Skip to content


Holokauszt emléknap

Szerző: Droli - 2010.04.16. 06:57

Bookmark and Share

Ma, április 16-án van a holokauszt emléknapja.

Sajnos a téma rettenetesen kényes, több ok miatt is. Egyrészt ott van az a szélsőséges vélekedés, mely szerint a holokauszt nem is volt akkora, és ezzel próbálják kisebbíteni az akkor történt borzalmakat, mintha százezer ember halála (egy nagyvárosnyi) kevesebbet érne ötszázezer ember halálánál (egy megyényi). Erre tett rá Mesterházy Attila a törvényjavaslatával, mely úgy kívánja ezt büntetni, hogy gyakorlatilag rögzít egy éppen hivatalos álláspontot, és aki ettől eltér, az bűnös - ezzel lehetetlenné téve minden vitát. Na és ne feledkezzünk meg a túlélők utódairól, akik minden lehetséges módon pénzt próbálnak csinálni elődeik szenvedéséből (lásd legutóbb a MÁV-ügyet), és ezzel is sikeresen támogatják az előítéleteket. Szóval agyrém, ami a témával kapcsolatban van.

De ez a nap ne róluk szóljon, hanem azokról a túlélőkről és halottakról, akik átélték és megszenvedték az akkori borzalmakat. Képzeld el, hogy jön érted és családodért az aktuális hatalom erőszakszervezete, beterelnek egy marhavagonba, ahol nyomorogva végigállod azt a pár száz kilométert, majd beterelnek egy táborba mely fegyveresekkel tele, ott elszakítják gyermekeidet meg szüleidet, mert ők gyengék, és nagyon jól tudod, hogy mi vár rájuk; te meg mehetsz a munkatábor részbe, embertelen körülmények közé, ahol alig kapsz enni, az őrök kényük-kedvük szerint megölhetnek, és várhatod, hogy talán majd történik valami, és megmenekülsz ebből a pokolból, vagy inkább várod a halált, hogy vége legyen a szenvedéseknek. És a legszörnyűbb az egészben az, hogy mikor vége lett az egésznek, és az agyilag egészséges emberek azt gondolnák, hogy ezen borzalmak többé nem történnek majd meg, nagyot tévedtek: a kommunizmus átvette a módszereket (az ÁVH módszerei, Recsk, Gulág, stb.), és majdnemhogy hasonlóképpen viselkedett azokkal, akik nem fértek bele az akkori politikai képbe. És sajnos még a XX. század második felében is találunk hasonló táborokat politikai foglyoknak...

A holokauszt emléknapja pont azért van, hogy ne felejtsük el az akkori eseményeket, és hogy a történelem ne ismételhesse meg önmagát. Rengeteg ártatlan embert kínoztak és öltek meg akkoriban, pusztán származására, vallására hivatkozva, olyan dolgokért, amikről ők semmit sem tehettek. Az általánosítás és a sztereotípiák veszélyeire hívja fel a figyelmet ez a nap, és nekünk semmi más dolgunk nincs, csak tanulni belőle. És örüljünk, hogy nem akkor éltünk, rossz csillagzat alatt.


Címkék: holokauszt

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr771923180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wendiii · http://hivataliagyhalal.blog.hu 2010.04.16. 08:35:49

Új hozzászólóként egy mondatodba kötnék bele, ez így hangzott: "És a legszörnyűbb az egészben az, hogy mikor vége lett az egésznek, és az agyilag egészséges emberek azt gondolnák, hogy ezen borzalmak többé nem történnek majd meg, nagyot tévedtek: a kommunizmus átvette a módszereket (az ÁVH módszerei, Recsk, Gulág, stb.), és majdnemhogy hasonlóképpen viselkedett azokkal, akik nem fértek bele az akkori politikai képbe."

