Skip to content


Mélyszegénység

Szerző: Droli - 2009.01.16. 14:00

Bookmark and Share

Nem tudom, ki él közületek vidéken, kis faluban. Ahol abszolút nincs munka - az a kevés kereső a közeli városba jár be dolgozni, ahol az emberek az utcán tengenek-lengenek, ahová a busz is csak elvétve jár, a vonatot meg már rég megszüntették. Ha egyszer ilyen helyen jártok, nézzétek meg a kerteket! Gaz, kosz mindenütt. Pedig lenne bőven idő művelni, de egyszerűbb várni a segélyt.

Valami nagyon nincs jól itt. Anno Torgyán "doktor" mondta, hogy ebben az országban szorgalmas emberek élnek, akik dolgozni akarnak - hát, nagyon nem volt igaza. Életforma lett a semmittevés, a csodára várás, s az igénytelenség. Bizonyos emberek szívesen "cigányoznak" ilyenkor, pedig ez a probléma nemcsak a "cigányokat" érinti, hanem a "fehéreket" is. Régen egy faluban számtalan disznót tartottak, a háztájizás még a szocializmusban is népszerű volt, s a fél falu ment hagymázni annak érdekében, hogy a gyereknek legyen háza. Most meg? Felnő egy nemzedék, aki azt látja, hogy a szülők nem dolgoznak, hanem naphosszat otthon vannak, nézik a "Digitévét", s várják a támogatásokat. Amit persze el lehet verni alkoholra, játékgépre, aztán ismét várni a következő havi appanázst.

Ismerek közelebbről egy ilyen párt. Egy összeomlóban lévő sötét vályogházban élnek. Rezsit (pl. villanyt) kb. akkor fizetik, mikor már jönnek lekapcsolni. 4 gyerekük van, a harmadikat és a negyediket már nem akarták, de nem volt pénzük kifizetni az elvetetést; pedig ingyen is megcsinálták volna, de annak meg lusták voltak utánamenni. Persze, felnevelni(!) olcsóbb. Már ha azt felnevelésnek lehet nevezni, hogy a gyerek meztelenül rohangál az udvaron... ja, meg azt látja, hogy apa nézi a pornót, meg előtte csinálják anyával. Apa nem megy dolgozni, olyan indokkal, hogy ő "segít otthon nevelni a gyerekeket". Alkohollal, mert iszik, mint a gödény, s mikor részeg, üvöltözik, mint egy állat. Meg ha nincs pia, akkor is. Ha pénzt kapnak, kb. 1 hétig megy a dínomdánom, sütemény a cukrászdából, jófajta bor, szalámi, a maradék 3 hétben meg lopják a fát, hogy ne fagyjanak meg, s üres kenyeret esznek. Szerencsére mostanában nem egyszerre kapják meg a pénzt, hanem minden héten kapnak valamit, így ez átalakult 2 nap jólét-5 nap éhezésre. Persze a Provident régi ügyfelei. A kerttel nem foglalkoznak, tiszta gaz, a ház rájuk dől.

Most jön a poén: szerinted mennyi a havi jövedelme ennek a párnak? Elárulom: 150 ezer Ft! Persze ilyen-olyan segélyből! Nem hiszed? Nézz utána a családtámogatásnak, gyes, anyasági, családi pótlék, az ürgének munkanélküli meg mittudoménmi... A lényeg: többet kapnak, mint én (munkabérként), mikor középvezetőként dolgoztam (s nekem abból borsos albérletet kellett fizetnem, meg rezsit). S mégis kijöttem belőle, volt mit ennem, ruházkodtam.

Mi lenne a megoldás? Adjunk még többet a szegényeknek? Ide szerintem a világ pénze nem elég, az alkohol meg a játékgép elnyel mindent. Oktatás, meg kellene tanítani nekik, hogy osszák be a pénzt? (Mert 150 ezer Ft-ból egy hattagú családnak ki lehet jönni úgy, hogy nem kell albérletet fizetni; nem fényesen, de meg lehet élni belőle!) Adjunk szerszámot a kezébe, s mutassuk meg, hogyan kell használni? Hogyan kell kiskertet csinálni, krumplival, borsóval, paradicsommal, ne adj isten tyúkkal, disznóval? Hogy ha már ráér, legalább magának termeljen, ha a társadalomnak már semmi jót nem tesz? S mi lesz a gyerekekkel? Szerintetek normális felnőttek lesznek, ha azt látják, hogy a szülők nem járnak dolgozni, inkább isznak? Mit akar az ország? Kitermelünk pár százezer ilyen embert, s majd eltartjuk? Vagy kezdjük az elejétől, mint az őskorban, hogy "itt a bot, ezzel lehet ültetni, itt a kapa, ezzel lehet földet művelni"?

