Skip to content


Adózzunk tisztelettel

Szerző: Droli - 2009.01.30. 09:23

Bookmark and Share

Nagy nap volt a tegnapi: Gyurcsány bejelentette legújabb adóprogramját. Párat már eddig is  bejelentett, meg ugye az ő kormánya az adócsökkentés kormánya, de ne legyünk rosszmájúak, hogy "úgysem lesz ebből semmi" - de lesz, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

Nekem magával a programmal van bajom. Oké, értem én a célokat, a jövedelmi típusú adókat csökkenteni kell, s növelni a fogyasztási típusúakat, sokan mondják már ezt régóta, s egyet is lehet érteni ezzel, de... most őszintén, ettől az új adóprogramtól fog változni valami? Mert az addig rendben, hogy az adóterhelés lecsökken a mostani mondjuk 60%-ról kb. 50%-ra, de ettől majd kifehéredik a gazdaság, mindenki boldogan befizeti az adóját, s özönleni fognak a külföldi cégek befektetési szándékkal?

Mert az alapprobléma megmarad: még mindig nagyon magas az adóterhelés, s nem látni a távoli célt, hogy akkor most hová is akarunk eljutni. Ki kellene tűzni egy távlati célt: pl. legyen a távoli jövőben 20% az Áfa, 20% az SZJA, 10% a társasági adó, 10% a munkavállalói TB, 10% a munkáltatói TB, s ennyi, az összes többi csip-csup izét eltöröljük a kedvezmények többségével együtt. Persze, ez olcsóbb államot vár el, ebbe nem fér bele az az őrült szociális rendszer, ami most van, meg az autópálya- vagy metróépítésnek nevezett pénzosztás a haveroknak, tehát a költsggvetésnek, az államháztartásnak is igazodnia kell ehhez (s ehhez nem akar valahogy senki sem hozzányúlni).

Jó, ezt persze nem lehet egyik napról a másikra meglépni, ez legalább egy négyéves választási ciklus, s kérdés, hogy mikor lehet ehhez hozzákezdeni, mert az államadósság mostani szintje nem igazán engedi meg a drasztikus adócsökkentést - hja, egyszer azt is vissza kellene fizetni.

És ez utóbbi az igazi tragédia: szerintem a fentiekkel az emberek többsége egyetért, de tudja mindenki, hogy ezt soha nem fogjuk meglépni. S addig is marad az, hogy itt csökkentünk pár százalékkal, ott emelünk párral - csak ne felejtsük el, hogy egy rosszul elkészített pörkölt sem lesz jó attól, ha pár csipettel több paprikát teszünk bele.

Valószínűleg egyszerűbb lenne kiönteni az egészet, s új alapokon elkezdeni a főzést.


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr68911784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2009.01.30. 11:22:59

Én adózok tisztelettel, amíg van miből. Csak hát amikor az ember azt látja a környezetében, hogy lassan már senki sem adózik rendesen, elgondolkozik, hogy vajon jó-e így...

(Előzetes moderáció? Na de miért?)

Kerek négyszög 2009.01.30. 11:54:26

daniferinek igaza van. Az én környezetemben is elenyésző a tisztességesen adózók aránya. A legtöbb családban van legalább egy olyan tag, aki az adóelkerülésből / korrupciós pénzekből szép hasznot húz, ami jelentősen megdobja az egész család életszínvonalát. Ezért a család többi, törvényesen adózó tagja sem erőlteti a nagyobb szigort. És itt van a kutya elhantolva, mert ez már szinte az egész magyar társadalmat lefedi. Na, ezért nem lesz itt széleskörűen támogatva a dolgok rendberakása. A mindennapi gyűlölet, kommunistázás, köpködés háttere valójában nem más, mint ellehetetleníteni mindennemű változást, mert mindenki pontosan tudja: ha vége a sutyipénznek, oda a szép plusszbevétel. Csak ezt szemérmesen nem meri senki kimondani, megy a nagy ködösítés (nem a politikusokra gondolok itt, ők csak meglovagolják ezt a jelenséget)!
Mondjuk ki őszintén és keményen: csaló tolvaj gazemberek hazája vagyunk. Saját magunkat lopjuk szét. Van azért ebben vígasság is: amikor az adócsaló tolvajok megmagyarázzák, hogy ez nekik miért muszáj, ő miért kivétel a minősítés alól. Hát azon nagyokat tudok derűlni. Hogy mekkora a magyarok fantáziája!

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2009.01.30. 12:27:54

@légycsapó: A fejétől bűzlik a hal!
A legpofátlanabb adóelkerülők a mi jogszabályalkotóink, lásd a bemondásra költségtérítésüket, a 15%-os adójukat, a vagyonnyilatkozataikat, élükön természetesen a befürdőmedencés Gyurcsány pajtással.
A magyar nép nem tesz mást, mint buzgón követi vezetőik példáját - már aki teheti. Az, aki bérből és fizetésből él, annak erre nincs lehetősége. Ők azok, akiknek az adójából dőzsölnek ezek.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.01.30. 14:47:32

Ja, lehet minden 20%, csak akkor többek között fizeheted az utcád betonozását, a mentőkocsi benzindíját meg a röntgent, CT-t, ami vizsgálatonként 500 000 Forintocska.

