Skip to content


Amire nincs hitel

Szerző: daniferi - 2010.06.22. 12:00

Bookmark and Share

Amikor a hitel szót meghalljuk, a legtöbb embernek a lakáshitel után a plazmatv és az új Suzuki jut az eszébe. Persze tovább gondolkozva már olyan tárgyak is szóba kerülnek, mint hűtő, mosógép, notebook, s mindenféle kütyü. Na de nézzük, mi az, amit nehezen veszünk meg részletre.

Ha áruhitelt vesz fel az ember, több dolog miatt teheti. Az egyik a divat, amikor jól jönne a szomszéd miatt az új autó, illetve a barátok/barátnők miatt a nagyképernyős lapostv, esetleg az új okostelefon, de nincs elég pénzünk, így felvesszük azt a fránya hitelt. A másik kategória is keveset keres, nem nagyon tud félrerakni pénzt és egy mindennapos háztartási eszköz halála esetén sürgősen szükség van egy új hűtőre vagy mosógépre.

Eddig úgy éreztem, nincs szükségem hitelre, inkább nézem továbbra is az 54 centis tévét és régi autóval járok, de most életem első áruhitelét szeretném felvenni, csak sajnos akadályba ütköztem. Jól jönne egy új szemüveg, ám ha abból indulok ki, hogy 2 éve 45 ezer forintot fizettem a jelenlegiért, nem úszom meg most se olcsón. Ám hiába mentem be eddig két üzletbe érdeklődni, majdnem kinevettek és közölték, olyan nincs, hogy szemüveghitel, de ha megveszem a legdrágább lencsét, akkor ingyen van a keret. Jó vicc, mert amúgy sem a keret kerül sokba.

Hazajöttem és megkérdeztem hű barátomat, guglit, de érdemben ő sem tudott segíteni. Van a szemuveghitel.hu, de száz km-re van a legközelebbi bolt, a többi találat pedig nem nagyon vezetett sehova sem. Így marad a spórolás.

Elég érdekes egyébként, hogy az olyan dolgokat meg lehet venni hitelre, ami nélkül amúgy is megvan az ember, de ami nélkül nehezen létezik, arra meg nem adnak.


Címkék: bank

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr742098773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.06.22. 12:22:54

Ami kell, azt megveszed akkor is, ha nincs miből. A hitellel a többletfogyasztást ösztönzik. Aljas, de teljesen logikus.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.22. 12:27:00

@bm613: "A hitellel a többletfogyasztást ösztönzik" Én inkább úgy fogalmaznék, hogy az előrehozott fogyasztást ösztönzik a jövőbeni fogyasztás kárára. Mert hát mikor elkezded törleszteni, akkor meg muszály vagy csökkentened a fogyasztást.

Alal 2010.06.22. 12:53:33

Csak azt felejted el, hogy az SZTK-ban felírnak neked szemüveget, de az önkormányzat nem ír fel neked hűtőt...

daniferi 2010.06.22. 16:32:44

@Alal: Te meg azt felejted el, hogy lehet venni konzervet is, ráadásul kenyér és a zsír eláll hűtés nélkül is :)

daniferi 2010.06.22. 16:36:24

@bogancs: Szerintem részben ez az oka a mostani válságnak, hogy például már nem kell annyi autó, mert mindenki vett, főleg hitelre, s mivel nem kell, munkás se kell, ezért ők nem bírják fizetni a hitelt. Tudom, nem ilyen egyszerű, de már néhány éve látni lehetett, hogy előbb-utóbb elfogynak azok, akik hitelre vesznek kocsit, mert a hitel miatt minimum 5 évig nem kerül szóba új autó és akkor kevesebb autó kell később, ami miatt megnő az autóiparra épült városok munkanélkülisége.

Johnnyboy 2010.06.22. 20:32:24

Barátom! Bemész az első bankba, kérsz egy hitelkártyát. Javaslom a Citi Bankot, elég normálisak. Ha megérkezett (kb 1 hét), akkor elmész egy optikushoz, és ha lehet kártyával fizetni, akkor máris megveheted a szemüveged. Utána meg havonta törleszted. Kemény, mi?!

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.06.22. 21:03:19

@Johnnyboy: A hitelkártya az egyik legnagyobb csapda, én intenék mindenkit a használatától!
A szemüveg, a fogsor, a hallókészülék stb, ami kell a mindennapok túléléséhez és nincs hitel. Szemetek.

lacaur 2010.06.22. 21:37:16

a hitelkártyáról én is lebeszélném, annyi többletköltséget kártyahasználatot számolnak fel, hogy jóval több lesz a hitel...ha nincs pénzed csak vesztes lehetsz, akinek van az vesz fel kamatmentest és röhög a markába...

daniferi 2010.06.23. 04:59:22

Hát a hitelkártyát nem ilyenre találták ki. A bank évente felhív, hogy mivel olyan jól jön pénz a számlámra, lehetne hitelkártyám is, de mindig elutasítom az ajánlatát. Ha nem is használom, akkor is több ezer forintba kerül, ha meg netán ilyenre használnám fel, a gatyám is rámenne :)

Közben eszembe jutott, hogy szakmát szerezni sincs hitel. Oké, van a diákhitel, de ha nem főiskolában gondolkozunk, akkor felejtős az is. Igaz, olyan iskola se nagyon van, ahol szakmát szerezhetnék.

süti beállítások módosítása