Skip to content


Blogajánló – kigondoltam.blog.hu

Szerző: bogancs - 2010.07.27. 06:21

Bookmark and Share

Egy olyan blogot szeretnék ajánlani ma mindenki figyelmébe, amelyikről jómagam is alig hiszem el, hogy rendszeres olvasója vagyok. Pedig az lettem. Hogy miért, azt máig sem tudom.

Talán azért, mert olyan rossz, hogy már jó. De még ez sem igaz, mert tényleg jó. Hogy miért? Hát ezért:

1. Egyediségéért; A legtöbb blogban az a szokás, hogy a poszt végén lehet kommentálni az írást. Ha ezt sokan megteszik, akkor egy jó kis eszmecsere alakul ki az olvasók között a poszt témájáról. Másról írni off-olásnak számít, és nem túl szimpatikus. Ha meg olyat írsz, ami nem tetszik a kényes ízlésű posztírónak, akkor könnyen kimoderálnak. Nos a kigondoltam-on ez nem pont így van. Inkább ahhoz hasonlítanám, mint amikor egy klubban van egy napi aktuális kultúrprogram (ez a poszt), és utána kezdődik a vacsora meg a buli. Lehet persze az írásról is beszélgetni, de lehet minden másról is. És ahogy az minden jó partin lenni szokott, jórészt a minden más jön be.

2. Posztokért; A témák általában provokálóak. Épp ezért mikor először tévedtem erre a blogra, erőszakot kellett vennem magamon ahhoz, hogy egyáltalán végigolvassam az éppen aktuálisat. Minden agysejtem tiltakozott az írás minden betűje ellen. Első reakció, hogy beírjam kommentbe, hogy ez egy nagy sz.r. Aztán rájön az ember, hogy végül is nem is az. Félre az előítéletekkel, és máris meglátod a jót a nem-is-rosszban.

3. Alternatív történelem szemléletéért; Viszonylag sok poszt foglalkozik egy-egy történelmi helyzet boncolgatásával. Olyan gondolat- és összefüggésláncok sokaságával lehet itt találkozni, hogy lassan kell olvasni, ha az ember szeretné megérteni a lényeget. Az első reakció itt is az, hogy nem is így volt, mindjárt beírom, hogy ez egy nagy sz.r. De aztán mégsem írtam be sose. Végül is miért kellene azt leírni még egyszer, amit már a történelem tankönyvekben mindenki olvasott, és mindenki tud. A történelem amúgy is egy nagy mese. Minél régebbi időkről szól, annál nagyobb mese. Azonkívül aki ilyet tud írni, annak minimum csillagos ötösnek kellett lennie az emelt szintű töri érettségin.

4. Sunákért és nunákért; Mert ugye ezek azok a cikkek - nem véletlenül - amelyek minden blogban a toplisták élén állnak

5. Kortalanságért; Időnként azon szoktam gondolkodni, hogy vajon hány éves lehet itt a posztoló, és mennyi idősek lehetnek a kommentelők. Egyszer az az ember érzése, hogy az átlagéletkor 15 év, máskor hogy kortalan itt mindenki. Megint máskor én érzem magam elsőbálozónak.

6. Újmagyar nyelvezetéért; Eleinte bunkósságnak és naon bosszantónak éreztem eszt. De véguel is be kell látni, hogy így lehet eccerueen érzelmeket és mimikát vinni az írott szoevegbe. Azé van aki túlzásokba esik, és van aki naon profin nyomlya, ez nem én vok. Szal, ha itt azt írják rólad, hogy buzi vagy, csak kicsit sértoedj meg! Csak annyit jelent, hogy nem ért veled mindenbe 1-et. Aki meg megsértoedik, az eleve buzi itt.

7. Elgondolkodtatóságáért; Sok poszt foglalkozik közvetve vagy közvetlenül társadalomkritikával. Szinte mindenki magára ismerhet belőlük. Épp ezért bosszantók ezek a cikkek pedig csak jól kell érteni. Valaki nagyon elégedett saját életvitelével. Mások nagyon nem elégedettek. Megint mások elégedettek és mégis elégedetlenek. És persze van, aki megmondja a tutit, de persze csak névtelenül, mert valójában ő is bort iszik és vizet prédikál, mert máshogy nem is lehet ezt csinálni jelen világunkban.

