Skip to content


Milyen állapotban veszi át a költségvetést a Fidesz?

Szerző: bogancs - 2010.04.19. 06:53

Bookmark and Share

Az elmúlt napokban nyilatkozatháború bontakozott ki a kormány és a Fidesz kötött azzal kapcsolatban, hogy milyen állapotban is veszi át az ország pénzügyeit az új kormány. A két oldal fő üzenete - legalábbis ami a sajtóban átjött az átlagember számára - valahogy így néz ki:

A kormány szerint május végére az éves GDP-arányos államháztartási hiány 82%-át éri el a deficit. Fontosnak tartották még azt is megjegyezni, hogy 2002 május végére az Orbán-kormány az éves tervezett hiány 81%-át hozta össze. Elhangzott még, hogy a 2010-es éves hiánycélon nem kell változtatni, azt a kormány továbbra is teljesíthetőnek látja.

A Fidesz május végére az éves tervezett hiány 95-100%-ának teljesülését várja, és ebből azt a következtetést vonta le, hogy kiürült az államkassza, a költségvetési hiánycél nem tartható, csődben van az ország stb.stb., és mindez persze a Bajnai kormány hibája.

Még rövidebben: a kormány szerint minden rendben, a Fidesz szerint nagy a baj.

Ennyi. Mindenki higgyen amit akar, ki-ki pártszimpátiája szerint.

Vizsgáljuk meg a dolgot egy egyszerű példán keresztül.

Tegyük fel, hogy egy házaspár havi jövedelme 200 ezer Forint. Az első két hétben a férj, a második két hétben a feleség gazdálkodik a pénzzel. A háztartásban szerepelnek napi rendszeres kiadások (például tej, kenyér), és havi egyszeri kiadások (például fűtésszámla, villanyszámla, egyéb rezsiköltségek, hiteltörlesztés, albérleti díj). Eltelik az első két hét, és a férj a 200 ezer forintból 170 ezret elköltött, mindössze 30 ezret nyom felesége kezébe. Két hét alatt elment tehát a havi jövedelem 85%-a. A feleség elképedten áll a dolog előtt, hiszen nagyjából 100 ezer Ft-ra számított. Miből fogunk így megélni két hétig? Merült fel benne a kérdés. Leültek hát, hogy megbeszéljék milyen állapotban van a családi költségvetés. A férj beszámol, hogy befizette az összes csekket, a bank levonta az aktuális hiteltörlesztőt, az albérleti díjat átutalta a főbérlőnek, megvolt a nagybevásárlás, tele a hűtő, és még az egész hónapra való cigarettát is beszerezte mindkettőjük számára, ily módon a hátralévő két hétben, bár kevésnek tűnik, bőven elegendő lesz a megmaradt pénz.

Viszatérve az állami költségvetésre, az idei éves hiánycél teljesítése nem attól függ, hogy mennyi volt a hiány 2002 májusában, vagy mennyi lesz idén májusban. Inkább valami olyasmiről kellene beszélgetnie az érintetteknek, mint a fenti példában.

A kormány azt állítja, hogy minden rendben, teljesül az éves hiánycél. De akkor miért a 2002-es májusi hiánnyal érvel, és miért nem azzal, hogy befizette-e a csekkeket, tele-e a hűtő, megvolt-e a hiteltörlesztés?

A Fidesz azt állítja, hogy nagy bajban van a költségvetés, de közben azt is, hogy nem látnak pontosan, nem tudják milyen csontvázak hullhatnak ki a szekrényből. Ha egyszer nem látják-nem tudják, akkor mégis miből gondolják és főként miért állítják magabiztosan, hogy megbukott a költségvetés? Kikövetkeztették a májusi hiányból?

Szóval akkor most mi a helyzet? Még jó, hogy van egy támpontunk: 2002-ben messze nem teljesült a hiánycél. :-((

Címkék: költségvetés

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr241928304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.04.19. 12:41:14

A költségvetés helyzetéről most ugyanúgy nem fogunk megtudni semmi konkrétumot, mint ahogy eddig sem. Az egyik elmondja a helyzet azon részét, ami őt igazolja, a másik azt a szeletét, ami meg őt. A lényeget egyiki sem fogja említeni.
A költségvetéssel egészen más a gond. Az államadósság csaknem egy nagyságrenddel (10x-es) lett nagyobb, mint a fityesz éra végén. Ennek a kamatterhe miatt eleve nincs értelme hasonlítgatni, mert összehasonlíthatatlanul rosszabb a helyzet.
Nem mindegy, hogy pocsolyába léptem és sáros lett az új cipőm, vagy nyakig vagyok elmerülve a mocsárban, és sehol, semmi kapaszkodó a közelben.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.04.19. 13:12:26

... és ezúton szeretném köszönteni új szerzőnket, Bogáncsot :-)

A poszt kapcsán: tartok tőle, hogy nem csupán csontvázakról beszélünk, hanem temetőről...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.19. 15:16:04

Két dolgot kell észben tartani:

1. Az állami kiadások jó része az év első felére koncentrálódik (pl. adóvisszatérítések)
2. Az állami bevételek jó része az év végére koncentrálódik (pl. év végi ÁFA feltöltés)

Ezért fordulhat elő az (és már elő is fordult párszor), hogy a hiány év közben akár még a 100%-is átlépheti, attól még teljesülhet az év végére tervezett hiánycél.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.04.19. 18:16:53

Tök mindegy, milyen állapotban veszik át, úgyis azt mondják, hogy rossz állapotban :)

Üdv Bogáncsnak!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.04.19. 22:14:40

@Szakaly Gyorgy: "A költségvetés helyzetéről most ugyanúgy nem fogunk megtudni semmi konkrétumot, mint ahogy eddig sem." Igen, erről keseregtem én is a bejegyzésben. De ez szerintem nagy baj! Választott politikusainknak végtére is kutya kötelessége lenne tudatni velünk a pontos helyzetet. A pontos helyzet pedig ténykérdés és nem vita tárgya. Legalábbis egy bizonyos pontig nem az.
Az államadóssálg egy másik kérdés. Megérne egy külön posztot. A 10-szeres növekményt azért kicsit túlzásnak tartom.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.04.19. 22:16:56

@Fedor: "Ezért fordulhat elő az (és már elő is fordult párszor), hogy a hiány év közben akár még a 100%-is átlépheti, attól még teljesülhet az év végére tervezett hiánycél." Ettől még igen. Kérdés, hogy mi van benne a májusi 100%-ban?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.04.19. 22:18:07

@Vorg a Halhatatlan Báró: Abból a szempontból, hogy mit fognak mondani lehet, hogy mindegy, de minden más szempontból azért nem mindegy.

daniferi 2010.04.20. 04:52:17

Én attól tartok, hogy valóban rossz lesz a helyzet, hiszen az előző kormány eleve úgy állt hozzá, hogy bukták a választást, s csak addig kell kihúzniuk, utána már nem az ő gondjuk. A Fidesz meg úgy gondolta, hogy nem lesz reménytelen a helyzet, de majd úgyis azt mondják a népnek, s majd később tudják mutatni, milyen ügyesek voltak.

Csak hát most el kell dönteniük, hogy tényleg rendbe akarják tenni az országot, akár annak az árán is, hogy bukják az önkormányzati választást vagy ők is csak elodázzák a problémákat Pató Pál módra.

süti beállítások módosítása