Skip to content


Bajnai csomag

Szerző: Droli - 2009.07.01. 16:48

Bookmark and Share

Na, hogy tetszik a Bajnai csomag? Érdekes ország vagyunk: míg máshol adócsökkentésekkel vagy támogatásokkal megpróbálják élénkíteni a gazdaságot a költségvetés terhére, addig nálunk pont ellenkezőleg, adónöveléssel és a támogatások megvonásával tönkrevágják a gazdaságot, de legalább a költségvetés egyenlege javul. Legalábbis reméljük. Lenne itt kézenfekvő megoldás a hiány csökkentésére – értelmetlen beruházások befagyasztása (pl. metró, autópályák, százmilliárdokról van szó!), lehet, kissé kevesebbet kellene közpénzből kommunikálni (te jó ég, hogy bírálták emiatt Orbánékat anno, pedig akkor ennek a pénznek töredékét költötték kormánykommunikációra!), lehetne pár milliárdot spórolni a parlamenten is (lásd kisebb parlament, költségtérítések rendszerének átalakítása), lehet, hogy pár nagy állami pénznyelő vállalatot is lehetne ésszerűsíteni (pl. MÁV, BKV, pár tízmilliárd Ft megtakarítás), s máris meglenne az a pénz. De nem, ez nem jó, mert hát akkor hol lehetne mutyizni, hogyan lehetne a pártkasszákat feltölteni, meg hát a holdudvar sem kapna jó zsíros megbízásokat! Így nem ezt választották.

 

Helyette lesz áfaemelés. Ennek hatására az emberek jó pár termékből kevesebbet fognak vásárolni, ezáltal a cégeknek ez árbevétel-kiesést jelent, s hurrá, lehet ismét leépíteni! A kismama is visszamehet dolgozni hamarabb, meg a nyugdíjaskorú is húzhatja 65 éves koráig. Hogy hol, hát az nagy kérdés, a munkaerőpiac minden bizonnyal kapkodni fog utánuk. Megszűnik egy rakat adókedvezmény, az EVA-sok igen megszívják, a szocpol megszűnésével a fiatalok már nehezebben jutnak lakáshoz, egyesek szerint ez az építőipar további visszaesését is jelenti. Ja, mostanában ne legyen beteg senki, mert a kórházaknak annyira nincs pénzük, hogy a hírek szerint a gyógyszereken, a kötszereken és a betegétkeztetésen fognak spórolni. De nem kell megijedni, a segélyek természetesen maradnak, továbbra is megéri 26 gyereket szülni, mert az állam majd eltartja, hiába, na, a szent tehén az továbbra is szent tehén. Persze cserébe odavetik az SZJA szuperbruttósítását, és az adósávot végre arrébb tolják, de a fentiek ismeretében ezt a többletpénzt vissza is veszi az állam háromszor, mint Lúdas Matyi. Mert az elkúrás pénzbe kerül, s azt meg kell valakinek fizetni. Most éppen az IMF fizeti, később meg mi az IMF-nek.

 

Értitek? A mostani nadrágszíjhúzás után nem a Kánaán jön, hanem talán elérjük azt a színvonalat, hogy nem kell további megszorításokat eszközölni, s talán elkezdhetjük visszafizetni a hiteleket. Azért ez nem semmi! Igen, megcsináltuk! Hurrá!

 

Mondanám, hogy húzzon mindenki el innen a fenébe, de nem mondom, mert egyrészt álszent lennék, hiszen egyszer én is haza akarok húzni (nincs racionális indoka, igazság szerint egy óriási ökör vagyok, hogy egyáltalán ilyenben gondolkodom), másrészt meg hát most kint sincs kolbászból a kerítés, őket is érinti a válság. Mondanám, hogy vegyen mindenki házat nagy földdel, termelje meg magának amit csak meg tud, függetlenítse magát az államtól és a társadalomtól amennyire csak tudja, és sz..jon bele, hogyan fogja az állam kifizetni a kötelezettségeit, de megint álszent vagyok, mert tudom, hogy erre sincs mindenkinek pénze. Egyvalamit viszont tudok: nem lehet azt, hogy megint azzal a dolgozó kisemberrel fizettessék meg a nagy elkúrást, aki eddig is fizetett mindent, aki valós fizetésének a töredékét kapja meg (lásd szuperbruttó-bruttó-nettó fizetés), aki napi 10-12 órát dolgozik 8 órás szerződéssel, mert örül, hogy van munkája, s aki lassan beledöglik abba, hogy eltartsa a társadalmat. Elég volt!

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr251218769

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Adóötletek a t. Háznak 2009.08.03. 14:30:29

A szuperbruttósítás viszonylag friss ötlete (ti. hogy ezután az ember adóalapját a munkáltató által utána fizetett járulékok is növelik: megadóztatják az adót) nyomán kicsit meglódítottam a fantáziámat, milyen remek intézkedésekkel lehetne tovább facsa...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.07.01. 20:05:59

@Droli: most jöttem haza a horgászatból, nem fogtam semmit, így nem túl jó a kedvem. Te meg posztolod itt a rideg tényeket. Hát van neked szived? :)

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.07.01. 23:11:25

Sajnos ez van. Ahogy az Egy vörös tiszt naplójában volt: "válassz, mi kell: tífusz vagy kolera?". Amíg nem lesz igazi alternatíva a mostani pártok helyett, addig nem is nagyon lesz változás, de akkor is csak akkor, ha a fosszíliákat eltávolítják a politikából és az állami cégek éléről (= mission impossible). Amihez persze meg kellene alkotni (röhej, 20! évvel a rendszerváltás után) az ügynöktörvényt, és azokat, akik a régi rendszerben is szerepet vállaltak, életfogytiglani tömegközlekedési járműtakarításra és hajléktalan-mosdatásra ítélni, elkobozni minden vagyonukat, stb.
De igazából egyszerűvé kellene tenni a törvényeinket (adózás, közbeszerzés), mert a mostani direkt olyan bonyolult, hogy valahol mindig nyitva marad egy kiskapu, amin az egyenlőbbek ki tudnak bújni. És még mennyi mindent kihagytam, te jó ég...
De lehet, az is elég lenne, ha mindenki csak dolgozna, odaföntről pedig hagynának mindenkit dolgozni.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.07.02. 06:09:33

@Droli: a piszkos kis játékaid :)

@Tichamér: "azokat, akik a régi rendszerben is szerepet vállaltak, életfogytiglani tömegközlekedési járműtakarításra és hajléktalan-mosdatásra ítélni, elkobozni minden vagyonukat, stb."

mivel még mindíg a horgászat hatása alatt vagyok, alternatívaként javaslom a nevezett egyedek haleledellé történő feldolgozását. Ilyenkor nyáron a kapitális pontyok, úgyis szeretik a véres csalit :)

süti beállítások módosítása