Skip to content


Odabasztunk a romantikának 2. rész – A Kamalduli Remeteség

Szerző: Slanger - 2009.04.14. 07:02

Bookmark and Share

Nekünk személy szerint, néha elég komoly fejtörést okoz, hogy merre menjünk kirándulni. Ezért úgy döntöttem, hogy rovatot indítok az általam (általunk) meglátogatott helyekről, ezzel is megkönnyítve a hozzánk hasonló tanácstalan utazó helyzetét. A mai poszt témája a Kamalduli Remeteség.

 
 
Még mielőtt bárki azt mondaná, hogy nincs pénze külföldre utazni, gyorsan elmondom, hogy (nekem sem) a Remeteség Magyarországon, azon belül is Majkon (Oroszlány mellett) található. Elöljáróban egy kis idézet az iranymagyarorszag.hu – ról.
 
A Kamalduli Remeteség
 
„Európa szerte kuriózumnak számító barokk műemlék, amely 17 cellaházából, templomtoronyból és kolostorépületből áll.
A kamalduliak az 1730-as évek közepén érkeztek, Majk-pusztára. A cellaházakban egy-egy szerzetes élt, aki a naponta előírt kötelező imákat ugyan hangosan mondhatta el, de a nap többi részében tartózkodnia kellett a beszédtől. Egymással csak a szentmiséken és a fő ünnepeken a közös étkezéskor találkozhattak. Beszélniük - az elöljárójuk engedélyével - évente két alkalommal, három-három napig lehetett. Küldetésük, hogy imádkozzanak mindenkiért a világon, még azokért és helyett is, akik maguk sohasem fordulnak Istenhez.”
 
A Remeteség a majki tó mellett található, így aki már látta a Kamalduliak egykori lakhelyét, az sem fog unatkozni, ha ellátogat Majkra. A tó mellett lehet szalonnát sütni, tollasozni, lovagolni, szamaragolni.
 
A Remeteség érdekes látnivaló, javaslom mindenkinek. A műemlék állaga megfelel a hazai gyakorlatnak, hiszen egyes részeire ráférne egy erőteljes tatarozás. A látogatókat felkészült idegenvezető kíséri körbe. A felnőtt belépőjegy 1000 Ft.
 
A Remeteség szomszédságában van egy étterem is. Ugyan az étterem hirdetőtáblája kenguru húst és krokodil ételkülönlegességeket is tartalmaz, mégsem javaslom. A kiszolgálás lassú, a pincérek taplók. Üres asztalt nehezen találni, mert valahogy nincs idő a szennyes edény leszedésére. Tehát aki úgy érzi, hogy a kirándulás alkalmával valószínűleg megéhezik, vigyen magával szalonnát, kenyeret, hiszen elég sok tűzrakóhely van kialakítva a tó körül.
 
Ha pontoznom kellene a helyet, akkor 7/10

 


Címkék: kamalduli remeteség

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr211063620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása