott válság véget ért volna. Sőt, a válság egyre jobban mélyül, a fejlett tőkés országok válságát (államadósságát) a fejletlenek finanszírozzák úgy, hogy a fejletlenek alacsony munkabérrel és olcsó nyersanyaggal továbbra is támogatják a fejletteket. (Mint tudjuk, az USA Kínának van a legjobban eladósodva, ha Kína be akarná hajtani az USA államadósságát, a világgazdaság összeomlana.) Ez azért van így, mert az átlagos profitráta csökkenést csak így lehet némileg fékezni.
A válság elmélyülését jól mutatja Görögország bebukása, ami azonban csak a jéghegy csúcsa. Egy-egy országot ugyan ki lehet rángatni, de a tőkés világ egészét nem. Nagyon valószínű, hogy e válság következtében a centrum-periféria viszony hosszú időre átrendeződik. A világ gazdasági központja Kína lesz (ismétlem: alacsony szintű egyensúlyi állapoton), Európában és előbb-utóbb az USA-ban is pedig tovább fog csökkenni az életszínvonal.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.08.14. 01:33:50

@szőketisza: Sajnos, NEM képezi a nemzeti jövedelem nagy hányadát. A nemzeti jövedelem ugyanis a bruttó nemzeti termék azon része, amely bennmarad az országban, amit belső termelésre és fogyasztásra lehet felhasználni. A nemzetközi vállalatok
1. nem fizetnek társasági adót, csak szja-t;
2. nyereségüket kiviszik az országból;
3. többnyire nem itt folyik a fejlesztés.

A nemzetközi vállalatok jelenléte tartós és egyre növekvő munkanélküliséggel járt, mert
1. szinte teljesen tönkre tette a hazai mezőgazdaságot;
2. meghatározta, hogy magyar termék mikor, milyen áron, milyen mennyiségben és hol kerülhet piacra;
3. a hazai fejlesztés megszüntetése miatt a magyar műszaki értelmiséget hosszabb távon is hazavágta.A műszaki képzés rabszolgahajcsár-nevelésből áll, nem kutató-fejlesztő mérnök- és tudósképzésből. Ez utóbbit részletesen is kifejtem, ha akarod.

Ehhez járult hozzá a nemzetközi hitelek egyik legsúlyosabb feltétele, amelynek következtében a piacot teljes egészében át kellett engedni a nemzetközi tőkének, és a nemzeti vagyon fölött meg kellett szüntetni hazánk önrendelkezését.

HLaci 2010.08.14. 03:47:48

@wmiki: "a pénz alapú rabszolgatartó társadalom összeomlik, ez szükségszerű..."

oszt milesz helyette?

kibucalapú komenyizmus? :-)))

nestrot10 2010.08.14. 04:34:46

Németországban is ezt csinálják, sőt sok ismerősöm van kinn ( jómagam 20 évig ott éltem) s mesélik, hogy nem vesznek fel újabb embereket , sőt a meglévőknek lejjebb veszik a havi bérüket akinek nem tetszik az elhúzhat és akkor vesznek fel annyiért mást. Ez a harácsoló kapitalizmus.
Azt hiszitek hogy itthon ha kinyalják a vállalkozók seggét ( kedvezményekkel és pénzzel segítik?)akkor többet foglalkoztat? a TÚRÓT! Elteszi a haszont magának a szemét harácsoló!
Ez a jó kis fapados kapitalizmus..ez kellett? Hát nekem nem!

nestrot10 2010.08.14. 04:37:32

...de legalább most Orsós Orbánt a gonosz törpét is megfingatják SUKORÓ ügyben hihihihi:)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.14. 07:38:09

@HLaci: ez jó kérdés, de szerintem ezt neked felesleges tudni, lefogadom, hogy nem te vagy a legértelmesebb kisfiú a fogyatékosiskolában

mindazonáltal vannak rá elképzelések, de azok a jövő heti időjárásra is vannak
ami biztos: a rendszer összeomlik

repecs 2010.08.14. 07:42:20

@wmiki: Picit még fejlődnöd kellene. A másvéleményen lévőkkel nem illik igy bánni mert ez téged minősit. Még akkor sem ha egyébként neked van igazad.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.14. 07:50:14

@repecs: hát pedig a világ már csak ilyen...
az értelmi fogyatékosokkal, és a kisgyerekekkel másképpen bánnak az emberek, mint az értelmes felnőttekkel

de ha gondolod mutass példát

Joaquin 2010.08.14. 07:54:54

Hát igen így a válsággal erősen felerősödött azok hangja, akik meg szeretnék reformálni napjaink kapitalizmusát, a gond csak ott van hogy "a minden szar"-on meg "össze fog omlani"-n (Marx után szabadon?) kívül értelmes ötlet az nincs. Kicsit úgy vagyunk most ezzel mint Churchill a demokráciával.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.14. 07:56:14

@Joaquin: de vannak ötletek, de az elvakult hívőket sosem érdekelték a tények, vagy más ötletek

így van ez a tudományban is...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.08.14. 07:56:53

@Joaquin: egyébként a "minden szar"-t rajtad kívűl senki nem írta
a folyamat szükségszerű

scorpioscorpio 2010.08.14. 08:42:18

Bízzunk benne h innen is végleg kibasszák az IMF-et, és megadóztatják a multikat.....elkezdődött:-) / Egy lepadlózott középosztálybeli, magyar, volt cégtulaj. /

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.08.14. 09:22:51

@Joaquin: Bocs, de a demokrácia:
1. nem az a demokrácia, mint Athánban volt;
2. van nála jobb rendszer. Használjuk is, csak kicsiben, senki nem meri bevállalni a nagyot, mert az pont a politikusoknak lenne hátrány.

raindog ¤ 2010.08.14. 09:51:26

szakszervezet kéne, mert az valamiképp nincs. 20 éve úgy csinálunk mintha lenne, de attól még nincs.
lassan ideje lenne már észrevenni, hogy a demokrácia arról (is) szól, hogy vegyük a kezünkbe a dolgokat és ne várjuk, hogy valaki majd a seggünk alá tolja a kényelmes fotelt.

j311 2010.08.14. 10:11:57

Így van ez jól. Ha kevesebb ember is el tudja végezni ugyanazt a munkát, akkor nem kell létszámfejlesztés.

Nekünk az elmúlt 2 év alatt megduplázódott az ügyfélkörünk és vele együtt a meló is. A dolgozóknak viszont csak a háromnegyede van meg. Kb. fél éven belül elmegy még a negyede másik helyre. A maradókat sem ösztönzik semmivel. Se fizetésemelés, se előrelépési lehetőség. Ha ezeket megemlíti valaki, akkor "You are welcome to leave!", ott az ajtó mehetsz. Ilyen hozzáállással várják a munkavállalói bizalmat, odaadást, termelékenységet. Ha valaki elmegy, nem jön helyette más.

Pista bá 2010.08.14. 10:12:44

Üzenem a posztolónak, hogy a válságnak még kurvára nincs vége.

NemoKapitány 2010.08.14. 10:19:15

@ifrance: Győr. Kardán út 1 (De ritka jelenség.)

Meauw 2010.08.14. 10:36:18

Sajnos a Férjeméknél is pont ez volt a helyzet. (Német multi nagy gyártással foglalkozó cég) A válság alatt lementek heti 3 napra dolgozni, lecsökkentették a pótlékokat (délutáni, éjszakás). Mialatt az irodai részen, ugyan úgy 5napot dolgoztak (???MIT???). Idén májusban vették észre, hogy a pótlékok úgy maradtak, pedig már 6napot is kell menni, embereket párat felvettek, de igaziból az a kevés is elbírja ha eddig megcsinálták. A dolgozónak kuss van és ez a mocsokság, hogy spekulációból jobban lehet élni mint 3 műszakban előállítani, teremteni valamit. Ez ellen kéne tenni valamit.

NemoKapitány 2010.08.14. 10:36:39

@scorpioscorpio: Sületlenség. A kkv nem a "multikkal" versenyzik. Sőt a legtöbb nekik szállít.

A magyar ipar a "multikból" áll. De lehet visszasírni a Lenin Kohászati Műveket, Digépet, Csepel Műveket stb. Azok voltak ám a szemétdombok.

Szőkebácsi 2010.08.14. 10:41:23

Ez a magyar mentalitás basszus, mindegyik behúzza fülét-farkát, semmi összetartás!!! Bezzeg ha összefogás lenne, és nem teljesítené a kevés dolgozó az elvárt szintet (ami ugye több dolgozóval lenne reális) akkor megcsúszna(nak) a cég(ek) és egyből, de legalábbis kettőből vennének fel embert! Mert minden cég félti a megrendeléseit. Ehhhh.....

j311 2010.08.14. 10:52:33

@Szőkebácsi: Hozzánk van felvétel, de legalább 4-5 hónap, mire értelmesen dolgozni tud az újonc. A másik fele, hogy a kutya se jön ide, mert bőven az iparági átlag alatti fizetést ajánlanak a jelentkezőknek. Van aki bevállalja, de többségük tovább keres próbaidő alatt. Aztán 2 hónap múlva közli, hogy viszlát. Időt és pénzt és nem kevés energiát fektet bele az ember, feleslegesen. A vezetéssel meg nem lehet megértetni, hogy rossz politikát folytatnak. Illetve az ü szemszögükből egészen addig jó, amíg profit van.
(Havi 10-12k EUR fizetéssel nyilván nem érzik annyira a válságot, ráadásul nem is Magyarországra vannak bejelentve és nem is itthon adóznak. Nem az zavar, hogy ennyit keresnek, hanem hogy esélyem sincs még a negyedére sem...)

