Skip to content


Vona-horog

Szerző: Droli - 2010.03.22. 07:41

Bookmark and Share

Gondolom, ti is olvastátok a veszprémi Vona beszédet, hát, csodálatos volt. Bennem két kérdés vetődött fel rögtön: 1. ezt most komolyan gondolja; 2. és ezt mégis, hogy?

 

Először is azt mondta: nem a Jobbik veszélyezteti a Fidesz kétharmadját, hanem a Fidesz a Jobbikét. Tudod, Gábor, veszélyes játék ez. Lehet, hogy te ezt iróniával mondtad, lehet, hogy sokan egy jót nevettek rajta, de biztos lehetsz benne, hogy sokan komolyan vették. Aztán meg ha eléritek mondjuk a 20%-ot, ami szerintem egy egész jó eredmény lenne, ne csodálkozz, ha ezek az emberek mennek hidat foglalni, mert „csaltak a választásokon”. Aztán meg magyarázkodhatsz.

 

Jó lenne, ha tudnád, Gábor, hogy még kétharmad esetén sem király leszel, hanem miniszterelnök. Ma Magyarországon parlamenti demokrácia van, ami azt jelenti, hogy az nem úgy megy, hogy te kitalálod, és akkor az úgy lesz. Ott van bizony a parlament, amin keresztül kell vinni a döntéseket – a kétharmados törvényeket például kétharmaddal; másrészt persze, lehet kormányhatározatokat és minisztériumi rendeleteket is hozni, de azokat is csak egy határon belül. Be akarod záratni a két kereskedelmi tévét? Nos, ezeknek van egy szerződésük, ami alapján működhetnek: benne van, hogy mennyit fizetnek a sugárzásért, benne van, hogy milyen műsorokat adhatnak, benne van abban sok minden – és ha betartják, akkor legfeljebb újratárgyalhatjátok. Olyan, hogy te hatalmi szóval betiltod, nincs; illetve van, de utána megnézheted, ki áll szóba veled. Vagy ott van a „multinacionális tőke” megrostálása. Ezt hogyan? Behívod a Tescot, és közlöd velük, hogy ha nem árulnak mostantól turulgombócot, különben kivágod őket a francba? Tudod, mit fog csinálni a Tesco? Közölni fogja, hogy egy jó nagy metélt farkincát a valagadba. És akkor mit csinálsz? Megy a gárda Tescot foglalni, és közli reggel a dolgozókkal, hogy menjetek haza, mert nem lesz Tesco, és legyetek nagyon magyarok? Ki ad majd nekik fizetést? Hol vannak a nagy magyar gyárak, a munkahelyek, amik felszívják ezt a tömeget? Ja, hogy adót csökkentesz, és majd lesz munkahely? Hát, lesz, de egyrészt nem a külföldi multi fogja megcsinálni, mert azt kirostáltad, másrészt a magyar vállalkozónak meg idő kell, míg eljut egy olyan szintre, hogy alkalmazottat vegyen fel. Addig miből fizeted ezek segélyét? Az adócsökkentés nem rossz dolog, de hatásai időben eltolódnak, nem azonnal jelentkeznek. Ez van. De ezt elmagyarázhatta volna például a tapolcai közgazdász jelölted is.

 

Azért bírállak ennyire, mert közben egy csomó jó javaslatotok van. Például az, hogy nem támogatjátok a megélhetési gyerekgyártást, nagyon jó dolog, és végre, hogy fel meri vállalni valaki. Nagyon jó ötlet a képviselők végkielégítésének eltörlése is. Kár, hogy ezek elvesznek a fenti marhaságok között.

 


Címkék: jobbik

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr751857823

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz veszélyezteti a Jobbik kétharmados győzelmét 2010.03.22. 13:11:01

Az utóbbi hónapokban, hogy közeledtünk a választások időpontjához, és egyre inkább látszott, hogy nemcsak biztos parlamenti bejutó a Jobbik, de a szocik szerencsétlenkedései miatt talán még második helyezésre is esélyesek, egy ideig úgy tűnt, hogy elke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sátán meg a Jocó 2010.03.22. 11:03:38

"nem a Jobbik veszélyezteti a Fidesz kétharmadját, hanem a Fidesz a Jobbikét. "
szerintem "kicsit" túlreagálod a poént

"Vagy ott van a „multinacionális tőke” megrostálása. Ezt hogyan?"
Ezerszer elmondták már:
"A multinacionális cégek az olcsó munkaerő és a felvásárlópiaci potenciál miatt betelepültek hazánkba, miközben megjelenésükkel több szektorban kétszer annyi munkahelyet szüntettek meg, mint amennyit termeltek."
A jövőben a párt szerint ezt a következőképpen kell orvosolni:
"Az OECD-tagállamok (köztük Magyarország) által közösen elfogadott, a multinacionális vállalatok működésére tett ajánlásokat hazánkban maximálisan érvényesíteni fogjuk, felhasználva más országok tapasztalatait az érdekérvényesítési gyakorlat terén."

Miért nem olvasod a el programot? Megspórolnál egy csomó idegeskedést :)

Murugya 2010.03.22. 11:11:23

Üdv!
Csatlakozván az előttem szólóhoz: nagyban segít megérteni dolgokat, ha elolvasod a Jobbik programját. Teljesen érthetően van fogalmazva...
A kampány és ennek színezete, a beszédek, a tartalom, a forma egy csapat munkáján múlik, ma már külön szakma ilyeneket tervezni, felépíteni. Ehhez Te nem értesz, vagy összekapcsolsz némi szófordulatot egy maroknyi hőbörgővel, akik mindig felbukkannak, ha nem olyan eredmény születik, ami nekik tetszene...
Amúgy nem kell a Jobbik szavazóit, a gyűléseken résztvevőket összekeverni a FIDESZ-droidokkal, akik valóban szó szerint veszik a NagyViktorVezér szavait....

Többi kérdésedre is választ találsz a Jobbik programjában. Ha nem veszed a fáradtságot elolvasni, akkor mit vársz??

Roosevelt 2010.03.22. 13:18:55

"A multinacionális cégek az olcsó munkaerő és a felvásárlópiaci potenciál miatt betelepültek hazánkba, miközben megjelenésükkel több szektorban kétszer annyi munkahelyet szüntettek meg, mint amennyit termeltek."

Ez lehet, hogy így volt, lehet, hogy nem (gyanítom, hogy ez így kicsit ki van sarkítva), de ebből nem következik az, hogy ha megszünteted a multikat, akkor kétszer annyi munkahely lesz helyettük. Ebben pedig igaza van a posztírónak, hogy addig is el kell tartani azt a réteget, akik most a multikálnál dolgoznak, amíg ki nem alakul helyettük az a kis-közép vállallkozói réteg, akik foglalkoztathatják majd őket. De jelenleg az ország elég nagy szarban van az IMF hitel miatt (is), így szerintem erre egy hamar nem fog sor kerülni (még ha a Jobbik nyerne választást akkor sem, egyszerűen nem lenne miből finanszírozni jelen keretek között).

Sátán meg a Jocó 2010.03.22. 13:37:37

"ha megszünteted a multikat, "

ki állított ilyet és mikor?