A kommunizmus nem a Harmadik Birodalom mészárosaitól vette át az ötletet. Az első ilyen jellegű táborokat az angolok hozták létre a búr háborúban. Ezt a húszas évek elején vette át Lenin, és ekkor kezdtek megnyílni az első GULAG-ok.Innen vették át a németek. Az ő bűntettük csak azért tűnik szörnyűbbnek, mert pontos adminisztrációval csinálták, és mindenről nyilvántartást vezettek. A módszerességük volt az, ami szörnyűbbé tette az egészet.

Amúgy csendesen megkérdezném, mikor fognak a Sztálin által eltüntetett mintegy 60 millió emberről ugyanígy megemlékezni? Vagy az indiánokról?

És még mielőtt valaki esetleg holokauszttagadással vádolna, szeretném kijelenteni, hogy nem tegadom, csak leszarom.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.04.16. 14:29:08

@Wendiii: Jogos, rosszul fogalmaztam meg. Mindenesetre érdekes, hogy az oroszok ezért (is) harcoltak a németek ellen, aztán meg ugyanúgy alkalmazták (előtte-utána) a módszereiket...

Sátán meg a Jocó 2010.04.16. 14:46:36

A családom átélte ezt, csak a kommunisták alatt.

Sajnos nekem, mint "másodgenerációs" "gulág-túlélő"-nek nem jár alanyi jogon kárpótlás a 'lelki sérülésekért', lévén én nem vagyok tagja a kiválasztott népnek, nagyanyámék sorsáról nem szólnak futószalagon készült filmek, dokumentumműsorok, megemlékezések, beszédek, nem emlékeztetnek rá majd' minden nap, stb., stb.

Pozsonyi ádámmal értek egyet, ki szerint:

"Eszem ágában sincs tagadni a holokausztot, de unni, ugye szabad?"

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.04.16. 14:51:01

@Droli: Nemcsak előtte és utána, hanem közben is alkalmazták az oroszok a módszert: pl. Katyn. Bezzeg mennyivel humánusabbak voltak annakidején a rómaiak: a hadifoglyok közül akiket életben hagytak, azokat vagy rabszolgamunkára kényszerítették, vagy egymás elleni gladiátorharcra!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.04.16. 15:09:38

@Sátán meg a Jocó: "A családom átélte ezt, csak a kommunisták alatt."
Dettó...

daniferi 2010.04.17. 14:46:34

@Sátán meg a Jocó: Igen, amikor láttam a címet, épp az jutott eszembe: "Már megint ez?"

Komolyan, én elhiszem, hogy szar volt, s hogy tényleg emlékezni kell a sok ártatlan ember kínzására és kivégzésére, de szerintem nem kellene kiemelni a zsidókat. Afrikában hasonló helyzetek vannak most is, de ha csak a második világháborút nézzük, igazán szóba hozhatnánk a Japánokat és azt, hogy ők miket tettek a kínai lakossággal. Igaz, azt meg azért nem illik megemlíteni, mert akkor jön az, hogy szegények kaptak két atombombát, megbűnhődtek. Igen, emlékezni kell, de nem a zsidók miatt, hanem azért, hogy a jövőben ne legyen ismét ilyen.

Seraphin 2010.04.18. 11:28:40

Azért a holokauszt-emlékezéshez a németek hozzáállása is kellett, illetve az, hogy a németek ne nyerjék meg a háborút, gesztust kellett tenniük. Az orosz-szovjetekkel, angolokkal, sőt a japánokkal is egészen más a helyzet, nem kényszerültek nagy politikai váltásra.
Másrészről szerintem egy szép gesztus a magyar állam részéről is a holokausztra emlékezés, akárcsak a lengyel államfőre való megemlékezés tegnap. Megint más dolog, hogy egyik sem érinti a magyarok jelentős többségét közelről.
Szerintem a holokauszt-tagadás önmagában még nem halálos bűn, inkább nevetséges, kinevetendő, viszont aki a támogatja és aki szerint helyes volt, az már igenis erkölcsileg erősen elítélendő.

süti beállítások módosítása