Skip to content


Magyar tej 240-ért, vagy szlovák tej 120-ért?

Szerző: Droli - 2010.08.11. 07:08

Bookmark and Share

Gyurcsány Ferenc vásárolni volt, és ezt egy blogbejegyzésben is megírta. A boglári Tescoban nagybevásárlást tartott, és a tejeknél érdekes választás elé került: most melyiket vegye meg, az olcsó, 120 forintnál alig drágább szlovák tejet, vagy a 240 Ft-os magyar tejet? Te melyiket vennéd meg, ha feltételezzük, hogy mindkettő azonos minőségű?

Most ne akadjunk meg azon az apróságon, hogy mit is jelent az a "minőség", valóban tej van-e abban a dobozban, vagy inkább csak annak látszó valami. Az is egy érdekes kérdés, hogy miért nem háznál vásárol tejet a miniszterelnök úr, mert ott az olcsó szlovák tej áráért kaphat igazi, friss tejet (származási hely: boci), de hát tegyük szívünkre a kezünket: közülünk hányan vásárolnak háznál tejet? (Rám ne mutogassatok, az én tejfogyasztásom rendkívül minimális :-) Az meg egy másik, még érdekesebb kérdés, hogy hogyan lesz az őstermelőtől háznál 120-ért megvásárolható igazi tejből 240 forintos dobozos fehér lötty? (Ráadásul az őstermelőtől ennél jóval olcsóbban vásárolja meg a feldolgozó, ebben is biztos lehetsz.)

Feltehetjük a kérdést általánosítva is: megvegyük-e a magyar árut, ha drágább, mint a külföldi, pusztán azért, mert magyar? A két válaszlehetőség: igen vagy nem. Mindkettőt megindoklom gyorsan.

Igen. Mert ezzel a magyar vállalatot-gazdát-alkalmazottat támogatod; a vállalatnak lesz bevétele, az alkalmazottnak munkahelye, a gazdának meg megéri termelni. És jó a magyar államnak is, mert egyrészt a fentiek adóznak, másrészt nem kell nekik segélyt-támogatásokat fizetni. Hosszútávon a magyar vállalatnak és gazdának lesz pénze fejleszteni, a magyar államnak adót csökkenteni, és később olcsóbb is lehet a tej. Tehát a drága magyar tej valójában nagyon is olcsó.

 

Nem. Egyrészt mert ma az embereknek kevés pénzük van, sokaknak minden forint számít, így eleve a kérdés rosszul van feltéve: a többség eleve az olcsó tejet fogja megvenni. Ráadásul ha mindenki a drága magyar tejet veszi meg, akkor semmi sem kényszeríti a vállalatot az ár csökkentésére, sőt, akár árat is emelhet. A gazdák meg a nemzetközi viszonylatban versenyképtelen magyar tej termelésével fognak foglalkozni, és nem a versenyképesebb termékekkel, melyet külföldön is jó áron el tudnánk adni. Ne hozzuk vissza a magyar narancs korát!

Itt tulajdonképpen mindenkinek igaza van; én azt szeretném kérdezni tőletek, hogy ti melyik tejet választottátok volna? A 120 Ft-os szlovákot, vagy a 240 Ft-os magyart? És miért?

(Gyurcsány amúgy a magyar tejet választotta, mondjuk neki nincsenek anyagi gondjai :-)


Címkék: bulvár gyurcsány

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr512212835

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Házi joghurt 2010.08.12. 15:16:48

Amit a boltok polcain látsz joghurtot azon túl, hogy drágák sokszor nem is igaziak, hanem gyáriak. Szeretnék bemutatni egy tippet, amivel házilag is tudsz garantáltan igazi egészséges joghurtot készíteni.Hozzávalók: 1l- zsíros tej, 1-doboz natúr joghur...

Trackback: Házi joghurt 2010.08.12. 14:14:25

Amit a boltok polcain látsz joghurtot azon túl, hogy drágák sokszor nem is igaziak, hanem gyáriak. Szeretnék bemutatni egy tippet, amivel házilag is tudsz garantáltan igazi egészséges joghurtot készíteni.Hozzávalók: 1l- zsíros tej, 1-doboz natúr joghur...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.11. 08:02:09

Én részemről a 200, illetve 180 Ft-os magyar házi tejet vásárlom, nem multinál, hanem a Fehérvári úti piacon. Ahol a tejfölt, vajat, túrót, sajtot, joghurtot is. Nem fölözik le, viszont magamnak kell felforralnom.
Ha vidéken vagyunk, akkor 120-150 Ft-ért vásárolok házi tejet. Van mindenfelé (még, szerencsére), csak kérdezni kell.
Persze azt nem mindenki tudja, hogy a kis házi gazdaságoktól a multik 50 Ft-ért vásárolják fel a tej literjét. Ebből készítik a gyakran 300 Ft-ba is kerülő vizezett löttyöt "tejital" fedőnéven. A kis gazdaságok szép lassan tönkremennek, velünk meg itatják a moslékot. Már azzal, aki hagyja.
Multi, "házitej" tapasztalat, a 240 Ft-os, mert úgy beszélek, hogy legalább kipróbáltam: a lejárat előtt megsavanyodik, forralhatatlan, közelében sincs a valódi házitej ízének.

Szóval a kérdésre a válasz: magyar tejet vásárolunk, pedig nem Gyurcsány életszínvonalán élünk. Igyekszünk házi dolgokat felkutatni, nem műanyagokat etetni a gyerekekkel, zöldség-gyümölcs termelőtől, csirke, házi tészta vidéki rokontól (tudom, mázli). Eddig a sertéshús is onnan volt, most már nincs ez a lehetőség, de két másik nagycsaláddal összefogva közösen tervezünk disznót vágatni. Odafigyeléssel, utánajárással ez bizony kevesebbe kerül, mint sz@rt enni. Kevesebb műanyag édességet kapnak persze a gyerekek, az is igaz....

Most kaptam infót olcsóbb gyümölcsről, amit vidékről hoznak fel frissen, nem hagyják, hogy felvásárolják tőlük - általában nagycsaládosoknak szólnak - és a piaci árnál jóval olcsóbban lehet megvenni. Úgyhogy a hétvégén őszibarackot is főzünk be.

A házi tej egyébként akkor lesz olcsóbb, ha MINDENKI, aki meg tudja tenni, hogy 200 Ft-ot költsön egy liter tejre, otthagyja a fenébe a multikat és házitejet vásárol, termelőktől. (És ez nem csak a tejre vonatkozik - mi megtesszük a magunkét). Akkor ezek az emeberek együttesen el tudják érni, hogy aki MOST MÉG nem tudja megfizetni a tejért a 200 Ft-ot, az is ki tudja fizetni néhány éven belül az olcsóbb házi tejet. Amíg viszont a lustaság és az óriás bevásárlókocsi vonzóbb alternatíva, addig hiába sírunk, hogy milyen drágák ezek a dolgok. Magunknak köszönhetjük.

vvv999 2010.08.11. 08:51:17

A 149 Ft.os magyar tejet veszem, nem hiperben. A 240 Ft-os tejből 120 ft az áruházé, becslésem szerint.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.11. 09:13:38

@vvv999: 50 Ft-ért vásárolják fel literjét, úgyhogy több.
Ahol a 200 FT-os házi tejet vásárolom, abban a gazdaságban fejlesztettek, beruháztak. Ezért tudnak nem csak tejet, hanem rengeteg féle tejterméket is kínálni. A 149 Ft-os tej valószínűleg kisebb házi gazdaságból származik, ott ebből az árból nem igazán tudnak beruházásokat megvalósítani - de javíts ki, ha tévedek.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2010.08.11. 09:26:29

A mi környékünkön egyre több tejtermelő gazdaság helyez ki üzletekbe tejautomatákat. Nagy előnye, hogy nem vizezett trutyit iszol, és kb. 150 Ft literje. Viszed a kis üvegedet, megtöltöd, oszt annyi.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.08.11. 11:53:22

@Cyr: A felvásárló fölözi le a haszon nagyobb részét (a tejjel együtt :-), a haszon jóval kisebb része a hiperé. Kísértetiesen hasonlít a dolog a dinnyére, mikor Békésben a felvásárló kilónként 5-10 Ft-ot fizetett a dinnye kilójáért, az Auchan meg ellenőrzést kapott, mert beszerzési ár alatt (ha jól emlékszem, 49 Ft) adta a dinnyét (kilónként persze). Hová lett a különbség? A felvásárló cég zsebre tette.

Arivistus 2010.08.11. 11:54:43

A kommentekből az tűnik, ki hogy a szupermarketek kihasználva a mi magyarság iránti elkötelezettségünket szándékosan drágítják a magyar termékeket. És ez felháborító.

Kéne egy olyan törvény, ami előírja a 1500 négyzetméter összterület feletti áruházláncoknak, hogy tüntessék fel termékeiken a beszerzési árat is. (Ha a beszerzéshez 30 napnál hosszabb fizetési határidő tartozik, akkor a jegybanki alapkamattal korrigált beszerzési árat.)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.11. 12:03:36

@Droli: Bocs, ha reklámnak minősül. Aki nem ismeri, annak ajánlom figyelmébe a termelotol.hu oldalt, felvásárló cégektől és multiktól mentesen.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.08.11. 12:04:15

@Arivistus: Az ötlet elsőre jó, de a gyakorlatban két nagy baj van vele:

1. Mindenki szépen feltüntetné a számlán szereplő beszerzési árat, a háttérkondikról (forgalom utáni visszatérítések, hiperkedvezmény, extra marketingtámogatás) meg mélyen hallgatna. Pedig a kép azzal együtt lenne teljes.

2. A beszállító cégek igencsak tiltakoznának ellene. Gondold el, a Tesco látná, hogy a tejet, amit ő mondjuk 160-ért kap meg, azt a Cora 150-ért kapja. Mindjárt rohanna a szállítóhoz, és ő is követelné 150-ért.

Gabe2 2010.08.11. 13:31:01

Nálunk a CBA-ban van tejautomata, amit helyi termelőktől szállított házitejjel töltenek meg. Berakod alá az üveget, bedobod a pénzt, oszt adja a tejet.

dr. Sigmund Fraud 2010.08.11. 14:25:01

Én a szlovákot.
Lájkolom a tótokat.

Sátán meg a Jocó 2010.08.11. 16:04:35

Hiperben ételt venni?! Maaaaargit! Nóóómális?!

Itt a szociális bolt, 180-ért teljes tej, felforralva 4-5napig is eláll. Plusz minden van, ami kell.
Nagyobb tétel élelmiszerre, meg ilyesmire meg ott a piac.

Horizont 2010.08.11. 16:55:29

Gyurcsány előbb is szembetalálkozhatott volna a magyar vagy nem magyar tejjel! Mondjuk amikor évekig az ország vezetője volt. Annyira élettől és valóságtól elrugaszkodottak a politikusaink pártállástól függetlenül:(

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.11. 20:56:52

@Cyr: "50 Ft-ért vásárolják fel literjét, úgyhogy több.
Ahol a 200 FT-os házi tejet vásárolom..."

Na ez is egy jó kérdés különben. A felvásárlónak odaadják 50-ért, de a kisembernek ők is 200-ért vesztegetik. Ugyanígy a gyümölcsökkel: Az almát 8 Ft-ért veszik át kilóját, a boltban meg a legkisebb rohadt alma is 200-nál kezdődik. Görögdinnye, cseresznye, meggy ugyanez.
Málnából, szederből, áfonyából 250-500 Ft egy kis tálkával, amiben 15-20 szem ha van.

Hogy is van ez? Az az igazság, hogy nagyon sokba kerül a disztribúció, meg sokba kerül az is, ha egy embert ki kell állítani az út szélére árulni.

A hiperek és más boltok védelmében (de nem felmentve őket) pedig: Gyümölcs-zöldségáruból nagyon sok a selejt. Biztos mindenki látott már a boltokban olyan árukat tömegével, amiket már a kutya sem vesz meg. Törött görögdinnyék, pedészedő meggy, barack... stb. Ezenkívül az idő múltával minden szikkad, veszít súlyából. Ezeket is figyelembe kell venni. Ezentúl bejátszik az áfa is. 200 Ft-ból 40 Ft áfa, 4 Ft iparűzési adó, meg még vagy 15 féle adónem.

Tehát ahogy lenni szokott, ez a dolog sem olyan fekete-fehér ám.

Sátán meg a Jocó 2010.08.11. 23:17:59

@Horizont: ja, a limuzin ablakából kinézve Rózsadomb és a Parlament közötti úton nem sok látszik a magyar rögvalóságból.

(vagy mégis: emlékszünk, mikor Kúrcsány battonyán tízezer nyugdíjast pityergetett meg azza, hogy az anyja, Katus, a hokdelin ülve számolja a gázköbmétereket? ÉS NEM SZAKADT RÁJUK AZ ÉG, B......MEG!!!!!)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.12. 09:33:39

@bogancs: Hát, a felvásárlónak akkora az előnye, hogy viszi az egész napi fejést, nem kell a disznók elé önteni. Mert amúgy még az az 50 Ft sem lenne, ha pedig abbahagyja a fejést, mert elege lesz a gazdának, akkor láss csodát, elapad a tej...
Aki pedig odajön a műanyag flakonjával, az valószínűleg nem visz napi 2-3 liternél többet. (Mi hatan vagyunk, kb ennyi fogy)
HA viszont aki teheti, mind odamegy és a felvásárlót el lehet zavarni a fenébe, akkor kezdetben valóban 150-200 Ft-ért adja a tejet a gazda. ÉS beruház, mert hosszú távú érdeke. Állatokra, egyéb tejtermék gyártására. És én nagyon szívesen kifizetem azt a 200 Ft-ot a valódi tejért, ha azt látom magam előtt, hogy ott ebből a pénzből beruházás, fejlesztés lesz, a későbbiekben pedig a nyugdíjas szüleim is meg fogják tudni venni ezt a tejet, nem a Penny-s vackot isszák. (Egyébként amikor csak tehetem és hagyják, viszek nekik tejet.).
Ahol a tejet veszem, látom az eredményét, időről időre jelennek meg újabb tejtermékek a tejespultban. A tej ára pedig nem emelkedik, de a kezdetek óta olyan föle van, hogy az egy álom.
A helyzet viszont az, hogy a kis gazdaságok meglévő, szép lassan kipusztuló állománnyal dolgoznak, mert egy tehénborjút felnevelni nem kevés idő, az első vemhességéig pedig nincs belőle tej, hiába facsarod :). Jól tejelő tehenet venni alapból nem tudnak, mert ugye ki az a marha - stílszerűen -, aki eladná?

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.12. 09:42:21

@bogancs: És még egy dolog, bár ez meglehetősen szubjektív.
A vidéken, háznál vásárolt tejem mellé kaptam jó szót, kedvességet, ajándék gyümölcsöt, többféle házi sajtból kostolót csomagoltak, a gyerekeim megnézhették az állatokat, a fejést...
Tény persze, hogy nem a következő kanyarban volt a mosószer és a bifidus essensis.

Viktus 2010.08.12. 10:08:33

Nálunk van a boci-boci tarka szolgálat esze volt a gazdáknak vettek pár kis pick up-ot bele horganyzott hűzött tartály, és járják a környéket közvetlenül értékesítik a rendes valódi tejet szlovák gagyi tej áron.

Mitya Ivanov 2010.08.12. 10:17:12

a felvetett dilemma csak a agyon pasztőrőzőtt fél évig jó tejeknél merül fel. ezeket én nem szeretem, mert nincs meg bennük az az íz, ami miatt a tej az tej és ami benne van a nem tartós tejekben. Ezekből pőedig nincs külföldim, csak magyar, és az áruk is 120-150 Ft között mozog. Igaz hogy nem lehet belőle egy kartonnal venni, és kétnaponta el kel menni a kisboltba, de ki lehet bírni.

Kivlov 2010.08.12. 11:23:48

meg kéne fizetni a tisztességes munkát tisztességes bérrel, hogy a nyugati árainkhoz mérten legalább úgy 70-75%-ban nyugati bérek is társuljanak és akkor nem jelentene dilemmát a kérdés...

kicsijuti 2010.08.12. 11:24:28

"miért nem háznál vásárol tejet a miniszterelnök úr,"

Huh! Szerencsére már nem az!

Egyébként Ő bizonyára nem tehet róla hogy ekkora külömbség van a kettő között.

Bedeko 2010.08.12. 11:26:50

A 120 Ft-os szlovákot, S-Budget instant kávéból készült amerikai kávéba (hosszú kávé) az is jó. Máshoz nem használok tejnek látszó folyadékot.

Elstron 2010.08.12. 11:31:05

Teszkós szlovákot veszek 129 Ft-ért. Szeretem...

gnme 2010.08.12. 11:31:51

nálunk a neszűri telken a tücskök mindent ellopnak (gyülekeznek az olá'felhők)
nekik termeljük a konyhai zöldségeket és a krumplit
átteszik a kisgyerekeket a kerítésen azok meg megszednek ami kell a családnak egy jó aznapi leveshez
mivel hetente egyszer járunk i, így mi csak szemléljük, hogy a sajátunkat ellopják == mehetünk a multikhoz leveszöldségeket venni

mi természetesen az olcsó tejet vesszük emiatt, kvázi nem támogatjuk a magyar gazdaságot

lehet köpködni

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.08.12. 11:33:37

Én egyszer Gy. F.-et az IKEA-ban láttam az asszonykájával, miért nem vesz magyar kisipari bútort?

Tej 240-ért? Bocsi, de az nekem drága. Amúgy van rengeteg olcsó tej a hiperekben, amin a kis elipszisben ott a HU felirat, tehát magyar. Én azt szoktam nézni és olyat veszek.

Agyonbrandelt, csodaszép dobozba csomagolt méregdrága tejet nem veszek se akkor ha magyar, se akkor ha szlovák.

ezsoezso 2010.08.12. 11:33:40

Ha nincs nagy árkülönbség (és többnyire nincs) mindig a Magyar termélet választom. És (szinte)sohasem vásárolok külföldi multinál.

Valaki1 (törölt) 2010.08.12. 11:33:49

a szlovák, szlovén osztrák tej márcsak azért is jobb mert a bocik sokkal egészségesebb környezetben élnek (hegyvidéki legelőkön)
a magyar mega zért drága mert életképtelen a magyra agrárpolitika és mindenki lop, csal hazudik.

vauvauvau 2010.08.12. 11:33:51

Szlovák tejet 120-ért.
Mert olcsóbb.

Valaki1 (törölt) 2010.08.12. 11:35:35

amúgy meg olyan fasza hogy az ilyen blogokon mindenki mindenből magyar vesz,
aztán ha bemész bármelyik szuper vagy hiperbe akkor a magyra áru alig fogy pl. a tej, hanem egyből elkapkodják a sokraklapnyi olcsó külföldit.
köszi.

hollario 2010.08.12. 11:38:02

@Cyr: Nyugodj meg, háznál is rád sózzák a moslékot. Saját tapasztalat.

pakesz (törölt) 2010.08.12. 11:38:16

mind a ketto UHT? ja vagy ez a poszt tolonak mar derogal az apro reszletekre kiterni?

UHT tejet en nem szivesen veszek egyaltalan, amugy a zacskos kunsagi tej az 180 Ft
es en ha ostermelotol vennek akkor nem hinnem hogy 200 alatt talalnek
habar tudom ha kis szabolcsi faluban elnek megkapnam 100 Ft ert is de itt sem arrol van szo, hogy szaboccsboglaron hanem hogy balatonboglaron nyaralt

pakesz (törölt) 2010.08.12. 11:39:12

@hollario: hajjaj errol lehetne mit meselni milyen apro praktikajuk van a bocisoknak, sozas meg miegymas, ejjel a tejcsin a tetejere feljon a fini tejszin, hat azt nem adjak a hulye pestinek!!!

Jucimama 2010.08.12. 11:39:51

Egyiket sem!

Multikhoz nem járok amúgy sem, inkább a piacra, a hazai kisboltba.
Igazából nem értem, felnőtt egyednek minek a tej, pláne a hormonokkal dúsított nagyüzemi. A szükséges Ca-t más módon fogyasztom.

Gy.F. előbb is felébredhetett volna! Nem táncikálni kellett volna, meg nyaklani-nyekleni a Parlamentben.

Capr 2010.08.12. 11:41:01

@Droli: Abban igazad van, hogy a felvásárló fölözi le a hasznot, de ne legyen illúziód, arról, hogy a felvásárló cégek többsége is a multik tulajdonában vannak. Metspa Kft. a legjobb példa erre. Ez a cég a Metro és SPAR + Praktiker felvásárló cége. Ők a tulajdonosok is. Tehát tej 50 Ft felvásárlási ára ill. a 200 Ft feletti eladási ára közötti különbözet zöme, a multiké.

SBSB 2010.08.12. 11:41:32

Ha tehetem, soha nem veszek nem magyar árut. Ha drágább a magyar tej, akkor sem. Szlovákot meg akkor sem veszek, ha nincs a boltban magyar tej.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.12. 11:41:47

"Gyurcsány amúgy a magyar tejet választotta, mondjuk neki nincsenek anyagi gondjai"

Na azt hiszem itt a lényeg: én amúgy szívesebben veszek magyar árut, de ekkora árkülönbségnél nálam már a pénztárca győz. Persze ha csak a tizedét megkeresném annak, mint a Gyurcsány, máris nem lenne a kérdés kérdés :-)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.08.12. 11:41:55

A magyar tej felvásárlási ára 85 Forint alatt van (ez már prémium minőség). A többségéért 50-60 Forint körül fizetnek.

B.J 2010.08.12. 11:42:53

Cipőt a cipőboltból, tejet a gazdaságból.
200 Ft-ért még házhoz is hozzák nekem és leteszik a küszöbre a többi rendelt tejtermékkel együtt. Fizetés utólag, készpénzben vagy banki átutalással, a havi rendelések alapján.
A minősége csillagos ötös.
Kell ennél jobb?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.08.12. 11:43:11

@pakesz: "mind a ketto UHT? ja vagy ez a poszt tolonak mar derogal az apro reszletekre kiterni?"

Nem tudom, Gyurcsány nem írt részleteket. Ezért tételezzük fel, hogy azonos minőségű tejekről van szó.

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2010.08.12. 11:45:10

@Cyr: "Most kaptam infót olcsóbb gyümölcsről, amit vidékről hoznak fel frissen, nem hagyják, hogy felvásárolják tőlük - általában nagycsaládosoknak szólnak - és a piaci árnál jóval olcsóbban lehet megvenni. Úgyhogy a hétvégén őszibarackot is főzünk be."

Nálunk körtebefőtt és szilvalekvár lesz a hétvégi program. :)

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.08.12. 11:46:33

Én már áttértem a szlovák dobozos tejre, mert:
a) egyelőre egyedülélőként a franc fog két-három naponta elkocogni a piacra tejért, majd hazavinni, felforralni.
b) korábban magyar dobozos tejet ittam, azonban a szlovák nemcsak olcsóbb, de finomabb is volt, illetve a magyarok - legalábbis akkoriban - brutálisan vizezettek voltak.

ladislaus 2010.08.12. 11:48:02

@Gabe2: HOL??? TOk jo lehet!!!
Tuti hogy ha hazakoltozok akkor ezeket fogom preferalni, nem a szar feher lottyoket! Sok kocsog multi! Elegem is van beloluk, nem is akarok naluk dolgozni. Most sajnos epp meg egy multinal vagyok, meg bank is de elegem van. Kilepek!!!

Kaa 2010.08.12. 11:49:11

Én a 240 forintosat veszem, mert abban annyival több az ÁFA is, mint a 120 Ft-osban, és így jobban támogatom a magyar államot.

Na de komolyra fordítva: Mivel a tejen valszeg több a bolt haszna, mint a termelőé, ha a magyar vállalkozásokat akarsz támogatni, nem az a legfontosabb kérdés, hogy milyen gyártmányú tejet veszel, hanem hogy kié a bolt, ahol veszed.

stower 2010.08.12. 11:49:56

Ez egy kamu kérdésfelvetés és ebből adódóan ez egy kamu poszt:)
Milyen "magyar" tej kerül 240 Ft-ba?! 160 körül friss (értsd nem UHT) 2,8-as tejet lehet kapni a legtöbb áruházban. Ja, magyar tejet - akinek ez fontos.
A 120 Ft-os szlovák szintén sarkított példa. Néha 1,5%-os UHT van hasonló áron, de ennyiért nem az állandó kínálat része még a legnagyobb multikban sem.
Nem látom azt a nagy szakadékot a kettő közt, mert nem azonos termékről beszélünk...
Aki meg tőgymeleget akar, az a harmadik célcsoport, de róluk a posztban nem volt szó.

Asidotus 2010.08.12. 11:50:16

A kérdésre válaszolva:
amíg a magyar dupla árért van, addig a külföldit.
Nem kívánom konzerválni a rossz magyar gyakorlatot.
10-15 %nál már a magyart veszem.

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.08.12. 11:50:58

@Capr:

"Metspa Kft. a legjobb példa erre. Ez a cég a Metro és SPAR + Praktiker felvásárló cége. Ők a tulajdonosok is."

De érdekes, hogy a beszerzési oldal össze tud fogni a költségeik csökkentése érdekében, de a termelői oldal képtelen erre. A felvásárlók addig fognak ilyen keveset adni az alapanyagért, amíg a kistermelőkkel állnak le tárgyalni: az alkupozíció teljesen a felvásárlót erősíti, plusz még ottvan az, hogy ha a termelőnek nem tetszik az ár, akkor van helyette 100 másik, aki szívesen odaadná ennyiért is. Teccenének összefogni...

Hümüzhümümüz 2010.08.12. 11:51:54

Mindenhol azt olvasom, hogy "én nem járok Tecsóba, meg multihoz, csak a CBA-ba" ettől független a Tesco, meg a többi multi parkolója mindig tele van. Azok akkor kik? Átutazó vendégmunkások? :D Más kérdés, hogy a CBA is multi. :P

Lényegre térve: én csak a kávéba, illetve főzéshez használok tejet és csak 2 havonta veszek 1 kartonnal. Akkor azt, ami a legolcsóbb. Néha 119-ért Tescósat, de ha a magyar van beakciózva, akkor azt. Tescós különben lengyel, nem szlovák.
Tejfölre viszont kényes vagyok, abból csak jót veszek. Magyar Tejföl, van ilyen márka... Nagy kiszerelés 169 szokott lenni a Tescóban, vagy Kunságit, az is ezen az áron mozog és 20%-os, pörköltbe sűrű kell. :)

Kaa 2010.08.12. 11:52:30

Ja és még egy: Ha ügyes kereskedő vagy, akkor mindent annyiért adsz, amennyiért még megveszik. Ha a magyar polgár több pénzt hajlandó adni a magyar termékért, akkor persze hogy a magyart adják drágábban.

Pl. ezért is drágább a magyar bor, mint az ugyanolyan minőségű olasz.

Sátán meg a Jocó 2010.08.12. 11:52:52

@vauvauvau: remek hozzáállás!

Magam részéről inkább áldozok egy kicsit a minőségre, így reményeim szerint majd nem kell költenem mondjuk hasnyálmirigyrákra. De te csak nézd az árat, csakis az árat. Reggeli ital van még? Igyad azt! Olcsóbb!

Legalább marad pénzetek piára, meg cigire. Érdekes, arra mindig akad.
Nem baj, hulljon a férgese.

Murderface 2010.08.12. 11:54:00

Ha nincs minőségbeli különbség, akkor természetesen az olcsóbbat. Majd ha sikerül az európai szintű árakhoz európai fizetéseket adni, akkor elgondolkozok rajta, addig számomra triviális a kérdés.

Peetee 2010.08.12. 11:54:31

Én a bociból kinyert tiszta házi tejet választom. Az megy keresztül a legkevesebb kézen, azt szuállítják jobbra-balra a legkevesebbet; az jut el a poharamba a leggyorsabban a fejés után.
Azt nem mondom,h az ár nem számít, de modjuk 40% külömbségig hajlandó vagyok többet fizetni érte. Jelenleg olcsóbb a házi tejet beszereznem, mint a bolti igazit (nem friss ital, meg reggeli ital). Tehát ez most nálam nem téma. Olcsóbb és jobb, hát házi tejet iszom.

Ppix 2010.08.12. 11:54:47

Kurva egyszerű az egész.
A Tesco azt csinálja, hogy megveszi a magyar tejet, és megveszi a szlovák tejet is.
Fogja, exportálja mind a kettőt, és a magyar tejet szlovákiában 100-ért adja, míg a szlovák tejet ugyanott 200-ért (nem a konkrét pontos összeget írom, az arány a lényeg). Magyarországon pedig szintén a hazait drágán adja, a szlovákot meg olcsón.
Ezzel eléri azt, hogy lenyomja és folyamatosan alacsonyan tartja a beszállítói árait az összes országban, ahol ezzel trükközik. Hiszen lehet arra hivatkozni, hogy ott az olcsó import szlovák/magyar/lengyel/román/stb. tej, miért adna sokat a termelőnek...

