Skip to content


Globalizáció a németeknél

Szerző: Droli - 2009.08.08. 09:56

Bookmark and Share

Egy cikk az nb1.hu-ról. Kiemelnék pár dolgot.

A Schalke 04 vezetése több száz levelet kapott a régió török lakóitól, akik arra kérik a klubot, hogy járjon közben szurkolóinál, hogy az egyik, a csapatot buzdító nótából vegyék ki a muzulmánok számára diszkriminatív strófát.
A nótát egyébként vagy 20 éve fújják gond nélkül a Kékek, és eddig semmi problémájuk nem volt vele, de úgy tűnik, lassan a Ruhr-vidéken is többségbe kerül a török származású lakosság.
A kérdéses versszak egyébként nagyjából így hangzik:
"Mohammed próféta volt, és nem értett a futballhoz, de ha igen, ő is a mi színeinket, a kék-fehért választotta volna..."
A klubnál komolyan veszik a problémát, és megpróbálják kezelni azt:
- Megkértünk egy iszlám-specialistát, hogy értelmezze a szöveget, és amíg ő nem nyilvánít véleményt, nem nyilatkozunk az ügyről - mondta Aiman Mazyek szóvivő.

Vagy például így néz ki a világbajnok német U21-es válogatott kezdője:

Manuel Neuer – Andreas Beck, Sebastian Boenisch, Benedikt Höwedes, Jerome Boateng – Dennis Aogo, Sami Khedira, Gonzalo Castro, Mesut Özil – Ashkan Dejagah, Marko Marin

Ebben a csapatban csak két "echte" német van: Neuer és Höwedes. A többiek bevándorlók gyerekei.

Azért van némi bája a dolognak, viszont egyértelműen mutat némi tendenciát a bevándorlásban: amikor az "idegenek" aránya elér egy olyan szintet, hogy komoly erőt képviselnek, s már döntéseket is képesek befolyásolni.

Nemcsak Németországban van ez így, hanem a teljes nyugati világban. Írországban például rengeteg lengyel él: becslések szerint van kb. 4 millió ír és 150.000 lengyel (szerintem amúgy ezt nagyon-nagyon alulbecsülték)! Jelen vannak mindenhol: boltjaik, éttermeik, szórakozóhelyeik vannak, az utcán minden 3. szó lengyelül hangzik el, s sokan nem "vándormadárnak" jöttek ide, hanem itt is akarnak letelepedni. A dolog tragédiája az, hogy most, a válság idején, felerősödtek azok a hangok, hogy "a lengyelek elveszik előlünk a munkát", s kérdés, hogy meddig csak "hangok" szintjén megy ez, s mikor megy át tettlegességbe (az ír munkanélküliség jelenleg 12% felett jár, s rohamosan nő; az ír fiatalság meg alkoholista, többnyire lusta, s igen agresszív).  Mi lesz például, ha a lengyelek pártot alapítanak, s szavazni fognak? Például a lengyel nyelv hivatalossá tételéről? Vajon hogyan fogja érinteni az amúgy jó értelemben nacionalista íreket (gondoljunk csak Észak-Írországra, bár ez a példa inkább a "rossz értelem"), ha a gyereküknek lengyelül kell tanulniuk? Mert az világosan látszik, hogy a lengyelek itt sem adják fel nyelvüket és szokásaikat, s ez egyre inkább idegesíti az íreket! Általános dolog, hogy a munkahelyen a lengyel alkalmazottak lengyelül beszélnek az ír főnök jelenlétében is.

De Írország még hagyján, mert a lengyel-ír "kultúrkör" gyökere a kereszténység, tehát nagy eltérések nincsenek. De a németeknél vagy a franciáknál, ahol a mohamedán arabok és törökök próbálnak együttélni a keresztény őslakossággal, hát, finoman szólva nem súrlódásmentes a dolog. Kérdés persze, hogy nem lesz-e ebből nagyobb etnikai feszültség, ne adj isten, polgárháborús helyzet, mert akkor a globalizáció szerepének eme darabját jelentősen át kell értékelni.

Kíváncsi vagyok a véleményetekre.


Címkék: globalizáció etnikai villongások

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr931296161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anarcho78 2009.08.13. 13:34:45

azért a francia válogatott is megér egy misét ebből az aspektusból nézve:

m.blog.hu/fu/funrolla/image/franciak.jpg

:)

süti beállítások módosítása