Skip to content


Mennyi baci van a kezed alatt?

Szerző: Droli - 2010.08.04. 07:25

Bookmark and Share

 Ismeritek a “brit tudósok” sorozatot? A “brit tudósok megállapították”-kal kezdődő hírek azt sugallják, hogy nagyon ráérő kutatók felfedeznek valami olyasmi dolgot, ami tudományos mércével nézve lényegtelen, de bulvárhírként remekül eladható. Most azért vagyok zavarban, mert a következő posztot én is így kezdeném: “brit tudósok felmérést csináltak, és...” - szóval a következőkben ismertetett kutatási eredményeket fogadjátok némi fenntartással, de a kutatás témája akkor is érdekes: vajon mennyi baktérium, vírus, gomba, mikroba, stb. (ezt így mindet most “bacinak” rövidítem, ami biológiailag nem helyes, de közérthető) található egy hétköznapi tárgyon?

 
Tehát teljesen általános tárgyakat vizsgálunk, és egy sorrendet is felállítunk a tanulmány alapján. Kezdjük a “leghigiénikusabb” tárgyakkal, és haladjunk az egyre “koszosabbak” felé. A bacik száma egy négyzetinch területre értendő (egy inch=2,54 cm). Lesz meglepetés rendesen!
 
9. pénz:  150 baci. A pénz rengeteg kézen keresztülmegy, ezáltal a bacik nagyon jól érzik magukat rajta, de a kutatók is meglepődtek, hogy vannak ennél sokkal koszosabb tárgyak is. Ennek ellenére a nem megfelelően higiénikus pénz okozhat akár ételmérgezést is!
 
8. edény: 400 baci. Ez meglepő, nem? Az embernek az edényekről a tisztaság jut eszébe! A tudósok úgy magyarázzák ezt a nem túl jó eredményt, hogy sokan ugyanazzal a konyharuhával törölnek el mindent, így egy edényen megtalálható a teljes család “baktériumkészlete”. Már ha nem mossák el rendesen (nem a családot, az edényeket).
 
7. fürdőszoba-vécé: 450 baci. Nedves, meleg környezet, ezt imádják a baktériumok! Vigyázni kell, mert pl. az E.coli sok fürdőszobában megtalálható, ezért is nagyon fontos, hogy mindig mossunk kezet vécézés után!
 
6. kézitáska: 900 baci. Bizony a legtöbb ember nem tisztítja a táskáját, ráadásul sok dolog akár hónapokig is benne lehet (pl. papírok). A kéz itt is remek közvetítőeszköz: hozzányúlunk valamihez, hozzányúlunk a táskához, amit nem tisztítunk, így a kézitáska egy bacigyűjtőhely lesz. 
 
5. autó: 1800 baci. Mivel egy autót többen is vezethetnek, ezért itt is összegyűlhetnek a baktériumok. Egy érdekes példát hoz a tanulmány: a staphylococcus gyakran úgy terjed, hogy a vezető piszkálja az orrát, és a “végterméket" beletörli az ülésbe(!) .
 
4. számítógép-billentyűzet: 3000 baci. A számítógépet gyakran meleg helyen használjuk, ráadásul a billentyűzetet nem annyira könnyű tisztítani. Gyakori dolog az is, hogy a számítógépet használó pl. evés után használja a gépet, szinte “zsíros” ujjakkal... van benne valami. A vécézés utáni kézmosás elmaradásáról most ne is beszéljünk... éljenek az internet cafék! :-)
 
3. tömegközlekedés: 10000 baci. Ezen nincs semmi meglepő, a tömegközlekedést rengeteg ember használja, egy kapaszkodót a nap során rengeteg ember megfog, és mindenki otthagyja a bacijait. “Náthás” időszakban az illető kifújja az orrát, és utána megfogja a kapaszkodót - a vírusok és a baktériumok meg köszönik szépen a lehetőséget.
 
2. telefon: 25000 baci. Ha sokan használják, bizony a telefon remek közvetítő! Tipikus példa, hogy az ember vécézik, nem mos kezet, megfogja a telefonkagylót, és így akár 100000 szalmonellát is hagyhat a kagylón (amit sokszor a szánkhoz közel tartunk!).
 
1. nyilvános vécé: 50.000 baci. Nem meglepő, ez a “győztes”. A kutatók felhívják a figyelmet, hogy mikor lehúzzuk a vécét, mikrobák tömegei kerülnek ki a levegőbe! Az abszolút győztes amúgy a reptéri vécé, ha már régen takarították.
 
Magam részéről csak azt sajnálom, hogy a brit tudósok nem vizsgálták meg a magyar strandok “lábmosó-vizeit”... 
 
(A Daily Mirror június 30-ai írása alapján.)
 
