Skip to content


Spórolás lemondás nélkül - Tuti üzlet 1.

Szerző: bogancs - 2010.06.19. 07:39

Bookmark and Share

A fogyasztói társadalomban kialakult szokások és a TV által sugárzott, sokszor a pszichére ható reklámok rendkívüli pazarlásba zavarják bele a mai kor emberét.

Tuti üzlet sorozatunkban néhány praktikus ötlettel ismertetjük meg olvasóinkkal, amelyekkel bárki úgy spórolhat, hogy közben nem kell lemondania semmiről.

Elsőként lássuk, hogyan lehet spórolni a fogkrémmel. Természetesen nem úgy, hogy csökkentjük a napi fogmosások számát. Belegondolt már valaki abba, hogy miért olyan hosszú a fogkefe feje, mint amilyen? Miért akkora a fogkrémes tubus nyílása mint amekkora? Miért van az, hogy a fogkeféket és a fogkrémeket ugyanazon gyártók állítják elő?

Fenti kérdésekre a válasz roppant egyszerű: A nagy gyártók rendkívül pontosan be tudják lőni a fogkrémfogyasztásunk nagyságát. Az emberek fogmosási szokásai nagyjából stabilak, bizonyos időszakokban bizonyos mennyiségű, de nagyjából mindig ugyanannyi fogkrémet használva mosnak fogat. Ha tehát a fogkrémgyártók növelni szeretnék forgalmukat, ezt két módon is könnyedén megtehetik: Vagy növelik a fogkefék hosszát, mert hát az pszichológia, hogy az emberek úgyis végignyomják a fogkrémet, ahogy a reklámokban látni, vagy növelik a fogkrémes tubus szájának nagyságát. Hipp-hopp! Plusz két milliméter fogkefe hossz és máris évente három tubussal több fogkrémet használsz. Plusz egy milliméterrel szélesebb tubus nyílás, évente megint három tubussal többet használsz.

Tehát a tuti üzlet: fogkrém adagoló, és tubus szűkítő!

Természetesen vannak még további ötleteim a spórolás témában (ezért is tettem 1-es a cím végére), de szívesen veszem az olvasók tippjeit, tapasztalatait is. Ezekben a válságos időkben minden forint számít.


Címkék: spórolás fogkefe fogkrém

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr662083319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2010.06.19. 08:55:36

Hehe, ez jó :) Egyébként én sose nyomom végig, elég egy rövid csík, kb a fogkrémcsík átmérőjének kétszerese a hossza, amit létrehozok a nyomás által. Hű, de tudományos vagyok így reggel :) Valamint olyan fogkrémet kell venni, aminek összehajtható a tubusa, a végén szépen fel lehet tekerni, így amikor azt hinnéd, hogy üres, rájössz, hogy még van benne pár napi adag.

Vorg a Halhatatlan Báró 2010.06.19. 16:26:15

A gyerekeknek annyi fogkrémet lehet a fogkeféjükre tenni, amekkora a kisujjukon a köröm. A doktornénink is mondta és olvastam is, szóval gondolom, nem marhaság, hogy ne vigyenek be több káros anyagot, mint amennyit nagyon muszáj. Mert ugye azzal tisztában vagyunk, hogy ezek semmiképpen sem a legegészségesebb alapanyagokból készülnek.
Miért ne lehetne igaz ez a felnőttekre is? Márminthogy kisujjköröm méret és kész. Ha én végig nyomom fogkrémmel a kefét, annak a fele a mosdókagylóban köt ki, tehát teljesen felesleges, valahogy mindig lepotyog, biztos nem jó a technikám :) És bármennyit nyomunk, a három perces fogmosás végére úgysem marad belőle már semmi :)

Sátán meg a Jocó 2010.06.19. 22:38:54

Magam részéről borotválkozási tippet adnék.