Roosevelt 2010.03.22. 14:21:32

A magyarországi érintettségükre gondoltam. A programban le vannak írva azok az intézkedések (több adó, nagyobb ellenőrzés, nagyobb bírságok stb.), amivel a mostani pozitív megkülönböztetést akarják megváltozatni, és inkább negatívba fordítani. Alapvetően az elképzelés szerintem sem teljesen hülyeség, de az állam szempontjából nézve jobban megéri neki egyetlen nagy céget támogatni (mondjuk 5 éves adókedvezménnyel), aki foglalkoztat mondjuk 1000 embert (akik ugye adóznak a bérük után, tehát a kedvezmény megtérül), mint támogatni mondjuk 100, 10 főt foglalkoztató céget, akik lehet, hogy 1-2 év után becsődölnek, és sose térül meg a támogatás. Szóval lehetne ezen változtatni, csak fokozatosan, egyre növelve a multicégek terheit, és csökkentve a kisebb cégek terheit, amíg legalább egy szintre nem érnek.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.03.22. 15:12:26

Most megfoglak benneteket, mert szerintem én azon kevesek között voltam, akik nemcsak hogy elolvasták, de posztot is írtak a Jobbik programjából, igaz, a tavalyiból:

tudtad.blog.hu/2009/03/18/rosszabbik

@Sátán meg a Jocó: látszik a jószándék a programban, meg nagyon szépek azok az ajánlások, de ha érvényesíted, mi lesz? Elmennek a multik. Mert pl. Szlovákia örömmel megadja nekik a kedvezményeket, aztán meg mi nézhetünk.

Hozzáteszem, az, hogy egy multiban nem ellenőriznek, és nincsenek nagy bírságok, egyszerűen nem igaz. Tudom, anno az egyikben dolgoztam :-) Heti szinten jöttek a hatóságok, és olyanokért állítottak ki számlát, hogy el sem hinnétek (hogyne jöttek volna, könnyű pénznek számított multit bírságolni). Más kérdés, hogy erről nem értesültök, mert nem verik nagydobra, de tudnék mesélni (majd egyszer mesélek :-). Mindenesetre erre azt mondom, hogy így van ez jól,

Roosevelt-tel egyetértek.

reKorrekt 2010.03.22. 16:22:44

@Droli: "Mert pl. Szlovákia örömmel megadja nekik a kedvezményeket"

Szerinted. Romániában 5x akkora a multik adóterhe mint nálunk. De a szlovákoknál is magasabb.
Másrészt ha ott már telítve van a piac (akár általa), hiába megy oda a multi, ha nincs kinek eladni a termékeit.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.03.22. 17:08:17

@reKorrekt: Igen? A Mercedes-beruházás kapcsán nyilatkozta Vértes:
"Nemcsak az adókedvezményekkel volt elégedett az Audi, hanem abszolút elégedett volt a magyar mérnökök, munkások felkészültségével, munkafegyelmével és ne felejtsük el, hogy a legmodernebb motorjait is részben Magyarországon gyártja. Egy biztos, hogy önmagában az adók Romániában alacsonyabbak. Ha csak az adók szempontja szerint döntöttek volna, akkor Románia bizonyosan nyert volna Magyarországgal szemben. "

Forrás: amiotthonunk.hu/plugins/content/content.php?content.3414

A piac hiába telített, de ma már nincsenek határok. Simán el lehet látni Magyarországot Szlovákiából. A legutóbbi pletykák szerint például a Tesco erre is készül:
hiper.blog.hu/2010/03/01/nem_lesz_magyar_aru_a_tescoban

Én amúgy jobban támogatnám az egyedi adókedvezmények és támogatások helyett a csökkentett adókulcsokat (ami értelemszerűen mindenkire érvényes). Az lenne az igazi vonzerő.

Humgor 2010.03.22. 21:18:40

Sziasztok!

Látom a Jobbik fanok már több kommentet bedobtak....