 

Címkék: tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr82194253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.08.04. 08:32:42

Az angol tudósok megvizsgálhatnák, hogy egy átlagos pártgyűlésen parlamenti ülésen vagy önkínzmányzati képviselőtestületi közös-ülésen mennyi korrupció tapad a rajta részt vevő politikások bőréhez négyzethüvelykenként. Mennyire lehet veszélyes egy kézfogás egy ilyen alakkal az erkölcsünkre?
Mennyire érdemes távol állni egy politikástól, mikor az ostobaságaival, féligazságaival vagy teljes képtelenségeivel (magyarul lózung) sorvasztja a befogadók agyát? (valőszínűleg a hangerejétől és a hülyeség mértékétől függ).
Hogy lehet kiszámolni a mégis rájuk szavazók intelligenciahányadosát?

gcsabi 2010.08.04. 10:42:46

Szerintem ezeket a kutatásokat azok a cégek szponzorálják, akik a tv-reklámokban riogatják az erre fogékony háziasszonyokat, hogy minél több mély fertőtlenítőhatású baktériumölő szuper készítménnyel vértezzék fel magukat, a reklámokból is ismert, visszataszítóvá animált baktérium hordákkal szembe. Egy idő után a teljesen normális háziasszonyokból is rettegő fóbiás, tisztaságmániás lesz, ha elég hirdetést néz!
@Szakaly Gyorgy:
Itt a normális élethez szükséges dolgainkat vizsgálták. A politikusok messze nem tartoznak ebbe a kategóriába :)
Ők majd akkor kerülnek sorra, amikor a kórokozók fertőzöttségi szintjét vizsgálják!

daniferi 2010.08.04. 15:20:08

Az edények esetében egyszerű a megoldás. Nem kell megtörölni, hanem hagyni, hogy lecsepegjen és leszáradjon róla a víz :)

Divi 2010.08.05. 05:48:01

Baktériumok voltak, vannak, és lesznek. Egyet értek azzal, hogy ez egy beetető kampány, ami a fertőtlenítő szerek tovább pörgetésére szolgál.

Be kell valljam, nem vagyok az a nagyon odafigyelős, ha a személyes higéniáról van szó.
Odafigyelek rá, de nem viszem túlzásba. Ha megfogom a metrón a kapaszkodót, akkor utána még nyugodtan meg merem dörzsölni a szemem, És pisilés után se midnig mosok kezet.

Alig vagyok beteg, lábgombám, soha nem volt, pedig nem veszek papucsot se strandon se uszodában. Olyan fertőzéses betegségem ami ágynak döntött meg talán csak az influenza járvány volt.

Lazuljunk emberek, az Immunrendszert PONT az ilyen bacik ellen találták ki :)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.05. 08:12:45

Az egy dolog, hogy a nyilvános wc használata után kezet mosunk (szárítjuk, illetve kizárólag egyszer használatos papír- vagy textiltörlőt használunk a kezünk megszárítására). De azt gondolom, nem sokan tudják, hogy ha ezek után a megmosott kezünket a kilincsre helyezve nyitjuk ki az ajtót, akkor szó szerint a sz@rnak adtuk azt a bizonyos pofont.
Nálunk már a hatéves is tudja: nyilvános wc ajtaját kifelé menet KIZÁRÓLAG a könyökünkkel nyitjuk-csukjuk.
Egyébként sok fertőzést el lehet kerülni, ha az ember hordoz a táskájában egy kis flakon kéztisztító zselét, ma már a legtöbb drogériában lehet kapni. Gyerekek kezére is tehető, a nekik való, gyümölcsös illatút az enyémek kifejezetten kedvelik.
És persze hazatérés után a cipőlevételt követően első dolgunk kezet mosni, addig semmihez nem nyúlunk. Étkezés előtt is kötelező, akkor is, ha csak otthon voltunk előtte. Alapszabály nálunk, a legkisebbek is tudják. (Többek között ezért építettünk be annak idején a fürdőszobánkba alacsonyra szerelt gyerekmosdót)
A kézitáska remek bacigyüjtő, hozzátéve, hogy a legjobb táptalaj az alja, amit a legtöbb ember mindehova letesz. Többek között a nyilvános wc padlójára is...

Egyébként MÁR nem parázom túl a bacidolgot, gyűjtsék be nyugodtan az évente feltétlen szükséges mennyiséget - de könyörgöm, ne az egészet egy nap alatt :)

gcsabi 2010.08.05. 10:19:36

@Cyr:
Nagyjából így lehet a majdani fertőzések ellen védtelen felnőttet nevelni. :)
Egyszerűen szükséges "normális" mennyiségű kosszal találkoznia egy gyereknek, hogy kialakulhasson az ellenálló képessége! Az immunrendszert nem fertőtlenítéssel lehet edzeni!
Nem beszélve a a fóbiák időbeni elültetéséről :)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.05. 11:45:45

@gcsabi: Lehet. Azonban ezek a dolgok számomra már az én gyerekkoromban is alapnak számítottak, és köszönöm, rendben vagyok, kicsit hülye, kicsit fóbiás, de lényegében oké :)

