Skip to content


Nagy a jólét, az b@zmeg!

Szerző: Slanger - 2009.10.27. 15:01

Bookmark and Share

 

Magyarország a 27. helyen áll a belga Legatum Institute felmérése alapján készült jóléti index szerint. Adja hírül az index.
 
Sajnos a cikkhez nem lehet kommentárt fűzni, ezért ide kommentálok. Azt jól tudjuk, hogy sokan vannak akik nagyon jól élnek itthon. Még több olyan ember akad, aki eléldegél, de nem igazán tud egyről a kettőre jutni. Sajnos azonban egyre többen vannak – az ismerőseim között is – akik szépen lassan kiszorulnak a perifériára. Tudom demagóg duma, pedig nagyon is igaz.
 
Van például egy alföldi ismerősöm, aki szakmája szerint hegesztő, de szinte bármit megjavít, megrenovál. Ügyes, nem iszik, szorgalmas ember. Egyedül neveli két iskoláskorú gyermekét, mert a felesége évekkel ezelőtt meghalt. Sajnos az a lakatosüzem ahol dolgozott, a válság miatt bezárt, így barátunk az utcára került. Jelen pillanatban alkalmi munkákból él. Éppen kerítést csinálnak egy ismerősénél, napi 2.000 forint fizetésért. Persze szigorúan feketén. Napi kétezer forintból neveli a két gyerekét. Elképzelni sem tudom, hogyan lehet ezt megoldani. Ebédidőben már haza sem megy a koma, mert elmondása szerint nincs mit ennie. A gyerekek esznek az iskolában, ő meg koplal. Arra a kérdésre, hogy mi lesz velük, ha ez a munka is megszűnik - és beköszönt a tél - nem tudott mit mondani, de egy könnycsepp megjelent a szemében.
 
Biztosan nem egyedi az eset, de mindenkit vigasztaljon az a tény, hogy jólét tekintetében Magyarország a 27. helyen áll.

 


Címkék: magyarország jólét

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr871479015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zia1 2009.10.27. 16:37:43

Valóban nem egyedi eset.
A saját bőrömön is tapasztalom...
És kurvára nem vigasztal, hogy a 27. helyen állunk...............

Garnela 2009.10.27. 16:50:45

Én is! hát tetves egy elqrt országban élünk(( Az vigasztal, hogy a iamat sikerült kimenekíteni innen..nem biztos hogy fenékig tejfel lesz...de ami itt folyik((

gesa2 2009.10.27. 17:48:40

Ez a legborzasztóbb, akinek van jó szakma a kezében az éhen hal, aki meg nem ért semmihez, buta, mint a föld az meg kigömbölyödött szemet kiszúró hassal nasizgatva ül a tv előtt és agyát fényezi a Maunika sóval. Szarik a világra, nem retteg a másnaptól, nem kell félni a reggeli hidegtől munkába menet. Tiszta szégyen, hogy ide juttatták az országot, remélem megéri még ez az MSZP-s gárda ennek a 8 évnek gyümölcsét, ami igen csak savanyúra sikeredett és lehajtott fejjel szégyenkezve tengetik napjaikat, mert a történelmünk egyik leggyalázatosabb időszakát éltük meg. Ez a politika majd 10-20 év múlva robban.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.10.27. 20:45:01

Hát mit ne mondjak, a három eddigi kommentező triumvirátus, de nekem milyen kedves triumvirátos remekül eltalálta szarva közt a tőgyét. No úgy vala ez, lőn a rendszerváltásnak csúfolt káosz, majd lőn kapitalizmus, majd a fejlettem csodás formája a globál kaoitalizmus, s ebből teremték az urak ismét a három millió koldus országát. Úgy hívják mint annó mikor elhíresült a mondás: Magyarország!! Gyerekek megrázó tragikus történet, s nem is hinnétek, hogy mennyi ilyen van. Sőt ennél még drámaibb is. Speciel én tudom ha valaki tudja. Ki szelet vet, vihart arat, majdcsak rájönnek egyszer az urak ott fenn, jóllehet késő lesz. Üdv.

djdanif 2009.10.27. 21:21:22

Ó, te édes, kedves vak demagógia, hogy szeretlek én téged!:) A kedves kommentelők remélem felfogják, hogy a cikkben említett példát (Sajnos az a lakatosüzem ahol dolgozott, a válság miatt bezárt) jól elolvasták. Nem a - mellesleg kutyaütő - MSZP kormányzat miatt él napszámosként emberünk, hanem a VILÁGgazdasági válság miatt. Tehát szeretett sárgolyónkon mindenhol romlott a helyzet. Ez persze nem vigasztal minket, de fontos tudni, hogy nem mi vagyunk csak a bénák.
Mindenkinek boldog, pártfanatizmustól mentes napot kívánok!

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.10.27. 21:39:52

@djdanif: Mert a válság bekövetkezte előtt tobzódtunk úgye, meg amúgy is az anyósomat is a válság vitte el, no meg a csapból is az folyik, hogy igazán semmi baj nem lett volna ha a fránya válság nem következik be. Mondja hány éves Ön? Még hisz a mesékben? Mert valóban sok mindent eredményezett a válság, van abban igazság, de mindent arra fogni enyhén nonszensz! Ja, hogy egyes köröknek majdhogynem szinte kapóra jött! Az más! Egyébként mi nem bénák vagyunk egyes kérdésekben hanem birkák, vakok, süketek.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.10.27. 21:53:24

