Skip to content


Szilveszteri tévéműsor régen és most

Szerző: Droli - 2009.12.30. 08:14

Bookmark and Share

Nem tudom, ki hány éves, és ki hogyan emlékszik a régi szilveszteri programokra-műsorokra, de számomra nemcsak közhely „a tavalyi műsor jobb volt!”, hanem tényleg így gondolom. Aki fiatalabb, el sem tudja képzelni, mennyire más volt régen a szilveszteri tévéműsor – nem ez a mostani előre felvett „konzervműsor” volt az Irigy Hónaljmiriggyel, hanem élő kiszámíthatatlan közvetítés, jó kabarékkal, a nézőt bevonó játékokkal. Egy kicsit nosztalgiázni szeretnék; ne kérdezzétek melyik évben voltak ezek, mert úgysem emlékszem...

 

… volt anno egy vetélkedő, ahol párok indulhattak. Karácsony után kezdődött, az elején sima műveltségi vetélkedő volt, ahol szűkítették a versenyzők számát, majd szilveszterhez közeledve egyre bonyolultabb feladatok jöttek. Szilveszterkor volt a csúcs, akkor már a városban is kellett rohangálni a megoldásokhoz :-) Persze élőben. Aztán 1989-ben (?) volt az az akció, hogy gyűjtsünk össze tárgyakat, melyek arra az évre jellemzőek, ezeket elássák egy konténerben, hogy tíz év múlva kiássák, és lehessen rajta nosztalgiázni. Érdekes volt figyelni az embereket, mivel magyarázzák a tárgyak kapcsolatát azon évekkel. Volt egy munkásember, aki például zsíros kenyeret akart elásatni, hogy azt adták egy szobor kezébe.) Mi lett azzal a konténerrel, megvan-e még? Aztán emlékszem egy szilveszterre, ahol híres színészek és közszereplők játszottak Ki nevet a végén társasjátékot, de úgy, hogy ők voltak a bábuk. Voltak jó poénok, mikor ki kellett ütni valakit :-) De az a műsor is tetszett, amikor Antal Imre fellapozta a telefonkönyvet, s meghívott pár névrokont a műsorába, és velük beszélgetett. Aztán ott voltak az élő telefonos játékok, Torpedó (ez azt hiszem Palikkal meg Héder Barnával), meg Super Mario Dévényi Tiborral. A vetélkedők szilveszteri kiadást adtak, általában híres emberekkel. (Tényleg, vannak ma még vetélkedők?) Na, és sokat kapcsolták élőben a különböző nagyvárosok utcáit, és lehetett látni, hol hogyan mulatnak. Érdekes, izgalmas, interaktív volt, na! A kabaréról most ne is beszéljünk...

 

… és mi van ma? Van egy ünnepi híradó, utána benyomnak egy hatszor ismételt filmet, utána pedig vagy még egyet, vagy pedig lehet nézni az Irigy Hónaljmirigy-szintű előre felvett konzervműsorokat. Eltűnt az élő műsor varázsa, tudja mindenki, hogy túl nagy meglepetés nem várható benne. Éjfél után a szokásos koreográfia letudása után pedig jön a sokadik humorosnak szánt film, vagy egy klippválogatás, hogy „mulassunk!” Nem is tudom, van-e, aki tévére diszkózik.

 

Szóval én „szilveszteri otthonülőként” (vagyunk pár millióan, ne tessék bennünket lebecsülni!) tényleg visszasírom a régi szilvesztereket, a maguk bájával, eredetiségével, élő műsoraival. És nagyon sajnálom, hogy a televíziók gyakorlatilag egy egyszerű hétköznap estét csináltak belőle, ahol cseppet több a humoros film, mint más napokon – de más különlegesség nincs benne. Kíváncsi vagyok; csak én látom így, vagy más is...

 


Címkék: ünnep

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr51624992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2009.12.30. 10:36:10

Nem csak te látod így! Mivel én már idősecske vagyok én még régebbi szilveszterekre is emlékszem! (Mondjuk én sok minden más jót is visszasírok ami elszállt. ) A szilvesztereknek varázsuk volt!! Ne felejtsd el, hogy akkor nem volt ugye ennyi csatorna és nem lehetett válogatni. Tehát mindenki egyet nézett. Ennek azért volt jelentősége, mert az első munkanapon mindenki erről beszélt, ez volt a téma, és nem a fikázás szintjén:)) Az élő műsor meg nagy horderejű volt. Főleg ha bevonták a jó népet is. A másik nagyon jó dolog volt, hogy mi ismertük a kor jeles színészeit és általában az összessel találkozhattunk is az évvégi össznépi nagy buliban. A fiatalok tényleg el sem tudják képzelni, hogy milyen nagyon jó volt minden szilveszter a tévében.És hát a pesti kabaré...Párja nem volt! Most azt hangoztatják, hogy erre van igény amit adnak. Na ezt kikérem magamnak. Ezt a szándékos, ránk erőltetett, lealacsonyító, színvonaltalanságot annyira felháborítónak találom. Nem csak szilveszterkor.

Alapvető élelmiszer 2009.12.30. 10:40:44

Sajnos nincs ebben semmi meglepő. Régen a tévések hivatásuknak érezték a tévézést, ma hol találsz ilyen tévést? 99%-nak egy 8 órás robot letudását jelenti, aztán el is felejtik. Így silányult a szilveszter is egy átlag hétköznapi szintre. Régen, a "hivatásos tévések" idejében tényleg céljuk volt szórakoztatni, hogy éjjel 3-4-kor úgy feküdjön le az ember, hogy jót szórakozott. Ma viszont csak egy nyűg, hiszen mégis csak illik egyéni műsorrendet csinálni (bár a garázskábeltévék még erre sem veszik a fáradságot, pl. egy AXN-en látsz bármi jelét annak, hogy szilveszter lesz?)

A régi tévések szép lassan kikoptak, az újak nyomukba sem érnek. Ahovan Demcsák Zsuzsa/Máté Kriszta/Andor Éva/M. Kiss Csaba és a többi selejtes tévés tud lenni, ott még rádiózni is jobb, mint nézni őket.

SzZsoel 2009.12.30. 12:19:58

A Torpedó is Dévényi Tibor műsora volt. Itt meg is nézhetsz egy adást.

www.youtube.com/watch?v=IF5V1hNrgrQ

Palikkal és Héderrel ötöd-ölőzni lehetett.

süti beállítások módosítása