Skip to content


Egy igazi Hungarikum!

Szerző: Slanger - 2008.12.07. 16:04

Bookmark and Share

A 2002-es év nagyon fontos volt, a magyar pálinkát illetően. Ekkor született ugyanis meg az a rendelet, amely tisztázza, hogy mi is az a pálinka. Azóta pálinka elnevezéssel csak a Magyarországon termett, termelt gyümölcsből készült, Magyarországon készített ital illethető. Már nem lehet minden kommersz löttyöt pálinka elnevezéssel ellátni. A mai pálinka semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat, még cukrot sem. 2004 óta az Unióban is mi lettünk a pálinka nagyhatalom. Rajtunk kívül csak Ausztria 4 tartományában illethetik e nemes italt a pálinka névvel. Minden bizonnyal a törvényi szabályozás is segítette, a hazai pálinka fogyasztás emelkedését, hiszen egy év alatt 45%-al növekedett az ital népszerűsége.

 

Wiki szerint a pálinka:

A pálinka erjesztett gyümölcsből készülő, lepárolt szeszes ital.

Leggyakoribb alapanyaga a szilva, a körte, az alma, a kajszi, a cseresznye, a szőlőtörköly és az eper, de gyakorlatilag bármilyen gyümölcsből készülhet.

A 2002. július 1-jén életbe lépett 1-3-1576/89-es számú előírás (Magyar Élelmiszerkönyv) rendelkezik a pálinkáról. Ez alapján csak azok a termékek nevezhetők pálinkának, melyek

  • 100%-os gyümölcspárlatok, azaz nem finomszesz és aroma hozzáadásával készülnek
  • minimum 37,5%-os alkoholfokkal rendelkeznek

Címkék: hungarikum

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr27809421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása