Skip to content


Mindennapi szemetünk

Szerző: Slanger - 2008.12.08. 18:35

Bookmark and Share

Azt a címet is adhattuk volna a bejegyzésnek, hogy "Szemét ügy". Napjaink egyik égető problémája, a rendkívül nagy mennyiségben keletkező kommunális és ipari hulladék. Az ipari hulladék hasznosítására nagyrészt már megvannak a megfelelő hulladékkezelési eljárások, melyek során a hulladékok anyagukban hasznosulnak. A fő problémát a kommunális, vagy más néven a háztartási hulladék jelenti. Háztartási hulladékból éves szinten megközelítőleg 4,5 millió tonna keletkezik hazánkban. Ennek az óriási mennyiségnek jelenleg mintegy 80 %-a kerül lerakóra. A fennmaradó 20% egy részét anyagában hasznosítják, másik részéből égetéssel energiát nyernek.

Az Unió többi tagállamához hasonlóan, ez a tendencia valószínűleg hazánkban is változni fog. A közeljövőben az Uniós normákhoz igazodva, a hulladék egy jelentős része nem kerülhet majd lerakásra. 

A magyarországi hulladéklerakók nagy része néhány éven belül be fog telni. Új hulladékdepók építését viszont az Unió nagyon komoly feltételekhez köti. Ezen feltételek teljesítése miatt, a lerakással eltüntetett hulladék költségei néhány éven belül elérhetik a 12.000-14.000 Ft/m3 lerakási díjat. Azt ugye mondanom sem kell, hogy ezt a fogyasztók, vagyis mi polgárok fogjuk megfizetni.

Az előbbiekből adódik a kérdés, hogy mihez lehet kezdeni ezzel az irdatlan hulladék tömeggel. A lerakás egyik alternatívája az égetés, de Magyarországon hulladékégetőt építeni kész öngyilkosság, a civil ellenállás miatt. Részleges megoldást jelenthet a szelektív hulladékgyűjtés. Azonban hazánkban a főváros, és a nagyobb városok kivételével még nincs megteremtve a szelektív hulladékgyűjtés infrastrukturális háttere.


Címkék: szemét

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr16811666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása