Skip to content


Kell-e nekünk euró? Kósa árnyékában...

Szerző: Droli - 2010.06.10. 12:30

Bookmark and Share

A múlt heti óriási pánik (értsd: összességében kb. 5-6%-kal gyengült a forint pár napra:-) azért rátapintott egy olyan problémára, melyre a magyar ember elvből nemet mond, pedig nem lenne hülyeség kicsit végiggondolni a témát: kell-e nekünk euró? Most szigorúan csak a Kósa-beszéd hatásait vizsgálva...

A fenti mondatban az "óriási pánik" kifejezést kicsit cinikusan használtam; pedig nincs igazam, tényleg pánik volt. Ha valakinek éppen kétszáz eurót kellett törlesztenie abban a szerencsétlen 290-es pillanatban, akkor az azt jelentette, hogy a 273-as árfolyamhoz képest 3400 Ft-ot veszített. Kis pénz, nagy pénz, mindenki eldöntheti magában, mennyit is ér ma 3400 Ft, de azt jól szemlélteti, hogy itten bizony olyan kockázat van, mely a zsebünkben is megjelenik. A példában említett hitelesnek 3400 forintba került Kósa megszólalása.

A gazdaságban ez nagyobb tételekben megy. Emlékszem, megboldogult hiperes koromban a külföldi import rendelésekor mindig ott volt az a kérdés, hogy "de hát milyen árfolyammal számoljunk?" Mert az ajánlat szólt mondjuk 100 euróról, melyet úgy öt hónap múlva, szállításkor kell fizetni, hogy aztán hat hónap múlva kikerüljön a polcokra. Akkoriban a forint még 250 körül nyomta, nekünk viszont mondani kellett volna egy eladási árat az igazgatóságnak, hogy ez alapján eldöntsék a termék helyét az újságban. De hát egyikünk sem volt egy Nostradamus, így egy kifejezetten rossz esettel számoltunk, az óvatosság elvét betartva: 280-ra lőttük be az átváltási árfolyamot, hogy ha nagyon gyengülne a forint, akkor se adjuk a terméket veszteségesen. (Aztán persze az árfolyam kb. 250 maradt a későbbiekben is, úgyhogy volt rajta némi nem tervezett haszon is.) Ez még hagyján, hogy mi játszottunk egyet az árfolyammal, aminek tulajdonképpen nem volt túl nagy jelentősége, de mit szóljon az az exportáló magyar cég, aki mondjuk kiállít egy számlát 100000 euróról, három hónap múlva fizetve. Ő hogyan számoljon? Reménykedjen a mai árfolyamban? Csináljon valami határidős ügyletet? Nyisson külön egy devizaszámlát ennek? Járhat jól is és rosszul is: ha a forint erősebb lesz három hónap múlva, akkor forintban kevesebb pénzt kap, ha meg gyengébb, akkor többet. 100000 eurónál 10 forint eltérés 1.000.000 Ft-ot jelent, ami kb. egy rosszul fizetett ember éves munkabére.  

Ha euró lenne a hivatalos pénznemünk, ezt a fenti macerát elfelejthetnénk. A devizahitelesnek nem kellene számolgatnia és kockáztatnia (kivéve persze a frankhitelesnek, de a frank nem jár be olyan őrült pályát az euróval szemben, mint a forint), a külkereskedelemmel bármilyen kapcsolatban lévő cégek tudnának tervezni, és most arról az apróságról ne is feledkezzünk el, hogy mindenki azt mondana, amit akarna, az eurót már cseppet nehezebb lenne bedönteni egy magyar politikusi nyilatkozattal. :-) Ezer szállal kötődünk az EU-hoz, a fenti okok miatt sok cég már eleve euróban számolja a dolgait, akkor miért ne lehetne ezt minden szinten bevezetni?

(Persze a bevezetéssel vigyázni kell, nehogy túl erős forintárfolyamon történjen, mert akkor megszívtuk, mint oly sokan, és hát az esetleges áremelkedésekre is fel kellene készülni, pl. 270-es átvezetésnél pl. a 300 Ft-os termék jó eséllyel 1,19 vagy 1,29 €-ba váltódna át a kereskedők leleményességét ismerve).


Címkék: forint euro

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr182069415

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Spekulatív vagy termelő kapitalizmus kell? 2010.06.10. 12:41:01

A spekuláció szavunk a politikai csatározások közepette ugyanolyan negatív értelmet kapott, mint a reform, vagy a svéd nyugdíjmodell. Vagy mint a bioétkezés divatba kerülésével az E-számok az élelmiszerekben. Az új kormány épp ezért nem is reformnak, h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sorge 2010.06.10. 13:46:34

Mondok egy érdekes dolgot : A forint árfolyamát az erősíti, ha sok valutát váltanak át forintra . De vajon mi a fenéért váltanának át, ha nem azért, hogy itt államkötvényt vásároljanak belőle, vagy bankba tegyék ? Persze a bankok ez utóbbit kihelyezik hitelbe.
Tegyük fel, olyan jól működik a magyar gazdaság, hogy nincs szükségünk , - se az államnak, sem a bankoknak a beáramló valutára . Mi történik akkor a forint árfolyamával ? Hiszen egyetlen külföldi sem fog forintot venni, mert nem éri meg neki, hiszen olyan alacsony kamatot fizetünk rá . Nos,, akkor a forint árfolyam a valutákhoz képest a béka feneke alatt lesz . Dehát ez egy képtelenség, - kiválóan működő gazdaságnál végtelenül gyenge forint ?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.10. 13:50:24

@Sorge: Például, ha olyan jól működik a gazdaság, akkor nyilván sokat exportálunk, ilyenkor a külföldi euróval fizet, amit a magyar exportőr forintra vált, vagy már eleve a külföldi váltja forintra, és úgy fizet magyar partnerének. Ez az ügylet tehát forintkeresletet generál.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.10. 13:53:34

@Sorge: "A forint árfolyamát az erősíti, ha sok valutát váltanak át forintra ." Ezt annyiban pontosítanám, hogy a forint árfolyamát az erősíti, ha egy adott árfolyamnál több valutát akarnak forintra váltani, mint amennyi forintot valutára.

