Skip to content


Mi lett volna, ha megállapodik az IMF a kormánnyal?

Szerző: Droli - 2010.07.19. 07:07

Bookmark and Share

A hétvégi IMF-EU hazapakolásról eléggé megoszlanak a vélemények: egyesek a kormány kudarcának tartják, mások meg büszkék arra, hogy Matolcsyék nem “feküdtek le” az IMF-nek. A következő posztban nem foglalok állást a kérdéssel kapcsolatban, sokkal inkább azt szeretném felvázolni, hogy mi lett volna a hírekben, ha a tárgyalások sikerrel járnak. Aztán meg hogy az jó lett volna-e vagy sem, mindenki döntse el saját ízlése szerint. Tehát a főcím: a hétvégén megegyezett a kormány és az IMF.

A hétvégén megállapodott egymással az IMF-EU tárgyalócsoportja és a magyar kormány. A tárgyalások során az EU és az IMF kötelezettséget vállalt arra, hogy a továbbiakban is hajlandóak hitelezni a magyar államot, illetve megállapodás született a Gyurcsány kormány által felvett IMF hitel visszafizetésének átütemezésével kapcsolatban. Cserében a nemzetközi szervezetek azt kérték a kormánytól, hogy az tartsa a költségvetési hiányt 3% körül, valamint vezessen be további megszorításokat ennek érdekében. A tárgyalások kapcsán a következő területeken született megállapodás:

- A magyar állam jelentős kiadási reformot hajt végre. Az IMF azt kérte a kormánytól, hogy az jövőre mintegy 400 milliárd forint megtakarítást érjen el az állami szféra költségeinek csökkentésével. Az állami szférában dolgozók létszámát szeptember elsejétől jelentősen megkurtítják: várhatóan ötvenezer embert elbocsátanak, és a megmaradt alkalmazottak bérét is csökkentik 15%-kal, ha a havi bruttó átlagbér nagyobb, mint 120.000 forint. A tárgyalások során felvetődött, hogy ha százezer embert bocsátanának el, akkor nem lenne szükség bércsökkentésre, ebbe azonban a kormány nem ment bele, így született ez a kompromisszumos megoldás. Hogy a létszámcsökkentés melyik állami szektort érinti - pl a hivatali dolgozókat, a tanárokat a rendőröket vagy az orvosokat - arról a hét folyamán születik döntés.
- A nyugdíjkassza és a szociális kiadások területén is jelentős megszorítások lesznek: az ötvenezer forint feletti nyugdíjakat szeptember elsejétől 10%-kal csökkentik; a munkanélküli segély és az álláskeresési támogatás pedig összegtől függetlenül 15%-kal lesz visszavágva.
- Magyarország elsődleges feladata az államadósság csökkentése - jelentették ki a felek. Ennek érdekében minden többletbevételt az államadósság csökkentésére kell fordítani. A tárgyalásokon felmerült a privatizáció felélesztése is, többek között pl. a Szerencsejáték Rt eladása.
- A veszteséges állami vállalatok rendbetételét is kérte az IMF tárgyalóbizottsága. A MÁV-nál jelentős elbocsátásokra és vonalbezárásokra kell készülni, a BKV-nál pedig az árak emelésére, annak érdekében, hogy állami segítség nélkül is működjenek ezek a cégek. A kormány erre a későbbiekben részletes tervet dolgoz ki.
- A nemzetközi szervezetek nem értettek egyet a bankadóval, mert az nehezíti a pénzügyi piac működését. A kormány ezért elvetette a bankadó ötletét, és az ebből kieső bevételt az állami szférán való spórolással szeretnék kompenzálni (lásd fent).
- A magyar kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, és Simor fizetését sem fogják csökkenteni - ebben is megállapodtak a felek.

