Skip to content


Válság-mese (?)

Szerző: Droli - 2009.02.22. 08:31

Bookmark and Share

Itt állunk a válság elején-közepén, de ahogy olvasgatom az ezzel kapcsolatos fórumokat, az jön le, hogy az emberek többségének fogalma sincs, miről van szó. Van itt minden az összeesküvés-elméleteken keresztül ("Ezt csak pár bankár kitalálta, az újságok pedig terjesztik, hogy olcsón megvegyenek mindent") a szimpla naivitásig ("attól, hogy pár amerikai nem fizette vissza a hitelét, miért veszik el a 13. havi nyugdíjat?"). Gyakori kérdés az is, hogy hová lett az a temérdek pénz s rendszerből. Erre találtam ki az alábbi történetet, mely remélem, a laikusoknak is segít megérteni a válság okait.

Szóval van egy ajánlatom: adj nekem százezer forintot, és én visszaadok neked később ötszázezret. Persze minderről elismervényt adok (nevezd betétnek, részjegynek, befektetési alapjegynek, aminek akarod). Igen, vissza fogom adni a pénzedet, eddig sem tartoztam senkinek, nézd, itt van a banki referenciám, hogy én milyen jó fizető vagyok! Ja, hogy hogyan csinálok én százezerből ötszázezret? Csak ne legyél olyan kíváncsi, legyen elég annyi, hogy kaptam pár tippet. Meg különben is, te tudod, hogy a bank milyen ügyleteiből fizeti neked a kamatot? Na ugye!

Hurrá, megkapod az elismervényemet, hogy te majd kapsz tőlem ötszázezret ekkor és ekkor, s mész a bankba. Hitel kellene, mert hát szeretnéd megvenni a plazmatévét. A banki ügyintéző fedezetet kért, s te bemutatod az elismervényt. "Jó, jó - mondja az ügyintéző -, Droli valóban nagyon jó fizető, adok is hitelt 350.000 ft-ot, s majd 400.000-et kérünk vissza, mert mi ilyen jó bank vagyunk." S Józsi bácsi és Mari néni betétjéből meg is kapod a pénzt, és mész a plazmatévégyártóhoz. A gyártó nagyon örül neked, fel is vesz két embert, aki megcsinálja a tévédet, leadja alapanyagrendelését a beszállítójának, s rövid idő múlva otthon nézed a Gyurcsányt és Orbánt (együtt) a plazmatévén: dübörög a gazdaság, ugrásra kész a pannon puma, a GDP 350.000 Ft-tal nőtt, a munkanélküliség csökkent két fővel, előre Széchenyi és Petőfi terv, hajrá Magyarország, hajrá Magyarok!

S eljön a kölcsön visszaadásának ideje. Eljössz hozzám, hát, kellene a pénz. Én meg mondom, hogy hát nincs. Miért, neked mindig sikerül minden, neked csak jó üzleteid vannak? Te rohansz a bankba, akik az elismervényen kívül további fedezetet kérnek, mondjuk a plazmatévét. Az elismervényemet eladják 10 Ft-ért egy behajtónak, a plazmatévét meg 50.000-ért, s te továbbra is tartozol 349990 Ft-tal. Tehát a bank is csak 50.010 ft-ot tudott begyűjteni, s nem tudja kifizetni Józsi bácsi és Mari néni betétjét, akik elvesztik megtakarításaikat. A plazmatévégyártó pedig elküldi a két munkását, s nem ad több megrendelést a beszállítójának. A mérleg: a bank tönkremegy, te tönkremész, a betétesek tönkremennek, a gyárak tönkremennek. Ennyi. S most tedd a szívedre a kezed: az a 350.000 Ft létezett egyáltalán, vagy csak valami fikció volt? Mert te azzal fizettél!

S tudod, mi a legnagyobb poén? Én vettem meg a plazmatévédet! :-)


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr9957393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-.-.-.-.- 2009.02.22. 14:59:12

Hogyne létezett volna az a pénz! Józsi bácsi és Mari néni kemény munkával megdolgozott érte, majd berakta a bankba. Később az a létező pénz a plazmatv-gyártónál landolt, aki egyrészt a két ember fizetését és a beszállítókat fizette belőle, másrészt pedig gyárépítésre-fejlesztésre költötte (pontosabban régi hitelek kamatainak törlesztésére, és ennek fejében új hiteleket vehetett fel a fejlesztésre). Most ott áll az új gyár új gyártósorokkal, csak nem üzemel, mert nincs rá kereslet...

süti beállítások módosítása