8. És végül tudományos tudománytalanságáért; Olyan korban élünk, amikor csak kevesen hiszünk a hat egyetemet végzett kopaszodó-szemüveges-nyakkendős-öltönyös akadémiai makulátlansággal előadó fejtágítóknak. Éppen ezért nagyon hatásosan megy át a fejekbe az olyan infó, amely áltudománytalansággal fűszerezett baromságok mögé van rejtve. Mert hát mindenki tudja, hogy amit olvas, az hülyeség, és a tuti nem ez, hanem az amit az öltönyös mond. De ha az öltönyös mondja, akkor nem hisszük el. Ha viszont baromság van leírva, akkor gondolatban én lehetek az öltönyös, és ez jó, mert okosnak képzelhetem magam, holott maga az idétlen írás vezetett rá észrevétlenül a helyes gondolatokra.

Szóval gyerekek itt ez a blog. Olvassátok, ha sok időtök van.


Címkék: blogajánló kigondoltam

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr32173903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

21méter · http://kigondoltam.blog.hu 2010.07.27. 09:33:11

Szomorú, hogy törzsolvasóként még mindig nem sikerült felfedezned a blog igazi valóját. Mi a világban nyitott szemmel járó, tisztességben megőszült tudósemberek volnánk. Nem hiszem, hogy ilyen ferdítések és csúsztatások sokaságával előremozdítanád a küldetésünket, a bulvármédia mocskában dagonyázó sokaság szemét felnyitni a valóságra. Nem véletlenül érzem egyre gyakrabban, hogy blogunk magányos Don Quijote-ként vívja szélmalomharcát ebben az elembertelenedett világban.

Helyreigazítást, Sancho Panza!

szanalmas 2010.07.27. 11:18:47

Én azért tisztelem az erőfeszítésed, még, ha buzi is vagy!

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.07.27. 13:46:06

Kedves Bogáncs.
Gyanús, hogy Droli írásaival szinte mindig egyetértek, a tiédekkel meg szinte sohasem. Lehet, hogy kevés az élettapasztalatod, vagy anyukád még nem vett ki a lombikból?
Azt írod:
"A történelem amúgy is egy nagy mese. Minél régebbi időkről szól, annál nagyobb mese."
Elméletelileg igazad, gyakorlatilag teljes tévedésben vagy.
Gyakran még parlamenti választások után is teljesen átértékelődik a közelmúlt történelme, de rendszerváltozásonként gyökeresen. Magyarul: az éppen aktuális politikai széljárásnak megfelelően gátlástalanul hazudozni kell minden hivatalos személynek a közelmúltról. Amiben biztosak lehetünk, hogy mindegyik hatalomért küzdő félnek vastagon van vaj a füle mögött. Ez az én különbejáratú alternatív történelem szemléletem.
Ami az ajánlott blogot illeti, az nem is igazán blog. Jobban hasonlít arra, mikor a piszológus foltokat mutat a beutalandónak, és annak el kell mondania, mi jut róla először az eszébe.
Az ajánlott agymenésgyűjtemény úgy aránylik az igazi blogokhoz, mint a mostanában szokásos TV-és vetélkedőknek nevezett showműsorok (pl. Koffer vagy valami ilyesmi volt a címe) - amikben a játékosoknak semmit sem kell tudniuk, csak rámutatniuk több lehetőség közül valamelyikre találomra - az igazi vetélkedőkhöz, ahol az nyer, aki okosabb.
Én az ilyen blogok olvasását csak azoknak tudom ajánlani, akik vagy agyturkász beállítottságúak vagy tömérdek kidobni való idejük van és annak eltöltésére semmi ötletük nincs, vagy olyan blogolóknak, akiknek nem jut eszükbe más téma, de azonnali visszatarthatatlan blogolhatnékuk támad.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2010.07.27. 16:46:38

Bogáncs, nem semmi ajánló, én köszönöm! A blog tagjainak reakciójából az életkorunk könnyen kiszámolható, @szanalmas: -an alacsony, vagy éppen @21méter: -nél is kevesebb.