Európai szintű szabályozás és termelői összefogás nélkül éhen fog dögleni az összes termelő.
Ezért aki teheti vegyen termelői tejet és be ne tegye a lábát hipermarketbe...

virus 2010.08.12. 11:55:27

Nekem jó a szlovák 1,5 "tej" is.
1. olcsó
2. nem nagyon vagyunk tejesek,max kenyérsütéshez és sütihez kell
3. A házi tejről meg annyit, hogy jó meg finom stb, csak éppen nem biztonságos mikrobiológiai szempontból,de viszont vitaminban gazdagabb

Niro 2010.08.12. 11:59:35

Puller milliárdos, én azért veszek szlovákot mert olcsóbb, és remélem a tehén közben magyar nemzetiségű:D

Niro 2010.08.12. 12:00:26

Másrészt tej-tej, csak ott több re az állami támogatás a gazdáknak, és nincsenek annyira leszorítva felvásárlói árak.

andlagókandalló 2010.08.12. 12:01:07

perszehogy a szlovákot. olcsóbb, ugyanaz. a tejmániát meg nem értem... nekem a tej a kávémba kell, néha egy kakaóhoz, meg néha főzéshez. ehhez tökéletes a jó szlovák UHT, nem fogok házitejet venni, aminek a felét mindig kiönteném mert rámrohad.

ha lenne ugyanannyiért magyar, azt venném

dwr 2010.08.12. 12:03:44

Megvan az Indul a bakterházból az a jelenet, mikor a banya lapátolja össze a padlóról a finom házi túrót. "Megeszik ezt a fínom pesti úrinépek" Szerintetek azóta mi változott? Tapasztalatból mondom szinte semmi.(Tisztelet a kivételnek.) Vagy megvan a néhány évvel ezelőtti eset, a finom házi kecsketejből finom házi agyhártyagyulladás kb tucatnyi embernek. Erről később derült ki, hogy kullancsos kecske okozta, fel kellett volna forralni a tejet de hát milyen jól esett az a finom tőgymeleg tej. Azt a demagóg dumát meg hagyjuk már, hogy a Fletónak a Balaton partján az lett volna a kötelessége, hogy őstermelők után kajtasson. Nem kellenek ide a barokkos cirádák, írd le nyíltan: Gyurcsány a hibás mindenért , a tej is miatta vizes. Lehet előszedni a verbális baseball ütőket, oszt üssetek.

Sanibel 2010.08.12. 12:05:31

"Természetesen" mindig az olcsóbbat veszem, akkor is, ha szlovák (lengyel, német stb.). Még nem fordult elő, hogy magyar tej nyert volna nálam az árversenyben, és sajnos, egyelőre boldognak kell lennem, hogy az olcsóbb szlovákot (lengyelt ... stb.) még meg tudom fizetni. A négytagú családunknak ugyanis havi 72 liter tej a szükséglete, bár ez sem elég mindig.

PiBá 2010.08.12. 12:05:45

És a zsírtartalom? Nem lehet, hogy éppen a zsírosabb házitej az ízesebb? Nagyon valószínű :) Másrészről meg keressük, hogyan étkezzünk zsírszegényebben. 1,5%-os tej?
Ár. A boltban veszel pasztőrözést (UHT is), csomagolást (UHT-é aszeptikus), szállítást (többszörit), hűtött tárolást is a tejjel. Engem az érdekelne, hogy a szlovák tej teljesen legálisan jön ki ennyire? A szlovák állam támogatja a tej exportját?

pamut 2010.08.12. 12:06:44

az a baj, hogy senki nem veszi figyelmembe a magyar kereskedő mentalitását (illetve úgy általában a magyar klepto mentalitást). annyiért adja, amennyiért még épp megveszik. mivel tudja, hogy drágábban adhatja, csak azért mert "magyar", ezért drágábban is adja.
én ismerek személyesen is kereskedőket, tudom miről beszélek. csak a pénzre tudnak gondolni, és akkor is panaszkodnak, ha éppen fut a szekér.

ha a szlováknak kijön 120-ból, akkor kijön a magyarnak is (ha mégsem, keressen más szakmát), de kihasználja a hazafias érzelmeket és lehúz. azaz balekot csinál magából az, aki hagyja hogy a magyar-matricás doboz miatt dupla áron vásárol.

ha a teszko manipulál, akkor meg nyakon kell vágni. bár szerintem ebben a világban mindenki úgy próbálja átverni a másikat ahogy csak tudja.

ha nagyjából hasonló ár és minőség jönne ki a magyar és külföldi termékeknél, nem hinném hogy át akarnak verni és én is habozás nélkül a magyart választanám. de amíg ez nincs, nem hagyom hogy lehúzzon egy magyar kereskedő.

milike47 2010.08.12. 12:06:51

Nem mind tej , ami házi! Jártam már úgy, hogy a "gazda" a bociknak való tejporból pótolt. Kissé pelyhes volt a tej, mikor szóvá tettem még ő volt megsértve. Na azóta veszem a szlovákot.

2010.08.12. 12:06:54

Rövid válasz: az olcsóbbat, jelen esetben a szlovák tejet vettem volna meg. A sarkon kapható nálunk termelői tej is, ha a család azt szeretné, azt venném, de valamiért a tartóst, dobozost szeretik.

Mostanában (talán a "forradalom" óta) szinte mindenen ott díszeleg a "magyar termék" felirat. Definíció kérdése, persze. Bemegyek a "hűdemagyar" CBA-ba, ott a polcon a többféle joghurt, majd' mindegyiken az említett plecsni, többek között már a "pfújj, multi" Danone-on is.

Ezek után megnézem, melyiken nincs, és ha találok ilyet, azt veszem meg. :-P Ne azzal akarjanak meggyőzni, hogy "ez magyar", hanem azzal, hogy "ezt megéri" (vagy, mert olcsó, vagy, mert jó).

okostojgli (törölt) 2010.08.12. 12:07:56

Mitől magyar tej a magyar tej? Mitől külföldi a külföldi?

Hümüzhümümüz 2010.08.12. 12:09:59

@dwr:

Én nem ütlek, teljesen egyetértek. Ismerjük a magyar vállalkozói, termelői mentalitást. Azt a magyar cuccot kell eltartani, ami tényleg jó. Sága, Pick, Univer, Globus, Sió, Mizo, Pöttyös, Baba stb. Aki nem képes jó terméket előállítani, vagy nem tud nyereségessé tenni egy vállalkozást, az fogjon másba, ne velünk, meg az állammal tartassa el magát.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.08.12. 12:10:42

a nagy szlovák tej fanok szürcsizés közben elgondolkodhatnak azon ,hogy az alapanyagot(nyers tej) baz és nógrád megyéből is visznek ki ,sőt messzebbről is...:))),tehát lehet magyar názi tehénből van a betevőjük

Jeff 2010.08.12. 12:14:34

@Lesből Támadó Szárítókötél: "Teccenének összefogni... "
Ezt kartellnek hívják és büntetik. Semmi sem egyszerű :)

Transylvanianmixedgrill 2010.08.12. 12:15:02

Mindig érdekelt, hogy:

1. Szlovákiában vajon ugyanazt a szlovák dobozos tejet árulják, ugyanolyan olcsón és isszák a szlovákok, amit nekünk is árulnak itthon?
2. ha a szlovákoknak az megfelel, nekünk miért nem jó?
3. hogy a büdös francban van az, hogy a szlovák tej szállítással együtt (!) is feleolyan olcsó, mint a magyar tej, amit helyben termelnek?

teabore 2010.08.12. 12:15:23

Napi 3 litert iszunk meg a feleségemmel, kisgazdaságból vesszük a tejet, tejfölt, joghurtot, vajat stb. (Debrecenben belvárosi boltjuk van), a pasztőrözött 2,8%-as tej literje 140 Ft, a simáé 100. Van lehetőség minőségi tejet olcsón venni, csak meg kell keresni - és nemcsak azt nézni, hogy milyen benzint tankolunk a kocsiba, hanem, hogy milyen tejet iszunk.

Bad Pritt 2010.08.12. 12:18:41

Hát ti még nem tudtátok, h. a szlovák tejet Szlovákiában lehet drágán venni, van nekik viszont olcsó lengyel tej a multijukban. a lengyel tej Lengyelországban drága, ott olcsó az ukrán tej, és így tovább. Én az EU tejre szavazok, legyen hazafi, akinek sok pénze van

Elstron 2010.08.12. 12:18:48

@Sátán meg a Jocó: Miből gondolod, hogy a szlovák tej rosszabb minőségű, mint bármelyik magyar? Valami laborvizsgálat, hatósági teszt, akármi? Vagy csak pofázol, mint az átlagtroll?

aszora 2010.08.12. 12:19:53

@Ppix:
Nagyon jól látod, a tecsóban drágább a magyar tej, mint itt nálunk a kisboltban, ahol már van 170-ért is.
Úgyhogy tecsóban semmilyen tejet nem szabad venni, ez a helyes taktika.
A magyar tej is csak a kereskedelmi láncokban "dráglóul meg", így ott a maygar terméket sem érdemes támogatni.
Reméljük az új gazdaságpolitika majd ezen is változtat, már volt róla szó, hogy korlátozzák a multiláncok díjbeszedési hajlamát a termelőktől, illetve szigorítsák a fizetési fegyelmet, ne 90 napra fizessenek, mert ez röhej.

stars7726 2010.08.12. 12:21:18

azt szeretném kérdezni,hogy konkrétan melyik magyar tejről van szó a cikkben?

JohnHenry 2010.08.12. 12:23:25

ha lehetne, még tejet is ebayen vennék, addigis marad a szlovák vagy az alpesi.
egyébként melyik boci ad jobb tejet: a hegyvidéki külhoni vagy az alföldi, agyonvegyszerezett tápot zabáló, saját szarában tapicskoló magyar? költői kérdés volt.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.08.12. 12:24:18

amúgy vannak német gyártású különböző tejtermékek,főleg joghurt féleségek,na az is érdekes ,hogy jön ki (ideáig pláne,szállítással) olcsóbban mint magyar...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.08.12. 12:25:17

@kicsijuti: Aki egyszer volt már miniszterelnök vagy köztársasági elnök, annak ez a megszólítás egész életére kijár. Reméljük, Gy. Ferenc esetében ez nem lesz már túl hosszú időszak...

ekat 2010.08.12. 12:25:25

Én ártól függetlenül azt veszem, amelyik később jár le, ha van féllitereres (Magic vagy bio), akkor azt. Hogy kevesebbet kelljen a végén kiönteni.:-) Alapból csak a férjem kávézásához meg a hétvégi müzlimhez kell.

szvsz 2010.08.12. 12:26:12

Azert nemelyik termelovel is kivan a fxxxom. A dinye analogiara: picsog, hogy 50 Ft-ert veszik meg tole -amennyiert nem eri meg termelni- es 150-ert adjak a hiperben. Ezert aztan kiall az ut szelere es eladja maga, 150-ert. Veletlenul sem 80-ert vagy 100-ert, hogy meg is erje es megis inkabb odamenjenek az emberek. Ha pedig a szemere veted ezt, akkor jonnek a minoseggel...

opelgeza 2010.08.12. 12:26:38

@klarky off: én a magam részéről azért nem veszek magyar kisipari bútort, mert mikor az első gyerekem született, elkövettem egyszer ezt a hibát. Kombi kiságyat, járókát, baldahinvasat is onnan vettük. Na ebből: - a kiságyat nem lehetett összerakni, mert centis eltérések voltak a szerelvények és a fiókok között, az ágyrács az újszülött súlya alatt is több centit behajlott, olyan minőségű/méretű anyagból volt. kb. egy napig barkácsoltam még utána, hogy nagyjából összeálljon. csak azért nem vittem vissza, mert iszonyat komplikált lett volna.
- a járóka állítató magasságú, de állítása eszméletlen körülményes, és hetente utána kell húzni a csavarokat, mert különben lejjebb csúsznak. csoda egy design.
- a baldahin-tartó vas rögzítője olyan vékony acélból készült, hogy vagy nem húzod meg a csavart és eldől az egész. meghúztam, persze akkor rögtön el görbült a vas, lehet kidobni.

Ehhez képest az utóbbi években háromszor költöztünk legalább, az összes ikeás bútorunkat minden alkalommat szét- és összeraktuk, szinte egyiknek sincs semmi különösebb baja.
Szóval lehet hogy kicsit gyúrni kellene a minőségre is. Egyebekről nem is beszélve.

ON:
Amúgy én is a házitejet venném, ha megoldható. Hihetetlen lenyúlást nyomnak a felvásárlók, de ez sajnos szinte az összes kistermelőre/mezőgazdasági termékre is igaz.
BTW, itt svájcban a helyi boltban lehet helyi termelők termékeit kapni (tej, zöldséget, stb.) , normális áron, szoktuk is venni őket.

nagyon_buta 2010.08.12. 12:31:08

Az én kérdéseim:
1. Valóban magyar-e a magyarként eladott tej?
2. Miért kerül 3x4 annyiba a házi tej mint a felvásárlási ár?
3. Miért nem szövetkeznek a tejtermelők és hoznak létre saját feldolgozó- árusító - rendszert?
4. Igaz-e, hogy 2 Ft-os felvásárlási árelőny esetén már nem számít a szerződés, adott szó?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.08.12. 12:31:32

díjaznám ha megszólalna valaki akinek van nagyobb rálátása a témára mert addig csak a fingot reszeljük serényen,félinformációinkból adódóan,az fix ,hogy egyebek mellett politikai,törvényi vonzata is van,ezért Ferencünktől nem kis pofátlanság ezen polemizálni

fingerbangs 2010.08.12. 12:31:59

borzalmas hogy ilyen draga a magyar tej
de az is borzalom, hogy semmi koze a tejhez
faszkivan

okostojgli (törölt) 2010.08.12. 12:32:17

@Gabe2: Nálunk nincs CBA. Egyéb ötlet?
@teabore: Nálunk nincs debreceni belvárosi bolt. Egyéb ötlet?
@Jucimama: Nálunk nincs piac. A hazai kisbolt mit jelent? Egyéb ötlet? (A 14. havit mikó teccik megkapni? Megígérték! Ja, 13. havi sincs? Ez van, az úr adta, az úr elvette)
@Blás Sailor von Wolfhausery: Ha szlovák tejet iszom, mégiscsak magyart iszok! Ergo, drágábbat semmiképpen nem megvenni!
@SBSB: akkor halj szomjan, bameg.
@Sátán meg a Jocó: Nálunk nincs szociális bolt, s mint írtam, piac sincs. Forralni nem tudok. Egyéb ötlet?

isti77 2010.08.12. 12:32:39

Ha 10%-kal drágább a magyar, inkább azt veszem, de kétszer annyit nem adok érte csak azért, mert magyar.
De nem is kétszer annyi, ez valami nagyon szélsőséges példa.

www80 2010.08.12. 12:34:03

szlovák 120 ft-ért. a reggeli tejes kávém nem lesz jobb a dupla árú magyar tejtől sem:-)
spórolni, amin érdemes, és megfizetni az árát annak, ami fontos... nálam ez az elv.

erdandrea 2010.08.12. 12:34:41

Amíg, kb. 9 éve otthon éltem nagybátyám teheneinek a tejét ittam. Na az tej! Ma már nem iszom tejet és nem eszem tejtermékeket, mert tele van káros hormonokkal, csak növényit (kókusz, zab),amit én csinálok házilag.

moncayo 2010.08.12. 12:34:50

Én Spanyol tejet vásárolok. No, nem felvágásból, inkább azért mert döntőrészt itt élek. Otthon szinte alig veszek valamit, mert hangsúlyozottan (!) nem a magyar vállalkozótól sajnálom a pénzt, hanem az áfát a magyar politikusoktól. Úgyis ellopják, elszarják. És szerintem kisebb részbe tehet csak a magyar paraszt arról, hogy a magyar tej 240 Ft, hanem megint a politikusok, hogy ezt az idióta törvényeikkel így alakitják.

kalapocska 2010.08.12. 12:36:01

ar/minoseg fuggvenyeben barmelyiket. Ha a magyar mezogazdasag nem tud versenykepes lenni szantsuk fel a foldet hintsuk be soval es kezdjuk ipari termelesbe. Az ipari termeles mindig nagyobb hasznot hoz mint a nyersanyag ( mezogazdasagi) termeles. Ha EUs mezogazd. termeket hozunk be raadasul a francia stb.. adofizetok is tamogatnak a sajat adojukbol. Mi fogunk jobban elni ha nem szorjuk a penzt a folosleget termelo magyar gazdak mezogazdasagban valo tartasara.

kuki123 2010.08.12. 12:36:08

jah a JOBBIK be akarta vezetni hogy megszűnjenek a közbenső muti áruházak és termelői szövetkezeti áruházakat: HANGYA

JAH KEDVES GYURCSÓTÁNY ŐK IGAZI NÁCIK MI?

ROHADJÁL MEG GYURCSÁNY, ÚGY IS LÓGNI FOGSZ

dr. Aullah 2010.08.12. 12:36:21

@Viktus: Merrefelé laksz? Csak mert nálunk is van egy boci boci tarka. Mindig a házunk előtt áll meg olyan este 5-6 felé. Közben nyomja ezt a ritka szar zenét, megörül az ember tőle :D

Jozsó_ 2010.08.12. 12:37:25

Óriási tévedés azt gondolni, hogy ami a dobozban van, az nem tej, csak az amit háznál veszel. Aki ilyet állít, az kb. soha nem tanult élelmiszer kémiát + soha nem járt ilyen helyen. Ami biztosan nincs a dobozos tejben az a TBC baktérium. Ezt mondjuk lehet sajnálni, én nem hiányolom.
Amit látszólag kivesznek belőle az a tejzsír, de azt is csak azért, hogy utána ellenőrzötten pakolják bele vissza. A szabványos házi tej 3,6-os zsírtartalommal bír, ilyen tejet lehet is venni.

Én biztos, hogy a legolcsóbb tejet veszem. Egy dolgot nem lehet vele csinálni, elaltani. Miért? Mert homogenizálták (jól összekeverték) emiatt nem csapódik ki belőle a zsír, illetve nincs benne baktérium ami magától aludttejet készítene belőle. Ha ilyet akarunk csinálni, akkor házi tej játszik.

Viszont az igazi lenyúlás ott kezdődik, de vastagon. Láttam szomorú szemű gazdákat a tv-ben, hogy bizony nekik a tej önköltsége 80 Ft, és a szemét multi meg 75-ért vásárolná csak fel.

Namost, akkor ebből a 80 Ft-os önköltségű tejből hogy lesz a Fehérvári úti piacon hirtelen 200 forintos úgy, hogy nem kell palackozni-csomagolni, nincs eladási lánc, az már igen érdekes kérdés.

jet set 2010.08.12. 12:37:55

Ki az a hülye, aki 240Ft-ot ad UHT tejért? Biztosan vannak, különben nem lenne az áruházban.

beavereater [AT] 2010.08.12. 12:38:05

@Jeff: nem, azt úgy hívják, hogy "termelőszövetkezet" :o

beavereater [AT] 2010.08.12. 12:40:14

egyébként nem értem, miért ocsúzzák is sokan az "UHT", amikor az simán egy gyorsforralás...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.08.12. 12:41:58

@virus: ad 3.: Te sem sok tejüzemet láttál eddig belülről...
Én automatából veszem a tejet, Debrecenben van 4 ilyen kihelyezve, szuper- és hipermarketek bejáratához. Ellenáramú hőcserélővel a 40°C-os tejből másodpercek alatt 2°C-os tej (a 16°C-os víz meg 80°C-os) lesz, a csíraszáma ezért a pasztőrözött alatt maradhat. A kedden vásárolt tejnek csütörtökön még semmi baja sem volt. És a házhoz szállítás közben bizony gyakran megsavanyodott 150Ft/l-es ártól olcsóbb, 140 Ft/l. Aki kitalálta és üzemelteti, korábban a környék legjobb használtautó-kereskedője volt, a tejet meg az ondódi tehenészetből veszi.
Mivel az állomány TBC- és brucella-mentes, az automatában sem melegszik fel 5°C fölé a tej, az adagolószerkezetet a gép minden vásárlás után kiöblíti, és üvegajtó védi a legyektől, én bizony forralás nélkül iszom. Néha a helyszínen is. A mikrobiológiából is félművelt sznobok olyankor borzadva néznek...

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2010.08.12. 12:42:07

@B.J: Svédországban merre felé élsz?

hattyú 2010.08.12. 12:42:44

minek vesz bárki is tejet???? káros, ocsmány szokás.

csendesbob 2010.08.12. 12:48:52

félelmetes, hogy mennyire nem a feltett kérdésre válaszolnak a tisztelt kommentelők: ki a f*sz érdeklődött az ilyen-olyan házitejről
"Itt tulajdonképpen mindenkinek igaza van; én azt szeretném kérdezni tőletek, hogy ti melyik tejet választottátok volna? A 120 Ft-os szlovákot, vagy a 240 Ft-os magyart? És miért?"
boltban. ott és akkor.

Jozsó_ 2010.08.12. 12:51:07

Ja, és még annyit a szlovák tej, magyar tej vitához, hogy nem az az igazi döbbenet, hogy hogy kerülhet a szlovák tej feleannyiba mint a magyar, hanem, hogy alkalmanként ilyen akcióban német, meg olasz tejet adnak. Na, ők hogy tudják kihozni kevesebből?

Az egész magyar tejipar támogatására költött pénz töredékéből meg lehetne csinálni, hogy összefogdosni 30 mérvadó magyar gazdát felrakni egy buszra és elküldeni őket a szlovákokhoz, hogy nézzenek már körül.

Aztán hirtelen a magyar tej bukkanna fel a szlovák boltokban.

ja, hogy ehhez nem csak sírni kellene, hanem tenni is valamit? Hát igen, itt jön be a magyar mentalitás. (vesztésre vagyunk kondícionálva)

anarcho78 2010.08.12. 12:52:00

na ezen jót röhögtem: friss Óbuda újságban tarlósról vmi főzőversenyről van egy fénykép, ahol épp (asszem tescos) szlovák tejet öntenek dobozból vmi süteményhez. azért ez odabaszott, tekintve, hogy pont előtte olvastam ezt a cikket:)

explorer68 2010.08.12. 12:52:00

A 120 forintos szlovák, cseh, stb. tejnek nevezett tartós szar helyett mindenkinek kibírható összeggel többért (10-15 ft) lehet kapni MAGYAR friss tejet, ami nem áll el 3 hónapig, de MAGYAR és jó alternatíva MINDENKINEK aki egy kicsit törődik a hazájával! Mert ha egyszerűbb megvenni kartonszám a külföldit, mert az jó sokáig ott áll a spájzban az ne sírjon, hogy milyen szar neki, mert saját maga is tehet róla. Csak nézzétek meg nyugaton milyen összetartás van ilyen téren is a hazai mellett!

zsurzsenka 2010.08.12. 12:55:19

Én most dicsekedni fogok. Mert van ilyen alternatíva is: egy nyolc társasházból álló komplexumban élek a Keleti pu. mellett. Hétfőn és csütörtökön reggel jön a tejes. Van tej 160 Ft-ért, meg tejföl, túró, vaj. Sőt, méz is. (Bár erősen kétlem, hogy ezt is a boci adja... :) )
Finom, egészséges, és lehet, hogy lenne ennél olcsóbb is, de végül is házhoz jön, tehát befogom a szám.
És ha ezt a mi lakóközösségünk meg tudta oldani, szerintem mások is meg tudnák.
Bi-bi-biiiiiiiiiiii

mitmikor 2010.08.12. 12:55:29

hallgattam egy érdekes beszélgetést: a rendszerben van a hiba. igaz sajtokról volt szó, de sztem ugyan az a helyzet. magyarországon sokkal szigorúbbak a szabályok, hogy mit adhatsz el trappista sajt néven mint szlovákiában. itt egy kiló sajtot minimum 8 liter tejből kell csinálni, míg kinn ennek a fele vagy még kevesebb. Nyilván sokkal olcsóban ki tudják hozni és versenyképesebb mint az itthoni. Nem mondom hogy a tejnél ezalapján indokolt hogy 2x-es legyen, de sokkal bonyolultabb kérdés, mint hogy támogassuk-e a magyar ipart vagy ne. A háztól vásárolt dolog az "2 in one" te is jól jársz, ő is jól jár, csak felkutatni ezeket a forrásokat kicsit körülményes és ideje is ritkán van elmenni, lisztért a malomba, tejért a csarnokba, húsért a tanyára, tojásért az ólba, kenyérért a pékhez...

bundesliga 2010.08.12. 12:56:19

Nem tudom, hogy sokan miről is beszélnek. Ha felmegy az ember az ALDI Süd vagy ALDI Nord vagy esetleg a Lidl de honlapjára láthatja, hogy a 3,5%-os UHT Vollmilch ára 0,65 Euro.
A holland ALDI-nál még olcsóbb. A tejfeldogozók felvásárlási árai kb. 0,3 Euronál vannak, ami nagyjából egy időben megfelelt a hazai felvásárlási áraknak is. Ha a nyugat-európai
parasztnak nem lenne akkora havi bevétele belőle mint egy gyári munkásnak, akkor már
rég abba hagyta volna.
Kimondhatjuk, hogy Forintban ca. 170-180 Ft 1 liter 3,5-ös UHT tej gyakorlatilag minden német diszkontláncnál. Hogyan tudják ezen az áron eladni?
Egyfelől a tehenészeteket működtető gazdák tehenei jóval több tejet adnak. Az átlag kb.7000 liter/év. Ha valaki vonattal, vagy gépkocsival Ausztrián át Németországba utazott láthatta, hogy ott szabályos legelőgazdálkodás folyik, és mellette a gazdáknak megfelelő nagyságú földterülete is van takarmány termesztésre. Másfelől a nagy német tejfeldolgozók mint pl. a Nordmilch amely a tej 70-80 %-átaz ALDI ill. Lidl-nek szállítja, elmondása szerint átlagosan 5-6 évente gépparkot kénytelen cserélni, hogy a diszkonterek által megállapított felvásárlási árak mellett nyereséges tudjon maradni. Mindez kőkemény üzlet odakinn.
Minálunk a tejfeldolgozók technológiai lánca gyakorlatilag a privatizációval hozzá került gép-
park ami kb. 20 éves. A magyar paraszt meg ugyanúgy szeretne havi 1500-2000 Eurót be-
zsebelni mint a német társa, miközben az adófizetők nagy része nettó 100.000 Ft körül visz
haza ( kb.350 Euro ). Érdekes nem?

Árkászati Hadimérnökség 2010.08.12. 12:56:38

Kétszeres árért? Nem, nem. 15-20 Ft-ot adok, mert ilyen vagyok, de kétszeres árat? Akkor mindig arra gondolok, hogy a különbözet az nem lehet más, csak lehúzás.
Ha a magyar gazda-felvásárló-tejfeldolgozó-(csomagoló-elosztó)-nagyker-kisker-vonal megbukik ilyen árképzés mellett, akkor bukjon. Ha kivágják a nem rentábilis magyar tehenet, akkor a gazdája, a gazdát szipolyozó felvásárló (és a satöbbik) megérdemlik, hogy munka után kujtorogjanak, vagy az "italmérés és vegyesbolt"-ban igyák el a maradék emberségüket.
És ha ezek után munkanélküli lesz, és el kell tartani, akkor inkább arra költsék a levonásaimat, mint szarul működő "nemzetgazdasági ágazatok" eltartására.
Ha a szlovák tej fele annyiba kerül, miért nem utánozzák le végre itthon a szlovák rendszert azok, akik a dupla árat követelik (érdekképviselet, ilyen-olyan kamara, támogatásért markukat nyújtogató, utakat lezáró gazdák, akik amúgy meg az én pénzem nélkül éhen is dögölnének).
Az ilyen pénzemet költő rohadékokból úgy elegem van.
Ölik a pénzt a traktorba,
vontatóba, gépbe,
rántják fel a hiteleket
egymás tetejére.
Aztán megy ki a főútra
a sok marha gazda,
ott ordít'nak, blokádolnak,
és mind rajtunk híznak.
Jó a téma!
Üdvözlettel
Árkászati Hadimérnökség

k_chris 2010.08.12. 12:56:46

napi 3l tej? havonta 72l tej? Minek ennyi tejet meginni???? Házi tej olyan hogy legtöbb ember ha azt inná ilyen mennyiségben kikészülne a gyomra-bele tőle meg se bírja emészteni... Nem annyira egészséges a tej mint amennyire az propagálva van... Legtöbb ember (köztük én) sem bírok napi 2decinél többet meginni házitejből mert nem bírja a gyomrom.. lehet fikázni.

mojszipupi 2010.08.12. 12:57:37

Én nem az árat nézem a tejnél már rég. Van egy márka ami nagyon finom, legalább is tej íze van, nem úgy mint a többinek ami sztem 80% víz. Nagyrésze biztos víz annak is amit iszom de még mindig az a legjobb. Hétvégén meg a piacon van friss tej, kocsiból árulják.

Nem szándékom ezen spórolni, mert fontos a tejfogyasztás és szeretem is ráadásul.
De mindenesetre elképesztő h ekkora különbség lehet az árak között

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2010.08.12. 13:00:38

Azt hiszem itt az ido, hogy a kistermelok ujra szovetkezetekbe tomoruljenek es egyuttesen ertekesitsek a tejet aruhazaknak. Egyutt fizessek a csomagolast es adminisztraciot.