@djdanif: Talán még annyi, hogy én mint öreg totálisan pártsemleges honi nulla, politikai holmi fanatizmus nélkül már nem is tudok Ön szerint netán éhezni? Megnyugtatom igen. De gondolom Önnek jól megy aminek őszintén örülök, az, hogy sok családban a másnapi kenyér okoz gondot, eb ura fakó! Ne ám azt tessék hinni, hogy a honpolgár hibájából kizárólag, mert az tévútra vinné a kizárólag politikai síkon való gondolkodás módját. A tények makacs dolgok, s ezeket demagóg demagógiával ellensúlyozni, meglehetősen meddő vállalkozás.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.10.27. 22:03:55

@djdanif: Mondja kedves xy valaki a kommentezők közűl említette volt az MSZP megnevezését, Ön mégis úgy érzi netán, hogy úgy belecsapott a közepibe. Édes kedves állandó drága pártos politika! Tudniillik én speciel egy párton kívűli honi nagy nulla vagyok, s megsem fordult a fejemben az MSZP vagy a többi pártok álltal generált sok disznóság, a csodálatos társadalom centrikus politikájukkal együtt. Ki is beszélhet hát itt a tényekkel szembenézően demagógiáról?

djdanif 2009.10.27. 22:07:17

@idosb: Egy szóval nem mondtam, hogy válság nélkül úszkálnánk a pénzben, és tudom, hogy az országunk még ebben a helyzetben is járhatna sokkal előrrébb. Csak arra akartam rávilágítani, hogy a helyzet nem annyire fekete-fehér, mint aminek sokan látják. Sokszázezer rokkantnyugdíjas és nem-dolgozó, de munkaképes ember mellett nem lehet csodát várni. Persze ez a kormány megbukott, hatalmon maradni nem fognak, én pedig a sárdobálás helyett javaslom, hogy bizakodva várjuk a jövőt!

djdanif 2009.10.27. 22:14:25

Hú, lemaradtam pár kommentről:D Kedves @idosb, kommentem általánosságban intéztem az előttem szólókhoz, nem akartam ennyi dühöt és indulatot kiváltani. De ha már írok, megragadnám az alkalmat és rácsodálkoznék arra a fura emberi reakcióra, hogy ha valaki olyat ír, ami a másiknak nem nyeri el a tetszését, kapásból átmegy a dolog személyeskedésbe ( De gondolom Önnek jól megy). Ennek őszintén, mi értelme van?

ynhuk 2009.10.27. 23:16:03

Egy kávézóban dolgozom vidéken. Az utóbbi időben egyre kevesebb a forgalma a helynek, a régi vendégek is kevesebbet költenek. Naponta jön be valaki, hogy munkát keres, nincs-e bármi, amit csinálhatna. Ez tavaly ősz óta van. Előtte sem volt egyszerű, de egyértelmű párhuzam vonható a válsággal. És igenis van válság, és pont a szolgáltató szektor az, ahol ez a legjobban lejön, hiszen nincs annyi pénze az embereknek, sokan elvesztették a munkájukat, vagy féltik, így megnézik mire is költik az ami van. És persze aztán bezárnak ezek a helyek, hiszen nincs elég forgalom, nem éri meg nyitva lenni, és az ott dolgozókat is elbocsátják...

daniferi 2009.10.28. 04:36:53

Míg a válság előtt megengedhettem magamnak, hogy havi 1-2 alkalommal étterembe menjek, időnként pizzát vagy kínait rendeljek, minden hétvégén buliba vagy moziba menjek, az utóbbi időben eljutottam oda, hogy havi 1 hétvége már csak a buli, az is olcsóbb kivitelben, a boltban azt nézem, hol spórolhatnék, az internetet átírattam egy olcsóbb csomagba. A válságra hivatkozva csökkent a fizetésem, de az árak nőttek. Ráadásul minden nap úgy megyek be dolgozni, hogy lehet, azt mondják, ennyi volt. S az az érzésem, ez még csak a kezdet...

Évikati 2009.10.28. 07:51:05

Én mindig optimista voltam a jövőt illetően. Most is bizakodva várom a jobb jövőt, de sajnos nagyon lassan botorkál felénk. Azt viszont látom, hogy a gazdasági világválságból egyre több ország kezdte meg a kilábolást. Mi hol tartunk? Némelyik politikusunk szerint az utolsó 6 hónapban az ország fejlődése fantasztikus volt. Minden dicséretet megérdemel a kormány és a kormánypárt. Mert ők elégedettek. Mi nem!!!
Én azt érzem . és ezt népes családom nevében is mondhatom -, hogy a gazdasági világválság előtti helyzet mára csak romlott! Nem javult. Lassan nincs miért derűlátónak lennem. Nem magam miatt, a gyermekeim és unokáim miatt.
Politikamentesen mondhatom, hogy utálom az egész bagázst, akik 7-8 éve ülnek a fejünkön. Igenis nagyon sok vaj van a fülük mögött.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.10.28. 09:23:17

@Évikati: nem csak a fülük mögött, a kenyerükön is...

Zia1 2009.10.28. 20:14:45

@idosb: egyszóval Te vagy a tehén negyedik tőgye..........

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.10.30. 22:00:51

@djdanif: Elnézést, ha az indulataim talán kissé kiszabadúltak, szó se róla jobb a békesség, de remélem megérti, hogy a nagy válság idején, pl.-ul a bankszféra brutális nyereséggel zár, egyre másra bónuszálunk, végkielégítünk, közben természetesen dúl a válság. No persze nemcsak ebben a knstellációban kell tudom nézni a kérdést, higyje el a napi kenyerét alig beszerezni tudó nyomorult plebejjust azért irritálja a dolog. Személyeskedésről pedig szó ne essék nem ez volt a cél.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.10.30. 22:03:31

@Zia1: Legyen úgy ahogy úri szeszélyed diktálja, de megsúgom neked nekem csak egy van, az is máshol. No sértődés remélem. Üdv.

süti beállítások módosítása