Viszont van nálunk igazi tudós bőven, magam az MTA tagja vagyok, 65 éves, és a napi megnyugvást adja nekem a Kigondoltam, ahol játékos formában tudunk komoly témákat megvitatni, hogy utána az Akadémia műhelyében ugyanezt tegyük, csak komolyan.

@Szakaly Gyorgy:

Ez az igazán szomorú, amikor valaki úgy kritizálja egy blog tudományosságát, hogy (a net előtt ülve!) sem képes megkeresni, hogy nem "foltokat mutogat", hanem Rorschach-tesztet végez, és nem "Koffer", hanem Széf. Én az ilyen kritikák írását csak olyanoknak ajánlom, akiknek semmi tudásuk sincs, csak visszatarthatatlan kommentelhetnékjük támad. György, ez nem volt szép tőled!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.07.27. 18:26:20

@21méter: Akkor ez az írás egy jó tükör lehet a blogotoknak. Kb két hónapnyi olvasása után nekem valami ilyesmi rajzolódott ki.

@Szakaly Gyorgy: A vicc az, hogy Droli írásaival általában én is egyetértek. :-)) A történelem témánál pontatlanul fogalmaztam. Nem a közelmúlt vagy a jelenkor történelmére értettem a kifogásolt állítást, hanem az annál régebbi időkre. Persze nem kétségbe vonva a tudományos kutatást, csakhát a lyukakat be kell tömni valamivel. A kigondoltam bloghoz először én is úgy álltam hozzá mint Te, aztán ez szép lassan változott.

@Levéltáros: Csak annyit, hogy a neten úgyis lehetetlen leellenőrizni, hogy ki kicsoda. Én is mondhatnám, hogy közgazdászprofesszor vagyok, pedig csak egy közgazdaságtanhoz konyító valaki vagyok. Épp ezért általában nem is az író személye, hanem maga az írás alapján állapítom meg annak értékét. Persze egy idő után az ember megismer nick-eket a posztjai és hozzászólásai alapján, akkor már lehet prekoncepciókat is felállítani.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.07.27. 19:24:31

@Levéltáros: Sajnos ezt a mondatodat nem biztos, hogy jól értem: "Ez az igazán szomorú, amikor valaki úgy kritizálja egy blog tudományosságát". A Tudtad blogra értetted a tudományosságot? Én az ajánlott blog színvonalát kritizáltam, és egy állítást a történelemről.

Mea Culpa! Nem tartottam fontosnak, hogy kikeresgéljem a pszichológiai teszt tudományos elnevezését, hiszen filmeken elég sokat lehet látni ilyen teszteket, mindenkinek úgyis beugrik a leírásomból. Ha meg csak a teszt nevét említettem volna, többen nem tudnák, miről van szó, mint így, hogy körülírtam. Nem hiszem, hogy egy hozzászólást wikipédiás alaposságú lábjegyzetekkel kell telerakni.
Azt viszont elvből nem kerestem meg, hogy mi volt annak az ultragagyi vetélkedőnek a pontos neve, mert annyit nem ért az egész produkció, hogy a pontos nevének kikeresésére az időmet pazaroljam. A leírásból így is rájöttél, hogy mi volt a pontos neve.

@Bogáncs: Én nem várom, meg, amíg hozzászokom az ízléstelenséghez, az antikultúrához. Nem pazarlok rá időt. Önszántamból nem rombolom az ízlésemet. Már az istenített Dallas sorozatból sem néztem két résznél többet. A sz@rt nem ragozni kell, hanem eltüntetni.

szanalmas 2010.07.29. 11:46:59

@Szakaly Gyorgy:

Kezdhetnéd mindjárt a szar eltüntetését a weboldaladdal, mert igénytelen és hányingerkeltő! És még te beszélsz ízléstelenségről, hahaha!

