Skip to content


A méret a lényeg?!

Szerző: Slanger - 2009.02.23. 06:56

Bookmark and Share

 

A napokban elég nagy port kavart a kormány – egyik – legújabb hatalmas ötlete. Biztosan mindenki emlékszik még rá. Ez a „80 %-ban magyar terméket az üzletek polcaira”. Természetesen szinte mindenki azonnal le is fikázta, ezt a halva született ötletet. Mert itt kérem piacgazdaság van, meg verseny, meg Unió. Nem lehet csak úgy bojkottálni az Uniós termékeket, mert a végén, megint mi jövünk ki szarul a dologból. Nem veszik majd a „magyar” suzukit, meg a „magyar” nokiát. Nem kell ez nekünk. Az azonban mindenképpen üdvözlendő dolog, hogy így a lelkükön viselik a hazai termékek sorsát. Én is támogatom, hogy elsősorban hazai terméket kell – kellene – vásárolni, ezzel is támogatva a magyar gazdaság életben maradását.
 
Persze azért senki ne higgye azt, hogy feriék (direkt) szarták a spanyol viaszt. A spanyol viaszt a MAGOSZ szarta. Ugyanis a MAGOSZ volt az, aki elindította a „Szociális bolthálózat” intézményét. Az ötlet kurva jó. A magyar agrártermelők közvetlen a bolthálózat tagja számára értékesítik, az általuk megtermelt magyar terméket. Nincs nagykereskedő, nincs dealer. Nincs, aki lenyúlja a sápot. Mindenki jól jár. A termelők magasabb áron tudják értékesíteni a portékájukat - mintha a tesconak adnák el -, a kiskereskedők meg olcsóbban tudják adni az árut, ami növeli a forgalmukat. Mi vásárlók pedig, kedvezőbb áron jutunk a jó minőségű hazai termékekhez.
 

Az első üzletek a fővárosban nyíltak, de már egy vidéki bolt is csatlakozott a hálózathoz. Az igény egyre nagyobb. Mindenki szeretné - én is -, hogy legyen ilyen bolt a településen, ahol él. És szerintem ez lesz a buktatója, ennek a remek kezdeményezésnek. Mert mondjuk 10 üzletet különösebb gond nélkül el lehet látni áruval. De ha például 50 boltra bővül a hálózat, az már elég bonyolulttá teszi a működést. Gondolok itt elsősorban a logisztikára, amely rendkívül költségessé teszi a rendszert. Ennek eredményeként pedig mindenkinek csökken a haszna, és kérdésessé válhat, a szociális bolthálózat létjogosultsága.

Holott igény, az volna rá!

 

 

 


Címkék: magosz szociális bolthálózat

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr95958375

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.02.23. 13:16:46

Ezzel szemben a tény az... IV. Korábbi részek Egy kicsit szegényesebbre sikerült az eheti válogatás, de azért nem félek attól, hogy jövő héttől téma hiányában véget érne a sorozat :-) Nos tehát: Azt állítja Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője Ajká…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.23. 12:38:00

Az V. kerületben Rogánék azt szerették volna, ha szociális utalványokat ezekben a boltokban be lehetne váltani. mszp és szdsz támadta. Indokuk: sokat kellene gyalogolni a boltig.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.02.23. 13:16:30

"A termelők magasabb áron tudják értékesíteni a portékájukat - mintha a tesconak adnák el -, a kiskereskedők meg olcsóbban tudják adni az árut, ami növeli a forgalmukat."

Itt a bibi, ugyanis a termelő nem közvetlenül a Tesconak adja el a termékét, hanem a felvásárlónak, s a felvásárló adja el a Tesconak. Tavalyi eset: a termelőtől 5 Ft/kg-os áron megvásárolt dinnyét kirakta az Auchan 49 Ft/kg-ért, úgy, hogy eljárás indult ellene, mert önköltségi ár alatt adták a dinnyét (ha jól emlékszem, az Auchan 56 Ft-ért vette, ezt azért merem leírni, mert ez az adat akkor nyilvános is volt). Vajon kinél csapódott le az 5 Ft és a 49 Ft közötti különbség? Nem a termelőnél és nem az Auchannál... (Ezért is volt "furcsa", hogy Karsai az Auchan előtt borogatta a dinnyét, habár aki ismeri a felvásárlók befolyását, az nem is találja annyira "furcsának".

Az a baj, hogy a hipereknél a beszerzési hálózat nagyon bürokratikus, lehetetlenné teszi, hogy a termelő közvetlenül szállítson (kivéve, ha óriási mennyiséget tud szállítani megfelelő kondíciók mellett).

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.02.23. 17:09:07

@nanena: "sokat kellene gyalogolni a boltig." - ez komoly?

nanena · http://nanena.blog.hu 2009.02.23. 19:48:59

@Tudtad?: Halálosan. Azóta is mutogatnak az illetőre az utcán. És kopogtatják a kobakukat. Múlt heti testületi ülés.

süti beállítások módosítása