Skip to content


Változó gyed és a gyes szabályok - Nesze neked családbarát ország

Szerző: bogancs - 2010.05.12. 07:21

Bookmark and Share

Ez a téma megint jól mutatja, hogy milyen állapotok uralkodnak ebben az országban. A jelenlegi állás szerint a 2010. május 1. és december 31. között születendő gyermekek után mindössze egy évig jár a GYED és újabb egy évig a GYES, előtte és utána viszont két évig jár a GYED és további egy évig a GYES. A gyermeket akarók meg számolgathatnak.

Már a szigorítás bevezetésekor is tudta az MSZP-SZDSZ által támogatott Bajnai kormány, hogy a következő választást a Fidesz nyeri, és azt is, hogy győzelme esetén visszaállítaná a korábbi szabályozást. Ennek ellenére meglépte a szigorítást. A most születő gyermek után összességében közel egymillió Ft-tal kevesebb támogatás jár, mint az egy héttel ezelőtt születő társa után. A pórul járt szülők meg szidkozódhatnak, hiszen azt hallják, hogy ha nyolc hónappal későbbre vállalták volna gyermeküket, akkor megint a magasabb összeget kapnák.

Két dologra lennék kíváncsi: Egyrészt vajon hányan indíttatták meg mesterségesen a szülést május elseje előtt, - vállalva az egészségügyi kockázatokat – hogy a magasabb juttatásban részesüljenek? Másrészt hányan halasztják el néhány hónappal a gyermekvállalást, hogy újra a magasabb juttatásokban részesülhessenek?

Pénzügyi szempontból mindkét döntés racionális, hiszen a kisgyermekes családoknak minden fillérre szükségük van. Ezekre a döntésekre azonban nem szabadna rákényszeríteni a gyermekvállalókat! A múltbéli tapasztalatok alapján tudhatnák már a döntéshozók, hogy az ilyen jellegű változtatások demográfiai hullámzásokat okoznak.

Javaslom, hogy kétharmados többséggel lehessen csak változtatni a gyermekvállalással összefüggő szabályokon, vagy legalább legyen már annyi jó érzés politikusainkban, hogy ezekben a nemzetstratégiailag fontos kérdésekben kompromisszumokra jutnak egymással döntéshozatal előtt. Lényeg, hogy ilyen lehetetlen állapotot amilyen a következő nyolc hónap lesz ne idézzenek elő. Én elhiszem, hogy mindkét fél jót akart, de egy olyan országban ahol csökken a népesség és a születések száma, ezt nem lehet megcsinálni az emberekkel!

Címkék: család gyermekvállalás gyed gyes

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr331975261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.05.12. 11:01:27

Már vissza is csinálták a rendeletet?
Nem véletlenül állnak sokan úgy a témához, hogy több gyereket ugyan nem....erre a világra stb.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.05.12. 11:16:07

@Vorg a Halhatatlan Báró: Egyenlőre még nem csinálták vissza, de már bejelentették, hogy jövő év január 1-től a korábbi szabályokat állítják vissza. Persze még döntés nem volt, nem islehetett, de a bizonytalanság a levegőben van.

farmerné 2010.05.12. 16:01:05

Ó, ha mi racionális alapon vállaltunk volna gyereket, a mai napig nem lenne egy sem. Na jó, max. egy. Négy van, és örülök neki, hogy amikor születtek, még naivak voltunk.:)
Egyébként a környezetemben van olyan kismama, akinek az orvosa ápr. 30-án megindította a szülést, május 3-ra volt kiírva.

süti beállítások módosítása