Skip to content


"Cukrosbácsi" a szomszédból

Szerző: Slanger - 2008.12.10. 17:11

Bookmark and Share

Ács, Ercsi, Hatvan, Kaba, Mezőhegyes, Petőháza, Sarkad, Szolnok, Szerencs, Sárvár, Selyp

- Hogy mi a közös a felsorolt településekben?

- A magyarországi cukorgyártás termelő egységei ezeken a településeken működtek. A másik közös tényező, hogy ma már egy sem működik közülük. Szépen fokozatosan mind a 11 cukorgyárat bezárták. A rendszerváltást követően a nyugati befektetők Magyarországra özönlöttek, és módszeresen megették a magyar cukoripart.

Az élelmiszeripar ezen területe közvetlenül, vagy közvetve de több tízezer ember életét befolyásolta. Nem csak a gyárakban dolgozó munkaerő és a cukorrépa termelők éltek a cukorgyártásból. Az ágazat fontos volt a hazai állattenyésztés számára is, hiszen a cukorgyártás során keletkező melléktermékek a szarvasmarha takarmányozás egyik bázisát alkották.  

A jelen azonban egészen más. A 2008-as évben hazánkban már csak az osztrák tulajdonú kaposvári gyárban indult el a cukorrépa feldolgozása. A termőterület jelentősen csökkent, hiszen az ország másik végéből már rendkívül drága a répa Kaposvárra szállítása. A répaszelet, a melasz már nem a szarvasmarhák bendőjében, hanem biogáz üzemekben hasznosul.

Ezt hozta az Unió. Kérdés, hogy ez nekünk jó e?


Címkék: cukor hellókarácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr96815366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása