Skip to content


Válság - a jövőnk felélése

Szerző: Droli - 2009.04.25. 18:22

Bookmark and Share

Nem tudom, megfigyeltétek-e, de ha megkérdeznek ma valakit, hogy miért van ez a válság, a nagy többség szinte kórusban felböfögi, hogy "mert a brókerek nem bírtak magukkal, meg mohók voltak, meg kapzsik, meg Amerika, Bush, szemét bankok, zsidók, pénzemberek, öltönyösök, stb." Hogy mi, emberek hibásak lennénk ezért? Á, dehogy.

Pedig igen. Így utólag visszagondolva az elmúlt évek eseményeire... hát, valami félelmetes volt az egész, ami a hiteleket körüllengte. Igen, itt is, Magyarországon, de képzeljétek el, mi lehetett Amerikában...  Hányszor mondták a rokonok: "bezzeg barátodnak már háza, kocsija van, meg mennek nyaralni Olaszba, te meg..." hányszor jött át a szomszéd: "ó, nézd ezt a mosógépet, most vettem a teszkóban, csak ötvenezer volt, de megvettem hitelre, havi 5000 forintért...". Aztán meg most itt a krach, a barátnak a törlesztője úgy megemelkedett, hogy már alig tudja fizetni (mert persze a ház, a kocsi és a nyaralás is hitelből ment), a szomszéd meg elvesztette az állását, s pillanatnyilag azon dühöng, hogy ha már visszafizetett 12 havi törlesztőt a mosógép árából, akkor miért kell még 6 havit fizetnie - így már nem ötvenezer a mosógép!

Mi is a hitel? Jelenbeli fogyasztást finanszírozunk jövőbeli keresettel. Tehát eladjuk a jövőnket. Miért? Mert MOST KELL. Mert AZONNAL KELL. Mert a társadalom elvárja. Mert akinek nincs menő verdája, saját lakása, szuper plazmatévéje, az nem ember. Ez a fajta rövidlátó emberi mohóság már tönkrevágta a bolygónkat, környezetünket, s most minket, embereket fog tönkrevágni. Megérdemeljük.

Minden szarra lehetett hitelt felvenni. Félelmetes belegondolni, hogy az emberek lakáshitelnél 20-25 évre adósították el magukat úgy, hogy teljes havi fizetésüket a banknak adják. Mert most van munkahelyem, tudom fizetni, majd élünk a párom fizetéséből. De ki garantálja, hogy egy-két-öt-tíz év múlva is lesz munkahelyem, illetve a páromnak is? S ha nem lesz, akkor miből élünk? Az autópiac ugyanez volt: ha készpénzzel akartál fizetni, csúnyán néztek rád: vedd meg hitelre! 0 önerő, első hat hónap kedvezményes! Utána meg? Fizeted a megnövekedett törlesztőt, s mire végzel vele, az autó pont annyit ér, mint az önerő. Hitelek a bevásárlóközpontban? Van olyan ismerősöm, aki szociális segélyre kapott hitelt, s ebből vette a házimozirendszert! Szóval nemcsak a bankokat nem kellett félteni, az emberek is használták a lehetőséget ezerrel, bele sem gondolva, mi lesz holnapután.

Most meg bezzeg megy az ajvékolás. Mert megnövekedett a törlesztő. Mert elvesztettem a munkahelyem, s újat találni nagyon nehéz. Mert az a szemét válság. Meg a bankok. A törlesztőt persze nem fizetem, nincs miből. Az eddig fennálló rendszer elképesztően törékeny volt. Emlékszik még valaki, miből indult az egész? Nem, nem a Lehmann Brothers-szel, az már a második lépés volt. Onnan indult, hogy az amerikai polgárok elkezdték nem visszafizetni a hiteleket, s emiatt bedőlt pár pénzügyi intézmény. S ez az aprócska helyi válságocska lazán bedöntötte az überfaszául, hihetetlen tudományos, modern és fejlődő világunkat! Elgondolkodtató, nem?

S mi lesz a jövőben? Sokan még abban a hitben vannak, hogy majd lassan visszaáll a régi rend, s újra lehet játszani azt a játékot, mint eddig. NEM. Annak vége, elmúlt, konyec. Túl jól éltünk, elköltöttük a jövőnket, s most ezt fogjuk visszafizetni. S utána talán beállunk egy olyan szintre, mely a jelen javait költi el, ahol a termelő munka ismét nagyobb megbecsülésnek fog örvendeni, mint a szolgáltatások meg a nyolcezer értéktelen diploma, ahol a mohóság nem fog újra győzni. Reménykedjünk.

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr861085497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.04.26. 08:14:24

Tudod Droli, igazad van. Csak az a probléma, hogy sokan azért vesznek hitelből pl. hűtőt, mert havi 70-80 ezer forintos fizetésből nem tud félre tenni annyit, ami alkalomadtán elegendő egy hűtőcserére. Persze a plazma tv nem ez a kategória.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.04.26. 17:19:59

Gyerekek a jővő felélése is egyfajta perspektíva! Valahogy úgy kellene megvilágítani, mint mikor a paraszvakítók azt mondják: negatív növekedés! Ez nekem olyan rohadtul tetszik! Vagy csak vén humoros bolond vagyok már?

Earthquake84 2009.04.27. 18:18:43

Egy fiatal pár mégis mi a faszomból vegyen magának egy lakást, ha nem hitelből? Hova csináljon gyereket (ami mellesleg az állam érdeke is)? A többi kategória ok, de a legtöbb magyarnak a lakáshitele a gáz. Pont az általad is említett 25-30 év miatt. Azért éljenek albérletben, mert mi van ha nem tudják fizetni? Azt sem fogják tudni fizetni ha gáz van, de ha saját lakásba teszik a lóvét, akkor legalább nem érzik úgy, hogy azért robotolnak végig egy hónapot, hogy kiszórják a 70-80 ezret az ablakon.

süti beállítások módosítása