Miert olcsobb a szlovak tej? Ott, hogy ertekesitik? Hogy kerul a magyar tejre sokkal nagyobb haszonkulcs? Kivancsi lennek ezekre a valaszokra.

A CBA-s tejautomata tetszik, kar hogy meg nem lattam egyet sem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.08.12. 13:00:43

Én a legolcsóbb tejet veszem, kakaóval fogyasztjuk vagy főzéshez kell, soha semmi eltérést tejek közt nem vettem észre úgyhogy hülye lennék többet fizetni.

"Ki az a hülye, aki 240Ft-ot ad UHT tejért?"
Megnyugtatlak, sima magyar zacskós-megromlósat akár 290ért is lehet kapni a sarki CBA fos boltban. Oszt csodálkoznak, hogy nincs forgalmuk.

Sátán meg a Jocó 2010.08.12. 13:01:01

@Uzsinyó: Miből gondolod, hogy a szlovák tej ugyanolyan minőségű, mint bármelyik magyar? Valami laborvizsgálat, hatósági teszt, akármi? Vagy csak pofázol, mint az átlagtroll?

nemor 2010.08.12. 13:01:45

Miért írja a cikkíró, és miért ismétlik a hozzászólók (közül többen), hogy a házitej a bociból jön?! Eddig úgy tudtuk, hogy a tehénből jön, aki a boci anyukája és eredendően a bocit szoptatja vele...

Gab78 2010.08.12. 13:01:57

Ismerek egy kis magyar céget, aki Nyugat - Magyarországon egy kis gazdaságból veszi a tejet, és csomagolja, értékesíti, valamint túrót,tejfölt gyárt belőle. Érdemes megkóstolni azt a tejet, a drága MIZO tejet és a szlovák tejet. Aki szereti a tejet, hihetetlen különbséget talál. A felvásárlási ár 60-75 Ft között van. Az értékesítési ára ha jól tudom 130-140 Ft.
Lehet támogatni a nagy multikat, ahogy sok kormány meg is teszi, hogy hozza ide a tőkét, de cserébe el lehetne várni, hogy azokat a magyar termékeket forgalmazza, ami az ország gazdaságának is jó tehet...
www.orsegitej.hu/

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.08.12. 13:07:53

@mitmikor: nem mondod, hogy a magyar cégek magasabb minőségi követelmények közt állítják elő a sokkal szarabb trappistát, mint a legyelek? Mert nekem ez a tapasztalatom, hogy itthon csak pár márka van ami ehetetőt produkál (ezek közül is 1200 körül van a legolcsóbb), a többi szó szerint szemét, csak zsír és só íze van (pl Tolle) és még drága is. Az 1000 forintos lengyel trapi meg tejszín ízű és vágható. Nem mind, de a legjobb trappistákat komolyan mondom hogy a legolcsóbb lengyelek közt találtam az utóbbi pár évben.

sfi 2010.08.12. 13:09:16

"Persze azt nem mindenki tudja, hogy a kis házi gazdaságoktól a multik 50 Ft-ért vásárolják fel a tej literjét."

Gondolom, olyan multik, mint a Fideszhez közelálló Mizó.
Kb. 20 éve mondják (jellemzően nem jobboldali) agrárszakemberek, hogy márpedig szövetkezni kellene a feldolgozásra. Ám amíg pl. Csányi Sándor feldogozóipari érdekeltségeit akarja kiszolgálni a politika, addig bizony ilyen nyomott felvásárlási árak lesznek. A parasztok pedig büszkén szavaznak a jobboldalra.

szigiri 2010.08.12. 13:09:24

@Transylvanianmixedgrill: ezt én sem értem. Mert az megértem, hogy a lengyel narancslé olcsóbb, mert van tengerük és csomagolva olcsóbb szállítani a dobozos üccsit, mint a narancsot. Na de a tejet?
Valszeg az árrés nagyobb itt és az adók magasabbak. Emiatt én is azt mondom, hogy ha ugyanolyan feltétellel készült a magyar és a szlovák, nem lehet ennyi különbség közte (amúgy valszeg a 120 ft-os 1,5 %-os UHT tej volt, a másik meg 2,8-as friss tej).

Nekünk egy héten egy liter elég, és én megnézem, hogy tejből ha lehet magyart vegyek, de mindig a friss tejet (jól hátra kell nyúlni a polcon és akkor abból is kapsz olyat ami még 4-5 napig fogyasztható) veszem, de 20-30 forintnál nincs nagyobb szóródás az árban. Amúgy sokszor a multi-tej is legtöbbször magyar tej (például tecsóban). Ezek az UHT szarok a lengyel meg szlovák.

HLaci 2010.08.12. 13:09:32

emlőváladék... pfujj, de gusztustalan...

SiKom 2010.08.12. 13:14:40

Ha lehet, a magyar tejet választom, de azért a dupla ár elgondolkoztatna. 10-20%-ot még megér, hogy ne kelljen több adót segélyre fizetnem.

De ha a tejet 70-80 Ft-ért vásárolják fel, akkor hogyhogy 230 Forint lesz, mire a boltokba ér? Értem én, hogy feldolgozási költség, de ez akkor is sok!

manager2008 2010.08.12. 13:14:50

Láttam svájci kisgazda tejtermelőt dolgozni a gazdaságában. Megnéztem a tartási körülményeit és a tisztaságot. Megnéztem a legelőit, a fű minőségét, és a trágyázását, karbantartását, a káros növényektől való mentesítést.
Ilyen dolgokat magyar gazdánál még nem láttam (pedig figyeltem nagyon, a réti füveket nem is ismerik igazán, minden ami zöld az OK, a kaszáló, legelőkarbantartás ma már nem divat)
A faluban ahol van a "birtokom" ismerek néhány gazdát aki tart még pár tehenet és eladja a tejet (annak aki megveszi).
Ha látnád a körülményeket pár évig rá sem tudnál nézni a tejtermékekre!!!!!...
A tehénről akkor esik le a szar, ha győz a nehézségi erő...))))))))))))))))))
Életében nem járt a tehén legelőn, nem látott napot, (sima állatkínzás) és amit eszik az sok mindenre jó pld arra hogy nem hal éhen. Azért hogy legyen teje is, megetetnek vele minden vackot.

Egy régi TSZ gazdaságban azért viszonylag elfogadható volt a rend, volt fejőház, lemosták a tehenet, működött a tejhűtő stb. A fejőstehenek fajta kiválasztása is rendezett volt.
Most is vannak nagy gazdaságok ahol működik a dolog, a kicsiknél vannak azért apró problémák. Svájc még odébb van...
A TESCO tejárak mögött persze sok minden van, és az hogy mitől magyar valami az egy külön történet.

bundesliga 2010.08.12. 13:15:37

Bocsi valamit kifelejtettem. A hazai TV-ben tavasszal ment egy riport egy etyeki tehenészeti Kft-
vel. Vezetője azt nyilatkozta, hogy a tavalyi évben 200 millió veszteségük volt. Ha ez igaz, akkor
mi a fenéből finanszírozza az idei évet? Netán akkora tartalékai voltak a cégnek az előző évek-
ből, hogy még így is biznisz? Ha nekem 200 milla lenne a veszteségem akkor csődbe ment
a cég és a következő évben redőny le. Lehet, hogy mindössze könyvelési trükkökkel is ki lehet
mutatni ekkora veszteséget? Ha igen akkor ez az adórendeletek csődje. Gondolom sokan
hasonló módon járnak el, az államtól meg egyre magasabb támogatást követelnek.

erdandrea 2010.08.12. 13:15:55

@Zka: Tény, h. nehezen tudnék olyan "minőségi" magyar terméket felsorolni, amit el tudunk adni külföldön v. ami jó is.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.12. 13:18:21

A kiindulás fasság!

Nincs olyan sehol sem, h adott egy bizonyos minőségű tej xy forintért, és ugyanolyan minőségű magyarban csak 2*xy forintért van. Ez marhaság.

Az sem biztos, h a szlovák tejnek nem magyar gyártója van, aki a cégét Szlovákiába telepítete, mert gyurcsányahibás.

Nálunk volt egy biz. sőör, olcsó volt. Aztán egyszer csak látom, h ugyanaz az érdekes üveg, csak más a cimke: szlovák feliratos.
Kérdem a boltost. Lacikám, mi ez, bazmeg?
- Kiment a cég szlovákba, bazmeg sertés! Amúgy ugyanaz dettó

nemecsek ernő áruló 2010.08.12. 13:19:06

A szlovákot.

De most komolyan. Mi teszi olyan különlegessé a magyar termékeket, hogy a külföldi árú még szállítási költséggel is olcsóbb, mint a hazai? Erre feleljen valaki nekem! Ott kint talán csak hobbiból csinálják, és igazából az ottani gazdák nem is ebből élnek, csak direkt ki akarnak cseszni a magyarországi gazdákkal? Ez a válasz számomra valószínűtlen.

Mmmmm... Iszok is egy jó kis finom külföldi tejet. (Btw ha tehetem, elmegyek a Lehel csarnokba valódi tejért, én szeretem, mert olcsó, és finom.)

Gab78 2010.08.12. 13:20:23

@Sir Kommentor: Azt nem tudom, hogy egy multinál mitől lesz ilyen magas az ára. Gondolom az UHT tej előállítási költsége magasabb. Amiről én írtam, ott valóban ennyi az ára.

Bad Pritt 2010.08.12. 13:20:24

Csodálkozva olvasom a hozzászólásokat, nem értitek, hogy az árak nem valós különbségeket tükröznek, manipuláció az egész. A multik aljas módon kihasználják a nemzeti érzelmeket, mindenhol drágán adják a helyi tejet és olcsón - még beszerzési ár alatt is - az importot. Ha itthon megveszed a drága magyar tejet, nem a termelőt fogod támogatni, hanem a multit, mert azon többet kaszál!

Elveszett légionárius 2010.08.12. 13:21:24

Én már megkostóltam mind a kettőt (ha nem is Tescosakat). A szlovák sokkal jobb ízű volt, mint a drágább magyar. Lehet, hogy ott még kevésbé fejlett az élelmiszer-vegyipar, ezért több tej van benne?

kubatov_kommunista 2010.08.12. 13:22:40

Teljesen lényegtelen. Amilyen kedvem van.
Amennyi tejet én iszom azzal a magyar gazda nem lesz kisegítve.
(Amúgy ha úgy adódik - havi 1-2 alkalommal 3.5%-os szoktam venni fogalmam sincs milyet)
Érdemes lenne a mennyiséget is nézni, mert szerintem már nem iszik mindenki tejet reggelire.
Amúgy meg ugye nem elvárható, hogy jómunkásember este/szombaton de. - elbattyogjon és tejkimérést keressen. Azért már mégse.

szlotajancsi 2010.08.12. 13:23:29

Ő megtehetné lazán, hogy a drágább magyar tejet veszi meg, legalább valami hasznot is hajt az országnak annyi kártétel után! Amúgy meg pl. a kispesti piacon 120.- Ft a zacskós magyar tej, talán máshol is lehet ennyiért kapni. Ideje lenne a magyar termelőket is legalább annyira támogatni, mint azt több környező államban teszik! Ja, és ne feledjük azt a nézőpontot sem, hogyha a kamaszgyerekkorú Szlotákiát nagyon helyesen Felvidéknek tekintjük, akkor a másik tej is magyar :D

grimbusz 2010.08.12. 13:24:48

Ha ez a két választási lehetőség van, akkor a szlovákot 120-ért.
De pár gondolat az egészhez.
- A házi tej átlagára ma Mo-n valahol 160-190 Ft körül van literenként.
- A házi tej, ahogy azt már valaki megjegyezte mikrobiológiailag nem annyira megbízható, mint a nagyüzemi tej. Igen, vannak kivételek mindkét irányba, de ez a nagy átlag.
- "Tejnek látszó folyadék": Amire az van írva, hogy tej, az tej. A 120 Ft-os szlovák UHT tej is tej, nem pedig tejpor, vagy akármi. Viszont még páran kísérleteznek a harmat friss és a családi ital nevű egzotikumokkal, amelyek a néhai reggeli ital leszármazottai.
- Bizony sok magyar, főleg manapság még mindig a pénztárcáját nézi, és mivel a tej egy olyan tömegtermék, mint pl a liszt, vagy a rizs, amiben nagyon minimális a hozzáadott érték, és bizonyos keretek közt minden tej ugyanolyan, semmi kivetnivaló nincs abban, ha a szegény nyugdíjas, vagy a segédmunkás családfő inkább az olcsóbbat veszi meg, hogy utána még tudjon venni magának/gyerekének 2 zsömlét, egy kis csoki szeletet, vagy akármit. Akinek meg ezzel a fogyasztói magatartással baja van, az osszon pénzt köztük.

Artie 2010.08.12. 13:25:03

A 79 centes osztrák NÖM-tejet, ami egyrészt 3,5%-os, másrészt biztosan jobb, mint bármelyik magyar 2,8%-os szar (meddig szabad még ezt a szemetet gyártanunk?).

This_is_Sparta (törölt) 2010.08.12. 13:25:36

Nem is tudtam, hogy már a tejnek is van nemzeti identitása!?

egerészölyv 2010.08.12. 13:26:06

hát ha a tót tej származási helye valóban a boci, akkor azt semmiképpen nem venném meg. A boci csak akkor ad tejet, ha kihányja.

Johny the mocsok 2010.08.12. 13:26:12

Sört veszek nem tejet, a probléma megoldva.

zZz 2010.08.12. 13:26:18

Olcsó szlovák.
Magyar gazda tanuljon meg versenyképesen termelni vagy váltson szakmát.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.08.12. 13:26:19

kitalatoron kivul eleg sotetek vagytok a temahoz... (ami nem baj, csak akkor nem kell habzo szajjal eszt osztani)

jozsi bacsi ket tehenkeje az nem gazdasag, hanem vicc. rossz vicc. es nem csak azert kap 50-et a tejert, mert kizskmanyoljak, hanem azert is, mert jozsi bacsi tehenkei valodi szaktudas nelkul, valtakozo minosegu es mennyisegu tejet adnak, egyszerre keveset kell elszallitani.

en konnyen pofazok, a csalade az egyik magyar top tejgazdasag. (minosegben, nem mennyisegben) itt tehenenkent "szemelyre" szabott etetes van, pontosan kiszamolva, mibol mennyi kell a tehennek, hogy optimalis hozamot produkaljon. ami nem a napi negyven liter, mert az beltartalmilag loturo. az aktualis felvasarlasi arat nem tudom, de iden nem biznisz a tej (ertsd: literenkent 1-2 forint veszteseg) egy topgazdasagba, szerinted a kisebbeknek milyen evuk lesz?

a nagycsarnokban nem eri meg ugyanezt a tejet (amiert kb 70 ft-ot ad a feldolgozo, a telephelyen, napi 2x szallitassal) 140-160-ert eladni, kell hozza tobbtizmillios szallitasi eszkozpark, ember, aki szallitja, eladja, berleti dij. es esely nincs arra, hogy egy kozepes meretu gazdasag 7-10e liter napi termeleset itt el lehessen sozni.

szamomra a hazitej a haziborral egyenrangu, parametrikusan ellenorizetlen, keves szaktudassal letrehozott valami, igya, aki akarja, csak ne probalja mar megmagyarazni, hogy az a tuti anyag.

Jacques de Molay 2010.08.12. 13:27:05

Én termelői tejet, tejfölt, vajat veszek, 180/liter a tej, és biztos nem megy át kurvahosszú beszállítói láncon, nincs marketing-költség, stb. Nem a legolcsóbb, de 120 forintért nem lehet normális tejet előállítani, ergo az valami más. A termelői nem homogénezett és nem pasztőrözött, utóbbi miatt fel kell főzni, előbbi miatt tejíze van, ami nem mondható el sem a 120-as, sem a 240-es bolti tejről.

Gyurcsány meg ilyeneken még akkor kellett volna elgondolkozzon, mielőtt miniszterelnökké puccsolta magát, egy fokkal jobban működtette volna az országot...

Banya30 2010.08.12. 13:27:19

Minden rosszban van valami jó. Tejérzékenység.
Mentesülök a dilemma alól, eszemben sincs tejet venni, sehonnan semennyiért. :)))))

canis 2010.08.12. 13:28:20

Sajnos, az a szomorú helyzet, hogy az ún. "jó magyar áru" ugyanolyan minőségű (ugyanolyan szar), mert a magyar vállalkozók is a profitra hajtanak. Hogy miért drágább? Mert nagyobb az adó- és költségtartalma derék államunk jóvoltából! (... és a különféle adónemek, járulékok tápértéke miatt kitünő a minősége! - mondja az APEH)
A kistermelő meg itt is, ott is át van b...va. Mi következik ebből? Ha nem nagyon hülye, sokáig még a kicsi se marad tisztességes és bedarálja a macskát is a mangalica kolbászba. Neki legfeljebb annyi előnye van, hogy jobban tud sumákolni, viszont ha elkapják, szinte az egész életével fizet, fizet, fizet, fizet és fizet.
Szóval mindenki azt vesz amit akar. Igaz magyar magyar árut, kerül amibe kerül, - így mulat egy magyar úr - szegény magyar külföldi olcsóbb tömegárut és mindenki rosszul jár, kivéve a befektetőket és banktőkét.

Gab78 2010.08.12. 13:29:12

Artie: Az szar, ahogy te a magyar tejet nevezed, sok ember megélhetését biztosítja vidéken. Semmi gond vele, hogy neked nem jön be, mi is így vagyunk az AT import 3,5% tejjel. Megjegyzem, valószínűeleg te nem sok magyar tejet ittál, csak az UHT fajtát ismered, ezért ilyen szegényes a rálátásod erre a témára.
A házi tej alapvetően 4,5 - 5 % zsírtartalmú, és azt fölözik le annyira, hogy a boltokba kerülő 2,8 %-os legyen.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.08.12. 13:31:11

Rohadt mocsok vagyok és 3,5%-os osztrák ESL tejet veszek 215-ért. Igaz, hogy az is homogénezett - újragondolt - de másmilyen úgyis csak a tejtermelőnél van. Ami meg a tehénből vett tej minőségét illeti, érdemes lenne megnézni, mi megy be a tehénbe elöl, hogy minőséginek nevezzük azt, ami kijön alul...

mitmikor 2010.08.12. 13:35:37

@Zka: de bizony szigorúbbak itt a szabályok, mint szlovákiában biztosan, lengyelről nem volt szó, bár a régiót említették. Ízlések és pofonok, nekem a Tolle pl. nagyon bejön a magyarok kozül, ha meg akorok egy kis luxust akkor veszek anikót :D viccet félretéve szerencsére sok helyen lehet finom sajtokat kapni, de az más kategória...
szertintem a magyar kistermelőknek kellene összefogni, kialakítani egy versenyképes értékesítési csatornát és versenyre kelni a multikkal. nem az a megoldás hogy sírok és az államot próbálom lehúzni.
itt a fórumon is mindenki (rajtam kívül) házi tejet iszik már lenne 50 fix vásárló...én falun nőttem fel, de soha egyetlen pohár házitejet nem ittam, nem jön be a szaga és istálló íze van...nem jó...

Dubito 2010.08.12. 13:36:34

Nemzeti érzelmekre apellálás helyett ki kellene menni Szlovákiába és megnézni, miért tudnak ők 120Ft-os tejet kínálni, és miért nem tudunk mi.

A munkabér nem kevesebb, mint nálunk. Ha hatékonyabban termelnek, le kell másolni a módszereiket. Ha jobban lobbiznak, nekünk is jobban kell lobbizni. Ha ők összefognak, nekünk is össze kell fogni.

Ennyi. És nem egyfolytában rinyálni.

szőketisza 2010.08.12. 13:37:07

Szerintem egyszerű a megoldás: mindenki vegye azt, ami izlik neki és amit meg tud fizetni (nem csak a tejre gondolok). Háznál vásárolni tejet szerintem több szempontból kockázatos (higiénia, átverések stb.), de akinek ez jön be, tegye (de baj esetén ne panaszkodjon). Egyébként mi a garancia arra, hogy a magyar termékek (tej, bor, felvágottak stb.) generálisan eleve jobb minőségűek a külföldinél? Tapasztalatom szerint semmi. Én kipróbálom ez tis, azt is, és utána azt veszem, ami nekem jobban izlett. Továbbá azt is meglehetősen nehéz egyértelműen eldönteni, mi a magyar: a többnyire külföldi tulajdonban lévő magyarországi feldolgozó cégek sokszor külföldről szerzik be az alapanyagot (húst, tejet stb.), majd a készterméket (tejtermékeket, felvágottakat) eladják magyarként.

Serio (törölt) 2010.08.12. 13:38:07

Én a 299 forintos fölözetlen, magyar Cserpes tejet veszem, ha van. Ha nincs, akkor olyan helyre megyek ahol van.

Lombrágó 2010.08.12. 13:41:06

Egyiket sem. A lellei Lidl-ben veszek tejet 160-ért, ami állítólag még magyar is. Igaz hűteni kell, de hosszú ideig eláll. És jó. A boglári Tesco amúgy egy rakás fekália. Turista jön, azt hiszi, hú, tesco, olcsó. Frászkarikát! Arany árban van ott minden.

s9e (törölt) 2010.08.12. 13:45:12

Magyar búgócsigát a magyar gyerekeknek!

kis hangya 2010.08.12. 13:46:19

@teabore: erről van szó, ébredjünk már fel, a hiperekben vásárolt tejjel csak a multik hasznát növeljük, mi a sarki kisboltban veszünk tejet, jóféle házitej (cserpes), drágább mint a szlovák de legalább nem őket gazdagítjuk és nem a multikat, nézze már meg ausztriát mindenki, hol van ott szlovák tej? Lehet és kell a magyar tejet megvenni, legyünk már ennyire patrióták.

Valaki más 2010.08.12. 13:48:15

A környéken nincs házi tej, úgyhogy Aldiban veszek drága osztrák tejet. Mert a tejen nem spórolunk.

SandWitch 2010.08.12. 13:49:06

Sosem innám meg azt a tejet, ami hetekig, hónapokig eláll. Az nem tej. A tej másnapra megsavanyodik, másnap estére pedig aludttej lesz belőle.
Évek óta háznál veszem, maximálisan odafigyelnek a higiéniára, és biztos lehetek benne, hogy nem fertőtlenítőszereket iszom. Jah, és persze olcsóbb is. (habár ebben néha kételkedünk a férjemmel, mert mióta házi tejet veszünk, azóta kétszer annyit isznak a gyerekeink, mer jóval finomabb)

bundesliga 2010.08.12. 13:49:08

Kedves Pályaelhagyó autóversenyző.
Ha a családod top tehenészete valóban olyan ahogy leírtad, akkor minden respektem a tiétek.
Sajnos az én családomnak soha nem volt ennyi zséje, hogy milliárdokat költsön tehenészetre
és tejfeldolgozóra.
Azonban édesanyám Heilbronn-ban élő unokatestvérének a lánya feleségül ment egy német
paraszt sráchoz akinek a családja egy Heilbronn melletti tanyán ( Aussiedlerhof ) tehenésze-
tet működtet 180 tejelő tehénnel. Mindössze 4 fő működteti a tehenészetet és a 0,30 Euros
felvásárlási árból remekül megélnek. Igaz van hozzá saját legelőjük, meg egy rakat föld amin
csak takarmányt termesztenek, és csak a betakarítás idejére foglalkoztatnak pár alkalmi
munkást.

szőketisza 2010.08.12. 13:49:59

@kis hangya: De láthatóan a te szempontod sem az, hogy magyar, hanem hogy jó legyen.

Xmas 2010.08.12. 13:50:23

Szerény személyem az olcsóbb tej mellett dönt. Tekintettel arra, hogy ugyanolyan gyártási előírások vonatkoznak rá a határ egyik és másik oldalán is, ezért ugyanazt kapod. Minimális ingadozás lehet a tejcukor és tejfehérje részben.

Soha nem fogok támogatni olyan magyar terméket, amelyet nem versenyképesen állítanak elő. Mert különben sose tanulják meg, hogyan kell valamit hatékonyan csinálni.

A reggeli ital pedig nem egy veszélyes valami... csak épp nem tej, hanem tejsavó, ami ugyanúgy egészséges dolog... csak mint mondtam, nem tej :D

Xmas 2010.08.12. 13:51:33

@bundesliga: Helyes, így kell csinálni. Majd ha Mo-n is így csinálják, akkor lesz értelme magyar tejet venni.

Xmas 2010.08.12. 13:52:32

@SandWitch: Nem iszol fertőtlenítő szereket. Biztos hallottál már Pasteur bácsiról... középiskolában tanították, emlékszel?

kolera 2010.08.12. 13:52:45

Mifelénk egyre többen így vesznek friss tejet, maj'nem közvetlenül a bocikból és nem Tescóból:
felegyhazitv.hu/index.php/hirek/475-alacsony-tejar-aggodo-gazdak
(A cikk kicsit lejjebb olvasható...)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.08.12. 13:54:38

hogy bír 120 lennie a szlovák (továbbá a német stb) tej?
olcsóbb a munkaerő?
szállítás közben a tejesdobozok pénzt termelnek?

smartdrive 2010.08.12. 13:56:12

a kérdés rosszul van feltéve

miért kéne tejet vásárolnom, amikor egy literben van 30g fehérje, vagyis 4 Ft/g. ugyanez tehéntúróban 5Ft/g (ha piacon veszed, akkor 4Ft/g), és abban negyedannyi zsír és szénhidrát van

2010.08.12. 13:56:53

Tejtermékből magyart szoktam... 100 ft-ba nem halok bele, hetente ha egy liter tej elfogy, sok.

Jacques de Molay 2010.08.12. 13:57:14

@Pályaelhagyó autóversenyző: akármilyen nemhomogenizált tejnek jobb íze van, hozamtól, minden mástól függetlenül, mint az alkotóelemeire szétcsapott, majd összerakott (zsír beállítása, stb.) fehér folyadék.

ambbay 2010.08.12. 13:58:24

Itt Skandinaviaban (Daniaban) az emberek kajahoz szinte csak 0.1-es es 0.5-os tejet isznak. 1.5%-os is elmegy, de efolotti zsirtartalommal nem kell a tej a kutyanak sem, max. fozeshez, vagy kaveba. Otthon meg ugy kell vadaszni zsirmentes tejet a hipermarketekben, jo, ha egyfele van, de legtobbszor semmilyen sincs.

sertésmájkrém 2010.08.12. 14:01:21

A 160 ft-os magyart.
Hatványozottan a magyar árut kéne választania minden eltartottnak (nyugdíjas, közalkalmazott, stb). Mert maguk alatt vágják a fát.

2010.08.12. 14:02:09

Eredetileg támogattam a magyar ipart azzal, hogy elsődlegesen a magyar árut kerestem a boltban. Viszont amióta kijött pár hír, hogy import terméket toltak magyar áru cimkével, azóta nem érdekel. Ha ők átvernek, akkor részemről csődbe mehet mind.

sertésmájkrém 2010.08.12. 14:04:17

Egyébként meg 20 év múlva nézzél magadra érdemes volt-e a kaján spórolni... Minden szart megesznek az emberek, mert 20-100 ft-al olcsóbb a kilója vagy literje.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.08.12. 14:13:40

@bundesliga: a gazdasag valoban letezik, es a magyar szakmai ranglista alapjan topceg.

a 30 eurocent meg messze van am attol, amit itthon kapsz a tejert. (plusz a foldalapu tamogatas is joval nagyobb nyugaton, tessenek reklamalni megyonal)

nem veletlen, hogy kulfoldon a tejkvotanak igen szep erteke van (az a jog, hogy termelhetsz tejet, bizony, ez sem ugy megy, hogy veszek ketszaz tehenet es dol a le), itthon meg nem nagyon. ha reszfolyamatokra bontjuk a termelest, akkor a takarmanyeloallitas hoz hasznot, maga a tej meg viszi. 30 centes ar eseten kikoltozhetnek hawaiira. :)

a magyar es osztrak/nemet igenyesseget pedig nem nagyon kell osszehasonlitani, a nyugati hatar kozeleben eleg konnyu megmondani, melyik terulet magyar es melyik osztrak gazdae. (es nem mi nyerunk...)

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.08.12. 14:14:18

Nem olvastam végig a hozzászólásokat, de ennek a postnak Gyurcsánt kivéve nincs sok értelme. Hogy miért?
Először is le kell szögezni, hogy a szlovákok a 120 forintos árkategóriában az extra tartós tejjel indulnak (mert hát ugye van ESL is, de az más). Ugyanezért a pénzért szlovén, német és magyar tartós dobozos tejet is kapni, tehát nem értem miért a 240 forintossal kell hasonlítani, ami jellemzően a nem kockadobozos extra tartós tejeknél fordul elő (akár hosszan eltartható ESL technológiával készül, akár nem). Tehát az összehasonlítás nem korrekt, mert egyébként 1,5 %-os nem extra tartós (de ESL-es) magyar tejet már 140 körül lehet kapni, a 240 az a másik véglete a 120 forintnak.

laci_52 (törölt) 2010.08.12. 14:16:35

Három gyerekem van, feleségem munkanélküli, én sem keresek jól, naponta elfogy 2-3 liter tej. Vajon melyiket veszem? Az olcsóbbat!

szőketisza 2010.08.12. 14:17:02

@vuvuzela importőr: Lehet, hogy az általad vásárolt "magyar" tejtermékek a gyártó által olcsóbban beszerezhető szlovák, illetve lengyel alaptejből készültek!