Számomra a nyilvános wc-k kosza nem a normál mennyiség, abból kiindulva, hogy kiderült, bizony vannak emberek, akik a "dolguk végeztével" még kezet sem mosnak... Szóval a gyereknek fekáliás kilincset fogdosni, majd utána enni, bocs, nem teljesen normális. Az immunrendszert nem ürülékkel kell edzeni.
A játszótéri homokkal-sarazással-egyebekel kutya bajom, nem törölgetem a gyerek kezét úton-útfélen, de hazatérés után és étkezés előtt nem kezet mosni - kortól és nemtől függetlenül - úgy érzem, nem lazaság, igénytelenség.

gcsabi 2010.08.05. 15:13:15

@Cyr:
Távol álljon tőlem bárkit is lebeszélni a wc.-használat utáni kézmosásról/bár felvetődik a kérdés: előtte miért nem?/
Szomorú helyzet de minden bacit ott lehet "beszerezni" ahol fellelhetőek, még ha nem is túl gusztusos :)
A találkozás akkor okoz betegséget, ha olyan mennyiségű bacival találkozunk, amelyet nem tud az immunrendszerünk legyőzni. Az immunrendszer meg a kisebb mennyiséggel való találkozással készül fel. Muszáj néhány kiló bacit megenni az egészséges ellenálló képesség megszerzéséhez. Ezt viszont gátolja a baciölö kencefice, túl steril környezet stb.
A mai allergiára való fogékonyság is jelentősen köszönhető a tulzásba vitt "higiéniának".
Túl jó üzlet a "fertőtlenités" biznisz , rémítgetik is rendesen az embereket, hisz legjobb vevő a szorongó vevő :)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.08.05. 17:43:29

@gcsabi: " Az immunrendszer meg a kisebb mennyiséggel való találkozással készül fel"

Így van. Én sem gondolom másként. Helyeslem, hogy összeszedjék az egy évre való szükséges koszt-piszkot-bacit, egyenletesen elosztva, kisebb mennyiségben, ámde nem egy nap alatt és nem minden áron. A fertőtlenítés bizonyos esetekben szerintem szükséges. Tudom, hogy pár száz évvel ezelőtt a fene se fertőtlenített. Edzették a szervezetet. Amelyik szervezet meg nem bírta azt a nagy edzést, az kinyiffant. Nos, nekem nem éri meg a reszkírt.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2010.08.05. 21:36:24

Én ott tudnék belekötni az angol tudósok felfedezésébe, hogy egy kalap alá vették az összes kórokozót (bacit), és ez alapján állítottak fel sorrendet. Mert hát lássuk be, ha van egy darab görögdinnyém, és öt szem ribizlim, akkor összesen 6 gyümölcsöm van. Ha meg van három görögdinnyém és egy szem ribizlim, akkor 4 gyümölcsöm van. A 4 mégis több, mint a hat.

Valószínű, hogy ugyanennyi különbség van egy gomba, egy baktérium és egy vírus között is.

Ettől függetlenül arra nyilvánvaan jó a felsorolás, hogy ezek a helyek/tárgyak a bacik melegágyai.

@Cyr: @gcsabi: Baktérium és vírus esetén (persze szerintem is csak mértékkel) egyetértek az immunrendszer erősítő hatással, de azért a gombákkal én vigyáznék. Azoktól nagyon csúnya és maradandó dolgokat össze lehet szedni.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2010.08.06. 08:42:45

@bogancs: Én meg olyan szempontból kifogásolom, a vizsgálatot, hogy nem tettek különbséget az ember számára nem káros és a káros bacik , gombák stb. között.
Ami a gombákat illeti, pl. a sajtban és a téli szalámiban kifejezetten olyan gombák vannak, amik hasznosak, nem is beszélve a csiperkéről.

Az például kifejezetten káros, ha agresszív szájvízzel, fogkrémmel kiöljük válogatás nélkül a szánkban lévő összes baktériumot. Ezzel helyet hagyunk, ahova az ártalmas baktériumok befészkelhetik magukat.

Avatar 2010.08.06. 18:27:47

Tereskova : Tömegközlekedés

Szájszag,
Izzadtságszag,
Seggszag,
Hónajszag.
Eltipornak.

Tömegközlekedés
Tömegközlekedés
Tömegközlekedés
Tömegközlekedés

Leülnék, de nem lehet
Mert csúnyán néznek rám
Öregasszonyok és öregemberek

Tömegközlekedés
Tömegközlekedés
Tömegközlekedés
Tömegközlekedés

Fosszagot áraszt egy hontalan
Elhányom magam
de lehet, hogy ő hány le
Még nem tudom

Tömegközlekedés
Tömegközlekedés
Tömegközlekedés
Tömegközlekedés

Ki tudja, hogy milyen az ülés
Éppen, amin én ülök
Tán jobb lenne, ha állva fogódznék
De nincs kesztyűm és oda se férnék

Tömegközlekedés
Tömegközlekedés

süti beállítások módosítása