Skip to content


A rég elfeledett vizitdíjról…

Szerző: Nyünyőke - 2009.02.10. 10:55

Bookmark and Share

 

Még vannak utózöngéi az 1 évet élt vizitdíjnak. A lakosság már elfelejtette, még azt is, hogy egyszer létezett; gondolom szívesen. A dolog most újra napirendre került, mármint annál a kunhegyesi fogorvosnál, aki a törvény által előírt időben (2007. febr.15-2008. ápr.1-ig) nem szedte be betegeitől a 300 Ft-os vizitdíjat. Ez a pácienseknek jó volt, a fogorvos meg arra hivatkozott, hogy ezt úgyis ő kapná meg, tehát ő lemond effajta juttatásáról.
 
Az orvosnak részben igaza volt, mert az egészségbiztosítási törvény szerint a befizetett vizitdíj az orvos közvetlen bevétele, melyet az orvosok, és egészségügyi szolgáltatók bérének teljesítményalapú növelésére vagy jutalmazására kell fordítani, de fedezhetik belőle eszközök beszerzését, fejlesztését, hitelek törlesztését.
 
Most a vizitdíj után 1 évvel a kunhegyesi fogorvostól, - aki lemondott bevétele egy részéről betegei javára- 327 ezer Ft-os és annak kamatait követelik, mert 1096 esetben nem kérte el a vizitdíjat.
 
Ki mondhat ítéletet egy ilyen ügyben, amikor az orvos nem fogadja el a bevétel-kiegészítését?
 
Aki jót cselekszik, az nem várjon köszönetet, legalábbis az államtól ne. Aki törvényben megszavazta a vizitdíj bevezetését, azzal téríttetném meg a vizitdíj – automatákra feleslegesen kidobott pénzt.
 
 Ja, és még egy kérdés: Mi lett a vizitdíj-automaták sorsa?
 

Címkék: vizitdíj pofátlanság

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr62934270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rusty 2009.02.10. 11:54:26

Mikor fogjuk már fel, hogy ebben a világban semmi sincs ingyen???
Még akkor sem a úgy látszik...

Vessetek rám követ, de én azt mondom, hogy a vizitdíj jó volt. Igazán nem volt nagy tétel, nekem ne mondja senki, hogy 300 Ft-on múlik, hogy éhen hal-e. Nem beszélve arról, hogy a 20. orvslátogatás után, a vizitdíj visszaigényelhető volt (azaz egész évben max 6000 Ft-ot költhettél orvoslátogatásra).
Lássuk be ez tényleg nem nagy összeg, de arra pont elég volt, hogy rákényszerítse az embereket arra, hogy a rendelőt rendeltetés-szerűen használják, és csak akkor menjenek oda, amikor szükséges.

Én ott voltam, amikor eltörölték a vizitdíjat. Láttam a kórház forgalmát március 31-én és április 1-én is.

Utóbbi napon, mint a birkák, úgy özönlött a nép a kórházba. El sem lehetett férni a folyosókon.
Gondolom minddenki olyan rohadt beteg volt, hogy majd bele halt, de azért kivárta még azt a néhány napot, nehogy má fizetni kelljen érte. Szép.

Azt elvárjuk, hogy az állam mindent fizessen helyettünk, de amikor benyújta a számlát adók formájában (mert mint mondtam korábban, mindennek van ára), akkor húzzuk a számkat, hogy ezt azért mégse kéne. Így is sok az adó.

Gondoljunk bele, hogy az államnak is minden szolgáltatás pénzbe kerül, pénze meg tőlünk van...

lótumfaktum 2009.02.10. 21:42:21

@rusty: te mondanám kocsog, inkább kedves balllibbb honfitársam!!!!!
Mi a Faxra fizetem tb-t a havi ehot.adót,ée még a birka valagát.Akkor csak 300-most már 500-600vagy kitudja menyi lenne!
El kúrni bármenyit lehet. értelme nem látszana.
100ft kivét 103ft pluszba kerűl,még többet csak bármi áron?
nem biztos,hogy a válságban olyan kurva jó lesz a helyzeted mint most.6000 után igényelni lehetett volna a többit HA rászorult vagy csak akkor!a korházi díjról Se ne feledkez meg.

nyirtass 2009.02.10. 23:29:57

Az az Orvos /szándékosan írom nagy betüvel!/ aki nem szedett vizitdíjat, jól tudta, hogy miért nem teszi. A szó legszorosabb értelmében nagybetüs EMBER, aki hű maradt az esküjéhez!. Tudod Te, hogy milyen szegény emberek is járnak az orvoshoz?
Tudok pédát arra, hogy az orvos, aki felírta a betegnek a legolcsóbb de még hatásos gyulladáscsökkentőt amire a betegnek elengedhetetlenül szüksége volt,- /de a betegnek nem volt annyi pénze se, hogy a gyógyszert kiváltsa, ezért tiltakozott a gyógyszer felírása ellen/ - az orvos adott rávaló pénzt!
A körzetisek vagy fogorvosok naponként találkoznak azzal a próblémával, hogy a beteg vagy a legolcsóbb gyógyszert kéri, vagy ki se váltja - hiába lenne rá szüksége - MERT NINCS RÁ PÉNZE!
Akinek van munkája vagy eltartója az elképzelni sem tudja ezt a helyzetet. Ők naponta tömérdekszer szembesülnek vele!
Az államról, törvénykezésről pedig csak annyit, hogy ebben az esetben is szemét volt mint mindig. Az erő és a hatalom amivel vissza élt az nem a saját tulajdona, hanem a néptől kapta. De nagyon remélem, hogy egyszer el jön a "számadás" ideje is.
Az érintett fogorvosnak pedig a legmélyebb tiszteletemet fejezem ki.

rusty 2009.02.11. 09:14:46

@lótumfaktum:
1. Szerintem ne köcsögöljünk. Nincs értelme. Úgyis lepereg...

2. TB, EKHO, adók... Jogos a felvetés. Azonban azt vegyük észre, hogy egy szóval sem állítottam, hogy a rendszer egészében jó (vagy jó volt). Én csak a vizitdíjról fejtettem ki a gondolataimat. De ha már itt tartunk gyorsan elmondom, hogy én hogyan képzelek el egy jól működő, igazságosabb rendszert. Az általad említett elvonásokat csökkenteni kell (megszüntetni természetesen nem lehet, és nem is kell, mert mindig vannak rászorulók, akiknek szükségük van rá). A vizitdíjnak, napidíjnak (és társainak) az lenne a lényege, hogy az fizessen többet, aki igénybe veszi a szolgáltatásokat.
Mindent a TB-ből finanszírozni nem jó ötlet. Már csak azért sem, mert továbbra is az ingyenesség látszatát kelti, ami túlfogyasztást eredményez. Nem beszélve arról, hogy Magyarország 10 millió adócsaló otthona, így a TB-be sem annyi pénz folyik be, amennyinek kellene, és persze kifele könnyebben csorog...
Apropó! Te fizeted rendesen az adódat?
Én fizetem.

3. A kórházi napidíjról nem feledkezek meg. Ha nem derült volna ki az előző kommentemből, akkor most elárulom, hogy én voltam akkor kórházban -több, mint 3 hetet. Fizetnem is kellett.
Ja! És a sürgősségi ellátás ingyenességéről meg te ne feledkezz meg!

süti beállítások módosítása