Skip to content


Hogyan segíthetné elő Simor András a megegyezést az IMF-fel?

Szerző: bogancs - 2010.07.20. 06:23

Bookmark and Share

Úgy ha önként lemondana fizetése egy részéről. Az IMF és a EU delegációja megállapodás nélkül hagyta el Magyarországot. A tárgyalások megszakításának legfőbb okai között szerepel egy igen meglepő kifogás is, mégpedig Simor András (és valószínűleg még néhány másik MNB-s vezető) fizetésének az ügye.

Miért meglepő ez? Mert egy egész ország boldogulásának sikere függhet egy, vagy néhány ember jóindulatától és áldozatvállalásától.

Az az érv számomra tökéletesen elfogadható, gondolom minden demokrata egyetért ezzel, hogy ha a kormány erővel akarja csökkenteni az MNB mint független szervezet vezetőinek fizetését, akkor az demokratikus elveket sért.

Azzal a törekvéssel is egyetértek és gondolom szintén nem vagyok egyedül, hogy ilyen válságos időkben a költségvetési pénzekből gazdálkodó szervezetek vezetői gyakoroljanak önmérsékletet fizetéseik nagyságát illetően.

Fenti ellentétet csak egyetlen ember tudja feloldani: az érintett maga, amennyiben Simor András önként lemondana fizetése egy részéről. Egy ilyen kezdeményezéssel megmenekülne a kormány a jegybanki függetlenség megsértésének vádja alól, ugyanakkor az MNB elnöke is kivenné nem kis részét az költségvetési takarékoskodásból. Kompromisszumként lehetne mondjuk havi 3 millió Ft a fizetés. Értem én, hogy egy ilyen döntés nagyban érinti a családi költségvetést. Azt is őszintén megértem, hogy Simor András tervezett már azokkal a milliókkal, így nem könnyű terveiről és álmairól lemondania. De azt hiszem, a jelenlegi helyzetben illene egy ilyen nagyvonalú gesztussal előállnia, legalább átmeneti jelleggel.

Azt hiszem, mindannyian hálásak lennénk ezért, hiszen egy vitás pontot kipipálhatnánk a kormány és az IMF vitájában. Nyilván nem ez a legfontosabb kérdés, de legalább nem terhelné tovább a tárgyalásokat. Úgy is ott van még a bankadó, illetve a jövő évi kiadáscsökkentések ügye. Elkélne az össznemzeti összefogás ezekben az ügyekben is. Az az érzésem, hogy lesz itt még elvonás a szegény embertől is.


Címkék: eu hitel imf simor andrás

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr522162288

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Önkritikát gyakorol Simor 2010.07.21. 15:07:03

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint hangosabban kellett volna felhívnia a figyelmet a devizahitelek kockázataira még a válság kirobbanása előtt. A jegybank elnöke az „Álomcsőd” című interjúkötet bemutatóján gyakorolt önkritikát.

Trackback: Simor: Járai arányaiban többet keresett 2010.07.20. 13:43:01

A jegybankelnök szerint nem tesz jót Magyarországnak az IMF távozása. Beszélt arról: fizetésének csökkentése törvényességi probléma és Járai Zsigmond arányaiban többet keresett

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vvv999 2010.07.20. 07:36:54

Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy a jegybankelnöki fizetés körüli huzavona miatt szakadtak meg a tárgyalások... :)
Inkább valami ilyesmi: "A rohadt pénzeszsákok... most megmutattuk nekik..."

Juhász Zoltán 2010.07.20. 09:43:45

Nevetséges megközelítés, nyilvánvaló, hogy Simor eltávolítása a tét. Be kell látnunk, hogy az előző kurzus által folytatott lakájpolitika visszáságait fel kell számolni. A szélsőséges, nemzeti – protekcionista intézkedések azért tűnnek gorombának mert a mérleg eleve ferdén áll.
Nézzünk meg egy példát:
Dagesztánba utazunk, üzleti céllal. Az út során kiderül, hogy a mi értékeinkhez mérve minden roppant olcsó (nyersanyag, munkaerő, és kedvező a szabályozás is). Akár egy nagyberuházás megvalósítása is belefér a kisvállalkozói keretünkbe.
Megérkezünk a bizalom kérdéséhez, milyen a jogbiztonság, milyen az intézményi struktúra? Ki lesz a könyvvizsgálóm, könyvelőm, adószakértőm? Valaki ajánl egy jónak tűnőt, nagy cégeket könyvel, jó kapcsolatai vannak. Kiokosít minket a dagesztáni viszonyokból, rendelkezésünkre bocsátja a kapcsolatait, lobbizni is tud az érdekeink mellet.
Számomra elképzelhetetlen volna, hogy ez az ember olyan szinten egye be magát az államigazgatás szövedékébe, hogy elmozdíthatatlan dagesztáni nemzeti bank elnök legyen belőle a helyettese pedig pénzügyminiszter.

Nos Magyarországon ez történt a Deloitte nemzetközi adótanácsadó vállalkozás vezetője Simor András helyettese Oszkó Péter. Hosszú éveken keresztül a magyar állam érdekeivel ellentetessen a nemzetközi cégek adóelkerülését menedzselték és lobbiztak értük.

Tehát innen nézve világos, hogy az EU zárójelben az EU legerősebb cégei és bankjai által delegált testület mindent megtesz ezekért a pozíciókért.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.20. 20:50:42

@Juhász Zoltán: Lehet, hogy igazad van, de én azt mondom, hogy a Simort mint jegybankelnököt jegybankelnöki tevékenysége alapján kellene megítélni, és nem a korábbi tevékenysége alapján. Ezzel kinevezésekor kellett volna foglalkozni.

Jegybankelnöki tevékenységét én egyébként eléggé szürkének látom. Nem vitt végbe nagy dolgokat, de alapvetően nem is rontott el semmit jóvátehetetlenül. Persze ez az én véleményem, lehet rajta vitatkozni. Korábbi tevékenységét ne keverjük ide.

Van egy olyan mondás is, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr. Vagy kurvából a legjobb feleség. :-))

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.07.21. 12:50:44

@bogancs:

Azt írod: "Van egy olyan mondás is, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr. Vagy kurvából a legjobb feleség. :-)) "

Én meg olyan mondásokat ismerek, hogy:
- Nincs szerencséje, mint kurvának a jámbor élethez.
- Maradsz, aki voltál, leszel, aki vagy.
- Kutyából nem lesz szalonna.
- Fából vaskarika.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.21. 21:32:03

@Szakaly Gyorgy: Hehe! Ez is igaz. Minden helyzetre van legalább két egymásnak ellentmondó igazmondás. :-)) Így kerek a történet!

süti beállítások módosítása