A helyzet sajnos elkeserítő; beszélhetünk itt EU-ról meg modernizációról, meg becsukhatjuk a szemünket, de itt akkor is Balkán van. Cigányozhatunk, de ez nemcsak cigányprobléma. Pont ez a gond: nem veszünk észre egy alapproblémát, de nyomjuk bele a pénzt, hogy megnyugtassuk a lelkiismeretünket. Csakhogy ettől nem változik semmi.

Valahol olvastam, hogy egy öregasszony megfagyott. Úgy, hogy előtte kapott az önkormányzattól tüzelőt. Csakhogy nem volt kályhája. Ő meg nem szólt. Nem tudom, mi igaz ebből a hírből, de simán el tudom képzelni. Sok ember az öngondoskodás legelemibb szintjére nem jutott el. Ha megvonod tőle a segélyt, meghal (vagy rosszabb: lop, rabol). Ahhoz, hogy megtanítsd a legalapabb dolgokra, idő kell. Más ötletem nincs.

A legfontosabbat kihagytam: nem beszélhetünk erről a témáról. Mert akkor fasiszta/burzsoá/szalonképtelen vagy. Ez is egy szellemi (mély)szegénység...


Címkék: politika szegénység

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr60880856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joe-ból is megárt a shock !!! (törölt) · http://www.tuzelestechnika.net/ 2009.01.16. 15:40:16

Ezzel az írással 100%-ban egyet értek!

sokan csak nyavalyognak és még saját magukért sem képesek semmit tenni!
baszki dolgoztam egy időben áruhitel ügyintézőként. Többször előfordult, hogy segélyeken, támogatásokon élő embereknek több jövedelmük volt mint nekem + a fusimeló, ja mindezt azért mert életében 4* dugtak éjszaka, aztán gyerek lett belőle, és alegszebb, ogy eszébe sincs ezen változtatni sok léhűtőnek

balapety 2009.01.16. 22:17:31

Azért azt ne felejtsük el hogy télen kurva nehéz ám kertészkedni.Abból a pénzből meg amiből felhízlalsz egy disznót,három disznónyi húst kapsz a tescoban.

daniferi 2009.01.16. 23:03:32

Anyám is ilyen, minden hónapban várja, hogy jöjjön a segély + az egyéb dolgok, valamint amikor fizetést kapunk öcsémmel, tartja a markát, hogy adjak neki pénzt, mert az JÁR neki, mert itthon lakom. Eleinte még jelképes összeg, majd egyre több és több. Emellett egyre kevesebb házimunkát csinált. Vagyis mostanában semmit.

Sebaj, már nézem az albérletet, aztán azt csinál, amit akar :)

epeficam 2009.01.17. 04:32:37

Ha otthon laksz, akkor miért csodálkozol? Elvégre a szülőd, vagy mi a szösz.

Wlac (törölt) 2009.01.17. 08:35:30

Sajnos egyet kell értsek a bejegyzéssel, lassan teljesen a fejünkre nőnek az ilyen emberek...

Renathe 2009.01.18. 13:19:08

@balapety: Én kisvárosban nőttem fel, ahol még annak idején mindenki megtermelte a családnak az egész évre valót. Nem pázsit nőtt a kertben, hanem borgonya, uborka, tök, bab, borsó...Édesanyám hetekig készítette nyár végén a befőttekek. Nyáron termeltük meg azt, amit télen megettünk.

Nadsat (törölt) 2009.05.02. 01:15:21

Minden szó igaz, csak sajnos nem kell ahhoz vidékre menni, hogy ilyen köpedelemre való díszprolikat találj (direkt nem fogok panelprolizni, nem attól fogan meg a kis fejedben a fogyasztói kultúra, hogy lakótelepen élsz avagy téglaházban). Igaz, a fővárosban nem él úgy az átlag, mint valami bagzó vadbarom, de a sportüléses Suzukit meg a társasutat "Görögbe" azért kikombózza az állatja minimálbérből a Vágopityus hitelből (hitelből ajándék "karira", Vaio laptop 600% THM-el maxpontos fatality) . Mi, szöröstökű balkániak egyszerűen képtelenek vagyunk arra, hogy ne egyik napról a másikra éljünk.
Szaros dzsentrinemzet vagyunk, közös coming out-ot követelek, vallja be mindenki!