Ha valaki kíváncsi, hogy mennyivel jobb érzés, irritációmentes és olcsóbb a hagyományos borotválkozás pamaccsal, biztonsági borotvával mint az agyonreklámozott százpengés baromságok, akkor látogassol el ezekre a linkekre:

pamacsespenge.blog.hu/2010/03/27/elsotetules_egy_kis_onfenyezes
kispad.hu/blog/200607/a-borotvalkozas-jobarat.html
borotvaforum.hu

egy Gilette Fusion pakk 4db penge, 5e Ft
egy doboz Derby hagyományos penge 10db 200Ft
nem kis különbség

arról nem is szólva, hogy a férfiember kifejezetten szeretni is fogja a borotválkozást - a kommentelők/fórumozók beírásai mindent elmondanak...

Sátán meg a Jocó 2010.06.19. 22:39:27

az elütéseimet kéretik heves másnaposságom számlájára írni :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.19. 22:46:50

@Sátán meg a Jocó: Én csak egy elütést találtam. Ennyit józanul követek el. :-))

daniferi 2010.06.20. 11:56:10

@Sátán meg a Jocó: Én egy olcsó fajta tubusos borotválkozó krémet használok pamaccsal, bár nekem hárompengés Gilette van, de amíg lehet hozzá kapni fejet, addig nem hiszem, hogy váltok. Az biztos, hogy sokkal jobb érzés ez a pamaccsal habosított cucc, mintha egyből hab jönne ki egy flakonból. Ráadásul jóval olcsóbb is.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.06.20. 19:17:52

@daniferi: Egyébként sok különbséget én sem látok az egyes borothabok/krémek között. A lényeg nálam inkább a pengén van.

Ligu 2010.06.23. 15:08:20

További spórolási tippek a tisztálkodás területén:
1. Fogmosás. Én nem hosszában, hanem keresztben nyomom a fogkefére a fogkrémet. Ez kb. megfelel a kisújjköröm szabálynak is. A fogkefét sem a "javasolt" 3 havonta cserélem, hanem amikor elkezdenek görbülni a sörték.
2. Hajmosás. A sampont egy régebbi, üres samponos flakonban kb. 1/4 arányban higítom vízzel. Így kevesebb sampon is elég, viszont jobban habzik a cucc a fejemen. (Kémiai okokból, lágy vízben gyorsabban habzik a sampon, és az előkeveréssel lágy víz keletkezik az oldatban).
3. Fürdés-zuhanyzás. Évek óta (nem is emlékszem mióta) nem használok szappant-tusfürdőt a szokásos esti-reggeli zuhanyzásnál. A normál hétköznapi izzadtság és kosz símán lejön így is. Büdös nem vagyok. Igaz nincs szappan, vagy tusfürdő szagom sem, bár ezeknek ritkán van igazán kellemes illata. Nem mosom le a bőrömről az ott élő, szükséges baktériumokat.
3a. Igazán elvetemültek kipróbálhatják a sampon használatának abbahagyását hajmosáskor. Egy ismerősöm végigcsinálta, 6 hónap után indult be a természetes öntisztulási folyamat. Addig viszont ronda volt és vakarózott. De ha most találkoznál vele, nem mondanád meg, hogy nem használ sampont. Én is megpróbáltam, de 3 hónap után a barátnőm "erős javaslatára" abbahagytam...
4. Mosás. Tapasztalatom szerint normál piszkosságú ruhák esetén a mosószerből és öblítőből az előírt mennyiség fele bőven elég.

Ennyi.

Sátán meg a Jocó 2010.06.23. 15:10:49

Sószappan a DM-ből.
1000Ft és egy életre elég, ahogy nézem. Remek izzadásgátló, nincs benne alumínium, hogy kinyírja a hónalji mirigyeket. 70km-es Balcsi-túrán tesztelve :)))

(Nem szagosít, így parfümöt használok erre a célra, de az is jó sokáig elég, ugye.)

DArchAngel 2010.06.24. 11:47:29

@Vorg a Halhatatlan Báró: És ha nagyon megnőtt a körmöm? :)
@Sátán meg a Jocó: Vagy nem kell borotválkozni :)
@Ligu: No igen, a nők. Nálunk is az asszony a főbb fogyasztó. Nem hajlandó például elhinni, hogy elég lenne fél kupak öblítő is. De legalább abba belenyugodott, hogy kis hőfokon mosunk.

süti beállítások módosítása