Skip to content


Kína és a „magkanok”

Szerző: Slanger - 2009.01.21. 16:43

Bookmark and Share

Avagy a "profi" születésszabályozás

 

Mint azt tudjuk, Kína a cirka 1,3 milliárd lakosával a világ legnépesebb országa. Manapság már a túlnépesedés fenyegeti. A kínai vezetőség e túlnépesedést megelőzendő, az 1970-es években komoly születésszabályozási rendszert dolgozott ki. Ennek lényege, hogy a városi családok számára az egygyermekes, míg a vidéki családok számára a kétgyermekes családmodell engedélyezett.
 
Az állam a születésszabályozási rendszert, nagyon komolyan be is tartatja. Aki igazodik a preferált családmodellhez, azt jutalmazzák. Például plusz pénzeket kapnak. Aki viszont ellenszegül, azt keményen büntetik. Az ilyen engedetlenkedőket pénzbírsággal sújtják, (amely akár az évi kereset 3-6 szorosa is lehet), kirúgják az állásából. Sőt az is előfordul, hogy a család házát felgyújtják. Persze a kormány mindezt tagadja.
 
A kínaiak az idős korukat fiúgyermek nemzésével biztosítják, hiszen a hagyomány szerint a fiúgyermek gondoskodik idős szüleiről. Ezért mindenki, vagy legalábbis nagyon sokan fiút akarnak.
 
Mivel ilyen szigorúan szabályozzák a gyermekek számát, és mindenki fiúgyermeket szeretne, sok esetben alkalmazzák, illetve alkalmazták a nemhez kötött abortuszt. Vagyis a lánygyermeket elvetették, elvetetik (a többi, ezzel kapcsolatos szörnyűséget le sem merem írni). Ennek eredményeként manapság 100 kínai nőre 118 kínai férfi jut. A szakértők úgy számolják, hogy 2020-ra 50 millió kínai férfinak nem jut nő. Így agglegénnyé, „magkanná” válnak.

Címkék: kína kommunizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr61893780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztiv_info · http://sztiv.info 2009.01.21. 18:37:46

ez durva. hát igen, az ilyen jellegű államokban nem ritka az ilyen vaskezű kormányzás. tulajdonképpen van haszna, amint látjuk, csak éppen embertelen.

süti beállítások módosítása