Murderface 2010.08.12. 14:18:14

@sertésmájkrém: Egyébként meg 2-3 év múlva keress meg a Blaha aluljáróban, és adj egy kis aprót, ha most nem spórolok, mint az állat. Ez az érem másik oldala. Üdvözöllek a magyar rögvalóságban.

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.08.12. 14:19:23

@szőketisza: Erről van szó. Gondoljunk csak a borsra, amire rá volt írva, hogy magyar termék, aztán az alaplanyag Brazíliából jött. Vagy a makói hagyma, amit kínából meg hollandiából importálnak.

devilh 2010.08.12. 14:19:37

Az olcsó tejet veszem meg. Leszarom, hogy honnan való ha a minőség ugyanaz. Miért mindig a fogyasztó oldja meg egyszemélyben a gazdasági gondokat? Akkor minek fizetünk adót például? Persze azt is többszörösen. Ha kétszer ennyit keresnék meggondolnám a patriótaságot. Akkor én is kapjak 2× annyi fizetést és ígérem, hogy visszaforgatom a gazdaságba mert többet fogok költeni. Lesz miből. :)

kegyetlen 2010.08.12. 14:20:22

Igen, a származási hely: boci szánalmas :D ezek szerint valami eszméletlen művelt réteghez tartozom avvan, hogy tudom, a boci a szarvasmarhagyerek, a tehén meg az anyukája, ő adja a tejet.

dei · http://erdei.aplus.pl 2010.08.12. 14:21:50

' bor-you-my 2010.08.12. 12:18:41
Hát ti még nem tudtátok, h. a szlovák tejet Szlovákiában lehet drágán venni, van nekik viszont olcsó lengyel tej a multijukban. a lengyel tej Lengyelországban drága"
***********
Ne haragudj, de ezt honnan veszed? Lengyelországban a lengyel tej is olcsó a multikban. Nem is találkoztam ott ukrán tejjel, de ez meg érthető, mivel Ukrajna nem uniós ország.
***********
Nagyon vicces volt az a hozzászóló, aki Gy korai halálával viccelt. Remélem akkor is érti a viccet, ha mondjuk valamelyik gyermekéről viccelnének ugyanígy....

Atika!!! 2010.08.12. 14:25:36

Szerencsére nem csak 240Ft-os MAGYAR tej van, tehát a kiindulópont eleve hamis kép. Kb 10%-ot vagyok hajlandó pluszt fizetni Magyarorországon gyártott (és nem csak csomagolt vagy forgalmazott) termékért, ha a minőség várhatóan ugyanolyan lesz.

Publius Decius Mus 2010.08.12. 14:26:14

Hát van magyar tej 139-ért is elég gyakran. Keress és találsz. A szlovák meg ritkán 120, bár persze igyekeznek olcsóbbra kalibrálni a hipermarketek. Nekem is jelentős különbség kell ahoz, hogy ne az 599-es vonalkódot (magyar) vegyem.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2010.08.12. 14:26:41

Nem vásárolok külföldi tejet, még osztrákot sem. Nem és kész.

Magyart sem veszek meg akármit, van egy-két márka a tiltólistámon. A legjobb a veszprémi Bakony volt, nem tudom, hová tűnt a boltokból. Most a szegedi Sole/MiZo a kedvencem.

pepin_nymburk 2010.08.12. 14:28:09

@Mr. Ray: Nálad a pont, a kedves GYF 2 teljesen eltérő terméket hasonlított össze. Simán lehet kapni 150FT-ért jó minőségű ESL tejet, van 240 Ft-is mindig, de azok általában a kevésbé csókos beszállítók termékei.

Legalább most már tudjuk, miért nem tudott GYF jól kormányozni, még bevásárolni sem tud...

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.08.12. 14:28:58

@Jeff:

Ezért találták ki az értékesítési szövetkezeteket, ami kikerüli a kartell problémáját.

odamondó 2010.08.12. 14:30:12

70 forint/liter a felvásárlási ár. Ez az olló csak nyílik az idővel.

Mellesleg én a következő verziót ajánlom ami az igennel fog végződni más megoldás nem is lesz.

1. Szlovák tej mindenkori kitiltása magyarhonból.

2. felvásárlási ár kötelezően a mindenkori bolti ár legalább 65%a.

Ja hogy így a hűbérurak nem tudnak annyi pénzt keresni? Kit érdekel...

erdandrea 2010.08.12. 14:31:08

@Kofa: nem a bio miatt iszom :)) és nem biot. A tejet még a macska sem szereti :) nem bírja megemészteni. A benne lévő káros növekedési hormonok miatt nem eszem, iszom tejterméket, gyulladásos folyamatokat indít ugyanis el a szervezetben.

kukiro 2010.08.12. 14:32:09

dejó, hogy van itthon tehén (:

tlac 2010.08.12. 14:32:12

Gyurcsány takarodj!

Reggie 2010.08.12. 14:32:27

Azert az szerintem nem normalis, hogy egy alaptermekre vadasznia kell az embernek. Ezzel az erovel lehetne mindenert kulon rohangalni ahol olcso, aztan a munkara egy perc sem marad.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.08.12. 14:32:42

A proli sajnos milliárdosként is proli marad.

Én Feri fizetésének egytizedéből is vígan eléldegélnék, és akkor is ugyanúgy kerülném a teszkót, mint most.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.08.12. 14:35:24

@Jacques de Molay: az izerzetet szinte kizarolag a zsir befolyasolja, ezert nem tartja egy csomo ember semmire a 1,5 meg a 0,1 tejeket. meg a vacak hazitejben is jo esellyel ennel tobb zsirt talalsz, szep, hogy finomabbnak erzed.

gondolom, te az a tipus vagy, aki habzo szajjal szidja a dobozos tejet, de a ricottat meg ketpofara eszi. tudomasul kell venni, hogy ha ennyi sajtot es tejtermeket szeretnetek enni, akkor valamit kezdeni kell a maradek anyaggal. szerintem a 1,5 tej jo kompromisszum, nekem nem hianyzik a tej tetejerol a zsirpacni, meg a savanyito bakteriumok sem. a lefolozott zsirt meg inkabb tejfolkent es sajtkent szeretem enni, bar ez utobbihoz a magyarok legendasan hulyek.

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.08.12. 14:41:16

@Pályaelhagyó autóversenyző: Hát az tény, hogy mostanában abból is szart csinálnak, amiből legalább régen jót tudtak...lásd pannónia és trappista. Előbbi íztelen fos lett, viszont mocskosul drága, utóbbi meg rohadt zsíros, szétesik, reszelni szarul lehet, viszont ez is drága már.

pfekete101 2010.08.12. 14:41:17

Nalam/nalunk.
- tej : Tolle 1.5%, mert jol nez ki es finom :-), hetente max. ~2 litert fogyasztunk, szoval nekunk tok mindegy, hogy az 2*120 vagy 2*205 Ft
- sajt : Interspar trappista (nekem/nekunk izlik es nem is olyan draga)
- vaj : Liga (mert nincs benne tartositoszer, de a kesrol sokszor leesik, amikor a kenyerre akarom kenni :-) ), Rama Classic (mert finom)
- gyumolcs, zoldseg : lehetoleg magyar (legvegso esetben nem - kinait sohasem!)
- pekaru : Tescoban finom a friss zsemle/kifli
- felvagott, husaru : Interspar; felvagottbol inkabb a sonkat meg szalamit szeretem, husarubol meg ha a pulton levo friss akkor azt, ha nem akkor lecsomagoltat.

beeble 2010.08.12. 14:41:19

Gyurcsány igya az én tejemet...
(p.s.: férfi vagyok... :)

Jacques de Molay 2010.08.12. 14:46:54

@Pályaelhagyó autóversenyző: igen, a zsír az fontos, és a homogenizáció is főleg a zsírokat bontja szét, tehát nem csak a mennyisége, hanem a minősége, textúrája is. Ezért egy kétszer fölözött "házitej" is finomabb, mint egy 1.5-ös "bolti".

Egy átlagos termelői tejből le lehet szedni megfelelő mennyiségű zsírt, hogy legyen vaj, meg tejföl, meg normális tej: ezt csinálták az emberek évszázadokon keresztül. A rikotta/túró/sajt pedig a teljes tej felhasználásával készül, maximum író és/vagy savó marad, amit szintén fel lehet használni, tehát nem marad fölös 0,1-es tej, mondjuk.

A homogenizációval keletkező rossz, egyeníz a balfasz minőségbiztosítás mellékterméke. Furcsamód az osztrákok emellett is tejízű tejet csinálnak.

csubus 2010.08.12. 14:47:41

Nem vagyok az agrárium szakértője, de nem lehetséges, hogy azért olcsóbb a szlovák, német vagy osztrák tej, mert az éghajlati viszonyok kedvezőbbek, így sokkal gazdaságosabb a termelés? Szép kövér legelők, amerre szem ellát...Ha hülyeséget mondok, akkor előre is bocs.

Dagi Omega 2010.08.12. 14:47:43

>beavereater 2010.08.12. 12:40:14
>egyébként nem értem, miért ocsúzzák is sokan az "UHT", amikor az simán egy gyorsforralás...

mert az ember Ostoba. sajat fulemmel hallottam egy bevasarlokozpontban hogy valaki lebaszta a feleseget amiert az tartos tejet akart venni (UHT) - mert megis mit gondol mar a szerencsetlen, tele van tartositoszerrel, hiszen ra is van irta a dobozra, hogy 'tartooos'.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.08.12. 14:47:50

@pfekete101: Fogalmad sincs arról, hogy mi is az a vaj. A Rama akkor lesz vaj, amikor a fröccsöntött műanyag tányér herendi porcelán :)

dijumvisu 2010.08.12. 14:49:42

én a 199-Ftos miskolci tejet szoktam választani mert ott kurvacsórók az emberek.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.08.12. 14:50:50

@Jacques de Molay: en abbahagyom a kommentelest, de tudod, mi az a ricotta es hogyan keszul?

ui. en pl. mindig jobban szerettem a tartos tejet, ennyit a rossz, egyenizrol

Higany 2010.08.12. 14:50:55

Az őstermelő valószínűleg nem ad számlát/nyugtát a 120Ft-os tejről. Ráadásul nála nem áll rendelkezésre végtelen mennyiségű tej, csak annyi, amennyit a tehénkéi/kecskéi adnak.

pyromaster 2010.08.12. 14:50:56

Nem etrem ezt a TESCO-s vasarlast. Ott tenyleg kurva draga a tej. De pl. az Egertej 2,8-as teje 13-15 forint kisboltokba, a mintaboltjaikban 100-120 korul van. A tescoban erdekes nem is lehet kapni. ??!! A tescoban a tejtermekek kurva dragak! Miert kell ott vasarolni ilyeneket???
Ugyanezen mintaboltokban egy kunsagrol vasarolt 3,8-as BIOTEJ, ami valami tej-kulondijat nyert valami versenyen kb 180 Ft. Esetleg mas tejuzemeknek is kellene az orszag mas reszein hasonlo boltokat csinalni. Miert nem? Az embereknek meg mondjuk +40 forintert a hazai termeket valogatni (ehhez persze szuksegesek lennenek a becsuletes, vasarlokat nem atvero vallalkozasok is!)

Jacques de Molay 2010.08.12. 14:51:22

@pfekete101: a liga és a rama az nem vaj, hanem MARGARIN. Németországban nem lehet már ráírni a margarinokra, hogy szívbarát, meg ilyen faszságok, mert nem az. A margarin ugyanis úgy készül, hogy közepes minőségű olajat un. hidrogéneznek (vegyi, és nem fizikai folyamat), egy csomó szabad vegyértékű melléktermék kíséretében.

pyromaster 2010.08.12. 14:51:59

Bocsanat elirtam 130-150 Ft, :D szep is lenne(

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.08.12. 14:53:37

@Jacques de Molay: És még a vajra mondják, hogy egészségtelen. Hát a nagy lószart.

dijumvisu 2010.08.12. 14:53:40

@csubus: azért olcsóbb a külföldi tej vagy bármilyen akciós külföldi élelmiszer, mert nem tudták helyben eladni(általában túltermelés miatt)... viszont szavatossági ideje van, úgyhogy elviszik más országba ahol drága az a termék és ott olcsón eladják mielőtt megromlik. így megszabadulnak a romlandó árutól és minden megy tovább... csakhogy a másik országban ahol eladták ne msikerül eladni a helyi terméket így azt viszik máshová eladni olcsón szinte haszon nélkül... itt a szlovák tej 120 ft ott meg a magyar 0,5 €... egykutya egymás gazdaságát basszuk szét... na csók

pfekete101 2010.08.12. 14:55:34

@Jacques de Molay: ja, bocs:
- vaj : nem eszunk
- margarin : Liga (mert nincs benne tartositoszer, de a kesrol sokszor leesik, amikor a kenyerre akarom kenni :-) ), Rama Classic (mert finom)
Igy mar OK-s. :-)
Azert ketten mar hogy ugrottak......

csintapala (törölt) 2010.08.12. 14:56:53

Én a szlovák tejet veszem a Lidl-ben. (duplán köcsög-e vagyok?) megmondom miért: én is pénzből élek és én is kevésből. Sajnálom a termelőket, de csak annyira, amennyire ők is sajnálnak engem, mindenkinek a maga baja a legnagyobb. Nekem is csak az a fontos, hogy minél jobban kijöjjek a pénzemből. Mikor bemegyek egy boltba egy dolog érdekel: belövöm, hogy mi az a minőség amit megengedhetek magamnak, ezen belül pedig megveszem a legjobb árfekvésűt.

A legszomorúbb egyébként hogy magyar 1,5-2,8%-os dobozos "lötty" meg a szlovák "lötty" között semmi különbség nincs, csak az ár. A vízhez mindegyik közelebb áll, mint a tejhez. Jelenleg -megnéztem- 2 féle tej van itthon, az egyiknek megtévesztően magyar a neve ("Kis tejes"), a másik nem is próbálja leplezni a szlovák mivoltát.

Hogy tudják egyébként a szlovákok ilyen olcsón adni? Ott még alacsonyabbak a felvásárlási árak, vagy hogy van ez?

Lille havfrue 2010.08.12. 14:57:31

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Pontosan hol vannak Debrecenben azok a tejautomaták?

genyamagyar 2010.08.12. 14:57:38

Nem oly rég - mondhatni a napokban - nekiálltak szopatnia multikat, azzal a felkiáltással, hogy behozzák a külföldi trágyát, miközben a kiváló magyar terméket nem veszik az emberek. Tehát összehasonlították a külföldi árut a magyarral, s mit tesz isten, kiderült, hogy általában a magyar áruk rosszabb minöségüek a multik által külföldről behozott élelmiszereknél.

Azóta csönd van.

(Megjegyzem, én is inkább kínai fokhagymát veszek, mert jobb, mint a nemzetiszínű magyar.)

dijumvisu 2010.08.12. 14:57:48

a margarin kb annyira egészséges mint a tesco gazadásgos vagy mondjuk profi gyümölcs ital... 0,2% gyümölcstartalom... na kb ennyi természetes anyag van a margarinban is... :)

szőketisza 2010.08.12. 14:58:20

@odamondó: „Szlovák tej mindenkori kitiltása magyarhonból.“

És ahhoz mit szólnál, ha más országok pedig kitiltanák a magyar mezőgazdasági termékeket? A mezőgazdasági exportból származó exportbevételünk több milliárd euró évente! Enélkül nem csak a magyar mezőgazdaság, de az ország is tönkremenne. (A mezőgazdaság legtőbb ágazata export nélkül életképtelen.)

genyamagyar 2010.08.12. 14:59:47

@dijumvisu: Vajat kell venni, nem margarint.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.12. 15:00:46

@erdandrea: "A tejet még a macska sem szereti :) nem bírja megemészteni. "

A mi macskáinknak erről senki nem szólt, van pofájuk szeretni. Most mi lesz?
De persze az is lehet, hogy a te macskád laktóz-érzékeny, az enyém nem.

Jacques de Molay 2010.08.12. 15:01:08

@Mr. Ray: volt az egészségbuzik között a zsírpara (most a cukorpara van), ezt lovagolta meg margarin-lobbi, aztán kiderült, hogy a zsírfogyasztás veszélye egyrészt túl volt dimenzionálva, másrészt a margarin is majdnem ugyanúgy zsír, harmadrészt tele van szeméttel. Van is egy poszt a Bűvös Szakácson erről:

buvosszakacs.blog.hu/2008/03/30/vaj

teabore 2010.08.12. 15:01:31

@genyamagyar: házivajat 1700 Ft/kg-ért veszünk - margarint sosem

dijumvisu 2010.08.12. 15:01:32

@csintapala: párral fentebb írtam h miért olcsóbb
@genyamagyar: kínában tradicionális szokás már több ezer éve (és ma is alakalmazzák) hogy az emberek által használt emésztőgödrök tartalmával trágyázzák a földeket. namost régen lehet ne mvolt ez gáz mert ne mettünk annyi müanyagot... én mindenesetre ha lehet ne mveszek kínai foghagymát... amugymeg megnő a kertben elég igénytelen jószág.

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.08.12. 15:02:40

@genyamagyar: "Megjegyzem, én is inkább kínai fokhagymát veszek, mert jobb, mint a nemzetiszínű magyar."

Akkor vizsgáltasd meg magad, mert kurvára szar a kínai fokhagyma a magyarhoz képest. Kiszáradt, összeaszott szar, aminek semmi ereje. Ha kibontod a magyart, ami még friss (hiszen nem utazik több ezer km-t), akkor az sokkal lédúsabb, erősebb illatú és markánsabb ízű, mint a kínai fos. Lehet, hogy te is valami ezer éve polcon állót vásároltál...

Jacques de Molay 2010.08.12. 15:03:40

@pfekete101: ideje lenne változtatni az álláspontotokon. A margarin gyakorlatilag méreg.

szőketisza 2010.08.12. 15:03:58

@genyamagyar: A nemzetiszínű szalagos "magyar" fokhagyma is gyakran kínaí (személyesen tapasztaltam, amikor elolvastam a csomagoláson az apróbetűs szöveget)

csintapala (törölt) 2010.08.12. 15:04:25

@genyamagyar: nekem sincs vele gondom, de egy igazi tejhez képest eleve sehol sincsenek ezek a dobozosok. Néha veszek egy mozgó árustól házi tejet, ég és föld.

hegylako01 2010.08.12. 15:04:47

Az Eu-ban nem nagyon lehet kitiltani árukat. Más országból származó tej valószínűleg azért olcsó, mert sokkal több állami támogatást ad a termelő országa.
Termelő megmondja a frankót:
www.youtube.com/user/tudatosvasarlok#p/u/3/QngzyhHVPxc
www.youtube.com/watch?v=sAv1mHmQ_Sc

Mille38 2010.08.12. 15:04:50

Speciel jobbnak találom a szlovák és lengyel tejeket a magyarnál (talán a kövér legelők vs istállózó tartás a különbség).
Másrészt, valaki kérdezte, hogy GYF miért nem házi tejet vesz. Nos, GYF azért vásárolt a boglári tuskóban, mert jelenleg Kötcsén tartózkodik. Nemrég egy felmérést végeztem a térségben és arról panaszkodtak, hogy önellátásra sincs elegendő mg termék arrafelé falvakban, a házaknál. Nincs annyi gyümölcs, hogy házilekvárt főzzenek a balatoni nyaralóknak mint "helyi termék". A mg termelést néhány külső, városi, bp-i tulajdonos által bérelt földön folytatják, a haszon ezáltal kiáramlik a térségből.
Azért öröm, hogy az ex-miniszterelnök immár ismerkedik a vidék problémáival. Eleddig nem hatottak el hozzá a hangok, melyek a közepes- és kisgazdaságok tönkretételének összetett folyamatáról szóltak.

szőketisza 2010.08.12. 15:06:03

@Jacques de Molay: Így van. Egy többlépcsős vegyieljárás eredménye, rengeteg adalékanyaggal.

Mille38 2010.08.12. 15:06:25

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Tudomásom szerint Komáromban (vagy Komárom megyében) is van néhány ilyen automata.

FalóNyúl 2010.08.12. 15:06:35

UHT fehér folyadékot NEM vesz az ember mert annak köze nincs a tejhez. (Tedd ki egy hétre felbontva és nézz bele!) Dobozos, "21 napig friss" stb, szintén alig tej. Friss tejet piacról, kimérve, aki akarja fel is forralhatja. Amúgy a szlovák tejtermékek mindig nagyon jók voltak. Már 30 éve is mikor rokonokat látogattam Kassán (valahogy oda disszidáltak...) , a helyi "közértből" tejet, sajtot, túrót hoztam fillérekért...

erdandrea 2010.08.12. 15:07:10

@Cyr: megissza, de nehezen emészti meg...bocs,ezt akartam írni.

Mille38 2010.08.12. 15:08:28

@Mille38: Pontosítok: ízletesebbnek tartom a szlovák UHT tejet. Természetesen a friss tejek überelnek mindent, logisztikai szempontból tartok itthon UHT-t (is).

erdandrea 2010.08.12. 15:08:54

@Cyr: "A hiedelmekkel ellentétben a cicák nem nagy tejivók - a laktózt a szervezetük nem tudja feldolgozni, a sok tej meghajtja őket. A speciális, macskáknak készülő tej emészthető számukra, de ezt is csak mértékkel szabad fogyasztaniuk, mert sok benne a kalória"

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.08.12. 15:09:58

Én ezzel a kimérős tejjel nem egészen értek egyet. Egyrészt a tehén is csomó szart bezabálhat, aminek egy része ugyanúgy bekerül a tejébe, ahogy a szervezetébe is (a szoptató anyáknál is így van ez). Aki pedig megveszi és forralás nélkül issza, az az szépen magába dönti a szart is. Én speciel nem szeretem a forralt tej ízét, ezért inkább iszom a dobozosat, aminek lehet, hogy nincs köze a tejhez, de valamelyik egész finom és talán nem döglök bele.

Miron 2010.08.12. 15:10:40

@bundesliga: Szerintem a lényeget fogalmaztad meg.
A szétvert magyar nagyüzemi mezőgazdaság elaprózódott, nem tud versenyképesen termelni.
Innen van az ár és minőségi különbség.
Aki még nem látott olyat, kéredzkedjen be egy korszerű tehenészetbe és meg fog lepődni.
Sajnos lehet, hogy sokat kell utaznia, mire megtalálja a legközelebbit.

dijumvisu 2010.08.12. 15:11:54

@Mille38: rákosszentmihályon van egy ilyen automata a csömöri út elején egy kisboltban, elég olcsón mérik a tejet... meg a 12. kerben a kis jános altábornagy utcában van tejbár... ott meg van mindenféle bár még nem voltam benn...

pfekete101 2010.08.12. 15:12:15

@Jacques de Molay: valamennyire tenyleg az, de nem nagyon tudsz olyan dolgot mondani, amiben ne lenne az (majdnem mindenbem van vagy tartositoszer vagy adalekanyag, a gyumolcs/zoldseg agyon van permetezve, mutragyat hasznalnak, ....).
Szerintem jobban bele fog betegedni az az ember, aki allandoan azon aggodik, hogy mennyire szar minden ebben az orszagban. A placebohatas bizonyitottan letezik, miert ne letezne ennek az ellentettje is? ;-)
Azert persze figyelek hogy mit eszek, de ne haragudj nem fogok tea vaj-at enni allandoan (van amikor persze azt vettuk).

pfekete101 2010.08.12. 15:13:40

Ja, es Interspar-be meg Tesco-ba nem azert megyek, mert ott finom a tej. A hazi biztos jobb, de nekem az IDO nagy kincs.

Mille38 2010.08.12. 15:14:05

@dijumvisu: Nagyon köszönöm az infót! Épp jó helyen is van számunkra!

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.12. 15:15:14

@erdandrea: Rendben, ollózzunk: :)
"Általánosan elterjedt vélekedés, hogy a macskák szeretik és igénylik a tejet, de valójában macskája válogatja: van, amelyiknek szabad, és van, amelyiknek inkább nem ajánlott a tejfogyasztás. "

"Természetesen nem minden embernél vagy állatnál jelentkeznek emésztési problémák a tej vagy más tejtermékek fogyasztásakor.
Azt, tehát, hogy macskánk mennyire érzékeny a tej alkotóelemeire, elõször fel kell mérnünk, és csak abban az esetben kell különbözõ pótszerekhez vagy a tej teljes számûzéséhez folyamodnunk, ha észleljük az állaton a tejcukor érzékenység tüneteit. "

"A macskáknak a hiedelemmel ellentétben nem létszükséglet ugyan a tejfogyasztás, de a tejtermékek tartalmaznak olyan ásványi anyagokat, melyekre szüksége van házi kedvencünknek."

Kerek négyszög 2010.08.12. 15:18:59

A nemzeti érzelemből vásárolt élelmiszer nevű jelenség működik nyugaton is. Apró különbség, hogy arrafelé az átlag család a jövedelmének15-20% -át költi élelmiszerre, míg nálunk 50-60% -át.
És itt már nincs is miről beszélni.

regression 2010.08.12. 15:20:26

A dolog, mint mindig, sokrétű.
- Hibásak a multik, mert nélkülük manapság alig lehet megélni, így pofátlanul lenyomják a felvásárlói árakat. Emlékszik még valaki a Coca-Cola és a Tesco csörtéjére? Ki hátrált meg végül? Egyébként még EU parlament is foglalkozott a nagy hiperláncok kérdésével.
- Hibásak a magyar gazdák, sajnos elveszett a minőség tisztelete, rossz a technológia, rossz az érdekérvényesítő képesség, de rosszak a célkitűzések is.
- Hibás a magyar állam, mert ostoba szabályozással és magas adókkal kiszolgáltatottá teszi a kistermelőket, nem bünteti meg az erőfölényükkel sokszor visszaélő multikat. Ugyanakkor hibás abban is, hogy nem követeli meg kellőképpen a minőséget (a valódi minőséget NEM bürokráciával kell elérni), nem kényszeríti a mezőgazdaságot szerkezetváltásra, nem szervez továbbképzéseket a termelőknek, stb.

Ehhez képest a kommentelők többsége szidja:
- a birka magyart, aki szlovák tejet vesz
- a birka magyart, aki megveszi a szar kistermelői tejet
- a birka magyart, aki bedől ezeknek a zsírosparasztoknak
- a birka magyart, aki nem érzi át a kistermelők gondjait, stb.

Mindenki veri itt a nyálát, magyar ez, magyar az, minden szar, szarok vagyunk mind.

Komolyan kérdezem, ettől olcsóbb lesz a magyar tej? Vagy jobb lesz a minősége? Nem? AKKOR TALÁN NE EGYMÁS BASZTATÁSÁVAL FOGLALKOZZUNK JÓ?

erdandrea 2010.08.12. 15:20:55

:) A tej akkor is túl van értékelve. Nem olyan egészséges, mint ahogy tanítják.

Jacques de Molay 2010.08.12. 15:21:02

@pfekete101: a teavaj nem a legjobb választás, én kimegyek szombaton a piacra, és a család pontosan 30 dkg vajat eszik meg a következő szombatig, ergó veszek egy akkora darabot, esetleg nagyobbat, ha főzni/sütni akarok vele. Nincs ebben aggódás, a tejesek már ismernek. Megismerem a paradicsomot, amelyik napon ért, és eleve csak június-szeptemberben veszünk ilyesmit, télen soha, ez ilyen 30 éves úri huncutság, hogy télen is kell zöldséget enni. Nem kell, mert nincs (persze ez nem igaz, retek, cékla, hagyma, répa, stb. van), és ha van, annak iszonyatos biológiai lábnyoma van. Az egyetlen, ami kivétel nálunk, az a déligyümölcs, ha lehet görög, olasz, mert a török és a spanyol már nagyon messze van.

Nem aggódás ez, az ember tudja, hogy mit eszik, nem?

Jacques de Molay 2010.08.12. 15:22:44

@pfekete101: kiszámoltam, a piac (Fehérvári úti) szar parkolással kevesebb idő, mint egy teszkós bevásárlás. Ha cukorra, de főleg lisztre találnánk fasza helyet, akkor nem is kellene teszkózni, max havonta egyszer.

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.08.12. 15:22:54

@regression: Igaz, de mi a megoldás??? Úgy érzem nem nekünk kéne a problémát megoldani, hanem felsőbb körökben kéne felébredni, de ott szarnak erre is, mint mindenre. Tedd oda az X-et melléjük, utána már le se szarnak.