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.08.02. 12:00:25

@szanalmas: Átrándultam hozzád, hogy tanuljak egy kis kultúrát meg dizájnt: szanalmasvagyok.blog.hu
Pazar, uniós konzumidióta színvonal. Van mire büszkének lenned. Ez teammunka volt, vagy egyedül alkottad? Körmöm rágom péntek óta, hogy mi lesz a folytatásban. Azért vigyázz, nehogy túlbonyolítsd, mert akkor nem fogom megérteni!
Kösz az élményt, most már van mihez felzárkóznom!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.02. 18:58:57

@Szakaly Gyorgy: @szanalmas: Sziasztok! Tegyek igazságot? Nálam ezek a lehulló szőnyegporolók mindent visznek. :-)))

Elolvasom szanalmas kommentjét, hozzáképzelem a szőnyegporolókat, és máris elfog a röhögés. :-))))))))

Yvettebabacool 2010.08.02. 20:41:51

en meg csak a szancsi testore vagyok, es a porolokat , mint yuppi szuperwaffet is en kezelem!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.02. 21:11:21

@Szakaly Gyorgy: "Körmöm rágom péntek óta, hogy mi lesz a folytatásban."
Ez is poénos! Komolyan, ma ilyen röhögős napom van. Lehet, még egy kisujjon is nevetnék. :-))

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.08.02. 22:00:39

A blog mottóját el kéne olvasni, sok mindenre rávilágít.
Písz láv heppinesz.
Bevetted?
Kurva anyád!

A kigondoltam progresszív, tudományos blog, hatalmas szellemek évtizedek alatt összeszedett tudását és világnézetét olvashatod ott letisztítva és tömörítve.

Az első posztokban az IQ teszt kitöltésére felhívtuk a figyelmet!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.02. 22:21:21

@Csönd-Nesz-Rizs.®: Valamiért úgy érzem nálad a láv a písz és a hepinesz a hangsúlyos.

Világért sem akarok beléd kötni, de kihagytad a Frídomot. (Mosoly)

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2010.08.02. 23:12:02

Ez csodálatos napa z életemben. Köszönöm Bogáncs.

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.08.03. 00:06:15

@bogancs:

ez sima teszt, ebből pontosan látszik, hogy szcientológus vagy!

Csönd-Nesz-Rizs.® 2010.08.03. 00:06:53

@Panther_V:

anyádal lelkizz bazdmeg, te fiumei kazánkovács!

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.08.03. 12:39:11

bogáncs, te seggnyalóink legköcsögebbike, kérjél bocsánatot!!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.03. 21:42:09

@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij: Nna! Helyben vagyunk. Legutóbb zolivagyoktól kellett elnézést kérnem, mikor róla írtam. (tudtad.blog.hu/2010/06/17/miert_moderaltak_ki_a_zolivagyok_blog_hu_rol) Hogy felkapjátok mindenen a f.szt!!

Lev Alekszejevics Nyunyeszkij · http://evacuo.blog.hu/ 2010.08.03. 22:31:51

@bogancs: zoli egy buzi, őt kell is égetni, de ránk ne vess rossz fényt az ajnározásoddal, ha szépen kérhetlek!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.03. 22:41:14

@Lev Alekszejevics Nyunyeszkij: Lásd 2010.07.27. 18:26-os hsz-em elejét. Persze azóta fejlődtem azthiszem.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.08.04. 16:50:08

@bogancs: a lehullókra a megfejtés: ez pitypang. Ilyen darabokban szállnak szét a magok, ha megfújod a pitypang gömbjét. Persze, ez neked nem lehet ismerős. Gondolom, a bankjegyek művészi kidolgozását szoktad inkább tanulmányozni két opciós ügylet között.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.04. 18:20:08

@Szakaly Gyorgy: Vigyázz, még a végén kommentbajnok leszel! :-))

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.08.05. 08:28:23

@bogancs: és az milyen következményekkel jár?
Aranyér-me?

süti beállítások módosítása