Az ellenzék bírálta a kormányt a fenti intézkedéssorozat miatt. A Jobbik azt emelte ki, hogy a “Fidesz lefeküdt a bankárvédő IMF-nek”, és az embereken kívánja behajtani a pénzvilág által okozott válság árát. Kiemelték, hogy miközben a tanárok bérét csökkentik, addig Simor közel százmilliós éves fizetése változatlan marad, valamint felháborítónak tartják, hogy míg a nyugdíjasok kevesebbet fognak kapni, addig a bankoknak a többszázmilliárdos profitja érintetlen marad. Az MSZP szóvivője azt a kérdést tette fel Orbán Viktornak, hogy mit kíván kezdeni a munkanélküliség jelentős megugrásával, és hogy a választási ígéretekben hol volt az a pont, hogy elszegényíti az embereket a tél beállta előtt. Az LMP azt emelte ki, hogy a fenti intézkedéssorozat jelentősen visszaveti az amúgy is gyenge belső keresletet, és ez jelentős gátja lesz a hazai gazdaság növekedésének. A nemzetközi pénz- és tőkepiac viszont üdvözölte a tárgyalássorozatok sikerességét, és ezáltal jelentősen erősödött a forint és a tőzsde is.

Hogy tetszik?


Címkék: gazdaság eu válság

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr132159552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wendiii · http://hivataliagyhalal.blog.hu 2010.07.19. 09:34:17

Jaj istenem, megint kommentelnem kell. :)
Tömören: nem tetszik.
Egyébként van benne egy-két dolog, amin elgondolkodtam. Például a BKV. Azzal egyetértenék, hogy vonják meg az állami támogatást, és próbáljon megállni a saját lábán. Ha nem megy, akkor adják el valami hozzáértőnek, aki nem abban látja a fejlődést, hogy árat emel. Egyébként azt sem fogadom el ellenérvnek, hogy "ha megvonják a támogatást, akkor majd az egekbe szöknek az árak". Szökjenek! Még kevesebb ember fog BKV-val utazni, és minél jobban megemelik, annál kevesebb utasuk lesz.A MÁV-ra ugyanez állna, bár ott már vannak kezdeményezések, leginkább az jön le ott is, hogy a vezetőik töketlen balfaszok.
A tanárok ügye: elvileg lehetne (hangsúlyozom, lehetne!) kirúgni onnan, nem is kevés embert, mert mint egy régi kommentben írtam, java részük alkalmatlan. Viszont az a baj, hogy nincs utánpótlás, és főleg normális utánpótlás nincs.
Az illetmények, illetve nyugdíjak csökkentését élesen ellenzem. Én is a közszférában dolgozom, és ebből a remek fizetésből már így is alig tudom fenntartani a lakásomat (pedig nincs benne semmi luxus, és nincs is puccos környéken). Ha még jobban elvonnának, akkor majd mehetek a híd alá aludni. Bár ott is tömeg lenne.
Végszóként pedig csak annyit, hogy egy másik blogon olvastam, de nagyon egyetértek vele, hogy be kellene már fejeznünk ezt az adósság-visszafizetést. Amennyit már befizettünk kamat címén, az kb a háromszorosa a tényleges államadósságnak.
Különben is, az IMF egy magáncég.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.19. 10:01:35

Nekem egy valami nem tetszik. Az, hogy igen szép esélye van annak, hogy ezek a dolgok bekövetkezzenek. Csak mondjuk az önkormányzati választások után. Addig persze még futhatunk néhány kört az IMF előtt, lásd hülye tyúk kontra kiskakas, csak, hogy ne nézzenek minket akkora qrvának...