G.kommenter 2010.08.12. 15:23:14

@Gab78: A mezőgazdaság tényleg sok ember megélhetési forrása.
De a a tehéntej kb 3.7-3.8 %-os zsírtartalmú. A magyar tejipar sokáig 2.8%-al adta a zsíros tejet. De a német modell szerint a teljes tej 3.5-3.7% zsírtartalmú. A lényeg az, hogy a természeteshez közeli, de egy kicsit az alatti zsírtartalmat megbízhatóan lehet szállítani. A félzsíros tej ott is 1.4-1.5 %. Nem mellesleg arrafelé sok helyen lehet (legalábbis pár éve vidéken még igen) teljes tejet kapni üvegben pasztörizálva szeparálatlanul. A homogénezésre azért van szükség, mert a zsír leválasztás és írányított visszaadagolás után már nem akar úgy az emulzióban maradni mint a szeparálás előtt. Persze a szeparálatlan teljes tejből is kiválik egy idő után a zsír, fölösödés formájában, de az már messzire vinne a technológiában. És itt most nem kell feltétlenül a "csúnya" multikra gondolni. A tej feldolgozása a tehéntartással egyidejű találmány.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.12. 15:24:43

@Mr. Ray: A "kimérős tejet" adó tehenet jobb helyeken folyamatosan ellenőrzik, értelemszerűen ilyen helyekről kell vásárolni. Továbbá természetes dolognak tartom, hogy a házi tejet fogyasztás előtt felforralom.
Sajnálatos, ha valaki érzékeny a házi tejre, nálunk pont fordítva volt. A bolti, UHT tejtől produkált az egyik gyerekünk allergiás tüneteket. A 700 Ft/l bio rizstejet meg tudja meginni, illetve a házitejet, amit a többiek is. Nem volt kérdés, melyiket választjuk a napi 2-3 literes tejfogyasztásunkkal.

udvari bolond 2010.08.12. 15:25:22

a legóccsóbb magyar tejet veszem. ezzel támogatom a kelet-magyarországi munkahelyeket és az őstermelőket is. I rule.

pfekete101 2010.08.12. 15:27:34

@Jacques de Molay: az aggodast nem ugyertettem.
Amugy en is a szezonalis zoldsegek hive vagyok, es en is a piacot preferalom, de nekunk altalaban masra is szuksegunk van mint elelmiszer es mint irtam az ido nagy KINCS (2 gyerek mellett meg kell neznem hogyan osztom be).
Deligyumolcs meno, amikor rankjon, akkor gyumolcsturmixot (6 alma, 2 narancs, 1 graphefruit vagy keves citrom, 1-2 banan) csinalunk otthon, amit kapasbol megiszik a csalad.
Amugy ha mar az egszsegnel tartunk, sajnos(?) a mozgas a legfontosabb szerintem (bar errol nem nekem kene beszelnem, mert en egesz nap a gep elott gornyedek). :-0

pfekete101 2010.08.12. 15:29:00

@Jacques de Molay: jo Neked. 10 eve voltam alberletben a XI-kerben es hazafele be tudtam en is menni a piac-ra. Ma sajnos nem arrafele lakunk.

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.08.12. 15:29:27

@Cyr: Nyilván, csak sok helyen átmennek a szomszéd józsibához, rácuppannak az üveggel a tehét csecsére és már fejik is, aztán azt döntik magukba otthon.
Egyébként én egyszer-kétszer vettem ilyen bio rízs meg szója meg tuja tököm milyen bio tejet, de valahogy mindig akkorát fostam tőlük, hogy visszaálltam a nem biora :DDD A házi tejtől még nem volt ilyen kényszerem.

pfekete101 2010.08.12. 15:30:35

+ az Andor utcaban levo Plusban is jarkaltam, de ma mar az sincs ott (ha jol emlekszem valami autoalkatreszkereskedes lett ott).

gerasz 2010.08.12. 15:32:51

A szlovák tej is olcsóbb pl Csehországban és itthon is, mint Szlovákiában. A versenyképes szlovák termelőkről meg annyit, hogy ott is rohamosan csökken a marhaállomány, tejet borítanak az utcára, stb.

Mille38 2010.08.12. 15:33:10

@Jacques de Molay: Malomipari bolt a Margit körúton van, a Kis Rókus utca közelében, valamint a Ráday utca 63-ban. Magam a Metro-ban veszem a lisztet, mert a vendéglátósoknak jobb minőségű, spec lisztek is vannak (pizzaliszt, kenyérliszt - nem keverék, csak magas sikértartalmú) nem horror áron. Kicsit drágább, mint a 49 Ft-os akciós fűrészpor, viszont szépen lehet vele sütni.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.12. 15:34:12

@erdandrea: Csak jól figyelj, ki fog derülni pillanatokon belül, hogy a kókusztej sem az. :)
Ahogy kiderült már az istenített margarinról is, hogy a vaj azért mégiscsak tutibb...
No és az agyondicsért szója? Tutin allergizál, ha hajlamos vagy rá, de most már legalább mindenbe belenyomják.
A bionak nevezett cuccok nagy része pedig jó nagy átverés. Magyarországon egész egyszerűen nincs BIO.

fagzal 2010.08.12. 15:34:51

Olyat veszek ami sokáig eláll. Ha kb. egy árban van, akkor magyart, ha nem, akkor nem. Különben is, honnan tudjam, hogy egy tej _tényleg_ magyar?

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.08.12. 15:35:14

@Mille38: Úgy tudom a Margit körúti már rég bezárt...

szőketisza 2010.08.12. 15:36:27

@FalóNyúl: „Amúgy a szlovák tejtermékek mindig nagyon jók voltak. Már 30 éve is mikor rokonokat látogattam Kassán“
Ezt én is megtudom erősíteni. Szerintem ma is finomabbak és változatosabbak. Ezért nem értem ezt az on bloc elutasítást. Ki kell próbálni és azt venni, ami izlik. Ennyi.

Jacques de Molay 2010.08.12. 15:37:05

@Mille38: próbáltuk a metrós lisztet, sajnos nem feltétlenül a legjobb, eléggé rapszodikus. Mi csak otthon sütött kenyeret eszünk, vagyis kétnaponta kell sütni, elég sokat kipróbáltunk, a direkt malomból hozatott liszt jött be eddig. Az ajánlott címeket megnézem, kösz.

Mille38 2010.08.12. 15:38:35

@Mr. Ray: Hmmm lehet, rég jártam arra.

erdandrea 2010.08.12. 15:38:51

@Cyr: Én nem mondtam, h. bion élek, átverésnek tartom az egész bio dolgot, ebben legalább egyetértünk. Egyszerűen a tejben gyulladásnövelő hormonok vannak, ezért nem iszom, hanem helyette - itthon- csinálok házilag zabtejet, ill. kókusztejet. Úgy ahogyan finomított szénhidrátokat sem eszem. Ennyi.

Jacques de Molay 2010.08.12. 15:40:09

@pfekete101: hát, azért vannak piacok még Budapesten, kis keresgéléssel biztos lehet találni. A fehérvári azért jó, mert egész emelet van az őstermelőknek, akik igazából csak félig őstermelők, de azért zömmel nem a nagybaniról jön a cucc. A nagybani is jobb azért, mint a teszkós.

gabest1 2010.08.12. 15:40:23

Aki magyar tejet vesz 240 ft-ért inkább az vegyen pl magyar pendrive-ot is 1 millió forintért. Nincs, de annyiért biztos lehetne, egyenesen az őstermelőtől. Most ennek az előállítását meghagyjuk a sárgáknak, cserébe adunk nekik libamájat és téliszalámit. Senki se hallott még a munkamegosztás előnyeiről? Ha nem megy a tej hatékony előállítása, akkor nem kell erőltetni.

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.08.12. 15:40:32

@Mille38: Én is csak olvastam, de majd egyik nap arra megyek és megnézem.

erdandrea 2010.08.12. 15:40:39

@Cyr: és szóját sem, nem vok vega.De kerülöm a készételeket is.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.08.12. 15:42:39

@pfekete101: Nekem is drága kincs az idő. Ez is az egyik oka annak, hogy nem járok hipermarketbe, ami jellemzően a város szélén van, míg például a Hold utcai és a Lehel csarnok, illetve több kisebb-nagyobb bolt és szupermarket útba esnek hazafelé. Arról nem is beszélve hogy egy teszkót csak végigjárni és kiállni a sort legalább egy óra.

erdandrea 2010.08.12. 15:49:13

@Cyr: mivel anyukámék falun élnek, mindent otthonról hozok fel Pestre, én abban bízom. Az ő általuk termesztett gyümölcsökben, zöldségekben, az ő általuk levágott állatok húsában. Az általuk eltett savanyúságban, befőttekben stb. Mielőtt megkérdeznéd akkor mit eszem :)

Mille38 2010.08.12. 15:50:11

@Jacques de Molay: Állítólag kiváló a minősége Székesfehérváron a tanmalomi lisztnek, de még nem próbáltam. Meg messze is van... (Szfvár, Gőzmalom út 24. az általam ismert cím, tel: 311-686)
(Nekem a metrós 5 kg-os kenyérsütővel jó tapasztalataim voltak, persze lehet, hogy csak szerencsés őrletet vettem. Én is sokszor sütök itthon, de nálunk naponta kellene, néha 2 is, ennyire rendszeresen meg nem tudom produkálni.)

fan62 2010.08.12. 15:51:31

Tisztelt blogíró!
Ha az általad felvázolt alapadatokból indulunk ki, akkor jók a következtetések. A dolog ott bukik meg, hogy a 120 Ft-os szlovák tej nincs olyan, mint a 240--es magyar. Ezt tapasztalatból mondom. Hogy kétszer olyan jó-e, azt nem tudom. A kérdés inkább az, hogy a valamennyivel jobbért ki ad kétszer annyit?

ultravox 2010.08.12. 15:51:58

Sopronban és környékén is vannak tejautomaták, nagyon jó ötlet szerintem!

szentkoronaradio.com/belfold/2009_05_27_sopronban-is-uzemel-a-tej-automata

Mille38 2010.08.12. 15:52:54

@erdandrea: Sajnos nincs minden pestinek vidéki rokona, akitől rendszeresen kapna/vásárolhatna nagy mennyiségű, tutti minőségű élelmiszert. Ezeknek a lúzereknek van kitalálva a fogyasztóvédelem meg az élelmiszer-egészségügy meg a piacszabályozás.

Shawher 2010.08.12. 15:55:56

Érdekelne egy Tescos vagy Auchanos beszerző véleménye, hogy a 129 Ft-os tejet mennyiért veszik és a 249-est is mennyiért.
Valami azt súgja, hogy a beszerzési ár közt nincs ekkora különbség.

BKV reszelő 2010.08.12. 15:57:11

@dei: Én akkor is értem és várom a ferid korai halálát. Tejet háznál veszek, zöldség itt terem tőlem 25 méterre, a hús meg még hízik, de október körül lekapjuk mindkettőt a nyolc lábukról. :)

Mille38 2010.08.12. 15:57:40

@Gery.Greyhound: Évekig jártam a multikba, azon egyszerű oknál fogva, hogy ember (asszony) legyen a talpán, aki mondjuk a Bosnyák téri piacon két-három kicsi gyerekkel hat főre bevásárol tűző napban, esőben, hóban. Csak ünnepek előtt, férjjel mentünk, gyerekeket leadva a nagyszülőknek. Meg hát a pénz se mindegy, multinál mindig van akciós.
Most már szabadabb vagyok, gyerekek suliban, így én is élvezem a piacozás örömeit, de pénteken, szombaton soha. Tény, hogy kevesebbet vásárolunk így, jobban meggondolva, de jobb minőséget. És nem ugrik be még néhány felesleges háztartási, ruházati tárgy ..

tamas77 2010.08.12. 16:00:07

Sziasztok,

Sajnos a magyar szabályozási és támogatási rendszer eleve rossz úton jár és ez elég enyhe kifejezés rá. Ha összehasonlítod a szomszédos pl. osztrák helyzettel, ég és föld a kettő.
Itthon a legjobb minőségű tejért kapsz 56 ft!-ot literenként. Ha kicsit nem figyelsz oda a minőségre máris lehúznak a rosszabb minőségre és kapsz érte kb 20 ft-ot. Ezenkívül a szállításért és a tejmintavételért is nem kis pénzeket kell fizetni. Avégén így nagyjából egy 200-300 litert kigazdálkodó termelő számára a vége mínuszba fog kijönni. A szakszervezeti lehetősége is igen korlátozottak, csak a nagyobb termelőket veszik fel soraikba, így jobban is tudnak alkudni az árral. Ott meg már lehet játszani a tejjel és a minőséggel, meg pénz ide oda csúsztatással... A támogatási feltételek botrányosak itthon, a politikusoknak és az úgynevezett szakmának nem nagyon érdeke, hogy támogassa az itthoniakat. Mert pl a hazai tejet is kiviszik, eladják "aranyáron", és behozzák a marha olcsó lengyelt meg társaikat. Így azért bajosan lesz versenyképes valaha is a hazai tej.
Itthon más fontos dolgokba is nagy ívben sz...nak bele, ebbe meg főleg.

U.i.
Ha én a páromékhoz végre lekerülök vidékre, és végre friss házitejet ihatok (róluk volt szó fentebb), összeteszem a két kezem. Amikor meg visszajövünk Budapestre, jó néhány litert hozunk fel, aztán inkább lefagyasztos, és felengedve iszom, úgy sincs semmi baja. Vesszen a dobozos! :)

Kolompár Szándokán 2010.08.12. 16:09:52

Mille38: Pesti vagyok, termelőtől veszem a tejet (is). Megoldhatod te is! Google a jó barátod, ezt ne feledd. Amúgy: tudatosvasarlo.hu/jo_termekek/termeloi_tej pl., de tucatnyi más helyen is van.

Kolompár Szándokán 2010.08.12. 16:12:02

BKV reszelő: Így kell csinálni :))

jog-ász 2010.08.12. 16:15:14

szüleim őstermelők voltak, nem a hiperek, hanem a nagy magyar felvásárló vállalkozók nyultak le iszonyu különbségeket...sok diszkont már közvetlenül termelővel köt szerződést beszkállitásra és kikapcsolja a felvásárlókat.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.08.12. 16:16:02

sajnos ár-vezérelt a magyar piac. na meg mutass már őstermelőt, hogy a panelban hányadik emelet hányas ajtóban árul bocitejet 120 ért?

Circus 2010.08.12. 16:16:39

Vegyél 3,6-os tejet 260-ért, öntsd fel vízzel és máris van a 120 forintért kapható tejízű víz kiváltására alkalmas (sőt jobb) tejitalod.

Ez se tej, de jobb, mint az 1,5-ös higított tehénlé.

Akki meg GyF-fel foglalkozik itt, az beteg.
Örüljünk, hogy a múlt ködébe vész.

szőketisza 2010.08.12. 16:19:38

@BKV reszelő: "Én akkor is értem és várom a ferid korai halálát.+
Elég nagy paraszt lehetsz, ha bárkinek a halálát kívánod. Gondolom a szüleidre nem így gondolsz.

Vkat118 2010.08.12. 16:22:30

Szlovákot, nem csak mert olcsó hanem mert finomabb is, a 350forintos magyar "biotejek" szintjét hozza.

bakaruhában 2010.08.12. 16:22:31

@szőketisza: Szerintem meg ez így nem igaz. És, ha épp a szüleit ölte meg? Akkor sem lehet a halálát kívánni?

bakaruhában 2010.08.12. 16:23:20

Az alapkérdéshez. Semmi baj, a szlovák tejjel, bárki bármit mond.

vrv 2010.08.12. 16:23:31

tejet csak az őstermelötől ha baccpapucsban nyomja a fejést

szőketisza 2010.08.12. 16:26:14

@Kolompár Szándokán: "BKV reszelő: Így kell csinálni" ("zöldség itt terem tőlem 25 méterre, a hús meg még hízik, de október körül lekapjuk mindkettőt a nyolc lábukról"
Az erkély - ha egyáltalán van - felén zöldséget termeszteni, a másik felében disznókat hizlalni.

szürke_tag 2010.08.12. 16:28:36

Mivel a tejet nemszeretem így ehhez konkrétan nem szólok hozzá. Viszont engem nagyon zavar a Magyar hozzáállás. Egy osztráknak, vagy németnek megéri olcsón előállítani élelmiszert. Egy magyarnak nem aztán csodálkozik, hogy tönkremegy. Pl Pest Imrét elárasztja a 150 Ft alatti kenyér. Máshol ez 200 fölött van. Itt a kereskedők lent tartják az árat, sőt van 131 ért kovászos is. Egyszerűen nem értem miért nem jobb az olcsóbb de biztos eladás mint a kapzsi de hosszútávú tönkremenetelt segítő értékesítés. A másik ha közbenső láncszemek vannak, minek az ilyet ki kellene irtani.

Yakk 2010.08.12. 16:30:08

Azt hiszem tudom mi a jó megoldás:
Meg kell venni a tót tejet 120-ért, és másik 120 Ft-t pedig elküldeni a magyar termelőnek. Ez így összesen 240 Ft-ba került, tehát mintha magyar tejet vettünk volna, de a termelő nem az 50 Ft-os felvásárlási árat kapja, hanem 120-at, és még dolgoznia sem kell érte!
Mi pedig sokkal nagyobb összeggel támogattuk így a magyar gazdaságot, mintha magyar tejet vennénk. :D

halihalo 2010.08.12. 16:30:18

A tejről nem tudok nyilatkozni most, de friss labortesztek szerint a magyar zöldségeknek és gyümölcsöknek csak 21 százaléka volt mentes vegyszertől és tiltott szerektől. Ami azt jelenti, hogy aki magyar zöldséget és gyümölcsöt vásárol naponta, az öt napból átlagosan négyen rákkeltő anyagokat is eszik mellé. Csak a románok és a bolgárok szerepeltek rosszabbul. És van esély rá, hogy a tejeknél hasonló a helyzet.

szőketisza 2010.08.12. 16:31:01

@bakaruhában: Nem hiszem, hogy így értetted! A gyerekeire nem gondoltál? És ha te gyerekeid is árván maradnának a korai halálod miatt?

supracoger · http://supracoger.blog.hu/ 2010.08.12. 16:35:25

tejnél direkt figyelem és magyart veszek. sajnos csak tejnél

Senkifia 2010.08.12. 16:35:52

az nem tűnt fel a hülyének,hogy pont ők voltak azok, akik a szlovák tejtermelőt indirekt módon támogatták tescos adókedvezménnyel,miközben a szlovák állam is a szlovák tejtermelőt támogatta eus pénzekkel. a magyart meg senki nem támogatta,csak a szállításra használt benzin árát emelték a szlovák benzin árának másfélszeresére... ja basszus, ez is a szlováknak kedvez. és leépítették a falvakat,már jópár évtizede és lehetne sorolni. A Tesco fű alatt már említette,hogy nem fog magyar terméket forgalmazni, így majd megoldódhat a gyurcsányi dilemma. csak szlovák lesz.
Én azzal kezde,hogy a származási helyet nézem. és ha van magyar,ami jobb, azt veszem. pl a "Früstö" füstölt,főtt tarja helyett a pick békebelit. kilonként vagy 800-100 ft a különbség. de a minőségi különbség is óriási. és nem utolsósorban magyar a termék. indirekt módon hasznot húzok belőle, mert nem szűnik meg esetleg pár munkahely, aminek az árát(segély,miegymás)az én munkám adójából fizetnék. Szóval lehet tudatosan vásárolni. persze ha van választék. Ami a tejet illeti, a sarki bolt előtt hetente kétszer,hűtőautóból árulják a házi tejet. amiből csinálhatsz joghurtot ha akarsz, leszedheted a fölét,mert még rajta van,vagy simán megihatod tejnek. És tudjátok mennyi? 180 ft 1 liter

karikaV43 2010.08.12. 16:36:25

Alföldi tej magyar a spar saját márkanéven 150 alatt nyomja van 3,5-es is belőle.
Vásárolni tudni kell,ja meg olvasni 20-30Ft különbségért nem veszek külföldi tejet sem más élelmiszert,pedig minimum 20liter fogy nálunk.Margarint meg egye meg a fene,csak műanyag van benne.A hazai zöldség és gyümölcs mindig finomabb a nyugatinál,paradicsomot még külföldit nem ettem finomat.Téliszalámihoz még hasonlót sem tudnak csinálni,nem hogy rendes felvágott féléket.

tamas77 2010.08.12. 16:37:26

@halihalo:
haliho, lattal te mar dokumentumfilmet mondjuk spanyol narancsföldről, hogy permetezik őket a nagyüzemi termelésnél...? elárasztják az egész földet permettel, nem aprózzák el, természetesen többször is, hogy még véletlenül se maradjon kártevő. Csak az a probléma, hogy így a gyümölcs is tönkremegy tápértékileg, max az íz marad. ne hidd hogy ez másként van, csak épp azok az adatok nem poblikusak, mert az érdek éppen úgy kívánja.
Tejnél is voltam már osztrák termelőnél, ahol minden gépesítve működik, ott pl a tehén tőgy tisztítása annyiban merül ki, hogy slaggal alálocsol egy keveset és kész. Szerinted?...

Ha a magyaroknál ez az arány 21% akkor hidd el az még nagyon jó...

halihalo 2010.08.12. 16:38:45

@Yakk: Tök jó ötlet. Erősítsd csak a magyar gazdáknak azt az attitűdjét, hogy nekik munka nélkül is minden jár...
Az orvosok, tanárok, esztergályosok miért nem kapnak támogatást???

szőketisza 2010.08.12. 16:39:23

@halihalo: Nekem soha sem voltak illuzióim a magyar gazdák becsületességét illetően, tisztelet a kevés kivételnek. ( lejárt szavatosságú - esetenkén évekkel ezelőtt betiltott - növényvédó szerek használata, állatok szakszerűtlen gyógyszerezése (antibiotikumok), takarmányozása stb.)

halihalo 2010.08.12. 16:40:49

@karikaV43: Az igazi téliszalámi eltűnt, a Hertz tönkrement. Csak a műanyag ízű pick van helyette már a csányi irodájából.

Yakk 2010.08.12. 16:41:30

@halihalo: Nyugi van, vicc volt.

Peterina 2010.08.12. 16:41:51

Ha heti 1-2 liter fogyna nálunk, nem foglalkoznék az árral, de mivel nap 2-3 liter, így biztosan a 120 Ft-os. Minőségben egyébként nincs különbség; ugyanolyan szar. :)

halihalo 2010.08.12. 16:42:17

@tommyboy77: Mint írtam, a régió több mint 10 országából csak kettő szerepelt rosszabbul...

Senkifia 2010.08.12. 16:44:24

@fan62: ja igaz, a 120 ftos szlovák tej az a 1,55os a 240ftos magyar meg 2,8 vagy 3,5.hát azért a különbség ég és föld...illetve víz és tej... :) de lehet,hogy a számokhoz annyira nem ért az exminiszterelnök "úr"... nehéz volt összeadni a százalékokat a forintokkal,illetve elosztania forintot a százalékkal,vagy mi :)

tamas77 2010.08.12. 16:49:31

@halihalo: A tejről nem tudok nyilatkozni most, de friss labortesztek szerint a magyar zöldségeknek és gyümölcsöknek csak 21 százaléka volt mentes vegyszertől és tiltott szerektől. Ami azt jelenti, hogy aki magyar zöldséget és gyümölcsöt vásárol naponta, az öt napból átlagosan négyen rákkeltő anyagokat is eszik mellé. Csak a románok és a bolgárok szerepeltek rosszabbul. És van esély rá, hogy a tejeknél hasonló a helyzet.

ezt irtad korábban, ebből sajnos nekem nem derült ki, az hogy "a régió több mint 10 országából csak kettő szerepelt rosszabbul... "

Mindesetre ne menj akkor se spanyol narancsföldre, se osztrák tejtermelőhöz, se szlovák zölségeshez, mármint akik nagyüzemben nyomják, mert ott sem jobb a helyzet, hidd el...

szőketisza 2010.08.12. 16:51:11

@karikaV43: "téliszalámihoz még hasonlót sem tudnak csinálni,nem hogy rendes felvágott féléket"
Ez óriási tévedés. A ma kapható téliszaláminak nevezett valami úgy szar, ahogy van, de legalább jó drága. Régen egészen más volt a minősége (mint ahogy a többi húsárúnak is pld. soproni, vadászfelvágott, debreceni, - de még a lecsókolbász is - és sorolhatnám a végtelenségig.. Ajánlom próbálj ki néhány téliszalámi-kategórájú külföldi (osztrák, német, olasz spanyol, szlovén és horvát) felvágottat, sonkafélét, megfogod tapasztalni a különbséget.

halihalo 2010.08.12. 16:51:23

@Yakk: :) bocs, nem láttam a :D-t

Senkifia 2010.08.12. 16:51:43

@supracoger: nézd a vonalkódot. ha az első három szám 599(és talán az 598 is) az magyar(remélem jól tudom). ja pla tescoban nem áll az elmélet,mert saját kódot tesznek rá,gondolom megvan rá az okuk :)

halihalo 2010.08.12. 16:52:43

@szőketisza: Egyetértek, mint már fentebb is jeleztem.

Netuddki. 2010.08.12. 16:57:49

Ba+, vegyen magyart ha megteheti. ferkó pedig igenis megteheti.

szőketisza 2010.08.12. 16:59:34

@tommyboy77: "Mindesetre ne menj akkor se spanyol narancsföldre, se osztrák tejtermelőhöz, se szlovák zölségeshez, mármint akik nagyüzemben nyomják, mert ott sem jobb a helyzet, hidd el..."
Ha így lenne - amit például az osztrák példát illetően kétlek - , akkor miért a drágább magyart válasszam az izlésemnek (és a pénztárcámnak is) esetleg jobban megfelelő külföldi termék helyett?

efzse 2010.08.12. 17:03:28

Inkább veszek feleannyi magyar terméket dupla áron, minthogy más országot gazdagítsak.
Egyébként 160-ért is lehet friss, 2.8-as, magyar tejet venni, én minden nap azt iszom és minőségileg is kifogástalan.

This_is_Sparta (törölt) 2010.08.12. 17:05:06

Szlovákot, csak sört veszünk, a tejet meg a harmadik szomszédból a Tóthjózsibácsiéktól, oszt vita lezárva! (Figyelem! Tóthjózsibácsi nem szlovák!!!)

ZöldszemM2 2010.08.12. 17:07:10

@Cyr: Az én macskám is válogatós, de nem kap mást , így rákényszerül !

szőketisza 2010.08.12. 17:09:21

@Kofa: Azt is olvastam, hogy a paradicsomot sokszor már zölden leszedik (hogy lehetőleg egyforma méretűek legyenek), berakják zárt konténerekbe és telepumpálják valamilyen pirosodást elősegítő gázzal (etilén?). Néhány óra és elkészül a szép, piros, "érett" (és abszolút iztelen) paradicsom.

This_is_Sparta (törölt) 2010.08.12. 17:10:54

Gyerekek! Közben elsikkad a lényeg, hogyaszongya ez a blog nem arról szól, hogy melyik a jobb, vagy olcsóbb tej, hanem arról, hogy Ferkó, mint modern XXI. századi Mátyáskirály, álruhában járva támogatja a magyar tejtermelőt (sőt az egész ágazatot) a Tecsóban, vagy Ósünben!

Kérem, hogy mindenki álljon meg egy pillanatra és morzsoljon el egy könnycseppet a szeméből, fejet hajtva ezen mélyről jövő, öntudatos, igaz magyar (felelős!) cselekedeten!

tamas77 2010.08.12. 17:12:12

@szőketisza: nem akarok senkit meggyőzni a magyar termékekről, meg hogy csak azt vegye, mert hogy az mennyire jó. Csak nem kell abban az illúzióban lenni, hogy csak nálunk ilyen helyzet, mert a az u.n. fogyasztói társadalom szükségleteinek kielégítésére egyszerűen a régi tradicionális termelési, és termesztési technikák már nem alkalmasak. Természetesen fontos az ár, és nem mindegy, hogy mit mennyiért veszel, ez egyértelmű. Mindenkinek meg kell találnia a neki megfeleő terméket, szerencsére ez ma már nem probléma, tudsz válogatni. dDe azért kicsit elgondolkodtató, hogy a brazíliai iylen olyan exotikus gyümölcs hogy kerül a pl a magyar tesco polcaira...?

This_is_Sparta (törölt) 2010.08.12. 17:13:46

@efzse: Ha ezt a szlovákoknak valaki lefordítja, ők meg esetleg elolvasnák, biztosan beszarnának a röhögéstől! Bocs!

This_is_Sparta (törölt) 2010.08.12. 17:14:56

@tommyboy77: Szerintem parittyával lövik át az Atlanti ósönön!

halihalo 2010.08.12. 17:15:08

@Kádár Alíz: Akkor miért hívják Tóthnak? ?

szőketisza 2010.08.12. 17:15:19

@efzse: "Inkább veszek feleannyi magyar terméket dupla áron, minthogy más országot gazdagítsak."
Így legalább - sokszor ugyanazokat - az itthon is és külföldön egyaránt jelenlévő multikat gazdagítod.

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.08.12. 17:17:06

Na a téliszalámi a másik. Pl. a Hertz-féle Budapest szalámi sokkal jobb volt, mint a pict 3-4 ezer forint/kg áron. A Hertz ennek a fele (sem) volt kb. a Pick meg szar, ahogy van.

This_is_Sparta (törölt) 2010.08.12. 17:18:10

@halihalo: Psszt! Inkognitóban van itt, miután a XIX. század végén az őseit asszimilálta a többségi magyar társadalom. Jut eszembe, anyám meg Németh! Mi jöhet még...!?

efzse 2010.08.12. 17:18:24

@Kádár Alíz: Már fordíthatod is, aztán mosd is ki a gatyájukat (de csak szlovák mosóport használhatsz!)

