Skip to content


Művészi ambíciók

Szerző: Nyünyőke - 2009.04.01. 07:58

Bookmark and Share

 

„Több tízmillió forintos kárt okoznak a MÁV-nak a graffitisek” -adja hírül egy közlemény. Magyarországon 2007-ben 137 millió Ft volt a MÁV kára, 2008-ban elérte a 80 milliót. Kezdtem örülni, hogy ez javuló tendencia, de újra csalódnom kellett! A ma esti híradóban arról számoltak be, hogy graffitis bandát füleltek le a Kelenföldi pályaudvaron, teljes felszereléssel, azaz 40 flakon szórófestékkel. A rendőrség letartóztatta őket, mert Magyarországom 10 millió Ft, míg Bécsben 1,5 millió Ft a rongálási kár. Az osztrák vasúti vállalat akár bírósági úton is képes megtéríttetni a kárt a rongáló fiatalokkal. Megértem a vasúttársaságokat, hiszen a vonatok tisztántartási költsége is horribilis, és ehhez a falfirkák következtében sokszor teljes átfestés is szükséges egyes vagonok esetében.
 
Személy szerint én legtöbbször nem is tudom elolvasni, hogy mit akarnak a falfirkák jelenteni. Kusza betűk, rövidítések. Elrontják a felületek összképét, arculatát. Pedig valakinek ez mégis egy életforma; megküzdeni a művészetért a lebukás veszélyével. Most a rendőrök győztek, - remélem nem egyszeri alaklommal!
 
De mégis mit tehetnénk ellenük?!

 


Címkék: graffiti vandalizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr731039142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamócaábris (törölt) 2009.04.01. 09:15:03

Én úgy érzem, ha a tulajdonomat firkáják, mintha a birtoklásban korlátoznának: én hagy döntsem el hogy a saját falam, a saját kerítésem, adott esetben a MÁV saját kocsijai hogy nézzenek ki.

Ez a szabadság jogok korlátozása, több mint rongálás

Wlac (törölt) 2009.04.01. 13:24:14

Az osztrák vasutakat nem ismerem, de a magyar így is elég színvonalon aluli. Drága, ahhoz meg különösen, hogy szinte szó szerint nyakig a szarban utazzak. Ha a MÁV nem csak a vagonok külsejével, hanem a többivel is foglalkozna, többet érnének el. Ez itt a baj, mindenki nyavalyog, hogy így ronda úgy ronda, de én személy szerint szívesebben bámulom a színes firkákat, minthogy a rozsdától málladozó, totál retek vagonokat nézzem...

rsz 2009.04.01. 21:51:51

@Wlac: egyetértek veled, egyébként az osztrák vasutak többnyire kívül- belül tiszták, de mindenesetre kulturáltabbak, a pu-ról nem is beszélve. A legnagyobb és egyben legszembetűnőbb, hogy sem hajléktalan szálló, sem kocsma ként nem üzemelnek a pu-ok, alkoholt elvétve lehet kapni.

süti beállítások módosítása