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.19. 10:10:39

Ja a BKV. Emeljék, már mindegy :) Ha már két járaton kell valahova utaznom oda-vissza (szomszéd kerületig) és mondjuk a párommal + 1 gyerekkel megyünk, akkor a BKV-nél OLCSÓBB a taxi. Háztól házig. Bónuszként hajléktalanok bűzét sem kell szívnom közben. A saját autó meg még ennél is olcsóbb, 4 gyerekkel pedig már nem is alternatíva a BKV. Tehát felőlem aztán tényleg mehet a levesbe.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.19. 13:15:15

@Cyr: igen, benne van a pakliban, hogy tényleg ez lesz. De így ebben a formában, ahogy fent leírtam (a közlemények alapján) nem szabad meglépni. De hogy milyen lehetőség van az ország előtt most, erről majd holnap, külön blogbejegyzésben , mert hosszú.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.07.19. 13:34:21

Az IMF-fel ugyanaz a helyzet, mint a cigányokkal. Azokkal sem érdemes üzletelni, mert csak mi húzhatjuk a rövidebbet.
Ez a megsértődünk, összepakolunk jelenet a szappanoperákból már ismerős, egy nagy dugás lesz a vége, magyarul: majd jól ráb@szunk.
Aggódom: mi lesz velünk, ha pártunk és kormányunk nem tudja felvenni az elővigyázatossági hitelt? Akkor elővigyázatlan lesz az ország?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.19. 14:02:06

@Szakaly Gyorgy: az a röhej, hogy különösebben semmi nincs; tegnap még nemzethalált vizionált pár ember, meg rettegést, meg hogy 300 fölé megy az euró, ehhez képest az árfolyam 290 alatt maradt az első nagy pánik után is, és a tőzsde sem szállt el annyira, mint várták (-2,4% az Index szerint). Tehát a nagy pánik helyett egy rosszabb hétköznap lett. Tehát kb. a spekulánsok játszottak egy jót, a nagy befektetők meg le sem ... mi volt itt.

Jelentősen túl lett értékelve ez az egész történet.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.19. 15:13:54

@Droli: Kíváncsi vagyok, hogy látod, figyelni fogom. Egyébként nem csak hosszú, hanem szerteágazó is, olyan kérdések jöhetnek elő, amelyeket egy bejegyzésben kibontani nem feltétlen lehetséges. Szóval, érdekel, melyik csápjánál fogva ragadod meg majd a "polipot", nem irigyellek a feladatért :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.07.19. 22:32:44

@Cyr: átpakoltam holnaputánra, de lehet, hogy később jelenik meg, mert poszttorlódás van. Lehet, tartani kellene megint egy vitanapot :-)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.07.20. 13:14:09

hát kb.
dehát már 16 éve mindenért a fidesz a hibás, hozzászoktunk már az elvtársakhoz, különösen az indexen

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.20. 21:32:08

@Wendiii: "be kellene már fejeznünk ezt az adósság-visszafizetést. Amennyit már befizettünk kamat címén, az kb a háromszorosa a tényleges államadósságnak."

Vedd figyelembe, hogy ezek évtizedes adósságok, már a 80-as években elindult az eladósodás. Te sem adnál kölcsön senkinek 30 évre mondjuk 1 millió Ft-ot azzal, hogy harminc év alatt részletekben majd visszakapsz mondjuk 1 millió 50 ezer Ft-ot.

Számold ki: Ha lekötsz a bankban 1 millió Ft-ot 30 évre kamatos kamatra, mondjuk 5%-ra, harminc év múlva Te is több mint 4 milliót kapsz vissza.

Szóval hangzatos, hogy már visszafizettük az államadósság háromszorosát, de azért a 30 év is nagyon hosszú idő ám.

NemoKapitány 2010.08.14. 10:28:23

El van dramatizálva ez az IMF ügy. Két tárgyaló félnek nem kell rögtön megegyeznie, főleg, ha nincs is azonnali megállapodásra semmi szükség.

Az eddigi "kormányaink" szépen elfogadták, amit az IMF javasolt - mást nem is tehettek - és ebből csináltak erényt. Mo.-nak most nincs szüksége IMF pénzre, tehát nem is kell most rögtön megállapodnia a következő időkről.

Ha baj lenne a jövőben, ne féljen senki szalad majd az IMF pénzt kölcsönözni. Jó üzlet az neki és a "támogatóinak".

süti beállítások módosítása