Skip to content


Tejet szereted?

Szerző: Slanger - 2009.11.05. 11:25

Bookmark and Share

Remélem, hogy nem csak engem háborít fel, amit szerencsétlen tejtermelőkkel művelnek mostanság.

 

 
A tejtermelők azért elkeseredettek, mert míg 2007 végén 2008 elején még literenként 95 forint körül volt a tej felvásárlási ára, addig most 55-60 forintot kapnak a tej literjéért. Az önköltség pedig literenként eléri – termelőtől függően – a 75-85 forintot. Ezért megkezdődött az állatok levágása, így jövőre akár 30 százalékkal is kevesebb lehet a tejelő tehén Magyarországon, mint most.
 
Az országban több helyszínen is demonstrálnak a tejtermelő gazdák. Például szarvasmarha-fejeket tettek ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elé, ezzel is hangot adva a tarthatatlan állapotoknak. A másik látványos megmozdulás, hogy a demonstrálók a tesco herceghalmi logisztikai központjának parkolójába, 14 tonna import tej és trágya keverékét öntötték ki. Állítólag ez akár mindennapos jelenség is lehet mindaddig, amíg nem rendeződik a termelői tej felvásárlási ára. Eközben elkezdték levágni a hazai tehén állományt, hiszen az 55 forint bőven az önköltség alatt van, deficitet meg ki akar termelni?
 
Csak kíváncsiságból megnéztem, hogy mennyibe kerül egy liter tej a tescoban. Nos, a 2,8 %-os tescos tej, 25 százalékos kedvezménnyel 169 Ft. (A termelői tej zsírtartalma kb. ennek a duplája – szerk.) Tehát ismét mondom, hogy egy liter tej felvásárlási ára 55 Ft.
 

 


Címkék: politika tej

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr631502055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Humanic (törölt) · http://macso.blog.hu 2009.11.05. 11:50:55

Hát, nagyjából így van. A belga termelők már akkor zúgolódtak, ha 50 eurocent alá került a felvásárlási ár (náluk az állam garantálja az intervenciós árat). És ott maximum harminc nap a kifizetési határidő, nálunk nem ritka a fél év.

vvv999 2009.11.05. 12:21:29

A tejből erőteljes túltermelés van már évek óta, legalábbis itt az Únióban. Ennek egyik tünete a mai demonstráció.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.11.05. 12:30:13

@vvv999: Igen! S nem egyéb mint a tejpiacért folytatott harc, no meg a multi kereskedő szféra hatalmas árréssel nyeli le a pénzt. Tessék mondani emlékszik valaki még arra, amikor olcsón jó minőségű magyar tejet ittunk, nem ugye? No ez a gond!

Sátán meg a Jocó 2009.11.05. 13:36:46

Sajnos a piac annyit kér egy termékért, amennyit megadnak érte.

Én házitejet iszom a helyi szociális boltból (180Ft/l). Kérdésemre, hogy miért nem járnak körbe megfelelően felszerelt hűtőkocsikkal és adják a népnek helyben, a fickó levezette az EU-s előírásokat messze meghaladó követelményrendszert, ami a jelek szerint pontosan arra van kitalálva, hogy tönkretegyék a hazai tejtermelőket és behozzák a műanyag fehér löttyöt.

Vorg a Halhatatlan Báró 2009.11.05. 15:18:40

Ez már nem tej, csak valami fehér lötty. Házi tej kevés helyen van, az előírások miatt megszűnik mind.

daniferi 2009.11.05. 16:38:19

Elkezdtek terjedni a tejes automaták. Olcsóbban, mint a dobozos, ám jobb minőségben lehet hozzájutni tejhez. Eddig csak egy győri Coop boltban láttam ilyet, de szerintem lassan több helyen hozzá lehet jutni majd. Talán vissza is szokom majd a tejre :)

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.11.05. 18:43:15

@Bedina74: igen ez könnyen lehet. Viszont ha a tejtermelők száma a felére csökken, akkor gondolod, hogy pl. a tesco magasabb árat ad nekik? Én erősen kétlem. Akárcsak azt, hogy a kevesebb termelő mellett majd kiáll az állam.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.11.06. 09:32:44

Az a baj, hogy ez nem csak a tejjel van így, hanem az egész magyarországi mezőgazdaság problémája. Láthattuk például a dinnyénél is... Ki kellene iktatni ezt a sok felesleges láncszemet a folyamatból. Nulla hozzáadott értékkel (sőt, romlik a termék minősége, mire a termelőtől eljut a boltig) megháromszorozzák az árakat. Erre se a fogyasztónak, se a termelőnek nincs szüksége. Találtam nemrég egy honlapot, ahol termelőket lehet keresni, csak sajnos Budapesten alig van valami:( Pedig ha a közelben tudnék termelőktől vásárolni, biztos, hogy nem mennék boltba zöldségért, meg tejért (tescoban így sem vásárolok...).
A honlap: www.gazdapiac.com/

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.11.07. 21:04:05

Nyersen fogalmazva a már eleve legyengült mezőgazdaságunk, nyakába lett zúdítva az eu-ban már jelentkező túltermelésből származó piac hiányosság, s erre nagyon jó megoldásként remek piacterületté varázsolt bennünket. A külömböző direktívákkal az eleve gyenge forráshiányos mezőgazdaságunkat remekül mégjobban térdre kényszerítette, kényszeríti, s nyilván a saját piaci érdekeit érvényesíti. Az pedig grátisz, hogy ehhez holmi érdekek mentén kiváló asszisztenciát is talált. Nos valami ilyesmi a per mai helyzet.

hidegchaco 2009.11.07. 23:20:22

"A belga termelők már akkor zúgolódtak, ha 50 eurocent alá került a felvásárlási ár (náluk az állam garantálja az intervenciós árat). És ott maximum harminc nap a kifizetési határidő, nálunk nem ritka a fél év."

Mit garantál a belga állam??? Milyen intervenciós ár? tejre? Régen se volt, csak tejporra meg vajra, ha garantálná az állam, akkor nem zúgolódnának.. IMHO ez tévedés, a belga állam nem térhet el az EU-s rendtartástól, ugyanazok a piacszabályozási eszközök, mint nálunk. A fizetési határidő az más kérdés, az nemzeti hatáskör, de ezt nem csak a belgák, a lengyelek is már régen megoldották, nálunk is lehetne lépni, de láthatjátok, csak a tötymörgés megy évek óta...

süti beállítások módosítása