Sorge 2010.06.10. 13:55:44

@bogancs:
Látom, arra nem gondoltál, hogy külkereskedelmi egyensúlyra kell törekedni, mert a mostani válságba erősen belejátszik a szándékosan létrehozott és fenntartott egyensúlytalanság.
Egy ország gazdasága működhet külker. egyensúlyban is jól .

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.10. 13:59:57

@Sorge: Az egyensúly kialakításában pedig fontos szerepe van az árfolyamnak. Tehát ha sok az export, az megnöveli a forintkeresletet, így az árfolyam erősödik, ez pedig az export csökkenéséhez vezet, hiszen megdrágul a magyar termék ka külföldieknek. A nagykönyv szerint így alakul ki az egyensúly.

Sorge 2010.06.10. 14:57:27

@bogancs:
A nagykönyv téved ! Mert szerinte a piac irányítja pénzügyi-gazdasági folyamatokat.
Csakhogy most már jó ideje ( és még jó ideig ) a világ újrafelosztásához vezető pénzügy-gazdasági világháborúnak vagyunk kényszerű résztvevői . A jelen helyzetben a politika irányítja a folyamatokat . Ezért is baromira idegesítő, amikor a sok buzi idióta bróker és elemző jelentéseit hallom, vagy olvasom . : )))

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.10. 15:21:14

@Sorge: Khmm! Érdekes elmélet. Megérne egy külön posztot. Azért szerintem egy cég eredményessége van némi hatással a tőzsdei árfolyamára. Ugyanúgy egy ország gazdaságának állapota tükröződik valutájának erejében. Tehát azért a piacnak jelentős hatása van.

Az persze igaz, hogy a politika próbálja irányítani a piacokat, hol jól, hol rosszul. De azért kezeljük a helyén. Akár túlbecsüljük a szerepét, akár alul, elrugaszkodunk a valóságtól.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.06.10. 15:47:27

@bogancs: A tőzsde szerintem ma már inkább hasonlít a sportfogadáshoz. Annak is van alapja (melyik csapat milyen erős), de megy a spekuláció is rendesen, hogy ki fogja ki a meglepetést, amivel egymaga viheti a nyereményt. Lásd az OTP részvények árfolyamváltozását 2009-2010 között, ha jól tudom, a legalacsonyabb és a legmagasabb árfolyam között olyan 5,5-szörös különbség volt, közben az OTP meg jól elvolt. Ott, aki eladta 1400-ért a részvényét, az tulajdonképpen arra fogadott, hogy "lesz ez még így se", aki meg megvette, arra, hogy lesz az majd több is.

Most Sorosról nem is beszélek...

Sorge 2010.06.10. 15:50:39

@bogancs:
Ez nem elmélet.
Megtörtént eseményekkel tudom alátámasztani.
Például elgondolkoztál már azon, hogy miért csak 60 dollár közelében van az olaj ára, annak ellenére, hogy a mexicoi -öbölbeli katasztrófa után egekben kellene lennie az árnak ???
Sokkal többet tudok a politikai háttérről, mint ti itt együtt véve .
A tőzsde nem egyéb, mint egy fedezetlen dollárból fújt óriás buborék . Ha jön újabb pénz a FED-től, emelkednek a tőzsdék is .

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.10. 15:57:37

@Sorge: És amikor esik? Ilyen is volt mostánában rendesen.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.10. 15:59:30

@Droli: Így utólag igen. Vissza is emelkedett az árfolyam. De akkor nem lehetett tudni, pl hogy becsődöl-e az ukrán leánybank például.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.10. 16:01:03

@Droli: "Lásd az OTP részvények árfolyamváltozását 2009-2010 között, ha jól tudom, a legalacsonyabb és a legmagasabb árfolyam között olyan 5,5-szörös különbség volt, közben az OTP meg jól elvolt." Így utólag igen. Vissza is emelkedett az árfolyam. De akkor nem lehetett tudni, pl hogy becsődöl-e az ukrán leánybank, meddig megy az euró árfolyama, mennyi devizahitel dől be... stb.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.06.10. 16:12:05

Droli!
Azt írod: az eurót már cseppet nehezebb lenne bedönteni egy magyar politikusi nyilatkozattal.

Kérlek, ne becsüld lallyos képességeit! Tud ő akkora baromságot mondani, hogy még a vatikáni valuta is mélyrepülne tőle. Nem kell hozzá más, csak egy véletlen mozdulat, amivel a fejében lévő homályból kiereszt pár antiluxnyit az etetőjén keresztül.

mememellen 2010.06.10. 16:15:41

@Szakaly Gyorgy: Rég nevettem ilyen jót kommenten. Jó a stílus, csak a baj, hogy mindez igaz is lehet.

Sorge 2010.06.10. 19:41:14

@Szakaly Gyorgy:
Aki azt gondolja, hogy Kósa Lajos a nyilatkozatával be tudja dönteni a forintot, vagy az eurót, az egyszerűen sík hülye !

süti beállítások módosítása