Skip to content


Kampány, kampánycsend, hahaha!

Szerző: Droli - 2009.06.08. 09:06

Bookmark and Share

Úúúúúgy imádom a magyar választások alatti kampányokat, a kampánycsendsértési procedúrákat, az egészet! Lásd, mi volt tegnap is, egy telefonos kampánycsendsértés, s máris egymásnak estek a felek! Most mondjam azt, hogy ezt más országban le … sem érdeklik? Leírom, milyen volt a kampány és a szavazás Írországban (itt a helyhatósági egyben volt az EP választással.

 

  • A helyi jelöltek személyesen (!) keresték fel a választókat! Végigjárták egyesével a házakat, beszéltek kb. 8000 szavazóval, otthagyták a prospektust, ha meg nem találták otthon az illetőt, akkor a prospektusra kézzel ráírták, hogy „sajnálom, hogy nem tudtunk személyesen beszélni”.
  • Olyan pontos listákkal jöttek, hogy csak néztem. Az összes választó benne volt, utcanév, házszám, minden háznál tudták, hogy kit kell személyesen keresni, szavazhat-e, illetve ha nem (pl. én), akkor megpróbálták rávenni, hogy regisztrálja magát.
  • Azok után is, hogy mindenkivel közöltem, hogy én nem kívánok szavazni, szóval ezután is érdeklődtek az ittlétem iránt, mik a problémáim, hogyan látom az itteni életet, miben segíthetnek, s rengeteg névjegykártyát kaptam, amin rajta van az adott politikus telefonszáma, otthoni lakcíme, s mondták, hogy hívjam őket bizalommal, ha valami bajom van, pl. ha akármilyen rasszista incidens ér, vagy ha valami papírt el kell gyorsan intézni. Jelzem, mindezt úgy, hogy nem is szavazhattam rájuk.
  • Kampánycsend itt? A szavazás alatt is harsogtak a kampányautókon a hangszórók, a jelöltek főhadiszállásán (béreltek belvárosi helyet erre a célra sokszor) rengeteg ember, mindenki nagyon barátságos volt, s annyi szórólapot kaptam, hogy vagy egy órát tartott, míg mindet eltüzeltem :-) (itt nyáron is sokszor hűvös van, este akár 5 fok is lehet)
  • És persze a választás vége: nem voltak kiabálások/tüntetések/újraszámolást!/legitimitás megkérdőjelezése, a fenét, az „ellenfelek” és támogatóik együtt ittak a kocsmákban :-)

 

Na, ehhez képest a magyar kampányok személytelensége, érdektelensége amatőrizmusra utal. Attól, hogy sok olyan plakátot látok, melyen a jelölt mosolyog, nem biztos, hogy rá is fogok szavazni. A kampánycsendsértéseken meg jókat szoktam röhögni. „ K. Pista felhívta B. Józsefet, s mondta neki, hogy szavazzon a Cidesz-Tateszpére, József pedig ennek és az elfogyasztott négy pálinka hatására úgy döntött, hogy nem megy el szavazni, inkább telehányja a vécét, s ezzel befolyásolta a döntését” - szóval ezek olyan nevetséges dolgok.

 

Pedig jó lenne, ha végre a helyi képviselőket érdekelné a képviselendő polgárok élete, gondjai, s ezt nem szorítanák le heti egy fogadóórára egy isten háta mögötti irodában. Jó, tudom, ezzel sok munka van, s vállalni kell bizony a kritikákat is. De lehet, többen is mennének szavazni.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr841170062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idosb · http://valodi.blog.hu 2009.06.08. 12:51:10

Gyerekek nézzetek ide be: Natúran az igazság mentén.hu avagy valodi.blog.hu s olvassátok el: "az Eu. parlamentiválasztás margójára" no ez a valódi. Üdv.

süti beállítások módosítása