De akkor nézzünk egy kicsit szét.......pl multik. És vegyük gyorsan szét is a dolgot. Valaki fegyverrel kényszeríti a parasztokat hogy a Tesco-ba meg az Lidl-be menjenek. Nem. Vagy a CBA és a COOP nem multi? De. Gyerekek nézzetek már megy egy adatsort a kiskereskedelmi élelmiszer szektorban........Jobbik program.........
A baj az hogy senki nem tanította meg a parasztoknak az elmúlt húsz évben -kivéve 1998-2002 Fidesz kormány -hogy ha bemész a Tesco-ba kínai gagyi melegítőt venni, akkor egyrészt szart kapsz másrészt abban a pillanatban baszod szét a Május 1 Ruhagyárat Kazincbarcikán......És ebben a pillanatban meg is van oldva a KÜLFŐLDI ÁRUHÁZLÁNC PROBLÉMA.
De hogy például a Kecskeméten épülő Mercedes gyár ki a faszt zavar, kedves jobbik fanok? Helyben építkezik, több ezer munkahelyet termel, és a magyar állam kötelezi arra, hogy a beszállítók fele a térségből termelő magyar cég lehet. Mi ebben a baj? A Jobbik majd nyomat helyette egy új magyar autómárkát?
Van egy ország, amely tonna számra nyomatja a Suzukit, erre gyerekek hány db Suzukit láttatok a fegyveres testületekben, vagy a közférában? Pedig az SX4 nem szarabb, mint a romániai Dacia rendőrautó, vagy a szlovák KIA.
A faszt kell a multikat kizavarni, hanem élni kell a lehetőséggel és használni őket. Miért hagytuk az Ikaruszt tönkremenni, vagy hol a Csepel és a Rába.
Ez a legnagyobb baj, hogy kiverték az emberekből a büszkeséget, és inkább beballag a szar Tescoba 5 Ft-al olcsóbban megvenni a lengyel répát, mint hogy kimenjen a piacra a magyart nyomatni.
Itt a baj. De erről nem a multik tehetnek, hanem ez a gyönge nép.

sajt · http://sajt.tumblr.com 2010.03.22. 21:45:25

Szerintem a megélhetési gyerekgyártás egy hülyeség.

lótumfaktum 2010.03.23. 21:57:06

@sajt: jár már egy kicsit ecsém Ózd.szabolcs szolnok megye jórészén az átlag életkor közel 12-höz. mint a nyulak úgy szaporodnak a segílykéjért, csupán gyerek szeretetből éheznek a gyerekek a szűlők meg gépeznek! Te hol élsz? ámerikábúl szórod a rizsát?

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.03.24. 17:36:21

@Sátán meg a Jocó: És mondjuk az Audi? Az Audi nem szüntetett meg munkahelyet. Viszont teremtett 3000+ -t. ÉS adózik. És fizet járulékot, kiveheted a szabadnapod, stb Bezzeg a magyar vállalkozó... Örülsz ha fizetést kapsz
Rengeteg ilyen nem épp szem előtt lévő. akár egy teljes várost eltartó végtől akar megszabadulni a Jobbik!
És mivel pótolná? Mezőgazdasággal. Ami jól hangzik. de hol lesz versenyképes a kézzel termelt élelmiszer a géppel termelttel szemben? Ha meg gépek fognak dolgozni mit csinál majd a rengeteg ember? Olyan munkák lesznek mint a kommunizmusban, hoyg nem baj ha nem termel csak dolgozzon?

Cenzúrához szintén Aczél elvtárs segítségét kell, hoyg kérjék a Jobbikosok. Neki már megvan a tapasztalata. MIért akarja a Jobbik megmondani az embereknek, hoyg mit nézhetnek a TV-ben? Azt nem akarja megmondani mit szabad gondolni (dehogynem!)?

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.03.24. 17:38:04

Jah és a nagy kérdés. Ha annyira rosszak a multik az országnak, miért versenyzik értük minden ország?

Sátán meg a Jocó 2010.03.25. 08:18:31

@kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook!: "Rengeteg ilyen nem épp szem előtt lévő. akár egy teljes várost eltartó végtől akar megszabadulni a Jobbik!"

Miért hazudsz? Illetve inkább arra lennék kíváncsi: miért ilyen pofátlanul?

Ennek fényében álnaiv bociszemmel feltett "kérdéseid"is elég nevetségesnek tűnnek :))

süti beállítások módosítása