Skip to content


Mik azok az álló kövek?

Szerző: Droli - 2009.06.17. 08:05

Bookmark and Share

-Nagymama, azt mondtad, hogy te a történelmi témájú könyveket szereted, ehhez képest a polcod tele van szexkönyvekkel!

-Tudod, kisunokám, nekem az már történelem!

Érdekel itt valakit a történelem? És a történelem előtti idők? Bevallom, én mindig is rajongtam a várak, romok, régészeti lelőhelyek iránt, s ez a rajongásom máig is megvan. A történelem emlékeivel úgy vagyok, mint más a borral: minél régebbi, annál jobb :-) Most is egy pre-hisztorikus emlékről fogok írni, a standing stone-ról. De mi is az a standing stone? Aki tud angolul, az tudja, hogy ez azt jelenti, hogy „álló kő”, s a fordítás pontosnak mondható: ezek jellemzően 1-2 méter magas kövek, melyek Írországban és Angliában tömegesen találhatók. De mi az érdekes egy kőben, mely áll? A Stonehendge-t biztos mindenki ismeri: ez egy kőkör Angliában, talán a világ leghíresebb kőköre. Hogy mire szolgált, még ma sem tudjuk igazán, csak annyit, hogy baromi nehéz lehetett felépíteni :-). Kőkörök azonban máshol is vannak, tömegesen, pl. ahol élek, itt is van egy, nem is messze. Ebbe a történelem előtti korba kell visszamennünk, hogy megértsük a standing stone-okat.

A standing stone-okról az írek azt tartják, hogy szent helyek; az ősök több ezer éve ide jártak vallást gyakorolni, illetve temetkezési helyként is szolgálhatott, s mint a sírkő, a standing stone őrzi a halott ember emlékét. Fontos megemlíteni, hogy ezeket a köveket az ember állította, és nem a természet. Írországban számtalan helyen megtalálhatóak, pl. az én kisvárosomban is van belőle vagy hét-nyolc, a legkülönfélébb helyeken, s a legtöbb magánterületen áll. Itt van például egy, melynek környéke meglehetősen elhanyagolt:


 

A kövek többségén nincs semmi, de pl. a híres Ogham-köveken az óír írás első nyomai láthatóak! Ezen a képen ezek szépen látszanak is (figyeljétek a kő élei mellett lévő vonalakat):


 

Sok kőről illetve kőkörről legendák is keringenek, melyeknek lényege általában az, hogy némi cselekmény után az egyik főhőst kővé változtatták, s a standing stone tulajdonképpen ez a kővé változtatott hős; persze ez a mese millió változatban fut, csak hol a vezér lányai váltak kővé, hol az udvarlók, hol a nemes harcos, hol pedig maga a vezér. Ha belegondolunk, ez nem idegen a magyar hagyományoktól sem, nekünk is vannak helyeink, melyekhez történetek kötődnek.

Tényleg, Magyarországon tudtok ilyen kövekről vagy kőkörről?

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr561189520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.06.17. 17:35:14

Hát ez tetszett.

Szerintem egyébként nálunk nincsenek ilyen kövek (google), bár persze ez közel sem biztos :)

süti beállítások módosítása