Skip to content


Gyerekkori rasszizmus

Szerző: Slanger - 2009.01.31. 10:22

Bookmark and Share

 

Úgy ahogy a szexualitás, a bűnözés, úgy a rasszizmus is egyre fiatalabb korban jelentkezik, a felnövekvő generációnál. Az utóbbit, - mármint a rasszizmust - vizsgálja egy, az ELTE, a Szegedi, a Pécsi és a Debreceni Egyetem szociológiai tanszéke, egy felmérés keretein belül.
 
A közvélemény-kutatásban a fiatalokat, politikai és társadalmi nézeteikről kérdezték. A felmérésből kiderült, hogy a fiatalok egyre kevésbé toleránsak, a kisebbségekkel szemben. A kutatók megkérdezték a diákokat, hogy kit szeretnének legkevésbé padtársuknak? A válaszadók több mint felét, a cigány padtárs zavarná leginkább.
 
De mit is várhatnánk?
 
Hiszen a gyerekeknek is feltűnik, feltűnhet, hogy a Kolompár Dzsenifert a legújabb mercivel viszik iskolába, a mama meg minden hónapban megjelenik a segélyért. Erről szól a média, erről szól a magyar közélet.

 


Címkék: közvélemény kutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr3913841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.01.31. 10:38:58

Valahol az a nagy igazság, hogy a mai vezetők képtelenek (nem is akarnak) "dönteni" ebben a kérdésben (cigányokról beszélek), mi pedig, a középkorúak (durván a 30-as, 40-es korosztály) nem vagyunk elegen hatalmon, nem tudunk mit tenni, és maradnak a fiatalok (15-25 évesek), akik immáron ebben a korban magukba szívják az előítéleteket - nagyon helyesen!
Miért mondom ezt?

Annak idején 1848-ban, tán az utolsó értelmes magyar megmozduláskor ("értelmes", nem ostoba, mint '56-ban), tehát akkor a fiatalok rengették meg az országot, ők baszogatták a "kisebbséget" kifele innen, mármint a labancokat. Jól tették, csak őrült módon megálltak, de ez nem ide tartozik.

Vagyis talán most is elvárhatjuk a fiataloktól, akik manapság rasszisták(ká) lesznek, hogy pár év múlva, mikor betelik a pohár, végre felálljanak és azt mondják: - Ennyi volt, vége.
És elinduljanak rendet tenni.

Jó lenne. Tehát egyetértek vele, hogy ne hagyjuk, hogy más irányba vigye el őket a politika, az elitbűnözés, hanem mi, blogírók, ha tehetjük, fogjunk össze, és "oktassuk a népet", köztük ezeket a fiatalokat is, segítsük őket azon az úton, amelyet mi taposunk ki, de amelyen ők fognak esetleg változtatni az ország sorsán - akár a cigányok TELJES visszaszorítása árán is.

(Most lehet rasszistázni engem is, bár semmi konkrétumot nem írtam!)

Jó cikk volt ez.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.01.31. 10:52:24

@Tom Bobb: azért szerintem ez túlzás, nem értek egyet. Ezt a helyzetet mindenesetre rendezni kellene, és nem feltétlenül, úgy hogy mindenkit elhajtunk. A jelen állapotok azonban tarthatatlanok. A cigánykérdéssel azonban (mivel nem szül népszerűséget), nem foglalkozik a politikai elit.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.01.31. 11:44:35

Nem tudok mit írni. Azt hittem, egyetértünk. Mindenesetre várom, hogy a most felnövő generáció mennyire lesz felnőtt korában toleráns a kisebbséggel, és mennyire lesznek a mostani cigány viselkedéseknek később egyfajta "visszacsapásai", vagyis: hogyan dölnek bele a aját dugájukba. Mert amit ma csinálnak, nem lehet már sokáig folytatni (és most gazdaságilag mondom, nem emberileg).

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2009.01.31. 11:45:39

És ne elsőzz, ha kérhetem! :-)

candy · http://wunderbike.postr.hu 2009.02.01. 14:23:41

A cigánysággal voltak, vannak, és lesznek is problémák. Kérdés, hogy ezt mennyire köszönhetik maguknak és másnak. Tény, hogy van egy jelentős réteg, amelyik nem tud viselkedni, viszont ez inkább szubkultúra, mint rassz. Amúgy az előítéletek legkönnyebben a tévé előtt köcsögzsidózó és köcsögcigányozó szalonnácik (apuka, anyuka, egyebek) okán kaphatják el. Ilyen szempontból a magyar rasszista nem sokban különbözik a cigány tolvajtól, mindketten hozott szellemi tőkéből garázdálkodnak. Az országnak meg az a nagy problémája, hogy elég jelentős réteg mindkettő, legalábbis szavazatok szempontjából. Így ez lesz az a két réteg, melyhez nem mernek hozzányúlni. Persze a cigányság meg az EU csatlakozással még inkább védett fajta lett, ez meg még hordoz némi pikantériát. Amúgy lehet az lenne a legegyszerűbb, ha bizonyos rétegeiket egyszerűen cselekvőképtelenné nyilvánítanák, mivel még nem nagyon szokták meg a társadalomban élést.

süti beállítások módosítása