Skip to content


Mikor lesz már vége?

Szerző: Droli - 2009.05.25. 08:49

Bookmark and Share

Sokan kérdezik, hogy mikor lesz már vége ennek a válságnak, mert mindenki nagyon szeretné, ha ennek már vége lenne. S habár biztató jeleket már láthatunk, de mértékadó vélemények szerint még a jövő év is rossz lehet.

 

Ketté kell bontanunk ezt a válságot: egyrészt beszélhetünk pénzügyi krízisről és reálgazdasági krízisről. A pénzügyi krízissel kezdődött az egész tavaly, amikor is csődbe ment néhány nagynevű pénzintézmény, s ennek hatására általános bizalmatlanság alakult ki a pénzpiacon, azaz gyakorlatilag leállt a hitelezés (a bankok között is). Ami most bizakodásra ad okot, hogy ez a fagyos hangulat kezd oldódni, ismét beindult a hitelezés, habár nagyon lassan, s jóval óvatosabban, mint előtte, de legalább vannak jó jelek.

 

Nagyobb baj az (s minket ez jobban érint), hogy a reálgazdaság válsága még csak nemrég kezdődött el, s nincs jele annak, hogy kifele mennénk. Idén a gazdaság szinte minden ágazata visszaesik a tavalyi év azonos időszakához képest, s erre a cégek költségcsökkentéssel és elbocsátásokkal reagálnak. A tavalyi év ebből a szempontból nem is volt annyira veszélyes, viszont az a folyamat, ami most januárban kezdődött, több mint ijesztő. Egyre több munkanélküli, így egyre kevesebb a fogyasztás, ezáltal még kevésbé keresettek a termékek, szolgáltatások, ami tovább generálja az értékesítések visszaesését, s ezáltal a további költségcsökkentést s elbocsátást. Ez a folyamat még nem ért véget, s valahol az idei év karácsonyán tetőzik, amikor is a visszaesés drasztikus méreteket fog ölteni (tavaly karácsonykor mi, hétköznapi emberek gyakorlatilag még nem éreztük a válságot). Ennek következtében - véleményem szerint – az abszolút mélypontot jövő január-áprilisban érjük el (ekkor „érvényesítik” a cégek a karácsonyi rossz eredményeket), amikor is a foglalkoztatottság abszolút mélyponton lesz. Utána sem lesz gyors a javulás, sőt, elképzelhető, hogy a gazdaság beragad ebbe a gödörbe, s megreked ezen a termelési szinten. Magyarországon a helyzetet súlyosbítja, hogy az óriási államadósság miatt ezt a folyamatot nem lehet adócsökkentéssel gyorsítani (mert az, hogy a jövedelemadót csökkentjük, a vagyonadót és a fogyasztási adót növeljük, az inkább azt jelenti, hogy az állam kiveszi a kezét az egyik zsebünkből, s beteszi a másik zsebünkbe, s most onnan vesz el; ez nem valódi adócsökkentés, inkább technikai kérdés).

 

Térjünk vissza az alapkérdésre: mikor lesz ennek vége? Akkor, amikor a reálgazdaság is kimászik a válságból. Addig a pénzügyi szektor is bajban van, hiszen addig a vállalatok nem a beruházások fedezésére vesznek fel hitelt, hanem túlélési céllal, mely könnyen „rossz hitel” lehet. Mindenesetre Magyarországon ez a folyamat minimum még kitart egy évig, de ha a politika továbbra is rosszul reagálja le a dolgokat, akkor elhúzódhat 2-3 évig is. Csak hogy tudjuk, mihez tartsuk magunkat.


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr671137613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anarcho78 2009.05.25. 15:15:45

2011-re már minden oké lesz. ne kérdezzétek honnan tudom, multicégnél vagyok, ennyi elég:)

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.05.25. 15:57:58

@anarcho78: legyen igazad, bár az még odébb lesz.

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.05.27. 11:39:37

Így nem is fogunk belőle lelkileg sem kilábalni, ha ezt nyomatják, h nincs mit tenni: grafter.blog.hu/2009/05/27/pesszimista_valsagkampany

süti beállítások módosítása