Skip to content


A Föld órája

Szerző: Droli - 2010.03.27. 07:43

Bookmark and Share

Na, milyen nap van ma? :-)

1. 334 éve, 1676 március 27-én született meg II. Rákóczi Ferenc fejedelem. 1703 és 1711 között ő vezette a kuruc felkelést, szóval kíváncsian várjuk, hogy a Kurucinfó megemlékezik-e ebből az alkalomból :-)

2. 253 éve, 1757 március 27-én elhunyt Johann Wenzel Anton Stamitz zeneszerző és hegedűművész. De mivel róla nem tudok semmit - szánom, bánom -, ezért lépjünk inkább tovább.

3. 65 éve, 1945 március 27-én a szent korona elhagyja az ország területét, és a koronaőrök Mattsee-be érnek vele. Pár hónap múlva az amerikaiak megtalálják, és 1978-ban visszaadják. (A mieink meg egy békán húzzák, itt a kép róla.)

4. Ma van a Föld Órája! (Meg óraátállítás!)

A Föld Órája azt jelenti, hogy ma, március 27-én, szombaton, 20.30 perckor mindenki lekapcsolja a villanyt egy órára, meg igyekszik nem használni az áramot - megkérjük a kedves feleségeket/férjeket, hogy a láb alól eltenni kívánt házastársat ne ebben az egy órában sokkolják árammal! -, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet az éghajlatváltozásra és ennek veszélyeire. Rajtam nem fog múlni, nem fog menni a laptop (120Wh), a villany (9Wh, energiatakarékos amúgy), és ezzel spórolok kb. 3 eurocentet; jelzem, aki ebben az időpontban, a sötétben kíván betörni hozzám, mert azt hiszi, hogy nem vagyok otthon, az rosszul jár, mert hátbaverem a lapáttal. Mindenesetre vigasztal az a tudat, hogy egymagam megspórolok 129 Wh-t, és ha ezt rajtam kívül még megteszi 1000 ember, akkor együtt megspórolunk 129000 Wh-t, meg egy csomó szennyezőanyag nem megy ki a levegőbe (remélem, ez a tudat vigasztalni fogja azt a betörőt is, akit hátbavertem a lapáttal). És nemcsak mi, kisemberek spórolunk, hanem sok országban lekapcsolják a díszkivilágításokat (pl. budai vár itthon), és Magyarországon a remények szerint több, mint egymillió ember és több száz település cselekszik hasonlóképpen.

(Aki esetleg dobolni akar, meg sámánkodni és tűzzsonglőrködni, menjen a budai vár Sayoya teraszára este 8-ra, és vigyen valami dobolásra alkalmas eszközt. Aki meg nem tudja, hogy mit csinál majd abban az egy órában otthon, míg sötét van, javaslom a téli eszkimó módszert, szó szerint "close the door and fuck!")

Ki csatlakozik a felhíváshoz?

 


Címkék: környezetvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr821867963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2010.03.27. 08:16:31

A múlt héten voltam utazási iroda által szervezett kiránduláson Rákóczi emlékhelyei címmel. Sárospatak, Borsi, Kassa. Borsiban született. Nagyon ledöbbentem a nagyon lepusztult Rákóczi vár láttán.Még az ablakrámák sincsenek benne. Szomorú volt látni. Koszorúztunk:) Ott volt egy szlovák férfi (aki magyar) megkérdezte az idegenvezető, hogy elénekelhetjük-e a himnuszt. Azt mondta nyugodtan vállalja a felelősséget :)) Elénekeltük, szolídan, csendesen. Már régen volt ilyen "hazafias" jó érzésem, azt éreztem mint amikor az olimpián felhúzzák a nemzeti lobogót, és megy alatta a himnusz. Rendbehozhatnák, hogy méltó emlékhelye legyen hazánk nagy szülöttének. Mert megérdemli, mert megérdemelnénk!

Sátán meg a Jocó 2010.03.27. 16:32:17

Szerencsétlen villamosipari szakemberek, nehéz este elé néznek, ahogy a sok barom ösze-vissza b@ssza a terhelést, jelentős és nehezen kezelhető tranziens jelenségeket okozva ezzel a hálózatban.

Szerintem nem az elosztóhálózat szétb.ásával kellene kezdeni a takarékoskodást (hanem, mondjuk LED-technológia támogatásával, az Évezred Humbugjának esélyes befutójával, a "takarékos" kompakt fénycsővel szemben), de hát én csak egy hülye villmérnök vagyok...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.03.27. 16:57:56

@Sátán meg a Jocó: Én a légkondik ellen harcolnék :-) Másrészt meg még két mozgalmat lehetne elindítani: ne hagyd stand by-ban a készülékeket (illetve húzd ki a mobiltöltőt, ha nem tölt), valamint az utolsó kapcsolja le maga után a villanyt. Többet érne, mint az "egyórás sztori", de ha már ez jutott mára, akkor fel lehetne hívni erre is az emberek figyelmét. Feleslegesen ne menjen az áram!

Aki ért hozzá, biztos tud még ilyen takarékossági ötleteket, nem haragszom meg, ha megossza velünk :-)

lótumfaktum 2010.03.27. 17:03:50

@Sátán meg a Jocó:
Szegény elosztósokat sajnálom, a programjuk ,hogy fogja be célozni a szüks.MW -ot sok hülye fogja ilyen faxság miatt le .majd fölkapcsolni a készüléküket. Ök meg mit álítsanak le,/ paksot nem lehet ilyen kis időre, marad a szém erőmű.Mikor újra indítják tripla szennyeződés/hogy a frekvencia ne menjen 50 fölé,mert akkor a hütő,vagy a tv fog gajra menni.Az egész egy pofon a xarnak!POTYY
Ösztönzés a takarékosságra,tömbös fogyasztás drasztikus lépcsőkkel,Áfa csökkentés a készülékekre-ha takarékos.DE!!!! Most hallottam a sógorok 10 évre befagyasztották az áram díját !!! Így lehet hosszú távra tervezni! nálunk az ilyen csak álom.De miért hadjuk?

Sátán meg a Jocó 2010.03.27. 17:24:31

@lótumfaktum: azt láttad a Discovery-n, hogy angol áramelosztóknál mekkora probléma tud lenni, mikor a vb-döntő után az angolok egyszerre bekapcsolnak X millió teafőzőt?

lótumfaktum 2010.03.28. 14:34:19

@Sátán meg a Jocó:
sajna nem ,de ezekszerint jó helyen tapogatóztam.bár nálunk nem volt ilyen nagy az elszántság ,szerencsére!

süti beállítások módosítása