Skip to content


Munkaerőpiac

Szerző: Droli - 2009.07.02. 07:50

Bookmark and Share

Érdekes a mai munkaerőpiac. 10 millióból dolgozik 3,7 millió ember. Dolgozik – mert neki még van munkahelye, ami nagy szó. Na, ezt ki is használják a cégek elég rendesen. 8 óra munka? Papíron, édes, papíron! Valóságban dolgozhatsz 10-12 órát, a túlóra persze nincs fizetve, s ha nem tetszik, el lehet menni, majd jön más. Tehát dolgozol 12 órát, fizetnek nyolcat, tulajdonképpen 4 órát dolgoztál ingyen a cégnek. Ingyenmunka – ezt régebben úgy hívták, hogy rabszolgamunka vagy robot. De hát mondhatod, hogy annyira sok a meló. Ja, kérem, de ha sok a meló, nem kellene inkább felvenni még egy embert? Te és a melletted ülő egy nap 24 órát dolgozik – ez pont három ember nyolc órai munkája! Hopp, máris növeltük a létszámot eggyel! Érted, csökkent a munkanélküliség, egy család máris boldogabb! Miért nem csinálják ezt a cégek? Egyrészt mert „költségcsökkentés”, másrészt meg az állam annyi terhet pakol a munkabérre, hogy azt nagyon nehéz kitermelni. Így marad ez az érdekes állapot – 3,7 millió ember nagyon sokat dolgozik – kb. 1 millió meg kint dörömböl a kapun, hogy ő is szeretne dolgozni, de elküldik, hogy nincs munka.

Aha.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://tudtad.blog.hu/api/trackback/id/tr1001218776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vvv999 2009.07.02. 08:57:19

Ne feledkezzünk el a ~ 700.000 közalkalmazottról sem, már csak annak apropóján sem, hogy tegnap volt a "közalkalmazottak napja" = nem kellett dolgozniuk. Szóval maradt 3 millió munkavállaló, aki eltartja az országot. vvv999.blog.hu/2009/04/19/igazsagosabb_kozteherviselest

cho 2009.07.02. 18:04:11

Igazán remek téma. Azonban annyit hozzátennék személyes tapasztalatból, hogy sajnos a "Te és a melletted ülő egy nap 24 órát dolgozik – ez pont három ember nyolc órai munkája!" nem ad mindig valós eredményt. Látszatot igen, de nem eredményt. Nem mindegy, hogy ki ül melletted... Amíg én valós időt használok és eszem ágában sincs túlórázni, amennyiben nem feltétlenül muszáj, így hajtom magam turbó módban, hogy maximálisan elvégezzem a dolgom. Azonban t. melletemülő nem szeret otthon lenni, mást csinálni, esetleg csak egy pepecselő pecs, ezért amit én megcsinálok 8ban, azt ő igenis képes 16ban, esetenként 24ben megcsinálni. Az eredménye így is kérdéses, dehát, vannak helyek ahol csak az számít, hogy mennyit vagy bent.
Szóval konklúzió, nem mindig jobb a "csak többen legyünk"...
Bocs a wall of textért :)

talánegyszer 2009.07.05. 16:39:36

Nézőpont kérdése a feleletekben.Akarom-e,hogy csak nyolcóra legyen a munkaidő....?akkor bizony a munkaadónak fel kell venni több munkást még akkor is ha nagy ritkán nem kell mindenkinek szakadásik dolgozni.Ne csak az államot hibáztasd a munkaadó ne gondolkodjon 300%-os nyereségben.

süti beállítások módosítása