2010.08.14. 11:46:14

a sok nem normális dolgozó miatt a végén mindenhol az lesz majd a norma, hogy egy ember, 3 meg 5 ember munkáját végezze el

monyon le 2010.08.14. 11:51:59

@Szőkebácsi:
De - és itt jön a szétrágott mondat, " ha nem tetszik jön helyetted más!" És hidd el jön is. Sok helyen, olyan íróasztal betyárok ténferegnek (de a termelésben is ), hogy két kézzel kapaszkodnak munkahelyeikhez. Görcsösen, félelemmel - és ezek mindenre képesek, hogy maradjanak. Még ha lenne olyan cég, hol is a munkavállalók összefogva beintenének, mindig lesz egy - két renitens ki szarik az összefogásra, csak saját érdekeit tartja szem előtt. Önző nép ez a magyar, de ezt hagyjuk.
Őszintén, a magyar munkavállalók, érdek képviselek egy normális "oda basz" sztrájkot sem tudnak össze hozni - bezzeg nézz meg egy Francia, vagy Görög munkavállalót / érdekképviseletet. Mi csak bohóckodunk, tűrünk, odahaza sír a szánk az asszonynak, a szomszédnak... de semmi sem történik.

2010.08.14. 11:52:48

az emberek egyik fele, a dolgozók, beleőrülnek majd a durva tempóba, a másik fele pedig a munkanélküliségbe

2010.08.14. 11:57:54

@volánrulz: ez a zsidózás nagy hülyeség, az emberek a világban mindenhol szopatják egymást, mindenhol van bőven korrupt meg szemét politikus stb., ez az emberek általános romlottsága

monyon le 2010.08.14. 12:04:30

Egy kis matek - br.250.000 Ft havi fizetésed a cégnek 321.000 Ft-jába kerül (ezt ki kell termelni valahogy!!!) Ebből Te mint munkavállaló mindösszesen 162.000 kapsz meg. A többi (158.000 Ft), megy az Állam kasszába! És azon csodálkozunk hogy minden cég "okosba" próbálja fenntartani magát? És ezt a bérköltséget számoljuk ki 10-50-100 vagy 1.000 munkavállalóra.
Nos, a cégeknek sem könnyű ám a helyzete ma Mo.-on

2010.08.14. 12:11:14

@monyon le: ameddig a régi tróger banda fogja vezetni ezt az országot (mszp, fidesz, lmp=szdsz), addig az embereket halálba fogják adóztatni, kivéve persze azokat a külföldi multikat akik lefizették a politikusainkat, ha majd a régi tróger banda eléggé kipusztul, vagy ha már csak minimálisan szavaznak rájuk, ami sajnos szerintem még vagy 20 év minimálisan, akkor majd lesz itt nyugat, meg félmillás szakmunkás kereset

szőketisza 2010.08.14. 12:14:13

@raindog ¤: "szakszervezet kéne, mert az valamiképp nincs. "
Szerintem több százan lehetnek az országban, össze se tudod őket számolni. Más kérdés milyenek és hány szélhámos vezető él meg belőlük, nem is rosszul (lsd. MÁV) Egy-egy ágazatban, sőt számos nagy cégen belül tucatnyi szakszervezet működik. Eredmény?
Most különben is mindegyik kussol, bármit tesz a nemzeti együttműködés kormánya a dolgozók rovására.

szőketisza 2010.08.14. 12:24:04

@NemoKapitány: Nagyon egyetértek veled. De manapság divat szidni a multikat, minden baj forrásaként hivatkozni rájuk. De vajon tisztában van-e a véleményilvánítók többsége, egyáltalán mit értünk multi alatt? Ha megkérdeznék őket az olyan "magyar" cégekről, mint az OTP vagy a MOL, vajon tudnák-e, hogy ezek a legnagyobb hazai multik (25, illetőleg 15 %-os magyar tulajdonhányaddal!)

Napikaja Pia · http://napikajapia.blog.hu 2010.08.14. 12:24:53

Én sem panaszkodom, egy 20 fős cégnél vagyok pár éve, esett 15-20 %-ot a termelés a válság idején, de inkább kivárt a főnök, és most valami kezd visszafordulni. Senki sem lett kitéve, még fel is vettünk valakit egy haláleset után. Mondjuk fizetés kevés, de legalább van munka (és nem használnak ki, minden törvényesen, szabályosan folyik). Cserébe lojálisak vagyunk, mintha miénk lenne minden.

süti beállítások módosítása