BKV reszelő 2010.08.12. 17:19:27

@szőketisza: Paraszt az anyád, ezt tisztázzuk röviden.

szőketisza 2010.08.12. 17:20:01

@tommyboy77: Alapvetően egyetértek, bár az utolsó mondatodat nem értettem. ("De azért kicsit elgondolkodtató, hogy a brazíliai iylen olyan exotikus gyümölcs hogy kerül a pl a magyar tesco polcaira...?") Nyílván választékbővítés céljából. mivel nálunk ilyen nem terem.

tamas77 2010.08.12. 17:22:34

@szőketisza: nem erre gondoltam.
Hanem hogy mivel kezelik mielőtt még pluszban tök zölden leszedik a fáról... :). mivel pár hét míg ideér hozzánk, azért tök rogyottan mégsem hetetik ki a polcra...

efzse 2010.08.12. 17:29:45

@szőketisza: Akkor mi a megoldás? Tartson mindenki egy tehenet! :) Panellakók kettőt! Sajna nem lakik mindenkinek a szomszédjában Tóthjózsibácsi.

nothing.at.all (törölt) 2010.08.12. 17:32:28

szívesen kihagyom a multikat a vásárlásból, mert az összes zöldség-gyümölcs ízetlen, színtelen, szagtalan, éretlen, és támogatnám a magyar termelőt, ha nem tudnám elsőkézből, hogy feketén alkalmaznak munkásokat, sosem jelentenek be senkit, 7-ből 6-7 napot kell dolgozni náluk, és egy apeh ellenőrzéskor a szélrózsa minden irányba távoznak a munkásaik a tanya körül, illetve eleve körbekerítik a tanyát, és ha ellenőrzés jön, akkor nincsenek otthon, illetve szeretnek trükközni az áru lemérésekor. akkor hol vásároljak? a fehérvári úti csarnokban van ún. parasztsor, ahol nénik-bácsik vannak. remélem tényleg őket támogatom, és nem a termelők marketingfogása.
és remélem nem ddt-vel rovarmentesítik a paradicsomot. hehe:D

halihalo 2010.08.12. 17:39:39

@Kádár Alíz: Mi jöhet? Pár ember, aki leidegenszivűz, és elküld ás országba...

halihalo 2010.08.12. 17:44:11

A multikérdéshez annyit, hogy ami friss áru (zöldség, gyümölcs, hús, kenyér), azt SZVSZ NEM SZABAD ott venni. Pár kivétel van csak. (pl. hús a Metroban) Viszont a gyárilag csomagolt termékek ugyanolyanok mindenhol, és sokszor 25-30 százékkal olcsóbbak, mint más, kisebb boltokban. A kisebb boltokba beletartoznak a politikailag is exponált CBA-k. Akinek van szabadon elkölthető plusz 20 százaléknyi jövedelme, azoknak hajrá, támogassák a kisboltokat. Sajnos nekem az elmúlt 2 évben eltűnt ez a szabad jövedelmem.

szőketisza 2010.08.12. 17:47:23

@BKV reszelő: "Paraszt az anyád, ezt tisztázzuk röviden".

Sajnos 9 hónapos koromban, 60 éve meghalt. De valóban paraszt volt, mint ahogy az apám és nagyszüleim és az ő őseik is, amit büszkén vállalok. De ők mindannyian sokkal inteligensebbek voltak mint te.
Nem értem az indulatodat. Csupán azt írtam egy félmondatban, ne kívánd egyik embertársad mielőbbi halálát sem, mégha Gyurcsány Ferencnek hívják az illetőt, akinek kiskorú gyerekei vannak, és akit sokakkal ellentétben szívből gyűlölsz. Egyébként pedig vésd a szűk agyadba: A stílus maga az ember. Amit és ahogy írsz, az téged minősít.

This_is_Sparta (törölt) 2010.08.12. 17:47:40

@halihalo: ...szameg, akkor most csináltassak útlevelet!?

Szpájk 2010.08.12. 17:48:49

Money talks.
És passz.

maxwell murder 2010.08.12. 17:50:41

sok helyen lehet már kapni tejet kocsiból, ha jól tudom olyan 180 ft/literért. Az viszont tej, nem pedig valami fehér lötty, amit a boltban kapsz! Ha "megrolmik" se kell kidobni, mert aludtej, vagy bármi más készíthető belőle.

halihalo 2010.08.12. 17:51:55

@Kádár Alíz: Az EU-ban nem kell... És a tótok és a németek is benne vannak... :)

This_is_Sparta (törölt) 2010.08.12. 17:52:18

@halihalo: Ez nagyon nehéz dolog. Én egy közepes városban lakom, míg anyám egy kis faluban. Nálunk minden van a környéken (Tesco, Auchan, Lidl, Aldi, Penny, stb.), míg anyámnak helyben marad a két kisbolt, ahol a az előbb felsorolt áruházakban kapható élelmiszereket sokszor 50-100%-os felárral kínálják!

This_is_Sparta (törölt) 2010.08.12. 17:54:08

@halihalo: Ez igaz, de ha már mennem kéne, akkor már messzebb, bár ide köt minden! Esetleg a kun származás apai részről talán még is csak nyom valamit a latba!?

borszódával 2010.08.12. 17:57:52

Sokan szidták itt a magyar gazdálkodókat, nem ritkán joggal, de nem árt ha tudjuk, szlovák és lengyel, tej, illetve élelmiszer ipari termékek nem azért olcsóbbak mert a magyar paraszt hülye, és nem hatékonyan gazdálkodik. Hanem mert ezen államok kormányai komoly agrártámogatást lobbiztak ki az EU-nál, amit a mi kormányaink is meg tudtak volna tenni, de valamiért nem tartották fontosnak...
(magam részéről semmilyen szlovák terméket nem veszek, de az okok itt off...)

mrs. white 2010.08.12. 17:58:33

Roppant egyszerű a megfejtés. A tesco rohadt drága kivéve a száz ujságos vagy kiemelt terméket. Ott még véletlenül sem szabad tejterméket vásárolni. Ennyit a tesco-ról dióhéjban. Így elérkeztünk a megoldáshoz. Van olyan multi lánc ahol magyar tejet kaphatsz (nem reklámozok tessék körbejárni kipróbálni) 159 forintért és még egyszer sem romlott meg. Nem úgy mint egy másik láncnál drágább rendszeresen. Tudatos vásárlás, nem egy helyen kell mindent megvásárolni ennyi az egész.

halihalo 2010.08.12. 18:02:20

@Kádár Alíz: Ezért szoktam a szüleimnek havonta egyszer a tartós dolgokat megvenni. Egyrészt nem kell cipelniük, másrészt olcsóbb is,még a benzinköltséggel együtt is.

E220 (törölt) 2010.08.12. 18:06:18

ez komolyan kerdes? ezt is csak Gyurcsany meg a hozza hasnolo kerdezi meg magatol.
en egybol nyulok a magyar fele barmi legyen.

ajanlom az osztalykirandulast Ferinek Londoba egy ceges kantinba...mindenhol a British Growers cimke, meg h azt vedd mert tamogatod a helyi gazdakat.

ekkora defektes embert mint a GYF...

halihalo 2010.08.12. 18:11:27

@E220: Olyan Mórickás vagy... de azért vicces... :))

E220 (törölt) 2010.08.12. 18:19:23

gabest1: fu de agymosott vagy hallod.

erdandrea 2010.08.12. 18:22:49

@Mille38: Persze,nem is azért mondtam,csak kétszer is bionak és szójásnak gondoltak..ezért írtam.

szőketisza 2010.08.12. 18:29:42

@borszódával: Szerintem ez összetetteb kérdés, nem csak az agrártámogatáson múlik. Nincsenek pontos ismereteim, de nem valószínű, hogy a szlovákok lényegesebben nagyobb támogatást tudtak kilobbizni, mint ahogy az újonnan csatlakozott országok egyike sem, legalábbis a régiekhez (pld. Franciaország, Dánia) képest. (Mellesleg ebben a kérdésben is a korábbi Orbán-kormány állapodott meg a csatlakozást előkészítő tárgyalásokon, de nem hiszem, hogy nem tartották volna fontosnak nagyobb támogatás elérését)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.12. 18:32:54

@efzse: "Inkább veszek feleannyi magyar terméket dupla áron, minthogy más országot gazdagítsak."

Csak pontosításképpen: Akármelyiket veszed, a tej árára rakódó áfával a magyar államot gazdagítod. Tehát azt kell eldöntened, hogy a magyar gazda, vagy a szlovákiai (esetleg magyar) gazda termékét veszed-e. Tehát a magyar államot mindenképpen gazdagítod, kérdés hogy emellett a magyar vagy a szlovákiai (esetleg magyar) gazdát részesíted-e előnyben. Innen nézve már nem annyira lelki kérdés a dolog, hiszen honnan tudhatnád, hogy a magyar termelő nem-e valamilyen gonosz állatkínzó multicég, míg a szlovák egy becsületet-tisztességes parasztgazda? Nem olyan fekete-fehér ez a dolog. Nem is értem azt, aki olyan határozott álláspontot képvisel, és mindenki mást lehülyéz.

Szóval vigyázz, nehogy csak magadat szívasd a drágábbal.

felvilágosító 2010.08.12. 18:34:37

@borszódával: Régóta vásárolok finom, tartálykocsiban is hidegen tartott teljes tejet 160 Ft/l áron évek óta állándó jó minőségben. (a tartálykocsi, mint a patika) a tulaj szerint az ár jól megéri. Azt mondja, a világért sem öntené a parlament elé, de azt is mondja, hogy a pénz nem jön házhoz, ezért Ő viszi oda a tejet, ahol megisszák. Soha sem panaszkodik egyik kormányra sem, hogy adjon neki valaki többet, annál, mint amennyit Ő kér érte.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.12. 18:44:32

@felvilágosító: "Régóta vásárolok finom, tartálykocsiban is hidegen tartott teljes tejet "

Nekem az a furcsa, hogy a kommentek alapján majdnem mindenki házi tejet iszik. Az országos fogyasztásban viszont szerintem elenyésző a házi tej aránya. Ezek alapján nem túl reprezentatív az ország egészére nézve az itt megszólalók véleménye.

Másik lehetőség, hogy csak az ír be, aki lelkes érdeklődő tej-témában, míg (majdnem) mindenki más meg lesz.rja ezt az egészet és megveszi a tesco-s legolcsóbbat. Továbbmenve, lehet, hogy a többség nem is vesz egyáltalán tejet, mert még a 120 Ft is drága. Például mi is csak a gyerekeknek adunk tejet.

CheekiBreeki 2010.08.12. 18:57:03

Ha bármelyiket veszem, ugyanazt kapom, akkor elsősorban az olcsóbb (jelen esetben szlovák) tejet venném. Akkor döntenék a magyar termék mellett, ha nem 100%-os árkülönbség lenne a két termék között, hanem csak 5-10%, mondjuk.
Valamit nagyon elb..sz a magyar termelő a 240ft-os tejével, ha a szlovák, importált tej feleannyiba kerül, mint az övé, és ugyanolyan minőségű. Szerintem.

Szívesen veszek magyar terméket még akár kicsit drágábban is, mint a konkurenseket. De nem támogatom a nyerészkedést.

Teker 2010.08.12. 18:58:47

vicces ez a "szlovák tej" megnevezés - a Felvidéken mezőgazdaság, így marhatenyésztés, tejtermelés is csupán a déli, zömében még mindig magyarok lakta területeken lehetséges. így a "szlovák tej" megvásárlásával gúnyhatáron túli magyar gazdákat támogat az ember. féláron, az itthoniakhoz képest.

valamelyik nap pókerközvetítés volt az egyik kertv-n, és a kommentátor rácsodálkozott, hogy a szlovák versenyző szép felvidéki magyarsággal adta elő a mondanivalóját; megdicsérte, milyen szépen beszél magyarul. az anyanyelvén! szégyen.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.08.12. 18:59:30

ahhoz persze már lusta vagy, hogy elsétálj a piacra és megvedd a magyar termelőtől az első osztályú tejet 100 Ft-ért literenként, merthogy ennyibe kerül - akkor is, ha amúgy ilyen árak mellett tönkremennek a termelők.

felvilágosító 2010.08.12. 18:59:40

@bogancs: Azt gondolom a lényeg az, hogy a tej termelőjének ha 160 Ft/l áron (saját véleménye szerint) jől megéri eladni, akkor a panaszkodó termelőket kellene megkérdezni, hogy nekik meg miért nem. Pedig a tehenet ennek a termelőnek is etetni kell jófajta takarmánnyal, gondozza az állatokat, (sokat legelnek is) fejni is ugyanúgy kell,adózni is, munkásokat fizetni, fenntartani a hútő rendszert, meg azt a három Ford Tranzit méretú tartálykocsit amivel néhány település között furikáznak a tejjel. Azt mondják a tej szinte mindíg elfogy, ha nem akkor túrót csinálnak belőle,

Claritas 2010.08.12. 19:00:49

már önmagában az,ahogy ez az ember gondolkodik a hazájáról,undorító. Ő tehetett volna érte,hogy ne jöjjön be a 120 Ft-os fehér lé, nem tette,most meg okoskodik egy blogban? ne jusson neki soha jobb a kutyaeledelből készült 299-es virslinél, meg a mérgezett marokkói szemétnél...

whiterose 2010.08.12. 19:12:19

Miért lenne rosszabb szlovák tej???? Ugyan már. Viszont magyar krumpli sokkal rosszabb mint külföldi. Többször tapasztaltam.

CheekiBreeki 2010.08.12. 19:18:09

@Claritas:
azért azon gondolkodj el szerintem, hogy:
a) ha szart hoznak be, azt csak azért teszik, mert el tudják adni (mi vagyunk a buták, akik megvesszük)
b) ha jó terméket hoznak be, akkor pedig örüljünk, mert valami nem attól lesz jó, hogy magyar, hanem attól, hogy a termelő/szolgáltató jól végzi a munkáját

Részemről örülök, hogy nem csak magyar termékeket tudok vásárolni (igen szegényes és sokszor gyatra minőségű lenne a kínálat). Tágabb értelemben persze, nemcsak a tejre gondolok.

Egyébként a kutyakaja jópár virslinél tartalmasabb... csak az íze van kutyákra optimalizálva. :)

artismaffia 2010.08.12. 19:21:50

Így is fel lehetne tenni a kérdést:
Napi 2 l szlovák tejet vegyek a családomnak vagy napi 1 l magyar tejet?
Miért kerül 2x annyiba a magyar tej és kié lesz az extra haszon?
Behozom a szlovák tejet, átcsomagolom magyar dobozba és adom 180 Ft-ért, akkor gazdag leszek?

Pistie 2010.08.12. 19:29:41

Én inkább venném az olcsóbb tejet. De mielőtt a hazafiak lehurrognának elmondom, már maga a kérdés is abszurd számomra, mivel még akkor sem innék tejet, ha tényleg tehéntej lenne a dobozban, és nem ez a tejporból visszahígított f0s. Mondjuk hogy valamennyire építő jellegű legyek: ha 2 olyan termék között kellene választani, amit látok is és nem fedi csomagolás, mondjuk paradicsom, akkor nem feltétlenül az olcsóbbat választanám, hanem egyrészt az eddigi tapasztalatra alapoznék, másrészt pedig a látszatra (amelyik szebb). Persze nyilván ha nem irreálisan nagy az árbeli különbség.

pfekete101 2010.08.12. 19:31:26

@Gery.Greyhound: en hipermarketben gyorsabban megvagyok mint a piacon. Piacon majdnem muindenert sorba all az ember (igaz kevesebbet), de nalam igy is tobbre jon ki az ido.

pfekete101 2010.08.12. 19:33:35

Amugy a cimre visszaterve, nekem tejnel elsosorban a minoseg es az ar a mervado. Az, hogy magyar az annyira nem erdekel. A minoseget a tejnel nagyon nehez ertelmezni, ezert nekem az iz meg a kulcsin (ill. hetedik erzek) jon be. Szoval Tolle 1.5 %-os 205 Ft-ert. Mert finom. :-)

szürke_tag 2010.08.12. 19:35:24

@nothing.at.all: Sajnos pont őket támogatod. Egyszer a Lehelen vásároltam a kistermelőknél és egy nő megjegyzi, hogy azért veszek önöknél mert kistermelők és nemszeretem a multikat. Erre egy látszólag kistermelő megszólal, hogy itt senki nem kistermelő, csak úgy látszunk ez ugyanolyan zöldséges mint a többi, csak a főnök megköveteli, hogy parasztosan öltözzünk. Ennyit erről.

daniferi 2010.08.12. 19:46:50

Én már az idejét se tudom, mikor ittam tejet utoljára. A gagyi 120 forintosok nem érdekelnek, minőségi alig van a boltokban, arra meg sajnálom a pénzt. Néha látok termelői tejet, de oda meg flakon kell és pont sosincs nálam, visszamenni meg már kevésbé akarok.

uni1002 2010.08.12. 19:52:56

Hogy miért nem háznál vesszük a tejet?
Mert mikrobiológiailag bizonytalan. Anyámat TBC fertőzéssel kezelték, mert akkoriban csak házi tej volt. Fertőzött volt a termelő állománya. Hiába forralták. Ki lyukadt a tüdeje.
Gyerekkoromban egy tanyáról hoztuk a tejet. Mentő vitt be, ételmérgezéssel. Pedig finom volt az aludttej, jó vastag föllel a tetején. Anyám volt, aki nem ivott belőle. Talán tudta hogy miért. Ő ápolt minket. A néni, aki hozta,váltig állította, hogy igaz hogy előzőleg tojást tartott az üvegben, de aztán kiforrázta. Abban hozta a tejünket.
Pár éve nagy port vert fel, hogy kétszáz valahányan, a nagyon egészséges nyers kecsketejtől, gyerekek, felnőttek, agyhártyagyulladást kaptak.
Szóval, tök mindegy, hogy szlovák, vagy magyar, de pasztörizálva legyen, vagy még jobb, tartós tej legyen, gyári körülmények között dobozolva.
Aki szeret kockáztatni, igya a házi tejet. lehetőleg nyersen. Egészségére! (Vagy nem?)...

sourcerror 2010.08.12. 19:53:15

Aki itt magyar narancsot emleget, azt jól pofán kéne baszni egy baccpapuccsal. Nézzetek már utána, mennyi területralapú támogatást kap egy magyar, és mennyit egy német vagy angol gazda!

német gazda: 328 euro/ha
angol: 230 font/ha
magyar: 128,2 euro/ha

www.szilberhorn.com/teruletalapu-tamogatasok/SPS-2009.pdf
en.wikipedia.org/wiki/Common_Agricultural_Policy
www.cattlenetwork.net/docs/workshop/dublin/pdfs/Bruggemann.pdf

szőketisza 2010.08.12. 19:55:10

@szürke_tag: Valaki egyszer azt írta: kora hajnalban, amikor a vásárlók még alszanak, megjelenik egy teherautó, arról osztják szét az árusoknak (kistermelőknek ha ha ha..)a nagybanin felpakolt zöldséget, gyümölcsöt. Egy TV műsorban hallottam a volt mg-i államtitkár szájából, hogy Magyarországon másfél milló kistermelői igazolványt adtak ki, csak úgy, bemondásra (van például, aki banán-kistermelő Dél-Amerikában)

sourcerror 2010.08.12. 19:58:22

" In recent years France has benefited the most from these subsidies. The new accession countries which joined the EU in 2004 have large farm sectors and would have overtaken France as chief beneficiary, but for transitional regulations limiting the subsidies which they receive. The continuing problem of how subsidies for these countries will be paid when they become eligible has already led to French concessions on reform of the CAP. Further concessions will inevitably be necessary to balance the budget."
en.wikipedia.org/wiki/Common_Agricultural_Policy

Szokjatok a gondolathoz, hogy az EU-ban mi mindig másodrendű polgárok leszünk.

sourcerror 2010.08.12. 20:01:23

@nothing.at.all:
Aki egész nap árul az szerinted mikor gazdálkodik? Este, piacolás után?

szőketisza 2010.08.12. 20:03:46

@sourcerror: Nem akarok kötözködni, de erről állapodott meg az Orbán-kormány az EU-csatlakozást előkészítő tárgyalásokon. Egyébként több régi tagállam esetében (pld. Dánia, Franciaország) is magasab a támogatás. Azért azt sem szabadna elfelejteni, hogy például az NSZK nettó befizető, ők finanszírozzák a mi támogatásunkat is

sourcerror 2010.08.12. 20:07:01

@bogancs: " Tehát a magyar államot mindenképpen gazdagítod, "

Viszont a magyar gazda itthon fizeti TB-t, társasági adót, stb
Persze a vevő 5-10%-nál nagyobb árkülönbséget úgysem fogja tolerálni.

EMU 2010.08.12. 20:08:19

Mi a fészkes fene miatt gondolná ebben az országban bárki is, hogy a magyar lelemény által megtermelt élelmiszeripari termék bármiben is jobb vagy minőségibb, mint bármilyen más szerencsétlen ügyeskedő, hozzá nem értő szomszédos kelet-európai ország terméke? Nem bír a magyar mezőgazdasági lángelme már zöldséget előállítani, a húsaink ehetetlenek, a kistermelők ugyanolyan ótvart állítanak elő barkácsáruházi olcsó magokból, a húsipari termékek kritikán aluliak. Szóval mi a retkes brének kellene itt magyar árut vásárolni, amikor a mögött csak az ügyeskedés, csalás és hozzá nem értés van? Persze, lehet zarándokolni halál f@szára egy ehető sonkáért meg kenyérért, de az üzletekben mi is az a termék, amiben a magyar olyan összehasonlíthatatlanul szakértőbb és minőségibb?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.12. 20:10:13

@sourcerror: Társasági adót csak a nyereség után kell fizetni, ami meg ugye a magyar tejtermelőnek nincsen. A TB-t sem hiszem, hogy sokkal magasabb összegre fizet, mint a minimálbér.

sourcerror 2010.08.12. 20:12:00

@szőketisza:
" Nem akarok kötözködni, de erről állapodott meg az Orbán-kormány az EU-csatlakozást előkészítő tárgyalásokon."

Anno, 2004-ben a Fidesz kézzel lábbal kapálózott a mezőgazdasági támogatások miatt, szóval ez kamu.

aaaaaaah 2010.08.12. 20:28:01

ha erről gyf így értesült - csak most esett le neki, az minimum szomorú.

choko 2010.08.12. 20:28:13

@EMU:
...igen, igazad van...sokszor csak "parasztvakitás" ez a vegyünk magyar árut mindenféleképp...a piacon a húsvásárlásnál pontosan ettől félek a legjobban...semmit nem tudok az eredetéről...
...a másik, hogy a magyar piac árérzékeny...ha 1,-Ft-tal olcsóbb vmi a Te.co-ban vagy az A.chanban, akkor már "rárepül" az ember...szóval ha a fizetések nem érik el az nyugat-európai szintet, akkor itt végül mindenki csak a kinai gazdaságot fogja gazdagitani, mert mást nem tud megfizetni!

itoh 2010.08.12. 20:31:15

A BLOGBAN LEIRTAK EGYSZERŰEN NEM IGAZAK. AZ AZONOS MINŐSÉGŰ TEJ ESETÉBEN AZ ELTÉRÉS 20-40 FT. A SZLOVÁK TEJ JAVÁRA. Ebben az esetben én mindig magyar tejet veszek. Tessék utánanézni a szupermarketekben. Azt azért el kell mondanom, hogy tejet csak a kávéba cseppentve iszom meg , abba is csak néhány cseppet.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.08.12. 20:43:09

"A BLOGBAN LEIRTAK EGYSZERŰEN NEM IGAZAK. AZ AZONOS MINŐSÉGŰ TEJ ESETÉBEN AZ ELTÉRÉS 20-40 FT. A SZLOVÁK TEJ JAVÁRA."

Ne hazugozd le Gyurcsányt! :-)))))))

2010.08.12. 20:47:28

@uni1002: Csak egyszer menj el egy nagy tehenészeti telepre és majd meglátod mit kapsz a nagy-nyomáson át forrázott tej néven a kis dobozodba (belefejik a gyulladt-gennyes tőgyet, véres -leharcolt tejeket). Én pl. kecskéket tartottam közel 50 db-ot a hülye barom média miatt tönkrement a gazdaságom. Évente ellenőrzik az állományomat, vérvétel stb. Egy valag pénz kifizetek a vizsgálatokra-igazolásokra. Jöttek ezzel a szarral, eltűntek a vevők. Könyörgöm ma már a háztájiban is kötelező a teheneknél a TBC szűrés, flakont meg vigyél te, és nem lesz fosás. Annyi együgyű ember van ebben az országban nem is értem.

mindegykj2t5gb 2010.08.12. 21:00:29

nna ehhez nem nagyon ertek ..itt csehorszagban is sokkal olcsobb a szlovak tejtermek..bar mondjak innen viszik a tejet oda:-P ott ugye atalakul valamive visszautazik ..es erdekes mod keletszlovakiaba ami minima 1200km oda-vissza es lass csodat olcsobb mint a helyi...
en sem iszom tejet..de sajtot es vajat fogyaztok neha...

mindegykj2t5gb 2010.08.12. 21:05:14

na meg valami..magyarorszagi hentesnel mindig amulatba estem a kinalattol..vagy legalabb is attol ahogy az fel volt kinalva.itt az azota eltelt 20 ev utan se kepesek azt a szintet elerni..masreszt pedig sajnos hunniaban is esik lefele a szint

dwr 2010.08.12. 21:14:04

@sourcerror: Nézz utánna, Orbánék tárgyalták le a mezőgazdasági fejezetet, ők is zárták le (mert a franciák és a németek erősebb kutyaként leugatták a "kiválló" kisgazda tárgyalókat.)
Mit fizet a magyar gazda? A lónak a farát! Szétiratja az őstermelő családra dédimamáig bezárólag a terményeket, oszt őstermelésileg adómentes. Azt a minimál járulékot becsengeti, mert muszáj, és mert elektronikusan kell.
Az Eu pedig nem támogat termékeket csak termelőket és piacrajutást (ezt meg WTO rühelli), az meg egy Móricka mese, hogy majd olcsóbban fogja a feldolgozónak adni a tejét hiszen neki elég a területalapú támogatás.

afrenki 2010.08.12. 21:15:58

Nem olvastam végig az összes kommentet, mert annyit nem ér. De!

"mert ott az olcsó szlovák tej áráért kaphat igazi, friss tejet (származási hely: boci), "

A boci nem ad tejet, a boci tejet iszik.

Tejet a boci jó édes anyja ad, úgy hívják tehén!

Nejlon parasztok.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.12. 21:18:45

@afrenki: Kösz! Hülyén haltunk volna meg. Édesanya nem egy szó?

sikisiki (törölt) 2010.08.12. 21:18:50

@bogancs: Én évek óta házi tejet iszok. De még sosem írtak róla számlát. Talán ez is oka annak, hogy az országos statisztikákban kicsi az aránya. Csak sajnos a jó zsíros, tejfölös tejet egyre kevésbé bírja a gyomrom. Úgyhogy marad a 0,8-as multis tej. :-(

NIL7 2010.08.12. 21:20:20

Én pedig csakis szlovák tejet veszek, egyszerre 10-20 dobozzal. Ki szoktam önteni a lefolyóba mert inkább (ír!) sört iszom, de ezzel is verek egy szöget a magyar feudál-szocializmus koporsójába. Ha egy mód van rá akkor Kassára megyek érte (a szlovák rendszámos autómmal), hogy az ÁFA se kerüljön méltatlan kezekbe. "Ezeknek" itt semmit!

Pista bá 2010.08.12. 21:23:04

A 120-as szlovákot, már csak azért is, mert az jobb minőségű.

sidol 2010.08.12. 21:33:54

Sziasztok,
Hozzánk is rozsdamentes hűtőkocsiból jön a tej, ház előtt megáll béget vagy csak kiakasztjuk a kannát és megtölti. A miértnek több oki is van egyrészt ebből a tejből lehet csinálni aludtejet, túrót akármit, a gyári tejnek kb a fele víz.

Az ember két éve kb. még fel akarta számolni a tehenészetet aztán elkezte árulni a tejet a környéken hűtőkocsibók amit nem kevés pénzért vett (HCCP, hűtött, rozsamentes stb)
Azóta félig kész atejüzem is ahol majd készül a túró, tejszín stb.