Meleardil Eressea Iluvadan 2009.06.24. 12:45:36

Vigyazat! Erzeketlenul fogok megnyilatkozni:

Ugy korulbelul mennyire kellene sajnalnom annak az embernek a pusztulasat, akibol nem csak az elemi onfenntartas osztone veszett ki, de ugy alltalaban minden, amit en az emberi ertekek koze sorolok? Elobb adakoznek egy allatmenhelynek. Arrol nem is beszelve, hogy a kornyezetemben is akadnak rendes, igyekvo emberek, akiknek NEM jut szinte semmi, mert elkovettek azt a "baklovest", hogy tanultak es dolgoztak.

Ha valogatas nelkul mindenkinek azonos modon jar penz, azzal a semmittevest, az igenytelenseget es az onzest jutalmazzak a munkaval es a kozssegi szellemel szemben. Ez ugy korulbelul a mesebeli pelda ellentete, ahol a gyerek azt latja, hogy a gonosz boldogul, a jo meg csak sziv!

Le kene mar errol szokni, hogy valakinek pusztan azert jar segely, azert kell eltartani, mert valami szerencsetlen veletlen folytan a faji besorolasa Homo Sapiens. En szivesen segitek, egy feltetellel. Akinek segitek, az eloszor is AKARJON segiteni sajat magan, masodszor pedig TEGYEN is erte. Ha pedig meg ez sem megy, akkor legfeljebb a temetesere vagyok hajlando adakozni szigoruan a koegeszsegugyi szempontok figyelembe vetelevel.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.06.24. 13:07:37

@Renathe: "Édesanyám hetekig készítette nyár végén a befőttekek."

na itt követtétek el a hibát! Amiből befőttet lehet készíteni, abból pálinkát is :)))

a posthoz: nem nagyon lehet mivel kiegészíteni, sajnos elég jó kórképet rajzolt a postíró... én az ilyen típusú "embereket" nem nagyon tudom megérteni, de a legtöbbel együttérezni sem. Anno szüleimmel (pedig Budapest), mi is éltünk elég nagy szegénységben, amikor a hó elejei fizetést úgy várták, mint a Messiást, de az alapvető emberi mivoltunkból nem vetkőztünk ki. Nem volt romhalmaz a lakás, nem evett meg a kosz, és ami még fontosabb: nem jártunk el lopni, rabolni. Persze egyszerűbb a faszvakarás otthon, és várni a segíjjkííít, mint elmenni nettó 70.000-t dolgozni. Én voltam olyan marha, hogy '98-ban (első munkahely), havi bruttó 21000-t elmentem gürcölni. Abból lett a diplomám (költségtérítéses). Szóval aki ki akarna ebből törni, annak lenne rá lehetősége (tanulás), ehhez persze hiányzik az otthoni háttér, amit csak pénzzel nem lehet megoldani...

Kartal (rezervált) 2009.06.24. 21:33:19

Na én pont ilyen faluban nőttem fel, és sok kitérő után itt élek máig is. Hozzá kell tennem, hogy ilyen lerobbant, lehanyagolt, gazos telket életem folyamán rengeteget láttam, abból talán ha kettő volt "fehér ember" tulajdonában, a többi mind cigányé volt. És ilyenkor - ki tudja miért - a fehér legjobb haverjai mindig a cigányok voltak.
És hozhatnám én is az élő példát, mert amikor beköltöztünk a házunkba, évekig nem volt fürdőszobánk, de koszosan, büdösen soha nem jártunk. A szüleim munka után kertet, szőlőt műveltek, és olyan szegények voltunk, hogy a rokonok ruháit hordtuk, mert újra nem jutott... de tiszta ruhákat vettünk fel, és nem koszosat, rongyosat...
Okosat én sem tudok mondani, nem tudom hogyan lehetne abból PC módszerekkel kijönni, ami most megy. Amit meg mondani tudok, az mocsok fasiszta módszer: kényszerítő intézkedések alkalmazásával rá kell szorítani a lustákat a munkára, tanulásra. Ennyi. Ha nem tesszük, Magyarország húsz év múlva megszűnik létezni. Lehet gondolkozni.

NRG44 · http://althir.org 2010.01.06. 05:42:05

épphogycsak egy kis udvarral is vannak "kertes" házak, sőt, tömbházak is vannak falun, kisvárosban

jobbik.hu bethlen program

süti beállítások módosítása