Skip to content


Szemét ügy. Zsebre megy a játék!

Szerző: Slanger - 2009.05.28. 18:40

Bookmark and Share

Egyszer már írtam a témáról, de mivel rohamosan közeleg július 16.-a, úgy gondoltam, hogy ismét érdemes foglalkozni vele. 2009. július 16. ugyanis az a dátum, amikor a magyar szeméttelepek (hulladéklerakók) közül 137 darabot bezárnak. Felmerülhet a kérdés, hogy ez miért baj.

Magyarország eddig abban a szerencsés helyzetben volt, hogy szinte minden nagyobb településnek volt szeméttelepe, ahová a közszolgáltató lerakta a lakosságtól begyűjtött kommunális hulladékot, viszonylag olcsón. A közelmúltban már voltak próbálkozások ezen telepek bezárására (mivel az Uniós normáknak nem felelnek meg), de ez idáig sikerült a hazai törvényhozásnak jegelni a témát. Most viszont elérkezett az idő, amikor már az Uniót sem érdeklik a kifogások, több haladék nincs. Lakatot mind a 137-re.
 

A szeméttelepek bezárásával borítékolható az is, hogy a lakosság jelentős mértékben többet kell, hogy fizessen a közszolgáltatóknak. Ennek rém egyszerű oka van. A hulladékot akár több tíz kilométerre kell szállítani, hogy legális lerakóba kerüljön. Ezek a lerakók már Eu-s normák szerint lettek megépítve, ennek okán rendkívül drága beruházásokról van szó. A kommunális szolgáltatók, pedig profitorientált vállakozások, így a jövőben is hasznot kell termelniük. Természetesen a plusz költségek (szállítás, drága lerakási díj) a lakosság pénztárcáját terhelik majd. Könnyen lehet, hogy a hulladéklerakók bezárását követően, akár a duplájára növekszik a kommunális díj. Természetesen kínálkozik alternatíva, de erről majd a következő bejegyzésben írok.

Folytatás következik...

 

 


Címkék: unió hulladék

A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr871149495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.05.28. 22:17:24

Írországban: mi az éghető szemetet elégetjük (így nem kell annyit fűteni, s a melegvíz is olcsóbban jön ki), s komposztálni valót komposztáljuk, az üveget meg a konzervet pedig kivisszük a szelektív hulladékgyűjtőhöz (nincs olyan sok egyébként, max. 1 szatyor kéthetente). S így nem is kell fizetni a szemétszállításért, mert nincs mit. Aki meg nem égeti el a szemetet, az is hasonló elven gyűjti: külön kukába megy az újrahasznosítható (papír és műanyag), külön kukába a komposzt, s külön az egyéb. S minden nap másikat szállítják el el a hulladékfeldolgozóba. Az összes hulladék 80%-át tudják újrahasznosítani, s így itt nem is látsz szemétdombokat.

A magyar helyzet érdekessége az, hogy gyakorlatilag nincs szelektív hulladékgyűjtés, így az újrahasznosítható papír és műanyag is megy a szemétbe, meg az üveg is, persze "jó magyar módra" a műanyag flakonok pl. nincsenek összetörve, így a szemetes hamar megtelik - s aztán jön a kukásautó, mely benzinfüstöt okád, s elviszi mindezt a szeméttelepre, ahol meg szétfújja a szél. Hiába, no, mi gazdag ország vagyunk :-(

süti beállítások módosítása