Skip to content


Információ vs. Dezinformáció - Avagy ki akar manipulálni minket? 1.

Szerző: bogancs - 2010.04.22. 07:24

Bookmark and Share

„Senkiben nem lehet megbízni. A mai világot a félremagyarázás, a nyílt becsapás és a becsület teljes hiánya jellemzi. A szándékosan elégtelen információszolgáltatás, az előítéletes, vagy más okból elfogadhatatlan elemzés napi gyakorlattá vált.” Mindezt egy amerikai egyetemi professzor - aki mellesleg egy nemzetközi információs és tanácsadó cég elnöke - állította az üzleti világról. A szándék egyértelmű valakik hasznot akarnak húzni jobb informáltságukból, illetve mások dezinformálásából.

Gondolom nem vagyok egyedül azzal az érzéssel, hogy a fenti állítás egy az egyben megállja a helyét a magyar politikai életre vonatkoztatva is.

Nem olyan régen még történelmi korként akarták meghatározni az „információs kort” és mindenki rajongva lelkesedett a információs forradalom újabb és újabb vívmányaiért. Az eredmények persze vitathatatlanok. Az internet, a mobiltelefon, a webkamera és a többi információ technológiai találmány kétségkívül átformálta az emberek életét és informáltságát.

De mint tudjuk, az éremnek két oldala van. Az információ áramlással párhuzamosan - hacsak nem még jobban - a dezinformáció áramlás is csúcsra jár. Fel kell ismernünk, hogy az információs technológia csak annyira jó, amennyire a közvetített információ az.

A fentiek értelmében érdemes a nagy nyilvánosságot kapott információkat megvizsgálni egy kicsit, mielőtt befogadnánk őket: Nem-e dezinformációról van szó? Nem-e manipulálni akar valaki? Nem-e így akarja valaki tematizálni a közbeszédet elterelve a figyelmet valami másról?

A blogbejegyzés címének végére már most odatettem az egyest, jelezve, hogy a későbbiekben is szeretnék külön posztokat szentelni a dezinformáció-gyanús eseteknek. Nézzük tehát az elmúlt hetek termését:

Pro: Lendvai Ildikó lemond, az MSZP a nevét Új Baloldalra változtatja Kontra: Orbán Viktornak három miniszterelnök helyettese lesz, ő maga pedig lemond a pártelnökségről

Pro: Kubatov Gábor pécsi adatbázisos beszéde Kontra: Szanyi Tibor XIII. kerületi átjelentkezéses beszéde

Pro: A Fidesz segítette az LMP ajánlószelvény gyűjtését Kontra: Kóka János támogatja az LMP-t

Mi ezekből az igazság? Ki szellőzteti ezeket a híreket, és mi célból? Hogy lehet, hogy minden hírnek megvan az ellenpárja?

Továbbá:

Pro: Faith Balázs (LMP) cigányoknak szóló pályázatokon nyert el pénzt Kontra: nincs, illetve Faith Balázs kilép az LMP-ből

Pro: Müller Nikolettről (Magyar Gárda) kiderült pornós múltja Kontra: nincs, illetve Müller Nikolett kilép a Magyar Gárdából (ami ugye már nem is létezhetne)

Itt már nem annyira a dezinformáció a lényeges, hiszen ezek az ügyek igaznak bizonyultak. Az azonban kétségtelen, hogy ezeknek az ügyeknek semmi jelentőségük nincs az érintett pártok politikája szempontjából, azonban komoly súlyt kaptak a médiában, így alkalmas volt a választók befolyásolására.

Több kérdés is felmerül ezen ügyekkel kapcsolatban: Ki nyomozta ki ezeket az ügyeket? Harmad- negyedosztályú személyekről van szó. Ilyen mélységig átvilágították egyesek a pártok holdudvarát? Esetleg beépített emberek szivárogtattak?

További érdekesség, hogy a kis pártok nem tudtak kontrázni. Ezek szerint csak a Fidesz és az MSZP rendelkezik ilyen szintű nyomozati képességekkel és informáltsággal?

Címkék: politika közélet manipuláció dezinformáció

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr171938439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.04.22. 12:21:59

Igen, amelyik pártnak pontos adatbázisai (leánykori nevén: dokumentumai) vannak, az tud ilyenekkel operálni.

Egy jó tanács:
Szarvas hibának számít, ha valaki azt mondja/írja: Nem-e
Legutóbb a királyi TV-ben hallottam ilyet a bankszövetség prominensétől. Azonnal be is szóltam a TV készülékemnek egy cifrát.
Te írtad: Nem-e manipulálni akar valaki?
Helyesen: Nem manipulálni akar-e valaki?

Stílszerűen egy blogot ajánlok okulásodra:
helyesiras.blog.hu/

daniferi 2010.04.22. 18:30:43

@Szakaly Gyorgy: Neme? De igen :) Köszi a tippet a blogra, mindig is érdekelt a helyesírás. Egyébként is tervezek ide egy helyes, sírós posztot :D

Szerintem sok szimpatizáns vadászik minden apróságra, nem is kell hozzá nagy adatbázis. Ott az iwiw, tökéletesen felderíthető az emberek kapcsolatrendszere, sőt, még véletlenül is rá lehet bukkanni érdekességekre. Mint amikor a munkatársam véletlenül megtalált egy hozzászólásomat egy blogban :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.04.22. 21:55:21

@Szakaly Gyorgy: Ezen a "nem-e" dolgon én is sokat gondolkodtam. Előzetes önkéntes lektorom is jelezte, de végül is azért hagytam benne, hogy kisit elüssem a dolog élét, ne legyen annyira hivatalos, és valami ilyen kép alakuljon ki: Én mint hülyegyerek gondolkodok azon, hogy nem-e átvágnak itten engemet?

Végül is nem egy komoly újságban (pl. Népszava :)) publikáltam. Szerintem ennyi lazaság egy blog stílusába belefér.

Köszi a kommentet.

süti beállítások módosítása