Skip to content


Csináljunk e gyereket?

Szerző: Nyünyőke - 2009.02.13. 17:12

Bookmark and Share

 

A kormány szorgalmazná, hogy minél több fiatal vállaljon gyereket. Legtöbb esetben azonban, anyagi jellegű kérdések miatt gondolkodnak a családok a gyerekvállaláson (hiszen azt a babát valamiből fel is kell nevelni).
 
Az állam Baba-kötvénnyel támogatja az újszülötteket, bár ez a 40.000 Ft csekély támogatás a szülőknek. Ez akkor érne valamivel többet, ha ők is takarékoskodnának gyerekük számlájára. (Csakhogy a kormány célja a szülők ösztönzésére nem jött be, mert 2006-os bevezetése óta csak minden hatodik újszülöttnek nyitnak Start-számlát.)
 
Több településen 100.000 Ft-ot vagy ennél is több pénzt adnak a gyermekeknek. Van olyan város, ahol 500.000 Ft-ot tesznek be egy bankszámlára a gyerek születésekor, és minden évben megfejelik még egy kisebb összeggel, így a 18 éves gyerek közel 3 milliót kaphat majd. Mondjuk erre, hogy mit ér majd 18-20 év múlva 3 milla! De azt mégsem a szülőknek kell kifizetni. (Örülnék, ha most a kezemben lehetne ez az összeg!)
 
Sajnos nagyon sokan a hitel felvételéhez szükséges 10-20%-ot sem tudják előteremteni. Pedig minden kiadást háromszor meg kell gondolni, mert a törlesztő részletek és a kamatok egy lakáshitel esetén az egekig nyúlhatnak. Tudok olyan települést is, ahol a fiatalok első lakáshoz jutását támogatják 1 millió Ft-tal, ami megint nem kevés.
 
Mégsem igazságos a rendszer, mert az éppúgy részesül a támogatásban, akinek amúgy semmi szüksége rá. (Mi igazságos – tehetnénk fel a kérdést, és már jön is a válasz, hogy semmi!) Annak, akinek esélye sincs szülői segítségre, még ezekkel a támogatásokkal sem megy sokra.
 

De valahogy el kell kezdeni az életet…!


Címkék: gyerek támogatás

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr63941338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.13. 18:25:31

Számunkra az lenne az igazi támogatás, ha nem lenne támogatás. Ebben az esetben kevesebb adót lehetne fizetni, s így több maradhatna az én gyerekemre. De más is befolyásolja a gyerekvállalást. Ha 1000 km-re kell elmennem, hogy elég pénzt keressek, akkor megint bonyolult egy kicsit gyereket vállalni. De a gyerekvállaláshoz legfontosabb a stabilitás. Manapság ezt nem lehet érezni a válság, az országban tapasztalható válság miatt. Ha éreznénk, hogy holnap és holnapután is stabil, fejlődő országban élhetünk, biztatóbbnak látnánk a jövőt, ami segíthetné a gyerekvállalást. Olyan családokban, amelyek értéket tudnak átadni gyermeküknek.

süti beállítások módosítása