Skip to content


9 forint

Szerző: Slanger - 2010.01.23. 09:15

Bookmark and Share

Mostanság elég gyakran hallani, hogy a bodzázásból milyen jól meg lehet élni. Azonban elég sokan vagyunk, akiknek hagyományos módon kell pénzt előteremtenie, vagyis munkát kell vállalnunk. Most, amikor minden melót meg kell becsülni, nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy csak lakóhelyünkhöz közeli munkát vállaljunk el. Ha úgy hozza a kényszer, kénytelenek vagyunk ingázni.

Az ingázás pedig elég kellemetlen, hiszen sok idő elmegy azzal, hogy eljussunk A-ból B-be, és lakhelyünktől távol felvegyük a munkát. Az utazással töltött idő azonban csak egy dolog, mert az ingázás sokszor anyagilag is elég megerőltető.
 
A nagyobb multik az alkalmazottak munkába járásához, gyakran tartanak fenn külön buszjáratokat. Ez a kisebb cégekre azonban nem jellemző. Ilyenkor jön az, hogy mindenki úgy oldja meg a bejárást, ahogy akarja. Lehet menni vonattal, busszal, vagy kocsival.
 
A helyzet az, hogy 2005-ben módosult a személyi jövedelemadóról szóló törvény azon része, amely a munkába járás támogatásáról szól. Ez kimondja, hogy aki vonattal jár melóba, annak a munkáltató köteles megtéríteni a bérlet 86%-át. Ez adómentes. Vannak azonban olyan munkahelyek, ahová csak kocsival lehet eljutni. Persze a 2005-ös módosítás ezeket az eseteket is kezeli. Hiszen aki kocsival jár dolgozni, annak 9 Ft/km összegben állapítják meg az adómentes költségtérítés mértékét.
 
A mai 320 forintos benzinár mellett, elég fájó ez a 9 forintos összeg, hiszen 2005-ben kb. 70-80 forinttal volt olcsóbb ez a fajta üzemanyag. Aztán a benzinen kívül még egy csomó egyéb költség is terheli a kocsival történő munkába járást, ami a kutyát sem érdekli.
 
Konkrét példán szemléltetve az überszívást:
 
Egy 30 km-es teljesárú vonatjegy 480 forint, ebből 68 terheli a melóst. Aki kocsival jár (6,5 l/100 fogyasztással, 315 Ft/l benzinárral) annak az üzemanyag 614 forintba kerül, ebből a munkavállalót terheli 344 forint.
 
Hát mi ez, ha nem rasszizmus, meg negatív diszkrimináció?

 

 


Címkék: politika magyarország botrány napi fos

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr221694504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwerti (törölt) 2010.01.23. 09:33:30

Ráadásul ha jól tudom a 9ft csak adható, de nem kötelesség. Amúgy tegyük hozzá elég sok cég még a busz/vonat támogatást sem adja holott kötelessége lenne...

sárkánysziv (törölt) 2010.01.23. 17:54:53

Szelektív memória ! Elfelejtették egyensúlyba hozni . Csak ez lehet.

hopp-hopp 2010.01.26. 15:53:15

szelektív memória, ez teccik

és még van a szelektív süketség -

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.02.01. 17:47:39

Ez még semmi. Ha szegény kóka jani (sic!) a helikopterével megy dolgozni, az mennyit fogyaszt? És neki meg nem jár semmi, csak a szája? Ne legyünk már ilyen diszkriminálók! Tüntessünk, hogy neki is járjon valami kompenzáció!

süti beállítások módosítása