Előnyben részesítem a magyar termékeket még ha drágább is, mert azért tartunk ott ahol tartunk, mert szinte korlátok nélkül áramlik be a külföldi szemét. Igazából nem kellene ide hatalmas forradalom, csak mondjuk minden nagyobb településen egy piac ahol a környékbeli termelők eladhatják a tejet, zöldséget stb és mehetne a tekkó a sunyiba, ha bele gondolsz régen nem volt divat a fél világon átszállítgatni mindent, ezt a luxust nem sokáig engedhetjük meg magunknak. A környéken termelt élelmiszer frissebb és a bevétel helyben marad. Aúgy meg elég sokat járkálok a munkámból (ipari tisztítás) kifolyólag különféle ipari üzemekben, nem akarom elmesélni, hogy milyen egy virslitöltő gép belseje például amikor 1-2 év után kinyitják a burkolatot... nem eszek virslit azóta, egyáltalán, semmilyet....

klondike 2010.08.12. 21:43:14

Bocsánat, szabad egy parasztnak/ zsellérnek is hozzászólnia?
Reggel 4.30 -kor kelek, merthogy van egy 8 hektáros (32 focipálya) bio homoktövis ültetvényem, nem használok vegyszert, csak kézzel kapálok és sorközöket kaszálom, tudom korszerütlen, de ez van. NEM vagyok hajlandó gyomirtó szert és szintetikus dolgokat használni. Csalánlével és gyógynövény kivonatából készült kondicionáló szerrel permetezem kizárólag. 11-ig kapálom majd szétéget a nap , mindenhonnan dől belőlem az izzadtság, majd du. 4-kor ismét kapálom, mert a parlagfű and co. nyomul keményen. Lehetne sokkal egyszerűbben vannnak patent gyomírtó szerek, de nem tudom azoknak a hatásmechanizmusát, de félek tőle, hogy bár gyomnövény levelén ragyogóan felszívódik, de a talajba ragyogóan beszivárog majd ki tudja mennyi idő alatt lebomlik.
Nem vagyok bio fanatikus, őszintén szólva nem hiszek benne, amíg az égből a csapadék is nem lesz 100% bio. Mindezt csak azért írtam, mert vigyázni kell nagyon azzal, mit teszel a kosaradba. Nézzetek meg bármit lassan mindenben van aroma ( szerencsés esetben természetes) vagy ízfokozó, tudunk róluk valamit? Nem igazán. Másik kedvencem a citromsav, szinte mindenben ott van helyre kis tartosító és ízfokozó hatása van, senki ne higgye, hogy citromból van. A naprendszerben nincs annyi citrom, ami a világ lakosságának elég lenne. Penészgombából állítják elő nagyüzemileg , mily meglepő. Van komoly szakirodalma a témának tessék utánaolvasni, sajnos szokunk elfele a természetes ízektől ez az igazság. Aki járt Ámerikában tudja, hogy nem lehet egy normális lecsót ottani alapanyagokból főzni, szép tetszetős, gyönyörű, de ízt azt ne keress. A nemesítők olyan málnát , paprikát , bármit "csinálnak" , melynek, hosszú a szav.ideje, szállítást bírja, külleme tetszetős, ja hogy íze is legyen, hát harmadrangú kérdés.
Elnézést elkanyarodtam az eredeti témától.
A lényeg bármit (v)eszel megbízható helyről.
Ja és nincs tanyáról ellenőrzéskor menekülő napszámosom, magam nyomom édesapámmal és ha nem lenne főállásom nem élnék meg belőle, ne kérdezzétek miért teszem, azt hiszem a véremben van.Ennyi.

IQ_nuku 2010.08.12. 21:50:38

Az olcsóbbat! Olyan családban, mint a miénk, ahol ketten (én és a gyerekem) élünk 60 e Ft ból... bizony minden fillér számít. ...és sokan még nálunk is rosszabb helyzetben vannak....

isssti 2010.08.12. 21:51:02

Nahát, ez a gyurcsány még szabadlábon van?
Nem is tudtam: ez hihetetlen!
Vajon hogy csinálja?
..biztos vannak kapcsolatai a fidesznél is!
..vagy legalábbis lefizette őket!

Bocsánat, ha elkalandoztam: szlovák terméket már csak elvből is igyekszem nem venni: ahhoz még sok-sok bocsánatot kellene kérniük északi szomszédainknak..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.12. 22:00:16

@klondike: Ez nagyon okés és tiszteletre méltó. A gond ott van, hogy ez nincs a homlokodra írva. Tehát egy kis faluban, ahol mindenki ismeri a tevékenységedet, ott ez egy működőképes modell. Más kérdés, hogy ott meg mindenki megtermeli magának. De Budapestet például így nem lehet ellátni. Itt óriási mennyiségekről van szó, és sokaknak nincs házi termelő ismerősük.

isssti 2010.08.12. 22:01:16

@szőketisza: na persze: meg a szlovák Tokaji is jobb a magyarnál, ugye?
Ezeket nem gondolhatod komolyan: legalább szégyellhetnéd magad, hogy ilyeneket irsz!

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.08.12. 22:16:00

nekem a termelő 160-ért házhoz hozza a frissen fejt tejet.

szőketisza 2010.08.12. 22:17:36

@isssti: Most nem tudom, éppen mit vetsz a szememre. Légy szíves jelezd, mire reagáltál ilyen indulatosan!

gulasZuppe 2010.08.12. 22:32:55

a dinnyet 20 ft-ert veszik, és 70ét adják
a tescoba 240 volt a "hazai" tejföl (nagyobb kiszereles) érdekes modon a német az csak 120
mikoze ennek az arkepzesnek a beszerzesi arakhoz? ugylatszik semmi.
olyan mint forint árfolyam mesés köze a valósághoz közeít a nullához de jól lehet szórakozni vele

Horvie 2010.08.12. 22:38:42

A 120-as szlovákot vettem meg, mert volt nálam 230Ft, amiből amúgy sem jött volna ki a magyar, így meg jut kenyérre meg hercalámira is.

Jómódú lennék, megvenném a magyart (nem érdekelne, hogy úgyis minden csóró a szlovákot veszi és így semmi értelme), szimpla patrioticizmusból. De az állam előre lenyúlja a lóvémat, hogy ne nekem - hülyének - kelljen eldöntenem, támogatom-e Bendegúzt és Riskát.

Akkor most mivan?

Nyers Fa 2010.08.12. 22:50:18

@Droli: Abban igazad van, hogy a felvásárló fölözi le a hasznot, de ne legyen illúziód, arról, hogy a felvásárló cégek többsége is a multik tulajdonában vannak. Metspa Kft. a legjobb példa erre. Ez a cég a Metro és SPAR + Praktiker felvásárló cége. Ők a tulajdonosok is. Tehát tej 50 Ft felvásárlási ára ill. a 200 Ft feletti eladási ára közötti különbözet zöme, a multiké.

Úgy tudom a Media Markt és Saturn szintén ezé a csoporté, az olcsó LCD tv miatt mégsem siránkozik senki.

szőketisza 2010.08.12. 22:53:48

@isssti: „na persze: meg a szlovák Tokaji is jobb a magyarnál, ugye?
Ezeket nem gondolhatod komolyan: legalább szégyellhetnéd magad, hogy ilyeneket irsz!“

Nem egészen értem, melyik bejegyzésemre reagáltál ilyen indulatosan, amiért szégyelnem kellene magamat. Talán amikor 30-40 évvel ezelőtti - a magyarok által lakott Kelet-Szlovákiában - szerzett személyes tapasztalataimról számoltam be, miszerint már akkor is finomak voltak a szlovák tejtermékek és a magyarországinál sokkal nagyobb volt a választék. Különben csak megerősítettem egy másik bloggoló ilyen tartalmú bejegyzését. Ezért kellene szégyelnem magamat? Nem tartasz elég hazafinak?
Egyébként az igazi szlovákiai tokaji, azaz amelyik a „Tokji Borvidék“ ma Szlovákiához tartozó néhány - egyébként zömmel még ma is magyarok által lakott - településének határában termesztett szőlőből készült, nyilván ugyanolyan jó, mint a magyarországi (feltéve, ha szakzerúen készítették). Amugy nálunk is árulnak sok, tokajinak nevezett, rossz minőségű lőrét (műanyag flakonokban!!!)

Nyers Fa 2010.08.12. 22:54:08

B.J 2010.08.12. 11:42:53
Cipőt a cipőboltból, tejet a gazdaságból.
200 Ft-ért még házhoz is hozzák nekem és leteszik a küszöbre a többi rendelt tejtermékkel együtt. Fizetés utólag, készpénzben vagy banki átutalással, a havi rendelések alapján.
A minősége csillagos ötös.
Kell ennél jobb

Cipőt a cipésztől!
Ezért hiteltelen amit mondasz.

szőketisza 2010.08.12. 22:56:38

@Nyers Fa: Ezt a szöveget egyszer már elsütötted!

Nyers Fa 2010.08.12. 23:03:39

@Kaa: Nálunk a sarki pékségben (25 éve maszek 100% magyar tulajdon) az a magyar tej ami a Sparban 240 Ft, 360 Ft. Rohadt multik, erről ennyit.
Egyébként meg kiváncsi lennék, hány magyar milliárdosnak (ismert nagyvállalkozónak) van szlovákiában tejüzeme.
Nem egynek, az biztos.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.08.12. 23:03:56

@afrenki: A tehén beceneve is lehet a boci. Boci boci tarka, se füle se farka. Latinul: Bos primigenius taurus. Csak ez utóbbi hülyén nézne ki a posztban és a dalban is.

vinyi 2010.08.12. 23:06:36

A kérdés leginkább az, hogy mitől drágább magyar tej.

Nyers Fa 2010.08.12. 23:06:37

@szőketisza: Összekeversz valakivel, mert itt még soha nem kommenteltem, ebben a témában meg pláne sehol. De a nevemre kattintva az összes kommentemet elolvashatod, legalábbis azt hiszem.

Nyers Fa 2010.08.12. 23:09:00

@szőketisza: Nem működik, lehet azért mert nincs avatarom. Lényegtelen.

kacsa. 2010.08.12. 23:11:50

Én kb. 1 hónapja jártam így, csak a veszprémi Tescoban. A végén bedühödtem és nem vettem tejet :), csak másnap a kisboltban ~180 Ft-ért.
Házi tej: szeretem, csak a környékünkön egy helyen van és ott drágább, mint a zacskós. Az egyik ismerősöm szomszédjának tehenészete van, amit tud, azt eladja 150 Ft-ért a környékbelieknek a maradék meg megy a felvásárlónak.

kerdesek05 2010.08.13. 01:45:57

M I N D I G M A G Y A R T E R M É K E T V Á S Á R O L O K !!!!

Bad Pritt 2010.08.13. 06:17:55

@vinyi: Már többször hozzászóltam a témához, és leírtam, hogy az áraknak semmi köze az előállítási költségekhez, vagy ahhoz, hogy az egyes országok gazdái milyen támogatást tudnak kilobbizni, egyik sem jobb, vagy ügyesebb a másiknál. A multi árképzésében ebben az esetben a legfőbb szempont a hazafiság. Ha hajlandó vagy többet megadni a magyar tejért Magyarországon, hát persze, hogy azt fogja dupla áron adni. csalárd módon kihasználjam hogy úgy érzed, hogy nehommá a szlovák gazdát támogassam.

Bad Pritt 2010.08.13. 06:28:47

De szerintem ezzel sincs semmi baj, mármint, hogy kihasználják a vásárlók nemzeti érzelmeit, mert ilyen a tőke természete: mindent kihasznál, minden alkalmat megragad a profit növelése érdekében. "Néha" még azt is megkockáztatja, hogy nem tűnik tisztességesnek egyesek szemében, és sokszor valóban nem tisztességes. Ezt tudomásul kell venni, és úgy, és olyan helyen kell vásárolni. Nagyon nehéz következetesnek lenni, mert egyébként meg olyan sok előnyt kínálnak, elhitetik veled, hogy milyen jó neked, ha náluk vásárolsz

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.08.13. 07:11:28

Gyurcsány, még miniszterelnökként, hirdetett egy "mozgalmat" a magyar áruk hiperekbe helyezéséről... Azért ezzel is óvatosan, mert az egy dolog, hogy én támogatom a magyar termelőt, csak kérdés, hogy jó magyar szokás szerint, nem él-e vele vissza:
jacint.blog.hu/2009/02/26/hiper_polcra_magyar_arut_de_legalabb_is_nyolcvan_szazalekban

lüke 2010.08.13. 07:22:07

nagy dillemmáhja lehet
deine sorgen möcht`ich haben
tejporral felöntött viz cca 50 ft-t ér

borszódával 2010.08.13. 07:39:14

@szőketisza: Pedig bizony, sokkal komolyabb agrártámogatást tudott kilobbizni a másik három Visegrádi ország a csatlakozás után, tiltakoztak is a franciák, spanyolok hogy osztozniuk kell. Járj utána. Elég sok híradás szólt erről, politikai hovatartozástól függetlenül.

felvilágosító 2010.08.12. 18:34:37 : Tiszteletreméltó, de az illető százezer literes mennyiségben egy multiláncba, kedvező támogatási és adórendszer nélkül nem tudna beszállítani.

A magam részéről igyekszem (ha van ilyen) mindenben hazait, vagy legalább magyarországi előállítású terméket vásárolni. Minél több embernek van munkája ebben az országban, annál nagyobb az esélye hogy vásárol olyan terméket, igénybe vesz olyan szolgáltatást, aminek köszönhetően nekem is van munkám. Nem árt ha az ember felismeri az alapvető önérdekeit. (ha valakinek erre az a reflexiója hogy "leszarom, a mi cégünk úgyis exportra termel" válaszával kérem kíméljen, köszönöm)
Egyre többen ismerik fel, hogy az ár és a minőség mellett ez is fontos szempont. Nem véletlenül jelent meg a multik hirdetéseiben a magyar eredetre való utalás. És nem véletlenül csomagolnak be magyarnak, csak részben, vagy egyáltalán nem magyar eredetű termékeket gyártók,forgalmazók...
Ja, tejet én itt veszek: bocitej.hu/
Na dolgozom :)

Porfelhő · http://www.gitartabor.hu 2010.08.13. 07:39:53

A tejet nem a boci, hanem az anyukája, a tehén adja. :)
Jelenleg 53-55 Ft/liter áron veszik át a felvásárlók a termelőktől a tejet.

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.08.13. 07:44:37

400 után - ha még olvassa valaki - hallottam olyat (ismerős cseh ismerősétől) hogy pl. csehországban a magyar tejet lehet nyomott áron venni, a cseh, az ottani hazai pedig 50%-kal drágább. szidják a magyarokat stb.
magyarul: tecsóék (multiék, akárkik) utaztatják az árut, a helyit lenyomják, termelőt megfojtják mindenütt, extraprofitot kaszálnak, monopohelyzetben vannak, teremtenek.
vélemény?

J.W. Booth 2010.08.13. 07:46:47

Magyar vagy német bio-tej 400 ft-ért.

Kevesebbet fogyasztunk, be legalább nem mérgezzük magunkat.

gpetersz 2010.08.13. 07:48:27

Olyan választási lehetőség nincs, hogy Gyurcsányt pofán baszni?

gpetersz 2010.08.13. 07:49:08

@vero: Inkább ez van, hogy a témához is hozzászóljak.

votvalamikor 2010.08.13. 08:08:20

Én a cédrus piacon veszem a magyar termelői tejet 180-ért. (3,5% zsírtartalom, mindig van rajta egy kis tejszínt, és ha esetleg megsavanyodik, ebből aludttej lesz, nem büdös lötty)
Általában is igaz, hogy amit piacról be lehet szerezni, azt ott veszem meg.
Ezen kívül ha tehetem, magyar árut veszek. Szlovák árut én sem veszek soha - kivéve egy-két sört (de ezeket is itthon gyártják a szlovák licenc alapján), illetve sajtot.

madarvedo golyokapkodo 2010.08.13. 08:09:45

Én is magyar tejet veszek, komolyan mondom az egyik legfinomabb, a miskolci Dini márkájú tej. 155 Ft/liter Auchan. Nem 120, de nem is 240.

eweres 2010.08.13. 08:22:39

"Valamit nagyon elb..sz a magyar termelő a 240ft-os tejével, ha a szlovák, importált tej feleannyiba kerül, mint az övé, és ugyanolyan minőségű"

phu..
nem tudom, hogy volt-e már itt korábban, de az igazság az élelmiszer multik árképzésében rejtőzik.
Akkor jöttem rá, amikor Lengyelországban magyar tejet vásároltam a helyi tej árának feléért.

Azt csinálják az élelmiszer nagykerek, hogy megveszik a tejet Magyarországon is és Szlovákiában is mondjuk 1 egység pénzért. Aztán a magyar teszkó szlovákiai leányvállalata 1-ért továbbadja a magyar teszkónak, így kis vesztesége lesz rajta (mással is kereskedik, megteheti). A magyar teszkó meg alig tesz rá valamit a költségen kívül, eladja 1,5-ért a vásárlóknak.
A magyar tejet felvásárolja a magyar feldolgozó, aki ráteszi a hasznát, a magyar nagyker is és a teszkó is ráteszi a hasznát, így lesz belőle 3 pénz a boltokban.
A magyar feldolgozó a szlovákiai nagykernek is elad, hasonló áron, mint ahogyan a magyarnak teszi. A szlovákiai cég azonban nagyon kedvező áron továbbítja a szlovák partnerének / teszkónak, akik alig tesznek rá hasznot.

Így több tejet el tudnak adni, mint "hagyományos" árképzéssel tudnának, és összességében a teszkónak alig éri meg a tej forgalmazás, de mindezt azért vállalja, mert a tej egy alap élelmiszer, ahol olcsóbb, oda megy vásárolni az emberek többsége ...

KaPé 2010.08.13. 08:24:34

El kellene terjeszteni a tejautomatákat, felénk elég sok van belőle 120-130 Ft egy liter tej, ahogy kijött a tehénből. Forralni kell, nyilván ez még pár forint plusz költség, de magyar házi tej és nem 240, ráadásul 5 liter tejről fél liter tejszínt lehet leszedni, a forralás ára simán megtérül. Jó lenne, ha egyre több termelő rakna ki ilyen automatát, neki is jó, mert 120 forintért adja el a tejet, meg nekem is, mert igazi tejet iszok olcsón.

aszterixagall 2010.08.13. 08:25:55

Tegyük fel, hogy az alábbi feltételel teljesülnek:
1. Tökéletes verseny
2. Az adó mindenhonnan egy helyre folyik be
3. nulla vagy azonos mértékű támogatás

Ebben az esetben természetesen az olcsóbbat válsztom, és így nem csak én járok jobban, hanem a gazdaság is. Ha azonos feltételek melett a magyar termelő drágábban állít elő tejet, akkor ezt nem neki kell csinálni. Valamiben biztosan van komparatív előnye és ezt egy tökéletes gazdaságaban ki is tudja használni. Ilyen esetben magyar tej vásárlásra csak érzelmi okok miatt eshet a választás, ami persze nem gond. Érdekes egyébkeént, hogy még egy nyíregyházi embertől sem hallottam, hogy nem vesz dunántúli mittudoménmit, mert az az ottani gazdaságot erősíti nem az ittenit. Pedig könnyen lehet, hogy sok szempontból egy ésszak-kelet magyarországi város szorosabban kötődik gazdaságilag bizonyos szlovák városokhoz, mit mondjuk Pécshez.

Persze, mivel az a bizonyos három feltétel nem teljeseül, a válaszom az, hogy nem tudom. Igazából a legritkább esetben nézem, hogy a termék pontosan honnan származik.

(nyilván többen leírták már ezt vagy az ellenkezőjét, de nem volt kedvem az összes hozzászólást végigolvasni.)

rcfan 2010.08.13. 08:28:56

Egyébként feltennék egy fájdalmas kérdést:
- miért tudja a szlovák ipar 120 Ft-ért árult tejjel ellátni a magyarországi boltokat? Ott is kb. olyan a munkásember fizetése, mint itthon.
- miért éri meg a francia tejport Magyarországra hozni és itt abbül 180 Ft-os íztelen, ám jogilag tejnek hívható valamit árulni? A francia munkaerő tuti drágább!

Nick Leeson 2010.08.13. 08:33:59

Lássuk már be, hogy ez a "be ne tegyük a lábunkat a multiba" egy fölösleges szar duma!
Ki a fenének van ideje naponta vásárolni járni, méregdrága kisboltokba, ezer helyen összeszedni ugyan azt, amit egy multinál egyszerre megveszek jóformán egy hétre?

Ki fog naponta tejért kajtatni, forralgatni baszogatni? (jó ahol van sok gyerek az más).
Én biztos nem veszek időnként 3-5 litert a multinál, olyat ami szimpatikus és kész. Néha egy hónap alatt fogy el néha 1 hét alatt.

Legyünk már a realitás talaján! Kinek van manapság ideje naponta órákat kreténkedni (beszerzés, forralás, stb.) azért, hogy házi tejet fogyasszon.

Byrd Mark 2010.08.13. 08:39:25

mer az öltönyösök lopnak csalnak hazudnak ezér én hozzam helyre az amúgy is fika fizetésből, hogy vegyem meg duplaáron a tejet. a lófaszt!!! szlovák tejet meg elvből nem veszek. akkor inkább nem iszok

hagymásbab85 2010.08.13. 08:57:12

Kell a fenének a drága bolti vizes tej, amikor ott van a termelői 160 ft/l-es áron. Ő is jól jár, és én is. A sok nyávogó termelő meg húzzon a francba. Érdekes, hogy 6-8 tehénnel királyi életmódot lehet fenntartani. Igaz, nincsenek alkalmazottaik. Akkor más mért nem követi a példát?? Nincs megtiltva.........

septem 2010.08.13. 09:06:05

ha lehet, csak magyar árut és abból is csak a minőséget vásárolom. egyébként szüleim tartanak állatokat, a baromfiudvarból származó csirke klasszisokkal finomabb, mint a saját ürülékükkel, meg elhullott társaikkal etetett áruházié. + dolgoztam multinál hipermarketeben, és teljesen fedi a valóságot, hogy szemetet árulnak élelmiszerként. a húsokat minden reggel szépen bekenték valamivel, 5 perc múlva a sápadt állott karaj úgy nézett ki, mintha aznap reggel vágták volna az állatot.

Szalahadin 2010.08.13. 09:08:50

A felvetés teljesen jó, megérne egy alapos vizsgálatot, hogy ez miért lehet így. A fő bűnös valószínűleg a tesco/auchan/többi multi áruházlánc lenne. A tejárakkal kapcsolatban volt szerencsém egy kalkulációhoz, amely nagy vonalakban a következő volt:
1. lépés a termelő, aki leadja 55-60 Ft közötti áron a feldolgozónak
2. lépés a feldolgozó, aki miután feldolgozta, csomagolta, lesz belőle 140 Ft
3. lépés az élősködő vérszívó kereskedőlánc, aki kibassza a polcra és ezért mindenki közül a legtöbb hasznot zsebeli be, rátesz ugyanis egy 100-as árrést, így lesz belőle 240 Ft.
Ha valamely hülye liberális szerint egy így fantasztikus piaci jelenség és bogárlászlói értelemben vett összesküvés-elmélet gyártó, aki gonosz multikról beszél, az azért gondoljon bele abba is, létezhet -e, hogy a szlovák tej feldolgozva, csomagolva 20 Ft-ért kerül a tescohoz, vagy inkább az létezik, hogy a hazai termelők tönkretétele érdekében arra nem 100 Ft árrést tesznek teitelbaumék és cohenék? Tanulságos lenne azt megnézni, mennyiért adják, ha adják a magyar tejet mondjuk Szlovákiában? Ha nem adják, miért kizárólag a magyar termelőket akarják tönkretenni a csodálatos piaci mechanizmusnak álcázott aljasságukkal? Amúgy meg megtehető -e, hogy azonos paraméterekkel rendelkező termékekre egyik esetben 20 Ft árrést rakok, a másik ugyanolyanra meg 100-at? Nem minősül -e ez a fogyasztók megtévesztésének? Hol van ilyenkor a GVH???

Zz_ 2010.08.13. 09:10:01

Én ezt az Íz és hagyományos tejet veszem a multinál. Régebben a zöld dobozos bio tejet vettem de az már nagyon drága (409Ft).

mbaye (törölt) 2010.08.13. 09:10:14

A magyar dobozos tej ugyanolyan, mint a szlovák, vagy a lengyel-
A magyar termelő nem szeret járulékot, adót fizetni, a piacon az árusok 98%-a viszonteladó, nem kistermelő, de nyugtát nem adnak se a viszonteladók, se az őstermelők, ergo nem adóznak. Feketén foglalkoztatnak munkásokat, és még a mérésnél is csalnak, ha nem vagytok figyelmesek.

Ez az egész vita kb. olyan, mintha azon veszekednénk, hogy vegyünk laptopot, ami Kínában gyártottak, vagy vegyünk magyart?
Mivel nincs magyar, legfeljebb magyar cég neve alatt árult kínai, azért értelmetlen a kérdés.

Ha a magyar tejtermelő nem képes normális áron tejet termelni, akkor zárja el a tehénen a csapot.

Ja, és a közvélekedéssel ellentétben nem mindig az van rossz helyzetben, aki hangosabban sír. Lásd: magyar vállalkozó, aki feketén foglalkoztat, vagy ápoló, aki nyolcvanezret keres, de mellé hálapénzként még majdnem ugyanennyi leesik neki havonta.

mbaye (törölt) 2010.08.13. 09:18:57

@az aki: igen, a multik valóban jó alternatívát jelentenek a kisbolttal szemben.
A kisebb boltokban sokszor 50-90%-kal drágábban látok egyes termékeket.

Az egyetlen termékkör, amit nem nagyáruházban veszek, a barkács és lakberendezési holmik. Felénk a Praktiker meg a Baumax van jelen ilyen profilú multiként, de ott semmihez nem értenek, (mint a Tesco alkalmazottak, csak más egyenruhában) tanácsot adni nem tudnak, tényleg kétszer annyi minden, mint egy kisebb vas-műszaki boltban, ráadásul nagy gyűjtőcsomagokban árulják a német szarokat, amikor nekem kell mondjuk 2 darab valamiből, nem fogok olyat venni.

Szalahadin 2010.08.13. 09:20:09

@mbaye: Az érvelésed melyik részéből kaphatunk választ arra, hogyan fordulhat elő, hogy a kereskedőlánc polcáról levéve 120 Ft az egyik, 240 Ft a másik? Azt, hogy azonos a minőségük, te magad is elismered. Akkor hol van az eb elhantolva? Azért drága a magyar, mert nem fizetnek adót utána? Ezt ugye viccnek szántad? Mit értesz azalatt, hogy a magyar termelő nem képes normális áron termelni? Maradjunk a hajdanvolt Zemplén vármegyénél. Szerinted annak északi, ma Szlovákiához tartozó részén nem kell takarmány a tehénnek? A termelőt meg Siva istennő táplálja napfénnyel?
A lényeg, amit sokan nem fognak fel: nem a termelő termel drágábban, az mindkét esetben 55-60 Ft/l önköltség, mert nem Hollandiával hasonlítottuk össze magunkat, hanem Szlovákiával, hanem későbbi, olyan fázis során alakul ki ez az arcpirító különbség, amire a termelőnek semmilyen ráhatása nincsen. Hmmmm????

Szalahadin 2010.08.13. 09:22:53

@mbaye: Az érvelésed melyik részéből kaphatunk választ arra, hogyan fordulhat elő, hogy a kereskedőlánc polcáról levéve 120 Ft az egyik, 240 Ft a másik? Azt, hogy azonos a minőségük, te magad is elismered. Akkor hol van az eb elhantolva? Azért drága a magyar, mert nem fizetnek adót utána? Ezt ugye viccnek szántad? Mit értesz azalatt, hogy a magyar termelő nem képes normális áron termelni? Maradjunk a hajdanvolt Zemplén vármegyénél. Szerinted annak északi, ma Szlovákiához tartozó részén nem kell takarmány a tehénnek? A termelőt meg Siva istennő táplálja napfénnyel?
A lényeg, amit sokan nem fognak fel: nem a termelő termel drágábban, az mindkét esetben 55-60 Ft/l önköltség, mert nem Hollandiával hasonlítottuk össze magunkat, hanem Szlovákiával, hanem későbbi, olyan fázis során alakul ki ez az arcpirító különbség, amire a termelőnek semmilyen ráhatása nincsen. Hmmmm????

leginkább tejből 2010.08.13. 09:26:17

már megint jó nagy faszság ez a poszt.
CAP-ról és szubvencióról hallottál-é már?

gsc 2010.08.13. 09:29:38

Csak hogy válaszoljunk az eredeti kérdésre is: A legolcsóbb EU ultrahomogénezett szupertartós tejet veszem meg először. Ha nem ízlik akkor megveszem a következő legolcsóbbat. Ezek szerint én magyar tejet többé nem iszom.

isssti 2010.08.13. 09:47:36

@szőketisza: Nem értem kérdésed: csak pont azt vetem szemedre, amit az előzményben irsz: a világhires Pick-szalámit lefikázod, bezzeg az osztrák német hústermékek..
Könyörgöm: legalább amiben jók vagyunk, azt becsüljük meg!
Miféle hozzáállás ez?

isssti 2010.08.13. 09:50:27

@szőketisza: szerintem teljesen kár ebben az országban élned: költözz át cseszlovákiába: az ottani nacionalista-magarellenes propagandagépezetben kitűnő poziciót találhatsz.
Tulajdonképpen mért nevezed magad mgyarnak - már ha egyáltalán annak nevezed...

Szalahadin 2010.08.13. 09:50:33

@leginkább tejből: Ekkora különbséget azonos önköltségű tej esetén, amit jó eséllyel feltételezhetünk, nem lehet elérni szerintem. Ha neadjisten mégis igen, akkor ezúton is gratula kovács adóbiztos elvtársnak, meg a magyar tárgyalódelegációnak a magyar termelők érdekeinek eredményes képviseletéért a csatlakozási tárgyalások során. Még egyszer mondom, szerintem ekkora különbséget nem lehet szubvencióval elérni.

bruTe 2010.08.13. 10:05:59

A szlovák gazdaság állami (vagy eus, vagy mindkettő) támogatással tudja ilyen olcsón adni a tejet (dotáció). Ez IRREÁLISAN alacsony ár, ennyiből kb ideszállítani sem lehetne, nem ám még kihelyezni, polcpénzt fizetni, stb.

