Skip to content


Évfordulók - nemzetközi

Szerző: Droli - 2010.01.05. 12:13

Bookmark and Share

Akkor folytatjuk ismeretterjesztő sorozatunkat (Tudtad?); lássuk, milyen kerek évfordulókat ünnepelnek idén külföldön! Ismét a teljesség igénye nélkül...

 

2500 éve, i. e. 490-ben volt a marathoni csata, ahol a görögök bizony elpáholták a perzsákat. A marathoni futóról meg biztosan hallottatok, aki elvitte a győzelem hírét Athénba, és a hír közlése után meghalt. Szegény!

1600 éve, 410-ben a gótok feldúlták Rómát, ami előrevetítette, hogy a birodalom bukása már nincs messze. Vezetőjük Alarich volt. Ma már nem dúlja senki Rómát, hacsak az a hír nem, hogy Luca Toni a Bayern Münchenből az AS Romához kerül kölcsönbe (foci).

600 éve, 1410-ben Luxemburgi Zsigmond német király lett. Volt hol gyakorolnia a királyságot, mivel 1387 óta a magyar királyi tisztet is ellátta, szóval olyan túl nagy meglepetés nem érhette. Később megszerezte a cseh és a lombard királyságot is, és Német Római császár is lett. Hiába, van, aki bélyeget gyűjt, míg Luxemburgi Zsigmond királyságokat gyűjtött.

400 éve, 1610-ben a lengyelek elfoglalták Moszkvát. Ezzel sokan próbálkoztak még a későbbiekben... Pár száz év múlva „visszakapták” a lengyelek, mert az oroszok foglalták el Varsót. Látjátok, így múlik el a világ dicsősége.

150 éve, 1860-ban több dolog is történt: először is Garibaldi partraszállt Szicíliában, és jelentős lépést tett Itália egyesítéséért. Másodszor Lincolnt is megválasztották elnöknek a tengerentúlon, aki így szerencsésen levezényelhetett egy polgárháborút meg egy rabszolgafelszabadítást. Aztán persze lelőtték, mint ahogy az USA-ban az elnököket szokták, kivéve, akit nem.

60 éve, 1950-ben foglalta el Kína Tibetet. Habár nem ez az első eset, hogy egy ország elfoglal egy másikat, de azóta is divatosak a „Free Tibet!” feliratos pólók. Lehet, hogy pont a kínaiak gyártják :-)

30 éve, 1980-ban egy őrült New Yorkban lelőtte John Lennont, ezzel végleg pontot tett az „újra összeáll-e a Beatles?” kérdésre. Pedig szegény Lennon pont visszatérni készült, össze is hozott egy fantasztikus lemezt, és lehet, hogy csinált volna még pár fergeteges koncertet. Nézzétek csak meg Paul McCartneyt.

 

Ezúttal is várom a további évfordulókat!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr921648170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nylonbrando 2010.01.08. 21:02:16

Oppá, bocsika Lennont "csak" 29 éve lőtte le Chapman.

süti beállítások módosítása