Töröljük el a kedvezményeket? Oké, kezdjük a felsőoktatási tandíjjal. Ja, hogy azt lenépszavaztuk? Bocs.

Nem az a megoldás, hogy minimálisra csökkentjük az adókat, hanem hogy átlátható rendszert építünk ki, ami olcsóbb és könnyebben ellenőrizhető lesz. Sajnos akik a törvényeket hozzák, saját maguknak építik ki a kiskapukat és a keszekuszaságot...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.01.30. 15:02:22

@hatláb: Hát igen, nem könnyű megtalálni azokat a pontokat, ahol lehet csökkenteni.

Az autópályaépítéseket nem véletlenül hoztam fel példának: pl. tudjátok az íreknél milyen sz.r utak vannak? Meg mennyi autópályájuk van? Minimális. Mégis dübörgött a kelta tigris anélkül is. S ne felejtsük el, egy km autópályán milliárdokat lehet spórolni.

Aztán ott van a tandíj, vizitdíj, stb. - hát igen, ha lecsökkentjük a TB járulékot, akkor ezeket be kell vezetni. Csak éppen az fizeti, aki használja. De valószínűleg meg kellene szüntetni a 13. havi nyugdíjakat is. A 20%-os adóba nem férne bele ez a bőkezű szociális rendszer. A közszféra létszámát is le kellene csökkenteni, összevonni önkormányzatokat, a MÁV ott döglene meg, mert nem kapna állami appanázst - ez is mind beletartozik a 20%-ba. Egy teljes szemléletváltozás kellene hozzá, ahol az állam visszavonulna a gazdaságból, de nem teljesen. Ki lehetne például számolni, ha az állam csak a valóban fontos dolgokat látná el - pl. rendőrség, egészségügy, szükséges hivatalok, iskola, stb. -, de például nem finanszírozná a Duna TV elnökének fizetésnövekményét, meg nem építene metrót többszörös áron, mennyi pénzbe is kerülne, s ehhez mennyi adót kellene beszedni. Na, erre van az államapparátus, csinálják meg! :-)

Kerek négyszög 2009.01.30. 22:47:07

@Szakaly Gyorgy: Vagy inkább a politikusaink is egyszerű emberek, hiszen senki nem születik politikusnak. Már viszik magukkal a moralitásukat a politikai pályájukra. Amúgy nekem van rokon, aki még a legendás "maszek" világban volt vállalkozó (?) még az átkosban. A megélhetési probléma ismeretlen fogalom volt. Hát persze, hogy lopott, csalt, hazudott. Az indok természetesen le volt gyártva precízen. Ez a politikusok is lopnak című indokkeresés nem más, mint megkönnyebbülést hozó önigazoló megmagyarázás.

Fester bácsi (törölt) 2009.01.30. 23:39:59

Amellett, hogy igazat kell adjak az előttem szólóknak, csendben megjegyzem a következőket:
ez az ország felállt az I. vh. után, ( megcsonkítva, elvesztett háború, forradalmak, háborús kárpótlás, stb. ) felállt a II. vh. után ( ismét elvesztett háború, ismét hadisarc, náci diktatúra után bolsevik, szétrombolt, lerabolt ország, stb. ) és most ott tartunk, hogy sem háború, sem éhínség, semmi pusztító járvány, mégis mint morálisan, mint minden más szempontból rosszabb állapotban vagyunk, mint valaha, és hagyjuk, hogy 386 idióta úgy uralkodjon felettünk egy állítólagos "demokráciában", hogy ilyen hatalomról egykori királyaink is csak álmodtak.
Engedtessék meg a kérdés: hol tartunk? Hogy jutottunk idáig? Mire várunk még?

P.S. A napokban néztem a tv közvetítést, az amerikai elnök beiktatásáról szóló beszámolókat. Egy mondat ütötte meg a fülem: "Amerika első szinesbőrű elnöke azokon a lépcsőkön mondta el esküjét, melyeket még rabszolgák építettek."
Amerika pragmatikus. Talán többek között ennek is köszönheti erejét. Az erőt a megújulásra.
Valaha mi is pragmatikusak voltunk. Hol veszítettük el?
( Túl azon, hogy nem szeretem őket, és soha nem élnék ott, ami elismerésre méltó, az elismerendő.)

theneverlate_Wizard 2009.02.01. 08:32:38

ebben az országban orvoslátogatásonként 300 forint öngondoskodást nem lehet elvárni..
ez most csak részben a politikusok sara.. ha a népszavazáson az emberek a kisebb állam, alacsonyabb adók mellé állnak, lehet, hogy a politika is bátorságot kap.

ez van. most hozzá lehet nyúlni a nyugdíjakhoz (legalább csak a törvényi minimumon emeljék, és ne jobban!!), fizetőssé tenné a felsőoktatást, nem fizetni a szar oktatásért a rossz főiskoláknak, és néhány rosszul működő kórházat bezárni, hogy a többi orvos észbe kapjon... de azért az látni kell, hogy ebből volt amit megpróbáltak

süti beállítások módosítása