Ez által piacot vásárolnak a saját gazdáiknak, hosszú távon megéri, mivel elsorvad a magyar gazdálkodás. (Olyan illúzióim nincsenek, hogy a nettó 70ből élő átlag megveszi kétszereséért a magyart.)

Ennek tudatában megvehetném minden alkalommal a magyar terméket, de nem teszem. Ennek pedig az az oka, hogy nem nekem kell felvenni a harcot egy egész állammal, hanem mondjuk a saját országom vezetőségének. Pl a Gyurcsánynak kellett volna, most meg a Vikusnak.

♥ Kitty ♥ (törölt) 2010.08.13. 10:06:54

Nem tul surun iszok tejet, azt is inkabb kakaoval, szoval inkabb megveszem a magyar tejet. Nem emiatt fogok csodbe menni. :)

pacus 2010.08.13. 10:09:05

A probléma nem egyszerű.Én mindég azon voltam,hogy magyar árút vásároljak.De a valós minőség lényeges.Sajnos csak a szöveg meg a sírás van.Hamisítják az árút.Hamisított volt a paprika,még mindég sok a hamis magyar termelői méz,az elmúlt hetekben többször is előfordult,hogy a magyar dobozos tej/márkát nem írok nem akarok bíróságra járni/lejárat előtt egy hónappal,már csomós volt,savanyú volt.A húsoknál visszatérő az illegális húsüzem ahol a környezet,a romlott húsból készült árút megtalálták,a készítőt megbüntették 20-50 ezer forintra,aki ezek után tovább is tehette dolgát.Volt akit kétszer is elkaptak.A piacon a méregdrága gyümölcsök,pl.barackok,almák ha az ember kibontja belül rothadt.Lehetne hosszan sorolni.Az,hogy nagyon nagy csalásnál bezáratják a céget és a tulaj utána nyit másik céget és ugyanúgy folytataja.Hamisítók esetében,mivel az az egészségre is veszélyes az elkapott csalót kellene több évre becsukni.Akkor nem tudna új céget alapítani és ha a többi csaló látná,hogy évekre börtönbe kerülhet,meggondolná magát.Idehaza akármilyen súlyosan vét valaki a törvény ellen olcsón megúszhatja. Jó péda még a héten a TV bemutatta,hogy gyorshajtót aki 310 km/h-val ment megbüntették 300 ezer ft-ra.Miért nem vették el legalább 5 évre a jogsiját?Ugyanebben a híradóban volt,hogy svájcban 300km/h sebességnél a büntetés forintra átszámolva kb.10 millió forint volt .Az meggondolja,hogy mégegyszer megtegye-e.Az hogy jó ügyvéddel mindent ki lehet mosni elképesztő,így soha sem lesz rend.Amerikában a napokban az egyik ismert színésznő vezetés közben telefonált,megbüntették tizezer dollárra.Nem véletlen,hogy az USA-ban az autók átengedik a gyalogosokat,sokszor ott is ahol nem kellene.Az va ugyanis,ha valakit elütnek lehet,mindene/cége,vagyona stb./rámenne.Voltam az USA_ban és rokonom ide adta autóját.Többször elmondta ha kint a tábla 35 mile sebesség határ még 36-al se menjek.A rendőrt nem fogja érdekelni,hogy külföldi vagyok vagy sietek nagyon megbüntetnek.
Ameddig nem lesz nagyon szigorú számonkérés a törvények,rendeletek be nem tartóival szemben addig itt nem lesz rend.

gsc 2010.08.13. 10:10:38

@Szalahadin: Nyugodtan hasonlíthatunk hollandiával, 2010es adat szerint a tej nagyker ára 30 cent/kg alatt van évek óta (egész nyugatEU-ban), azaz kb 30%-kal drágábban állítják elő. Igaz, hogy a termelőket ez ott is megviseli. A drágább szupermarketben a tej 0.75EUR, tehát a magyar tejet a holland átlag fölé árazták Balatonbogláron (gyenge forint ide vagy oda).

BISMARCK 2010.08.13. 10:24:19

Rossz a felvetés. Az azonos márkákat érdemes összehasonlítani. A CBA-s tej pl. 189ft, az már majdnem versenyképes. De az Szlovákiában nincs. Parmalat lehet, hogy van, azt kell megnézni, hogy mennyi. Illetve még a termelői tej árát, amit közvetlenül a termelőtől veszel.

Mocoria 2010.08.13. 10:26:45

Nemrégiben a boltban direkt magyar, termelői tejfölt vettem, mondván, támogassuk a termelőt. Hétvégén bontom fel a poharat, és a tejföl valami hihetetlen, szivárványszínű penésszel volt borítva. Még ilyet sose láttam: rózsaszín-pink-sárga-zöld volt a teteje.És még volt egy egész hét a szavatosság lejártáig! El kellett menni venni az ebédhez egy doboz "multitejfölt". Jó, hogy nem lehet egy esetből általánosítani, de egy darabig nem fogok a magyar termelői - drágább! - tejföl után nyúlni.

Tejből meg igen, az olcsóbbat veszem meg. A drágább pont olyan rossz. Miért fizetnék érte kétszer annyit?! Ha jó tejet akarok, akkor kimegyek a piacra, és veszek közvetlenül a termelőtől. Az a két ár között van, és tényleg jó, persze, csak azonnali fogyasztásra. A tartós meg állhat a kamrában, szükség esetére.

don brada · http://www.sajatwebsite.hu/ 2010.08.13. 10:28:37

"Tehát azt kell eldöntened, hogy a magyar gazda, vagy a szlovákiai (esetleg magyar) gazda termékét veszed-e."

sajnálom, a szívem szakad meg, de nem ez alapján döntök
biztos nem vagyok mélymagyar, de ha hó végén már alig van kajapénz, akkor 120ért veszek szlovák tejet, nem 240ért magyart, hogy még esetleg kenyérre meg párizsira is fussa a gyerekemnek. ez van.

Magg. 2010.08.13. 10:38:07

@Bukowszky: ..és melyik piacon árulnak 100 Ft-ért tejet az őstermelők? Mert biza én ilyennel még nem találkoztam, csak sokkal drágábbal.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.13. 10:39:55

@az aki:
"Ki a fenének van ideje naponta vásárolni járni, méregdrága kisboltokba, ezer helyen összeszedni ugyan azt, amit egy multinál egyszerre megveszek jóformán egy hétre?"

Te jó ég! Amíg nem volt multi, addig mit csináltál? A szüleid mit csináltak? Nem kaptál enni, mert csak a kisbolt volt?

"Ki fog naponta tejért kajtatni, forralgatni baszogatni? (jó ahol van sok gyerek az más)."

Miért más? A sokgyerekes jobban ráér, mint Te? Komolyan így gondolod vagy te is röhögsz magadon?

"Legyünk már a realitás talaján! Kinek van manapság ideje naponta órákat kreténkedni (beszerzés, forralás, stb.) azért, hogy házi tejet fogyasszon. "

Akinek igénye van rá. Meg a sokgyerekesnek. Aki, ellentétben Veled, szegény éjjel-nappal robotolóval, naphosszat otthon vakaródzik. És mellesleg naponta órákig forralja a tejet. Gondolom, egy gyufaszálat tart a lábos alá. De mivel te soha nem próbáltad, honnan is tudhatnád, hogy a felforralt, lehűtött, majd utána hűtőben tárolt tejedet még a forralás után három nappal is ihatod...

Na, megyek röhögni.

gsc 2010.08.13. 11:06:30

A kérdés valójában az, hogy lehet-e (érdemes-e) magyarországon belterjes gazdaságot támogatni az EU és a globalizáció korában. Megengedheti-e magyarország magának hogy drága, feláras terméket állítson elő az alapvetően fizetésképtelen belső piacra, ahol mellesleg nincs elég lakos (potenciális fogyasztó) négyzetkilométerenként. És van-e más választási lehetőség ha nem tudunk gazdaságosan nagy mennyiségben exportra termelni.

2010.08.13. 11:16:45

Igen, csakis magyar tejet. Tudatosan külföldit - különösen szlovákot - soha sem. Persze előfordult már, hogy sikerült Makói Hagymaszövetkezet által "csomagolt" holland vörshagymával jól bevásárolnom. De azóta sem lengyel paradicsomot, sem szlovák tojást, sem algériai paprikát nem veszünk. Persze, ha csak a teszkókban gondolkodunk, akkor lehet ílyen éles kontraszttal szembeállítani dolgokat, de aki számára nem ismeretlen a multik, főként a teszkó beszerzési politikája, az nem csodálkozik ezen. Szóval, ha veszed magadnak a fáradtságot, akkor a piacon hazai termelőktől, magasabb minőségben és a pénztárcádat kímélve vásárolhatsz.

Devil 2010.08.13. 11:24:07

@vinyi: Ha a szlovak 120 ft-l a polcon, a magyar meg ennyi a termelonel, akkor azert mert a magyar termeloi arak tul magasak.
A bolti arban azert benne van a feldolgozas, csomagolas, szallitas, kisker. arres is (persze a szlovak tejnel is).
A minosegrol viszont nem beszeltunk; szerintem 240 ft-l a tescoban talan valamilyen biotej lehet, ami azert mas minoseg mint az antibiotikumokkal teletomott tehenek teje.
Ezenkivul a Tescoban nem ismeretlen szerintem a vevocsalogatoan alacsony ar - valoszinuleg szinte 0 haszonnal adnak egyes termekeket, amikkel tudjak magukat reklamozni, de a tobbi termeken meg szep hasznuk van. Lehet hogy a 120 ft-os tej is ilyesmi, rendes haszonkullcsal lehet hogy 160 ft lenne.

Devil 2010.08.13. 11:24:51

@UltraTotálBrutál: "pénztárcádat kímélve " na ez itt nem volt igaz.

dupla vé 2010.08.13. 11:35:06

rosszul van feltéve a kérdés. azt kellene kérdezni, hogy a tescoba mennél tejet venni, vagy a piacra, esetleg a sarki pékségbe ahol szintén kapható házi tej? a magyar kereskedőt támogatod, vagy a külföldit? a trendi, modern, európai rétegnek meg azt, hogy spiningelnél naponta 10 percel többet, hogy lelkiismeret furdalás nélkül elfogyaszthasd a kétszer akkora zsírtartalmú házi tejet, és ne menjen a szépséged rovására? vagy úgy, hogy meg mered kockáztatni, hogy végigfosol egy egész napot, mert a műtejhez szoktatott kákabeled képtelen befogadni az igazi tejet?

uni1002 2010.08.13. 11:38:51

@Cyr:
"Te jó ég! Amíg nem volt multi, addig mit csináltál? A szüleid mit csináltak? Nem kaptál enni, mert csak a kisbolt volt?"
Tudod mit? én éltem azokban az időkben, mikor a tejet csak reggel fél hétig lehetett kapni, és csak hozott kannában, kenyér csak délután volt, mert akkorra szállított az állami pékség, a szilveszteri virslit 3 nappal előtte kellett lebeszélni a hentessel, szombat délutántól hétfő reggelig minden zárva volt, még cigit is csak a vasútállomási büfében árultak, felárért, szaloncukor volt egyféle állami, /de útáltuk/ , banán, narancs csak a tévében, esetleg karácsonykor, a kávé luxus cikk volt, 10 dekás csomagban árulták, és meg kellett darálni, hús csak szerdán és pénteken jött, egy kombináltfogóért pestre kellett utazni, 300kilométert, csempét, padlódeszkát csak a tüzép telepen jattért a főnöktől, a titkos raktárból, ha van ismeredséged, a paprikát, paradicsomot csak nyáron árultak, télen nem volt szőlő, sem fagyi, stb.
Nem éheztünk. De a kenyér, a városi pékségből olyan savanyú, és ehetetlen volt, hogy apám a helyi újságnak küldte be, kóstolónak, a lecsókolbász, helyi húsüzem, mócsingos, szőrös, és időnként büdös is volt, vajat csak egyszer hoztak hetenként, ettük a Liga margarinos kenyeret, amíg egyszer földhöz nem vágtam, olyan sz@r volt.
Szóval én nem szívesen mennék vissza abba az időkbe, legfeljebb ha visszafiatalodnék...

dupla vé 2010.08.13. 11:44:30

@az aki: kinek van ideje, kedve blablabla.. fröcsfröcsfröcs... barom. mindenkinek arra van ideje, amire akarja. lusta geci vagy, nemtörüdöm, de leginkább idióta.

bruTe 2010.08.13. 11:46:36

Alázzon mindenki mindenkit! Ez a fontos.

Devil 2010.08.13. 11:48:31

Ugyanez volt a malomiparban is, a malmok árkartellt alakítottak, mestersegesen magasan tartották az árakat. A dolog kitudódott de nem verte nagy dobra a sajtó a dolgot, de ezert volt olcsobb a szlovak liszt mint a magyar.
A tejről:
"Az AKII PÁIR információi szerint 2009. januárjában az országos folyadéktej átvételi ára 57,27 forint volt"
Szlovakiaban 19 eurocentet kap erte a termelo, tehat kb. 53 ft.
Az arkulombseget tehat a feldolgozoiparban keletkezik. Jo dolog magyar termekeket vasarolni, de ezzel kinek hajtunk hasznot? A magyar termelonek nem annyira, a feldolgozok meg vagy nagyon rosszul mukodnek (akkor olcsobb lenne Szlovakiaban feldolgozni a tejet) vagy brutalisan nagy a hasznuk - a mi lokalpatriotizmusunkon gazdagszanak meg ok, lehet hogy nem is magyar tulajdonban levo cegekrol van szo.
Ha tobben vennenek szlovak tejet, lehet hogy kenytelenek lennenek arat csokkenteni es beerni "tisztesseges" haszonnal.
Abban nem hiszek hogy a magyar termek annyival jobb (csak azert mert magyar), es minden mas szemet. Pld a 1.6%-os szlovak tej sokszor finomabb volt mint a 2.8%-os magyar; es kulfoldon sokszor racsodalkozok hogy: jé, itt milyen finom a tej, nalunk otthon miert nincs ilyen jo íze?

dupla vé 2010.08.13. 12:07:29

@uni1002: érdekes, nekem más emlékeim vannak arról a korszakról. pl, hogy egy utcát kellett sétálni, egy kannával, hogy tejhez jussak, húsért a kamrába kellett menni amit egy egész évre el tudtunk raktározni disznóvágás után, paprikáért, paradicsomért a pincébe, amit a kertben egy egész évre megtermeltünk, a kenyeret a nagymuter sütötte, szőlő ugyan nem volt télen, de az alma rekesszámra ált szintén a kamrában. és narancs és banán nélkül is sikerült túlélnem. a kombináltfogót amit faterom akkor vásárolt, ma is kombináltfogóként funkcionál, a metszőolló úgyszintén, míg a mai darabok maximum egy szezon után a kukába kerülnek. az építőanyagot nem tudom hol hogyan szerezték be, de azt igen, hogy ők be tudták szerezni, és fel tudták építeni a házunkat, ellentétben a mai generációkkal, akiknek 0 közeli esélye van, hogy kifizesse a bárhol kapható építőanyagot.
és képzeld, boldogabb gyerekkorom volt, mint egy mai átlag gyereknek, mert nem arra tanítottak, hogy többet, és jobbat szerezzek mint a szomszéd, és nem sóvárogtunk dolgokért, csak mert a másiknak volt.

KaPé 2010.08.13. 12:18:20

@az aki: Azért, mert neked nincs időd semmire, másnak még lehet.

Anteovin 2010.08.13. 12:25:45

@Devil: szerintem:
A szlovák tej is, meg a lengyel is valójában lehet, hogy magyar tehénből jön! Az export-import mérleg egyensúlyozása miatti matekon múlik az egész!!! Itt 25% az Áfa, kint 19%, a románoknál 9%. Nem érdemes különösebb okokat keresni, tényleg csak matek az egész. A tecsó nem akar több fogyasztási adót fizetni, inkább játszik az áruval... Az egy más kérdés, hogy extra profitot termel, ezért nagyon alacsony a felvásárlási ár. Hiszen, ha be akarsz vinni valamit, akkor úgy kezdődik, hogy x3.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.08.13. 12:33:31

@leginkább tejből: "CAP-ról és szubvencióról hallottál-é már?"

(Csendben elpirulok): Igen. Anno még diákkoromban (régen volt...) írtam erről egy hosszabb cikket. Meg is nyertem vele a Piac és Profit diákújságíró- versenyét :-)

De a poszt most nem a termelői oldalról szól, hanem a fogyasztóiról.

uni1002 2010.08.13. 12:39:09

@dupla vé: A mi pincénkben szén volt, nem paradicsom, a tejért 10 kilométert kellett buszozni, az akkori kombináltfogóm még megvan, jattért volt építőanyag, szolgálati lakásban laktunk, disznót nem lehetett vágni, a kertünk csak egy kis zöltségre volt elég, almát a piacon vettünk. Nekem sem volt boldogtalan a gyermekkorom, de akkor sem szeretném, ha egyesek azokat a viszonyokat visszahoznák, azzal hogy kikergetik a multikat...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.13. 12:58:17

@dupla vé: Nekem sincsenek rossz emlékeim. Nem volt autónk, nem volt telefonunk. De volt bicaja mindenkinek a családban, tökéletesen megfelelt, egyébként meg tömegközlekedtünk.
És két átlagfizetésből élő ember, három gyereket nevelve ki tudott fizetni először egy panelt, majd el tudta cserélni egy kertes családi házra, mégsem rokkant bele.
Nem ettünk vacak műanyag édességeket, a nagymamám isteni sütiket sütött. A kertben termő összes gyümölcsöt-zöldséget megettük, vagy elraktuk télire. Házi tejet ittunk, imádtam az aludtejet. Ha hónap végén nem volt pénzünk - gyakran volt ez így - kaptunk hitelbe a szomszédtól csirkét.
Karácsonyi szaloncukor? Most van választék. Elárulom: évek óta egy darabot nem veszünk. Mézeskalácsot sütünk helyette.
Nem volt TV hétfőnként, ami volt, az sem volt túl nagy választék. Olvastunk. A könyv nem volt luxuscikk. Hangversenyre jártunk. A karzatot tudtuk csak megfizetni, de azok az élmények visszahozhatatlanok.
Most van választék, nem nézzük. Agymosás. Olvasunk. Pedig manapság bizony a könyv luxuscikknek számít egy értelmiségi család átlag bevételeit tekintve.
És még valamiből volt több, sokkal több, mint mostanában: időből és emberi kapcsolatokból. Ez pedig kizárólag rajtunk múlik.

dupla vé 2010.08.13. 13:24:02

@uni1002: ha azt a pénzt amit a tesco támogatására, adókedvezményére költünk, mondjuk arra fordítaná az állam hogy a saját földjén a saját munkaerejével a saját építőanyagával ugyanolyan betonkockákat építsen mint a tecso, és elsősorban magyar termékeket árusítana, de technológiai és szellemi és az állítólagos társadalmi fejlődésünkből adódóan szintúgy lehetne télen banánhoz jutni, ahol a multikulti emberkék ugyanolyan otthonosan érezhetnék magukat, ugyanúgy nem elolvasva a gyártási helyet, az egyrészt nem elüldözése a multinak, hanem versenyeztetése -ami ugyebár az alapelvét adja ennek a csudijó rendszernek-, és nem valószínű hogy visszahozná a kenyér v. tejjegy korszakát.
ha meg igen, akkor meg fel kell vállalni és egy új rendszert építeni, mert egyértelműsítené a jelenlegi rendszer emberellenességét.

dupla vé 2010.08.13. 13:31:05

@Cyr:
jól beszélsz :)
apropó aludtej. én is imádtam. próbáljon meg bárki tecskós tejből olyat csinálni. jah, hogy vízből nem lehet? :))
emberi kapcsolatok? öccáz kapcsolatom van iwiwen meg ezeöccá' lálykolóm a fészbúkon. nehogymá' ennél több kapcsolatod volt gyerekkorodban... :))

Kacsura 2010.08.13. 14:12:40

A kérdésre a válasz az, hogy mindenképpen magyar tejet. Bármi áron magyar tejet, vagy éppen hogy tovább menjünk, magyar terméket. Ez persze így nagyon sarkos, de ha megkérdeznénk a svájciakat, osztrákokat, stb. ők sokkal de sokkal jobban védik a saját piacaikat, gazdáikat, mint mi.
Egyébkén meg óriási túltermelés van az élelmiszerből, no nem Magyarországon, mert mi már nem tudnánk saját magunkat ellátni sem tejből sem húsból (mecsoda szégyen!), hanem Európában. Ezért dömpingáron adják az egyébként eladhatatlan tejet, húst, stb., ami minősígileg nyilván nem ugyanaz, mint akár az itthoni jó minőségű tej, és mi vesszük orrba-szájba, és egy percig nem jut eszünkbe, hogy ezzel a külföldi parasztot tartjuk el.
Elolvasva a hozzászólásokat, komolyan, borzasztóan elkeserítő, és szégyen, hogy így gondolkodtok. Hát persze, ne termeljünk semmit, szórjuk be sóval a termőföldeket, és fejlesszük az ipart! Na és miben is vagyunk mi olyan nagyon jók? Mert elárulom, hogy a mezőgazdaságban azok voltunk. Csak vigyázni kellett volna rá, igen, bizony, bármi áron, mert sokkal de sokkal többe fog kerülni helyrehozni, ha egyáltalán, mint ha fenntartották volna, a vidék tönkrement, az állattartó telepek tönkremennek, az embereknek nincs munkájuk, és nem azért, mert mi magyarok rosszabbul csinálnánk, mint akár a szlovákok. Csak az a kurva politika. Az ne lenne.
A Gyurcsira meg külön haragszom a blogjában feltett utolsó kérdéséért, mert neki aztán főleg tudnia kell rá a választ, sőt sulykolni kellett volna, meg talán még most is: A magyar a legjobb

uni1002 2010.08.13. 18:51:51

@dupla vé: "állam hogy a saját földjén a saját munkaerejével a saját építőanyagával ugyanolyan betonkockákat építsen mint a tecso"
A tecsó könnyűszerkezetes épület nálunk, nem beton kocka, az állam a büdös életben nem fog áruházat építeni, /legfeljebb Észak-Koreában/, már nem kap semmiféle adókedvezményt, mert az unió nem engedi, versenyeztetésre ott van a többi multi áruházlánc, +CBA, Real, és a többi magyar lánc, ne reménykedj...

uni1002 2010.08.13. 19:08:12

@Kacsura: "Bármi áron magyar tejet, vagy éppen hogy tovább menjünk, magyar terméket."
Ehhez csak az kellene, hogy mi is olyan jövedelemmel rendelkezzünk, mint egy osztrák, vagy svájci.
Addig marad a realitás. Az emberek azt veszik meg ami olcsóbb, hogy ne kelljen választaniuk, hogy eszik, fűt, gyógyul, rezsit fizet.
Igazad van, hogy a vidéket a politika tette tönkre, nem kellett volna szétverni az iparszerű mezőgazdasági termelést, a téeszeket, amikről azt terjesztették, hogy európát is el tudják látni termékekkel, aztán a rendszerváltás után kiderült hogy veszteségesek, ezért privatizálni /szétlopni / kell őket? Ettől még a vörösök is okosabbak voltak 1919-ben, hogy nem osztották szét a jól működő mezőgazdasági birtokokat, mintagazdaságokat.

nzolta 2010.08.26. 13:00:00

Egyetértek
Szalahadin 2010.08.13. 09:08:50 hozzászólásával
Ellentétben mbaye 2010.08.13. 09:10:14
Mivel ő valószínűleg nem abban a szektorban van ahol megvan határozva tegyük fel
a munkája teljes költségtartama 100 ft de nem akarják ezt se kifizetni mivel van olcsóbb
csak 60% ért akarják megvenni a munkáját, majd ha szembesülne evvel akkor találna rá az igazságra a végén vihetne otthonról pénzt azért hogy dolgozhatott !
Tükröződik a rossz elavult adó járulékrendszer +áfa súlya az árakon és ezt rákel tenni a termelői a szellemi termékekre akár 2x mire a polcra kerül.
És túl sok költségleírás van megengedve egyes esetekben amire valójában nem lenne szükség.
Igaz könnyíteni csak azonnal átlátható pénzmozdítással egyetemleges járulékfizetés mellet lehet lehetne (elektronikus)
Valójában én is azt nézem van e olcsóbb magyar tej, de mivel nincs így rá vagyok kényszerítve
más országból származó tej vásárlására.
Pedig szívesebben támogatnám a vásárlásommal a magyar terméket de ne az én zsebem jelentős kárára!
Amúgy mivel a termelő nem kapja meg az elvárt árat így nem tud fejleszteni se.
De ezt úgyse érti meg az aki fix bérért dolgozott világ életében.
Az egész magyar vállalkozás vállalati szférát tükrözi az adórendszer rossz hatása itt meg is mutatkozik
300% körüli áron kerül be a magyar termék a boltba. Ennek kis töredéke jut be az államkasszába
holott minden áfa bé fa rajta van bár azt 50% -ba kb. legalább visszaigénylik. És eközben a csillagos eget is
elszámolják költségként.
Alacsonyabb járulékok mellett TÖBB MAGYAR TERMÉKET lehet eladni és ezáltal hozzávetőleg azonos lesz a járulék bevétel átlátható elektronikus adófizetés mellett viszont több !
Ha több magyar terméket vásárolnak az emberek TÖBB Magyar munkahely lehet!
Meg kell vizsgálni mi okozza ebben az esetben pl. a tej liter árát is ha reális akkor a járulékfizetés
terén kell módosítani és akkor nem szorulnak támogatásra a termelők csak ha természeti kár éri őket.
Különben még 1000 év múlva is itt fogunk tartani.
Ez az állam feladata hatásköre. Valójában ha nem tesz érte semmit lehetne nekünk is érvelni hogy bár nekik annyi a működési költségük de mi nem adunk érte annyit most csak félpénzért vesszük meg a munkájukat.
És nem egy eladhatatlan rossz termékről beszéltünk amire nincs igény. Sok kicsi sokra megy.

Stef1 · http://www.magyar-termekek.hu 2010.12.10. 10:22:59

Magyar tejet! Nem kérdés. Mert ha már tönkre mentek a magyar vállalatok, termelők, utána a szlovák tej is drága lesz! (www.magyar-termekek.hu)

pirimogyoró 2011.07.25. 15:11:20

@EMU: Most olvastam, amit írtál, de így fél évvel később is teljesen egyetértek!

kocsmaros 2011.07.29. 20:36:38

@mindegykj2t5gb: Egy tejipari válalat nyugdijas igazgatoját kérdeztem hogy mi az igasság a tej árakal. Sok évig mig tej szakmába volt a tej pontos árát soha nem tudta meg .Minden gazda másképen számolt. Álandóan csődel fenyegetőztek közbe meg vették az új terepjárót. Ez pont olyan mint most a dinnye. Nállunk a dinnye árát akarják emelni /védeni/ Szlovákiába tegnap vettem 59ft/kg /átszámolva/ dinnyét MAGYAR DINNÉT.

komplikato 2012.03.14. 01:48:01

Én szeretnék magyar tejet venni, de eljött az az idő, amikor már nem tudom megfizetni ... Viszont lehet kapni emberi áron termelői tejet, ami nincs szétválasztva összetevőkre, beletéve egy csomó bizbasz és újra összekeverve sok vízzel. Hely függően 16-190 forint litere, ha valaki felhígítja akkor is sokkal jobb mint a pasztörizált 2.8%-os tejnek hazudott izé. cserébe zsíros és fel kell forralni, max. 3 napig fogyasztható. És rengeteg helyen kapható tartálykocsikból vagy automatából!

Serrin 2012.04.04. 13:57:50

Ennyi hozzászólást ne fogok elolvasni, de a válasz igen a magyar tejre. Hosszú távon kell gondolkozni, nem csak a most-ra gondolni.

Hány embernél látom, hogy a 120-as tejet veszi meg, de a kosárban ott a drága csokoládé, stb., vagyis a magyar tejet nyugodtan megvehetné.

NIL7 2012.04.13. 14:56:26

Ha ma van 240Ft-om, de a 120Ft-os tejet veszem, szinte biztos lehetek benne, hogy holnapra is marad egy literre való. Az pedig, hogy 240-et fizetve majd egyszer valamikor jó lesz (talán), az a távoli jövő bizonytalan ködébe vész, de hogy holnap nem iszok tejet az tuti. "A hosszú távú szempontok nem relevánsak a mindennapi ügyeinkben, mert hosszú távon mindannyian halottak vagyunk." (Keynes)
De nem bánom, üsse kő, veszem a 240-es tejet, ha a paraszt az én szolgáltatásomat is dupla áron megveszi.

Pamuk 2012.05.01. 19:44:18

A gyártó nem fontos, a márka nem fontos. Ami számít, a minőség és az ár együtt.
Ezért számomra értelmezhetetlen a nemzeti lobogós akármi, meg a vásárolj hazait öntudat.
Ha azonos a minőség a 120-as a helyes választás.

süti beállítások módosítása